Gyökérkezelés

A beavatkozás, amellyel elkerülhető egy elhalt, fertőzött fog elvesztése

Az Astra Tech, ICX és Straumann implantátumok referencia rendelője

Gyökérkezelés

$

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

$

A gyökérkezelés menete

$

A gyökérkezelt fog helyreállítása

$

Kockázatok, szövődmények

$

Gyakori kérdések a gyökérkezeléssel kapcsolatban

$

Milyen esetekben ajánlott a gyökérkezelés?

$

...és milyen esetekben nem?

A fog belsejében lévő élő szövet, a pulpa is megfertőződhet. Bár ilyenkor a fog többi része ép marad és képes funkcionálni, korábban a fog kihúzásával orvosolták a problémát. Ma már, egy jól felszerelt rendelőben, ahol képzett szakorvosok dolgoznak, gyökérkezeléssel ezeket a fogakat is meg tudjuk menteni.

MIKOR VAN SZÜKSÉG GYÖKÉRKEZELÉSRE?

Gyökérkezelésre leggyakrabban akkor van szükség, amikor a fogszuvasodás olyan mély lesz, hogy eléri a pulpakamrát, vagyis a fog belső, élő szöveteit. Ilyenkor a fertőzés gyulladást okoz és erős fogfájás alakulhat ki, ami csak gyökérkezeléssel orvosolható. Az is előfordulhat, hogy a fertőzés továbbterjedése teljesen fájdalommentes. Az eredménye azonban ilyenkor is az, hogy elhal a fog és gócfertőzés alakul ki a gyökércsúcs körül. Szerencsére szakszerűen elvégzett gyökérkezeléssel az elhalt fogakon kialakult góc rendszerint gyógyítható. Így megszűnik a fertőzés és elmúlik a fogfájás is.

A GYÖKÉRKEZELÉS MENETE

A gyökérkezelést mindig helyi érzéstelenítéssel végezzük, így a páciens az esetek döntő többségében nem érez semmilyen fájdalmat. Először meg kell nyitni a fogat, ennek érdekében létrehozunk rajta egy nyílást, hogy hozzáférjünk a problémás belső területekhez. Ezután eltávolítjuk a szuvasodást, majd feltárjuk a fog összes gyökércsatornáját (ez a fog fajtájától függően 1-4 csatornát jelent).

Ezután következik a gyökércsatorna hosszának műszeres meghatározása, majd kézi, ill. gépi eszközökkel ki kell bővíteni a csatornát. Ha ez megtörtént, eltávolítjuk a fertőzött szöveteket, illetve fertőtlenítjük és szárítjuk a kezelt területet. Ezzel elérkeztünk a kezelés legfontosabb részéhez, amikor sor kerül a gyökerek letömésére. Ezt a gyökércsatorna teljes hosszában, résmentesen, gyógyszeres, szövetbarát gyökértömő anyagokkal végezzük.

A GYÖKÉRKEZELT FOG HELYREÁLLÍTÁSA

A gyökértömés elkészítése után a kezelt fog koronájának helyreállítása következik. A keletkezett hiányt ki kell egészíteni, erre azonban általában nem alkalmasak a hagyományos tömőanyagok. A gyökérkezelt fog ugyanis törékennyé válik, és mivel a rágás során fokozott igénybevételnek van kitéve, könnyen kettétörhet függőleges irányban. Ha a szokásos tömést alkalmaznánk, az nem biztos, hogy megvédené a fogat egy ilyen függőleges töréstől.

A tartós, biztonságos és esztétikus megoldás, amely minden szempontból kielégítő, a fog rágófelszínét teljesen befedő, fogtechnikus által készített betét (onlay), vagy korona. Amennyiben a fog a korábbi szuvasodás vagy sérülés miatt meggyengült, a megerősítéséhez úgynevezett öntött fém-, vagy üvegszálas csapokra is szükség lehet a korona készítés előtt.

