Korona, híd, kivehető vagy implantációs fogpótlás?

Képzett és tapasztalt fogorvosaink segítenek, hogy a rendelőnkben elérhető, kiváló minőségű és korszerű eljárások közül megtalálja az ön számára legkedvezőbb megoldást!

Az Astra Tech, ICX és Straumann implantátumok referencia rendelője

Fogpótlások

$

Rögzített fogpótlás

$

Gyakori kérdések a rögzített fogpótlásokkal kapcsolatban

$

Milyen esetben ajánlható a rögzített fogpótlás?

$

Kivehető fogpótlás

$

Milyen előnyei vannak a kivehető fogpótlásoknak?

$

Gyakori kérdések a kivehető fogpótlásokkal kapcsolatban

$

Implantációs fogpótlás

$

Gyakori kérdések az implantációs fogpótlásokkal kapcsolatban

$

Milyen előnyei vannak az implantátumok segítségével rögzített hídpótlásnak?

A Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parodontológiai Centrumban minden azt a célt szolgálja, hogy Ön a legszínvonalasabb ellátásban részesüljön. A rögzített, kivehető és különösen az implantációs fogpótlások magas fokú elméleti és gyakorlati tudást, valamint a legmodernebb eljárások alkalmazását feltételezik.

Rendelőnkben az ezekben a módszerekben jártas, képzett és tapasztalt fogorvosok, és a tartós, esztétikus fogpótlások készítéséhez szükséges, csúcstechnikát képviselő eszközök egyaránt rendelkezésre állnak. Így a feltételek adottak hozzá, hogy minden páciensünk megkaphassa a számára legmegfelelőbb kezelést.

Rögzített fogpótlás

N

Rendelőnkben esztétikus, porcelánleplezésű, nagy teherbírású koronák és hidak állnak pácienseink rendelkezésére

N

A felhasznált technológiáknak és a precíz orvosi munkának köszönhetően hosszú távú, tartós megoldást jelentenek

N

Súlyosan károsodott fogak helyreállítására és kiterjedt foghiány pótlására egyaránt alkalmasak

FÉMMENTES KORONÁK ÉS HIDAK

A véglegesen a fogakra ragasztott koronák és hidak a rögzített fogpótlások csoportjába tartoznak. Ezek készülhetnek fémmentes eljárással a legmagasabb szintű esztétika érdekében a frontfogak területén, így gyönyörű, természetes mosoly érhető el a segítségükkel. Rendelőnkben e-max préskerámia és cirkónium-kerámia technológiákat alkalmazunk pácienseink nagy megelégedésére.

FÉMKERÁMIA KORONÁK ÉS HIDAK

Fémkerámia koronákat, hidakat az oldalsó területeken a nagyobb teherbírás miatt készítünk. Ilyenkor a fog színét, formáját helyreállító porcelánrétegeket egy nagy szilárdságú, teherviselő fémvázra viszik fel. A fémváz általában kobaltot és krómot tartalmazó ötvözet, a gyakori allergiás problémák elkerülésére nem tartalmaz nikkelt.

ARANYKERÁMIA KORONÁK ÉS HIDAK

Akár a pontosságot, akár a tartósságot vesszük alapul, a fémkerámia fogpótlások közül az aranykerámia koronák a legjobbak. A koronaváz nemesfémtartalma ugyanis lehetővé teszi. hogy a korona széle mikroszkopikus pontossággal illeszkedjen a lecsiszolt fogakra. Annyira tökéletesen záródnak ezek a koronák, hogy még mikroszkóppal vizsgálva sem fedezhető fel a legapróbb hézag vagy eltérés sem a széleiknél. Ez nem csak esztétikailag előnyös: a szájban található baktériumok sem tudnak elszaporodni a koronaszélek mentén, így sokkal kisebb a szuvasodás veszélye. Ráadásul az aranykerámia koronák élettartama hosszabb lehet, mint a hagyományos fémkerámia koronák 10 éves átlagos hordási ideje, akár évtizedekig is kitartanak.

