Gyökérkezelés

ISMERJE MEG A GYÖKÉRKEZELÉS MENETÉT!

A gyökérkezelés menete

  • A gyökérkezelés helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás
  • Segítségével megszűntethető a fogfájás, ill. a korábban kialakult gyökércsúcs körüli gócfertőzés

Gyökérkezelésre leggyakrabban akkor van szükség, amikor egy fogban kialakuló szuvasodás olyan mély lesz, hogy eléri a pulpakamrát, a fog élő szöveteit. Ilyenkor a fertőzés okozta gyulladás miatt erős fogfájás alakulhat ki, mely csak 

Gyökérkezelés menete

gyökérkezeléssel orvosolható. Bizonyos esetekben a fertőzés továbbterjedése teljesen fájdalommentes is lehet, eredménye a fog elhalása és gyökércsúcs körüli gócfertőzés kialakulása. Az elhalt fogakon kialakult góc sok esetben szakszerűen elvégzett gyökérkezeléssel gyógyítható.

A gyökérkezelés során a szuvasodás eltávolítását követően fel kell tárni a fog összes gyökércsatornáját. A gyökércsatornák száma frontfogaknál általában egy, kisörlőknél és nagyörlőknél kettő, vagy három. A gyökércsatorna elektromos hosszmeghatározását követően kézi, ill. gépi eszközökkel ki kell bővíteni a csatornákat. A fertőzött szövetek eltávolítását, fertőtlenítést és szárítást követően szövetbarát gyökértömő anyagokkal résmentesen, a gyökércsatorna teljes hosszában le kell tömni a gyökereket.

A gyökértömés elkészítését követően a kezelt fog koronájának helyreállítása következik. A gyökérkezelt fogak törékennyé válnak, ezért helyreállításukra a hagyományos tömések nem alkalmasak, mivel nem képesek kivédeni a fog későbbi függőleges irányú kettétörését. Az esztétikus helyreállítást legtartósabban a fog rágófelszínét teljesen befedő. fogtechnikus által készített betéttel (onlay), vagy koronával lehet elvégezni. Amennyiben a fog a korábbi szuvasodás, vagy sérülés miatt jelentősen meggyengült, úgynevezett öntött fémcsapokra is szükség lehet a megerősítéshez a koronakészítést megelőzően.

 

Kockázatok, szövődmények

Bizonyos esetekben szükséges lehet kiegészítő sebészeti beavatkozás elvégzése

Ritka esetekben a legszakszerűbben elvégzett gyökérkezelés esetén is előfordulhat olyan gyulladásos szövődmény, mely a kezelt fog gyökércsúcsa körül alakul ki a csontban. Ennek oka legtöbbször a gyökércsúcs területén megtalálható csatorna elágazódásokból kiinduló fertőzés, melyet nem lehetséges gyökértöméssel ellátni. ezekben az esetekben szükséges lehet a fog gyökércsúcs rezekcióval történő kezelése.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Telefonszám

Központi szám: +36-1/365-6674
Mobil: +36-30/257-6088

Cím

H-1114 Budapest, Fehérvári út 7., I./3.

E-mail

Facebook

Üzenetküldés

Térkép