Fogpótlás – minden információ egy helyen!

ISMERJE MEG A FOGPÓTLÁSOK TÍPUSAIT!

Rögzített fogpótlás

  • Esztétikus, porcelánleplezésű, nagy teherbírású koronák és hidak
  • A felhasznált technológiáknak és a precíz orvosi munkának köszönhetően hosszú távú megoldást nyújtanak
  • Alkalmasak súlyosan károsodott fogak helyreállítására, vagy kiterjedt foghiányok pótlására

FÉMKERÁMIA KORONÁK ÉS HIDAK

Rögzített fogpótlások a véglegesen a fogakra ragasztott koronák és hidak. Ezek készülhetnek fémmentes eljárással a frontfogak területén, vagy úgynevezett fémkerámia koronaként. Ilyenkor a fog színét, formáját helyreállító porcelánrétegek egy nagy szilárdságú, teherviselő fémvázra készülnek el. A fémváz általában kobaltot és krómot tartalmazó ötvözet, a gyakori allergiás problémák elkerülésére nikkelt nem tartalmaz.

ARANYKERÁMIA KORONÁK ÉS HIDAK

A fémkerámia fogpótlások esetén pontosságban, tartósságban is az úgynevezett aranykerámia koronák jelentik a legmagasabb szintű ellátást. Ilyenkor a koronaváz nemesfémtartalma miatt mikroszkópos megtekintéssel is tökéletesnek bizonyuló széli záródást lehet kialakítani a csiszolt fogakon. Emellett a szájban található baktériumok is jóval kisebb valószínűséggel tudnak szaporodni a koronaszélek mentén, ezáltal az itt kialakuló szuvasodások valószínűsége sokkal kisebb. Az aranykerámia koronák élettartama jelentősen meghaladhatja a hagyományos fémkerámia koronákét, akár évtizedekre is tehető.

A FOGAK ELŐKÉSZÍTÉSE KORONÁKHOZ, HIDAKHOZ

Fémkerámia, ill. aranykerámia fogpótlások készítését akkor javasoljuk, ha a készülő fogpótlás kisörlő-, nagyörlő területen helyezkedik el, és az esztétika mellett fontos szempont a nagy teherbírás is. A fémmentes megoldásokhoz hasonlóan a fémkerámia koronák esetén is előnyös, ha a természetes hatás és az íny megőrzésének érdekében a fogakat úgynevezett körkörös vállas csiszolással készítik elő. Ez azt jelenti, hogy a fog ínnyel szomszédos részébe egy kis peremet, vállat csiszol a fogorvos, ami megszabja a későbbi korona határát, és megfelelő helyet biztosít a korona szélének. Így a koronaszél nem áll el a fogtól, és később nem okoz ínygyulladást.

 

Kivehető fogpótlás

  • Segítségükkel igen kiterjedt, vagy akár teljes fogatlanság is kezelhető, azonban az elérhető komfortérzet alacsonyabb a rögzített fogpótlásokhoz képest
  • Rendszeres ápolásra, kontrollra szorulnak

RÉSZLEGES KIVEHETŐ FOGPÓTLÁS

A kivehető fogpótlások nagy kiterjedésű foghiányok esetén készíthetőek, amikor a meglévő természetes fogak száma és teherbírása nem teszi lehetővé rögzített koronák és hidak készítését. Részleges kivehető fogpótlások esetén a kivehető rész alapját egy fémlemez képezi, amelyen a 

fogpótlás

fogtechnikus műínyből és műfogakból alakítja ki a természetes fogakat utánzó megjelenést. A kivehető rész kapcsokkal, vagy rejtett rögzítéssel kapcsolódik a saját fogakhoz. A kivehető fogpótlások alternatívájaként fogászati implantátumok behelyezésével készíthető rögzített hídpótlás, mely magasabb komfortérzetet és esztétikumot tud biztosítani kiterjedt fogatlanság esetén is.