A FOGAK ELŐKÉSZÍTÉSE KORONÁKHOZ, HIDAKHOZ

A fémkerámia, illetve aranykerámia fogpótlás különösen ajánlott, ha a beavatkozás a mosolygáskor nem látható kis-, illetve nagyörlő fogakat érinti, és az esztétika mellett fontos szempont a nagy teherbírás is. A fémmentes megoldásokhoz hasonlóan a fémkerámia koronák esetén is előnyös, ha a fogakat úgynevezett körkörös vállas csiszolással készítik elő. Ez azt jelenti, hogy a fog ínnyel szomszédos részébe egy kis peremet, vállat csiszol a fogorvos, ami megszabja a későbbi korona határát, és megfelelő helyet biztosít a korona szélének. Így a koronaszél nem áll el a fogtól, és később nem okoz ínygyulladást. Ezzel az eljárással a fogpótlás sokkal természetesebb hatást kelt, és az íny számára is kíméletes megoldást jelent.

Gyakori kérdések a rögzített fogpótlásokkal kapcsolatban

Mit nevezünk koronának? Mi a fogászati híd?

A korona egy mesterséges fogmű, ami beborítja a fog (egyébként ugyancsak koronának nevezett,) zománccal borított részét. A fogászati híd egyszeres-, vagy többszörös foghiányt átívelő fogpótlás, ami gyakorlatilag több, egymáshoz kapcsolt korona.

Mennyi idő alatt készül egy korona vagy egy híd?

Ha egy koronát vagy egy kisebb hidat készítünk, rendszerint elég két-három alkalommal eljönnie a rendelőnkbe. Az első fogászati kezelés során a fogtechnikus előkészíti a fogat. Érzéstelenítés után lecsiszolja, majd lenyomatot vesz róla. Végül ideiglenes koronát helyez fel rá, ami a végleges fogpótlás átadásáig védi a fogat. A következő alkalommal a végleges korona vagy híd próbájára, egyszerűbb esetekben átadására kerül sor, amit időközben a fogtechnikus elkészített. A fogorvos ekkor egy speciális ragasztóval rögzíti a fogpótlást a lecsiszolt fogra. Nagyobb hidaknál szükség lehet egy további próbára is az átadás előtt, hogy az új híd a lehető legpontosabban illeszkedjen. A fogpótlások elkészítésének teljes időtartama tehát esetenként változik, és attól is függ, hogy a fogtechnikus mennyi idő alatt készíti el a koronát vagy hidat. Általánosságban 1-2 héttel számolhatunk az első kezeléstől a végleges fogpótlás behelyezéséig.

Fájdalmas a korona vagy híd elkészítése?

A fog előkészítése, csiszolása helyi érzéstelenítésben történik, így a páciens nem érez fájdalmat. A lenyomatvétel okozhat enyhe kellemetlenséget, de fájdalommal szintén nem jár.

Mennyire tartósak a rögzített fogpótlások?

Elmondható, hogy a mai modern hidak és koronák 100%-ig “biokompatibilisek”, tehát az anyaguk akár évtizedekig képes megőrizni a minőségét. Ez minden, rendelőnkben alkalmazott fogpótlásra igaz. Sok esetben azonban a fogpótlásokat hamarabb ki kell cserélni. Ennek oka a koronákat, hidakat tartó fogak betegsége, például szuvasodása, gyulladása, vagy az íny sorvadása (fogágybetegség okozta csontpusztulás). Rendszeres, és a kezelőorvos utasításai szerint végzett szájápolással, a megfelelő szájhigiéné fenntartásával, rendszeres felülvizsgálattal mindez megeleőzhető. Az is előfordulhat, hogy esztétikai szempontok – például elszíneződés – miatt válik szükségessé a csere. A fentiekből következik, hogy nehéz a kérdésre pontos választ adni, hiszen a fogpótlások tartóssága minden páciens esetében más és más. Általánosságban elmondható, hogy a fémmentes és fémkerámia koronák kihordási ideje 8-10 év, az aranykerámia koronák pedig akár évtizedekig is kitartanak.

Milyen esetben ajánlható a rögzített fogpótlás?

N

Elegendő számú meglévő saját pilérfog esetén

N

Ha fontos a nagy teherbírás

N

Ha a fogak anyagának megőrzése nem döntő szempont

N

Ha az érintett fogban nagyobb tömés található

N

Ha a fog egy része letört Ha a fog jelentős része elkopott

N

Elegendő számú meglévő saját pilérfog esetén

N

Előrehaladott fogszuvasodás esetén (természetesen csak a betegség kikezelése után)

N

Esztétikai okokból is alkalmazható (például a két középső metszőfog közötti rés eltüntetésére, vagy gyökrékezelt fog elszíneződése miatt)

Jelentkezzen be vizsgálatra!

