A fogfájás egyike a legelviselhetetlenebb fájdalmaknak, nem csoda tehát, ha a betegek azonnal fájdalomcsillapítókhoz nyúlnak. Legtöbbször azt remélve, hogy a gyulladáscsökkentőtől vagy fájdalomcsillapítótól a fogfájás nem csak enyhülni fog, de elmúlik és vissza sem tér. Sajnos erre szinte semmi esély: hacsak nem valamilyen fogászati beavatkozás utáni fájdalomról van szó, akkor a problémát nem fogja megoldani, ha a fogfájásra gyógyszert veszünk be. 

A cikkben áttekintjük, hogy mik lehetnek a fájdalom okai, miért nem szabad halogatni a fogorvosi vizitet. Arról is szó lesz, hogy milyen hatóanyagú nem vényköteles gyógyszerek elérhetőek és mire kell figyelni a szedésükkor.

Fogfájás esetén a legtöbben azonnal gyulladáscsökkentőhöz nyúlnak

Miért nem jelent megoldást önmagában, ha a fogfájásra gyógyszert szedünk?

A fogfájásnak számos oka lehet és hacsak nincs egyértelmű ok a háttérben (például műtét utáni fájdalom vagy látható afta), akkor a páciens egyáltalán nem biztos, hogy tudja, mi a fájdalom eredeti oka. 

Melyek a leggyakoribb okok a fogfájás hátterében?

A legnagyobb probléma, hogy a páciensek  gyógyszer szedésével halasztják a fogorvos felkeresését, pedig ezzel csak súlyosbíthatják a gondokat. Például egy elhanyagolt fogszuvasodás esetén könnyen fogbélgyulladás alakulhat ki, ha a szuvasodás eléri a fogbelet. Ekkor már nem elegendő a tömés, gyökérkezelésre van szükség. 

Ha a beteg még ekkor sem fordul orvoshoz, tályog alakulhat ki és a fogat már kisebb eséllyel lehet megmenteni komolyabb és fájdalmasabb beavatkozások árán. Ráadásul a gyulladást okozó baktériumok és toxinok a véráramba kerülve az egész szervezetben okozhatnak fertőzést. 

Ugyanez igaz a fogágybetegségre is: a halogatott kezelés sokszor a csontállomány nagyfokú pusztulásához, a fogak elvesztéséhez és testszerte szövődmények (ún. góctünetek) kialakulásához vezet. 

Éppen ezért mindenképpen azt javasoljuk, hogy fogfájásra gyógyszert csak áthidaló megoldásként szedjünk, és minél előbb látogassunk el a fogorvoshoz!

A fogfájás hátterében álló okokat nem szünteti meg a fájdalomcsillapító

Milyen gyógyszerek léteznek fogfájásra? 

A fogfájás tünetei enyhíthetőek fájdalomcsillapítók szedésével, amelyből léteznek vénykötelesek és nem vénykötelesek. Ezen kívül az orvos írhat fel antibiotikumot is, a bakteriális fertőzés kezelésére és a gyulladás csökkentésére. 

A cikk további részében a vény nélkül kapható gyógyszerekről lesz szó.

Fogfájásra gyógyszer recept nélkül

Az első fontos tudnivaló, hogy nincs kifejezetten fogfájásra kifejlesztett gyógyszer. A fájdalomcsillapítók alkalmazhatóak fogfájásra is, de hatásukat az egész testben kifejtik. Az, hogy egy hatóanyag mennyire hatásos, függ:

 • Egyéni érzékenységtől
 • Egyéb gyógyszerek szedésétől 
 • Mennyit és mit evett a páciens
 • Mi okozza a fogfájást
 • A páciens kimerültsége és lelki állapota

Alapvetően elmondható, hogy a szokásos vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók bármelyike hozhat valamekkora enyhülést fogfájás esetén. Ökölszabályként fontos betartani a következőket:

 • Mindig a legalacsonyabb hatásos dózist alkalmazzuk!
 • Sose lépjük túl a maximális ajánott napi mennyiséget!
 • Több gyógyszer magas dózisban történő egyidejű alkalmazása akár mérgezést is okozhat, erre mindig figyeljünk!

A gyógyszer kiválasztásánál fontos szempontnak kell lennie, hogy a páciensnek van-e valamilyen kísérő betegsége. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók többsége ugyanis nem javasolt gyomor- és emésztőrendszeri betegségekben szenvedőknek, de van olyan hatóanyag, ami májbetegség esetén kerülendő.

Ugyanígy a legtöbb nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentő (ide tartoznak a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is) rendelkezik véralvadásgátló hatással is, ezért ha a beteg szed más véralvadásgátló készítményt, vagy véralvadási problémával küzd, megnő a vérzékenység kockázata!