TELJES KIVEHETŐ FOGPÓTLÁS

Teljes kivehető fogpótlások teljes fogatlanság esetén készülnek. Anyaguk akrilát alapú rózsaszín műanyag, melyre a fogtechnikus műanyagból készült fogakból alakítja ki a természetes fogakéhoz hasonló színt és formát. A teljes kivehető fogsorok esetén, különösen az alsó állcsonton sokszor a legszakszerűbben elkészített fogsorral is nehéz megfelelő rágási stabilitást elérni. Fontos tudni, hogy ilyen esetekben, ha nincs ellenjavallata, akár már 2-4 fogászati implantátum behelyezésével is nagymértékben lehet javítani a rágóstabilitáson, és ezáltal a páciensek életminőségén. Bizonyos esetekben állcsontonként 6-8 implantátum behelyezésével akár teljes rögzített hídpótlás, úgynevezett körhíd is készíthető. Ezzel a megoldással azokban az esetekben is lehetséges az eredeti fogazattal szinte teljes mértékben megegyező funkcionális és esztétikai helyreállítás, amikor a teljes fogatlanság már hosszú évek, akár évtizedek óta fennáll.

 

Implantációs fogpótlás

  • Részleges, vagy akár teljes fogatlanság esetén is tökéletesen természetes megoldást nyújtanak
  • Szakszerű elkészítéssel és gondos ápolással egy életre szóló megoldást kínálhatnak
  • Segítségükkel jelentősen javul a páciensek életminősége

implantációs fogpótlásAZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁS ELŐNYEI

Fogimplantátumok alkalmazásával az elvesztett fog gyökerének pótlása révén készíthető el a fogmű, míg hagyományos eljárásokkal a fogpótlás csak a szomszédos ép fogak lecsiszolása, foganyagának megsértésével valósítható meg. Az implantátum továbbá lehetővé teszi rögzített fogpótlás készítését olyan esetekben is, amikor hagyományos fogászati módszerekkel csak kivehető fogpótlás készítése volna lehetséges. Ezekben az esetekben az implantációs fogpótlás jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes komfortérzet mellett kiváló esztétikai hatást nyújt. A megfelelő helyre behelyezett implantátumok akár a már korábban elkészített, billegő, evés, beszéd során kellemetlenségeket okozó kivehető fogpótlásokat is képesek stabilizálni. Mindezen tényezők együttesen a páciensek életminőségének nagyfokú javítását szolgálják.

RÖGZÍTETT IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK

Az implantációs fogpótlások számos megoldást kínálnak egy fog hiányának pótlásától akár a teljes fogatlanság komplex helyreállításáig. Amennyiben rögzített korona- vagy hídpótlás készül a behelyezett implantátumokra, azt lehetséges a fogakra készülő koronákhoz hasonlóan ragasztással rögzíteni. Ezt a megoldást szóló koronák, vagy kisebb kiterjedésű hidak esetén alkalmazzuk. Ha a készülő rögzített implantációs hídpótlás nagyobb, esetleg a teljes fogívre kiterjedő, sok szempontból előnyös lehet a híd csavarral történő rögzítése. Csavarral rögzített hidak esetén bármilyen későbbi, a fogművet ért sérülés, vagy az implantátumok körül szükséges ínykezelés esetén a teljes fogmű eltávolítható, majd a szükséges korrekciót követően visszahelyezhető.

IMPLANTÁTUM ELHORGONYZÁSÚ KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK

Azokban az esetekben, amikor nem lehetséges teljes rögzített implantációs hídpótlás készítése (pl. a túlzott mértékű kemény- és lágyszövethiány miatt túl hosszú fogak készülnének), akkor a legjobb megoldás egy részben implantátum elhorgonyzású kivehető fogpótlás. Ez az elhorgonyzást biztosító implantátumok segítségével teljesen stabil lehet rágás közben, magasabb minőségű megoldást nyújtva, mint a hagyományos kivehető fogpótlások. Bizonyos esetekben lehetséges a korábban elkészült kivehető fogpótlások stabilitásának növelése implantátumokkal a már kész fogsorok átalakításával is.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Telefonszám

Központi szám: +36-1/365-6674
Mobil: +36-30/257-6088

Cím

H-1114 Budapest, Fehérvári út 7., I./3.

E-mail

Facebook

Üzenetküldés

Térkép