Kivehető fogpótlás

N

Segítségével igen kiterjedt, vagy akár teljes fogatlanság is hatékonyan kezelhető

N

Komfortszintje elmarad a rögzített fogpótlásokétól, viszont az ára jóval kedvezőbb

N

A rögzített fogpótlásokhoz hasonlóan rendszeres ápolásra, kontrollra szorul

RÉSZLEGES KIVEHETŐ FOGPÓTLÁS

Amikor a foghiány olyan nagy kiterjedésű, hogy a meglévő természetes fogak száma és teherbírása nem teszi lehetővé rögzített koronák és hidak készítését, a kivehető fogpótlás hatékony megoldást jelent. A részleges kivehető fogpótlás kivehető részének alapját egy fémlemez képezi, amelyen a fogtechnikus műínyből és műfogakból alakítja ki a természetes fogakat utánzó megjelenést. A kivehető rész kapcsokkal vagy rejtett rögzítéssel kapcsolódik a saját fogakhoz. A kivehető fogpótlások alternatívájaként fogászati implantátumok behelyezésével is készíthető rögzített hídpótlás. Ez a megoldás kiterjedt fogatlanság esetén is komfortosabb.

TELJES KIVEHETŐ FOGPÓTLÁS

Ez a lehetőség teljes fogatlanság esetén jöhet számításba. Anyaga akrilát alapú rózsaszín műanyag, erre a fogtechnikus műanyag fogakból alakítja ki a természetes fogakéhoz hasonló színt és formát. A teljes kivehető fogsorokkal – különösen az alsó állcsonton – sokszor nehéz megfelelő rágási stabilitást elérni. Ez a legszakszerűbben elkészített fogsorra is igaz.

Ilyen esetekben már 2-4 fogászati implantátum behelyezésével is jelentősen javítható a rágóstabilitás, és ezzel a páciensek életminősége. Bizonyos esetekben teljes kivehető fogpótlás helyett állcsontonként 4-6-8 implantátum segítségével akár teljes rögzített hídpótlás, úgynevezett körhíd is készíthető. Ezzel a megoldással akkor is lehetséges az eredeti fogazattal szinte teljesen megegyező funkcionális és esztétikai helyreállítás, amikor a teljes fogatlanság már hosszú évek, akár évtizedek óta fennáll.

Milyen előnyei vannak a kivehető fogpótlásoknak?

N

Kiterjedt vagy teljes fogatlanság esetén is hatékony megoldás

N

Kedvező ár

N

Egy mozdulattal kivehető, egyszerű a tisztítása

N

Könnyen javítható megoldás

Gyakori kérdések a kivehető fogpótlásokkal kapcsolatban

Mennyi ideig tart egy kivehető fogpótlás elkészítése?

Ideális esetben elég 4 alkalommal felkeresnie rendelőnket, így akár 2 hét alatt elkészülhet kivehető fogpótlása. Első alkalommal lenyomatot veszünk, ez alapján készíti el a fogtechnikus a részleges vagy teljes műfogsort, az átadást legalább két próba előzi meg. Amennyiben úgynevezett kombinált fogpótlás, azaz részben a saját fogakra rögzülő kivehető fogpótlás készül, 2-3 üléssel több kezelési alkalom szükséges

A protézis instabillá vált a számban, lötyög. Van erre valamilyen megoldás?

Hosszú idő után előfordulhat, hogy a műfogsor átadásához képest a száj, illetve az íny alakja, formája megváltozik. Ilyenkor a protézis nem illeszkedik olyan pontosan, mint addig. A kivehető pótlás ilyenkor korrigálható az új helyzetnek megfelelően, illetve implantátumokkal is stabilizálható.

Nagyon kényelmetlen az új műfogsorom, úgy érzem, sosem fogom megszokni.

Ez teljesen megszokott érzés. Az új kivehető fogpótás használatbavételét követő első időszakban a szájnak és a nyelvnek hozzá kell idomulnia a protézishez. Amíg ez meg nem történik, a kivehető fogpótlás lazának tűnhet, furcsa, idegen, kellemetlen érzést okoz, megnőhet a nyáltermelés is. Bizonyos esetekben újra fel kell kezelni a rendelőt korrekciók érdekében, melyek percek alatt elvégezhetőek. Néhány nap elteltével, amikor a száj és a nyelv “megtanulja”, megszokja az új fogsort, ezek a kellemetlenségek megszűnnek. Annak érdekében, hogy ez az átmeneti időszak minél rövidebb legyen, érdemes a kivehető fogpótlást éjszakára is bent hagyni. Amikor már megszokottá vált az új fogpótlás, javasolt kivenni éjszakára, hogy az íny tudjon pihenni, regerenálódni.