Az alábbiakban összeszedtük a leggyakoribb fájdalomcsillapító hatóanyagokat néhány konkrét példával, és azt is, hogy mire kell figyelni alkalmazásukkor. Szeretnénk azonban felhívni olvasóink figyelmét, hogy mivel a gyógyszerek választéka folyamatosan változik, új gyógyszer vásárlása esetén mindig konzultáljanak a kezelőorvossal vagy a gyógyszerésszel!

számos hatóanyag enyhítheti a fájdalmat

Acetil-szalicilsav (például Aspirin, Kalmopyrin) 

Az egyik legrégebben használt hatóanyag, rendelkezik fájdalomcsökkentő, lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással. Nem javasolt asztmás betegeken alkalmazni, mivel rohamot válthat ki. Szedése során megnő az esélye a gyomornyálkahártya károsodásának, akár gyomorvérzés vagy gyomorfekély is kialakulhat. Gyomorproblémákban szenvedők éppen ezért kerüljék! Nem adható 12 évnél fiatalabb gyermeknek az ún. Reye-szindróma kialakulásának esélye miatt. Mivel az acetil-szalicilsav visszafordíthatatlanul inaktiválja a vérlemezkéket, ezért szigorúan ellenjavalt véralvadási zavarokkal (pl. Von Willebrand betegség) küzdök esetén.

Koffeines változatban is kapható, kis mennyiségű koffeinnel együtt a fájdalomcsillapító hatás fokozódhat. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy ne lépjük túl az ajánlott maximális napi koffeinbevitelt (200 mg).

Paracetamol (például Rubophen, Panadol)

Ez a hatóanyag csak láz- és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, ugyanakkor gyulladáscsökkentő hatása nincs. Gyakran kombinált gyógyszerekben (pl. NeoCitran, Coldrex) található meg, éppen ezért figyelni kell arra több gyógyszer egyidejű szedése esetén, hogy ne lépjük túl az ajánlott maximális napi mennyiséget, ami 4000mg. Túladagolása ugyanis akut májkárosodást okozhat. A májat leterhelő hatása miatt a májbetegek, vagy rendszeres alkoholfogyasztók is kerüljék! Előnye, hogy nem károsítja a gyomornyálkahártyát, így gyomor- vagy nyombélfekélyben szenvedők is használhatják. 

Ibuprofen (Advil, Algoflex, Ibumax)

Fogfájásra gyógyszernek legtöbbször ezt a hatóanyagot ajánlják, főleg gyulladásos eredetű fájdalom és láz csökkentésére alkalmas. A napi maximális adag 1800 mg. Maximum 400mg-os kiszerelésben kapható vény nélkül.

Fontos, hogy ennek a gyógyszernek sem javasolt a hosszú ideig tartó szedése. Bár a többi nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentőnél kíméletesebb, hosszú távon mégis károsítja a gyomor- és bélnyálkahártyát. A károsító hatás esélye nagyobb, ha a páciens hajlamos fekélyre, dohányzikés rendszertelenül étkezik. Jelentős májkárosító hatása ugyanakkor nincs, tehát azoknak is szedhető, akik paracetamolt nem alkalmazhatnak.

Diclofenac tartalmú gyógyszerek (például Voltaren Dolo, Cataflam Dolo)

A diclofenac vagy diklofenák előnye, hogy gyorsan hat, súlyosabb fájdalom enyhítésére is alkalmas. Tartós használat során mind a máj- és vese-, mind a gyomor- és bélkárosodás felléphet mellékhatásként. Alkalmazása nem javasolt sem a fenti szervek megbetegedéseiben, sem szívelégtelenségekben szenvedőknek. Maximum 25mg-os kiszerelésben kapható vény nélkül.

Metamizol (Algopyrin)

A metamizol tartalmú gyógyszerek hatékonyak az erősebb fájdalom esetén is, de fontos tudni, hogy a többihez képest ennél a hatóanyagnál jóval magasabb az allergiás reakció kialakulásának esélye. Ennek következményeképp jelentkezhet a kórosan alacsony fehérvérsejtszám, ami akár halálos is lehet. Éppen ezért ne szedjenek ilyen gyógyszert fogfájásra, akik: 

 • Színező- vagy tartósítószerekkel szembeni allergiában
 • Asztmában
 • Idült csalánkiütésben szenvednek. 

Ők ugyanis hajlamosabbak a metamizol okozta allergiára. A metamizol szintén károsítja a gyomor- és bélnyálkahártyát, gyomor- és bélrendszeri betegségben szenvedőknek ez a hatóanyag sem ajánlott!

Szedhető fogfájásra gyógyszer terhesség alatt?

A legtöbb fenti hatóanyag ellenjavalt a várandósság időszaka alatt. Kivételt képez a paracetamol, amely kis mennyiségben orvosi konzultáció után szedhető, mivel az eddigi kutatások alapján nincsen magzatkárosító hatása. Ugyanakkor terhesség esetén még fontosabb, hogy a kismama panasz esetén mielőbb ellátogasson az orvoshoz.

Végszóként szeretnénk még egyszer kiemelni, hogy bár átmenetileg a legtöbb recept nélkül kapható gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatékony lehet fogfájás esetén, semmiképp sem jelentenek hosszú távú megoldást. Egyrészt a tünetek elfedésével még súlyosabban károsodhat a fog, másrészt hosszú távon veszélyes mellékhatások is jelentkezhetnek. 

 

dentpoint csapata budapest

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!