Fogászati centrumunkban minden szükséges anyag és technológia rendelkezésre áll, így pácienseinknek garantálni tudjuk, hogy gyökérkezelt fogaikra tartósan számíthatnak majd.

KOCKÁZATOK ÉS SZÖVŐDMÉNYEK

Ritkán, de még a legszakszerűbben elvégzett gyökérkezelés esetén is előfordulhatnak szövődmények. Például egy olyan gyulladás, ami a kezelt fog gyökércsúcsa körül, a csontban alakul ki. Ezeket általában a gyökércsúcson lévő csatorna-elágazásokból kiinduló fertőzések okozzák. Az ilyen elágazásokat sajnos nem lehetséges gyökértöméssel ellátni. Ilyenkor szükségessé válhat egy kiegészítő sebészeti beavatkozás elvégzése, mégpedig a foggyökércsúcs rezekcióval történő kezelése, vagyis levágása.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Ki végzi a gyökérkezeléseket?

Dr. Suskó Ivett

Dr. Suskó Ivett

fogorvos, konzerváló fogászat- és fogpótlástan szakorvos

Fő szakmai tevékenysége:

 • Gyökérkezelés
 • Fogmegtartó kezelések
 • Esztétikai fogászat
 • Rögzített- és kivehető fogpótlások

Jelentkezzen be vizsgálatra!

Gyakori kérdések a gyökérkezeléssel kapcsolatban

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Ha a fognak csak a belső, idegeket tartalmazó, érzékeny része károsodott, a többi része ép és megmenthető. Azt, hogy gyökérkezelés vagy foghúzás indokolt inkább, a fogorvos a fog vizsgálata után egyértelműen el tudja dönteni. Akár gyökérkezelést, akár a fog eltávolítását javasolja, nyugodtan hagyatkozhatunk a kezelőorvos tanácsára. Ha a fog megmenthető, nem fogja javasolni a foghúzást, ha viszont már reménytelen a dolog, az egészségünk érdekében a legjobb döntés a fog eltávolítása.

Fájdalmas a gyökérkezelés?

Általános tévhit, hogy a gyökérkezelés az egyik legfájdalmasabb fogászati beavatkozás. Az igazság ezzel szemben az, hogy a kezelés általában semmivel sem fájdalmasabb, mint egy egyszerű fogtömés, hiszen megfelelő érzéstelenítéssel teljesen elzsibbasztható az érintett terület. A beavatkozás előtt néha komoly fájdalmakkal érkeznek az orvosi rendelőbe a páciensek, ezekben az esetekben gyökérkezelésre azért van szükség, mert már nagy a baj – innen eredhet az eljárás “rossz híre”.

Várhatóan mennyire lesz sikeres a gyökérkezelés?

A beavatkozás optimális kivitelezés esetén jellemzően – az esetek nagy többségében – sikerrel zárul. Gyökérkezelés után megszűnnek a panaszok, a fog pedig mind esztétikai, mind pedig funkcionális szempontból az eredetihez hasonló lesz.

Mi a teendő gyökérkezelés után?

A beavatkozás után néhány napig érzékenyebb lehet a gyökérkezelt fog a szokásosnál, főleg akkor, ha környező terület már eleve fájdalmas és gyulladt volt. Ez az állapot vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval megszüntethető.

Milyen problémák jelentkezhetnek a gyökérkezelést követően?

Nem túl gyakori eset, de a legnagyobb hozzáértés mellett kivitelezett gyökérkezelés után is előfordulhatnak különféle fertőzések. Ezek általában a következő okokból alakulnak ki:

 • rejtett törés a fog gyökerén,
 • a tömés anyagának károsodása
 • a gyökércsatorna méretéhez képest túl sok vagy túl kevés tömőanyag alkalmazása,
 • a szokásosnál több gyökércsatorna, illetve olyan elágazás, amely rejtve maradt.