A kivehető fogpótlás nem jól illeszkedik, és nyomja az ínyem, ami fájdalmas érzés. Megszüntethető ez az állapot?

A problémát az okozhatja, hogy a kivehető pótlás alapját képező lágyszövetek visszahúzódnak. Korrekcióval a fogpótlás az új helyzethez igazítható, szükség esetén pedig új fogpótlást is lehet készíteni, ami már tökéletesen illeszkedik.

Jelentkezzen be vizsgálatra!

Implantációs fogpótlás

N

Részleges vagy akár teljes fogatlanság esetén is teljesen természetes megoldást jelentenek

N

Szakszerű elkészítés és gondos ápolás mellett egy életen át kitartanak

N

Az eredmény tartós, éveken át is fennmaradhat

AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁS ELŐNYEI

Fogimplantátumok alkalmazásával az elvesztett fog gyökerének pótlása révén készíthető el a fogmű, míg hagyományos eljárásokkal csak a szomszédos, ép fogak lecsiszolásával, foganyagának megsértésével lehetséges a fogpótlás. Az implantátumok további előnye, hogy segítségükkel olyankor is készíthető rögzített fogpótlás, amikor hagyományos fogászati módszerekkel csak kivehető pótlásra van mód. Ezekben az esetekben az implantációs fogpótlás jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes komfortérzet mellett kifejezetten esztétikus is.

A megfelelő helyre kerülő implantátumok akár a meglévő, billegő, evés vagy beszéd közben kellemetlenségeket okozó kivehető fogpótlásokat is képesek stabilizálni. Az implantátumokkal tehát jelentősen növelhető a páciensek komfortérzete és életminősége.

RÖGZÍTETT IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK

Az implantációs fogpótlások számos lehetőséget kínálnak egyetlen fog pótlásától akár a teljes fogatlanság komplex helyreállításáig. Amennyiben rögzített korona- vagy hídpótlás kerül a behelyezett implantátumokra, az a fogakra készülő koronákhoz hasonlóan ragasztással is fixálható. Ezt a megoldást szóló koronák vagy kisebb kiterjedésű hidak esetén alkalmazzuk. 

Ha a készülő rögzített implantációs hídpótlás nagyobb, esetleg a teljes fogívre kiterjedő, sok szempontból előnyös lehet a hidat csavarral rögzíteni. Az ilyen hidak előnye, hogy a fogmű bármilyen sérülésekor, vagy az implantátumok környékén szükséges ínykezelés esetén a teljes fogmű könnyedén eltávolítható, majd a szükséges korrekciót követően visszahelyezhető.

IMPLANTÁTUM ELHORGONYZÁSÚ KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK

Azokban az esetekben, amikor a teljes rögzített implantációs hídpótlás nem alkalmazható (például mert a jelentős kemény- és lágyszövethiány miatt túl hosszú fogak készülnének), a legjobb megoldás egy részben implantátum elhorgonyzású kivehető fogpótlás. Ez az elhorgonyzást biztosító implantátumok révén teljesen stabil marad rágás közben, így a hagyományos kivehető fogpótlásoknál lényegesen komfortosabb. Bizonyos esetekben a korábban elkészült kivehető fogpótlások stabilitását azok átalakításával tovább növelhetjük.

Gyakori kérdések az implantációs fogpótlásokkal kapcsolatban

Tulajdonképpen mi a fogimplantátum?

A fogászati implantátum tulajdonképpen egy mesterségesen kialakított, speciális titániumcsavar. Ezzel az állkapocscsontba fúrva a fog gyökerét helyettesítjük. A későbbiekben erre kerül a megfelelő fogpótlás, híd vagy korona.

Erős dohányos vagyok, számomra lehetséges a fogbeültetés?

Sajnos nem. A megfelelő szájhigiéné mellett a dohányzás teljes elhagyása a fogászati implantáció feltétele. Az implantátum tartóssága is csak úgy szavatolható, ha a páciens utána is mellőzi a dohányzást.

Fájdalmas a fogbeültetés?

A rendelőnkben rendelkezésre álló modern eljárásoknak és a helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozásnak köszönhetően a fogbeültetés fájdalommentes.

Az implantátum behelyezése után mennyi idő, amíg a végleges fogbeültetést megkapom?

