A megfelelően illesztett koronának résmentesen illeszkedve teljesen el kell rejtenie a fog csiszolt felszínét vagy a beültetett implantátumot. Néha azonban előfordul, hogy a korona nem megfelelően záródik, ami nem csak esztétikailag előnytelen, de utat nyit a szájban található káros baktériumok elszaporodásának a koronaszélek mentén, ami fogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz és fogágybetegség vezethet. Miért alakulnak ki ezek a rések és mit tehetünk ellene? Cikkünkből most mindent megtudhat!

Rés a korona és az íny között: mik lehetnek a lehetséges okok?

Egy tökéletesen elkészített korona esetében az esztétikus zónában nem szabad résnek lennie a koronaszél és a csiszolás határa között. Néha azonban előfordul, hogy a pótlás nem illeszkedik tökéletesen és kisebb-nagyobb hézag figyelhető meg akár szabad szemmel, akár nagyító segítségével.

A rés a koronánál rossz felhelyezés miatt is keletkezhet, ilyenkor újrapozícionálás szükséges.

A kialakult réseknek több oka is lehet:

1. Fogszuvasodás miatt kialakuló rés

Ha a korona alatt szuvasodni kezd a fog, akkor egy üreg keletkezik, és ilyenkor rés alakul ki az ínyszél mentén. Ezt mindenképpen kezelni kell. Ilyenkor a korona eltávolításra kerül és fogat a szakorvos betömi, vagy ha szükséges, gyökérkezelést végez, majd ezt követően illeszthető fel az új korona.

2. Ínyrecesszió miatt keletkező rés

Előfordulhat, hogy a rés hosszabb idő alatt jön létre a fogíny visszahúzódásának következtében. A problémát az esetek többségében a vékony íny és a nem megfelelő fogkefével történő, túlságosan erőteljes fogmosás okozza.

Emellett az ínyvisszahúzódás hátterében állhat:

  • elégtelen szájhigiéné
  • fogínygyulladás
  • fogínysorvadás
  • örökletes tényezők
  • rossz harapás

Fontos az ínyrecessziót kiváltó tényező azonosítása és megszüntetése. Ha a folyamat még nem túlságosan előrehaladott, akkor a helyes fogápolás elsajátítása, valamint a  megfelelő eszközökkel, rendelőben elvégzett tisztítás – amelynek a fogkőeltávolítás is része lehet – elegendő az ínyvisszahúzódás megállításához. Előrehaladottabb esetkben ínyplasztikai beavatkozás nyújthat megoldást.

3. Parodontális betegségből eredő ínyvisszahúzódás

A fogágybetegség (parodontitis) egy baktériumok okozta, krónikus gyulladás, melynek hatására a korona és az íny között rés alakulhat ki. Az fogágybetegségben zajló bakteriális fertőzés  ugyanis felemészti a csontot. Ennek hatására az íny is visszahúzódik és megjelenik egy rés az ínyszél mentén. 

A fogínysorvadás legfontosabb kiváltó oka a tartósan el nem távolított lepedék és fogkő, melyek hatására káros baktériumok szaporodnak el a szájban, amelyek hozzájárulhatnak a fogszuvasodás kialakulásához, valamint fogínygyulladáshoz (gingivitis) és ínysorvadás vezethetnek. 

Eleinte mindössze az íny gyullad be. Ilyenkor az ínyszél duzzadt, vörös, érintésre (pl. fogmosás közben) vérzik és fájdalom kísérheti. A krónikus ínygyulladás pedig fogágybetegséggé súlyosbodhat, amikor is a fogat tartó szövetek és a csont is elkezdenek elbomlani.

A fogínysorvadás megállításához nem elegendő a tünetek megszüntetése (például szájvízzel való öblögetéssel, stb.). Mindig a gyulladást fenntartó okokat kell kezelni a tartós eredmény érdekében.

A tökéletes illeszkedés érdekében érdemes cirkónium vagy préskerámia koronát választani.

Hogyan kezelhető a rés a korona és az íny között?

Először mindenképpen fontos feltárni a kiváltó okokat, ezután történhet csak meg a rés kezelése. Lássuk, hogy milyen módokon!

Fogkorona levétele, új korona készítése

Fogszuvasodás, fogbélgyulladás esetén szükség lehet a korona levételére és a fog megfelelő kezelésére, például tömésre, vagy gyökértömésre. A gyulladás megszűnését követően a fogorvos  lenyomatot vesz és elkészítésre kerül az új korona.

Korona újrapozicionálása

Amennyiben a pótlás túl magas volt és emiatt alakul ki szabálytalan harapás, vagy nagyobb rés a korona és az íny között, szükség van a korona újrapozícionálására. Ez akkor lehetséges, ha a ragasztás ideiglenes volt.

Fémkerámia koronák cseréje

Ha a fémkorona elszínezi az ínyt és gyulladás alakul ki, sajnos az íny annyira tetoválódhat, hogy csak sebészeti úton korrigálható. Pontatlanság esetén fontos a korona cseréje egy tökéletesen illeszkedő cirkónium vagy préskerámia koronára. Ezeknél ugyanis nem kell a szürke elszíneződéstől tartani és résmentesen illeszthetők. Még ínyvisszahúzódás esetén sem látható szürke vonal, ugyanis ezek a koronák nem tartalmaznak fémvázat.

Ínyplasztika

Bár nem minden típusú fogíny visszahúzódás orvosolható ínyplasztika segítségével, bizonyos esetekben ez az eljárás segíthet a koronaszél melletti rés megszüntetésében. A keskeny és kismértékű ínyvisszahúzódás az esetek nagy százalékában tökéletesen korrigálható, viszont ha nagyon széles és mély a probléma, akkor műtéti fedése néha csak részlegesen vagy egyáltalán nem valósítható meg. 

Hogyan előzhető meg a rés a korona és az íny között?

A prevenció nagyon fontos, ne hagyjuk, hogy rés alakuljon ki, mert a kezelése mindig sokkal nehezebb. Érdemes szem előtt tartani, hogy a problémák többsége a nem megfelelő szájhigiéné miatt kezdődik.

Étkezés után a fogakon láthatatlan lepedékréteg rakódik le, ami a káros baktériumok melegágya. Ahhoz, hogy ez ne tudjon megszilárdulni és fogkővé alakulni, fontos a megfelelő fogápolás, elkerülve az ínygyulladást és fogágybetegség kialakulását.

A helyes fogápolás akkor lesz eredményes, ha félévente felkeressük fogorvosunkat. Az íny- és fogbetegségek közül több ugyanis sokáig tünet-, illetve fájdalommentes, azonban a kontrollok során kiszűrhető.

Érdeklődjön telefonon, interneten, vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Amennyiben további kérdései vannak, örömmel állunk rendelkezésére!  Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!