Egy, a Dentpointhoz hasonló fogászati centrum esetében, ahol magasan képzett szakemberek dolgoznak az elérhető legmodernebb eszközök és eljárások alkalmazásával, a felsorolt hibák előfordulása ritka, és szinte mindig létezik alternatív megoldás.

Milyen esetekben ajánlott a gyökérkezelés?

Nagyon ritkán fordul elő, hogy semmiféle előjele nincs annak, hogy gyökérkezelésre van szükségünk. Legtöbbször ugyanis jól felismerhető tünetekkel fordulnak a páciensek orvoshoz:

 • Erős, szűnni nem akaró fogfájdalom.
 • A fogfájás erősödése evés közben vagy nyomás hatására.
 • Elszíneződött fogak.
 • Érzékenység, szúró fájdalom, amikor az érintett fogat meleg vagy hideg éri.
 • Kiütések megjelenése az ínyen.
 • Az érintett fogat körbeölelő íny megduzzadása.

…és milyen esetekben nem?

Ritkán, de sajnos előfordulhat, hogy az érintett fogat kénytelen eltávolítani az orvos. Ennek több oka is lehet: a gyökércsatornákhoz nem lehet hozzáférni, a fog gyökere eltört, a fog túl kevés csontban rögzül vagy nem alkalmas a felépítésre. A gyökérkezelés alternatívája tehát a foghúzás és híd, vagy implantátumra rögzített korona készítése. Azt, hogy mikor melyik a legjobb megoldás, nyugodtan rábízhatjuk a fogorvosunkra.

Bejelentkezés fogászati vizsgálatra

Ha rendelőnk felkeltette az érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba!

Hat meggyőző érv a Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parondontológiai Centrum mellett:

 • Barátságos, nyugodt környezetben várjuk;
 • Fogorvosaink felkészültek pácienseink teljeskörű kezelésére, rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi továbbképzéseken;
 • Munkánk legfőbb célja a hosszú távú, minőségi eredmény;
 • Orvosaink és asszisztenseink számára is alapvető az empatikus hozzáállás, amelynek a páciens van a fókuszában;
 • Munkáinkra garanciát vállalunk;
 • Számunkra kiemelten fontos az Ön elégedettsége.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Írjon nekünk
  Bejelentkezés

  +36 30 257 6088
  +36 1 365 6674

  Rendelő

  1114 Budapest, Fehérvári út 7. I. em. 3.

  }

  Nyitvatartás

  H, K, CS: 14-20:00
  SZE: 8-20:00

  Email

  info@dentpoint.hu

  Facebook

  fb.com/dentpoint.hu

  Médiamegjelenések

  Dr. Molnár Bálint A mozgó fogak nagy része ma már megmenthető címmel tartott előadást a Semmelweis Egyetem konferenciáján. Az előadást nagy érdeklődés és médiavisszhang követte. Az egyetem oldalán is megjelent egy részletes beszámoló, amit számos szakmai oldal átvett, és tévéinterjúk sora követett.

  Pácienseink véleménye

  Rátonyi Kriszta - televíziós műsorvezető

  “Műsorvezetőként a mosolyom a munkaeszközöm, ezért nagyon fontos a fogaim szépsége. Minden alkalommal biztonságban érzem magam, amikor beülök A Dentpoint rendelőben a fogorvosi székbe. Kivételes, amikor a hozzáértés és az empátia egyszerre van ilyen magas szinten jelen, de Dr. Molnár Bálint és csapata bebizonyította, hogy ez lehetséges.”

  Széll Tamás - mesterszakács

  “A kiváló ételek elkészítése csak a receptek pontos alkalmazásával, nagy odafigyeléssel lehetséges. A Dentpointnál pontosan azt a magas szintű szakmaiságot és figyelmet tapasztaltam, amit én is megkövetelek a gasztronómiában. Számomra egyértelmű, hogy ha fogorvosi kezelésről van szó, Dr. Molnár Bálintot és a Dentpoint csapatát választom.”