Erre a kérdésre nehéz választ adni, mert ez az időtartam egyénenként más és más. Általánosságban 2-6 hónapig tart, amíg a beültetett implantátumot körbenövi a csont. Ez a csontosodási folyamat azért szükséges, hogy utána az implantátum stabilan meg tudja tartani a rákerülő fogpótlást, és a rágáskor ránehezedő nyomást is tartósan kibírja.

A fogbeültetés után mennyi idővel ehetek?

Amíg az érzéstelenítő hatása el nem múlik, kerülni kell az evést – éppen ezért teli gyomorral érdemes a rendelőbe érkezni. Ezt követően is csak könnyen rágható, puha ételek fogyasztása ajánlatos. További részletes felvilágosítást minden esetben a beavatkozást végző kezelőorvostól kaphat.

Egy fog pótlása az ép szomszédos fogak lecsiszolása nélkül is lehetséges?

Igen, az implantációs fogpótlás egyik nagy előnye éppen ez.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Milyen előnyei vannak az implantátumok segítségével rögzített hídpótlásnak?

N

Stabilabb fogsor, könnyebb rágás

N

Jobb artikuláció és mimika

N

Szebb mosoly

N

Az implantációval megállítható az állkapocs csontállományának sorvadása

N

Nagyobb komfortérzet, jobb életminőség

N

Az ép fogak anyagának megőrzése

Ki végzi a fogpótlásokat?

Dr. Szvoboda Balázs

fogorvos, parodontológus szakorvos-jelölt

Fő szakmai tevékenysége:

 • Parodontológia
 • Fogmegtartó kezelések
 • Esztétikai fogászat
 • Rögzített- és kivehető fogpótlások

Dr. Suskó Ivett

fogorvos, konzerváló fogászat- és fogpótlástan szakorvos

Fő szakmai tevékenysége:

 • Gyökérkezelés

 • Fogmegtartó kezelések

 • Esztétikai fogászat

 • Rögzített- és kivehető fogpótlások

Bejelentkezés fogászati vizsgálatra

Ha rendelőnk felkeltette az érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba!

Hat meggyőző érv a Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parondontológiai Centrum mellett:

 • Barátságos, nyugodt környezetben várjuk;
 • Fogorvosaink felkészültek pácienseink teljeskörű kezelésére, rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi továbbképzéseken;
 • Munkánk legfőbb célja a hosszú távú, minőségi eredmény;
 • Orvosaink és asszisztenseink számára is alapvető az empatikus hozzáállás, amelynek a páciens van a fókuszában;
 • Munkáinkra garanciát vállalunk;
 • Számunkra kiemelten fontos az Ön elégedettsége.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Írjon nekünk
  Bejelentkezés

  +36 30 257 6088
  +36 1 365 6674

  Rendelő

  1114 Budapest, Fehérvári út 7. I. em. 3.

  }

  Nyitvatartás

  H, K, CS: 14-20:00
  SZE: 8-20:00

  Email

  info@dentpoint.hu

  Facebook

  fb.com/dentpoint.hu

  Médiamegjelenések

  Dr. Molnár Bálint A mozgó fogak nagy része ma már megmenthető címmel tartott előadást a Semmelweis Egyetem konferenciáján. Az előadást nagy érdeklődés és médiavisszhang követte. Az egyetem oldalán is megjelent egy részletes beszámoló, amit számos szakmai oldal átvett, és tévéinterjúk sora követett.

  Pácienseink véleménye

  Rátonyi Kriszta - televíziós műsorvezető

  “Műsorvezetőként a mosolyom a munkaeszközöm, ezért nagyon fontos a fogaim szépsége. Minden alkalommal biztonságban érzem magam, amikor beülök A Dentpoint rendelőben a fogorvosi székbe. Kivételes, amikor a hozzáértés és az empátia egyszerre van ilyen magas szinten jelen, de Dr. Molnár Bálint és csapata bebizonyította, hogy ez lehetséges.”

  Széll Tamás - mesterszakács

  “A kiváló ételek elkészítése csak a receptek pontos alkalmazásával, nagy odafigyeléssel lehetséges. A Dentpointnál pontosan azt a magas szintű szakmaiságot és figyelmet tapasztaltam, amit én is megkövetelek a gasztronómiában. Számomra egyértelmű, hogy ha fogorvosi kezelésről van szó, Dr. Molnár Bálintot és a Dentpoint csapatát választom.”