Melyek a fogszuvasodás okai? Hogyan zajlik a fogszuvasodás folyamata? Miből áll a fogszuvasodás kezelése és hogyan lehetséges a megelőzése? Cikkünkben minden fontos kérdésre választ adunk. 

Mi az a fogszuvasodás? 

A fogszuvasodás (latinul caries) egy összetett, idült folyamat, melynek során a fogak ásványianyag-tartalma csökken, keményszövetei véglegesen roncsolódnak. A folyamat a fogfelszín felől befelé, a dentin irányába halad, a fogzománc egyre vékonyabbá és gyengébbé válik, végül áttörik. A kifejezés onnan ered, hogy régen a fogakat tönkretevő fogszúnak tulajdonították a szuvas fog keletkezését. 

A fogszuvasodás okai, kialakulása

A fogszuvasodás leggyakrabban az alábbihelyeken keletkezik:

 • a fogak rágófelszínén lévő barázdákban,
 • a fogközökben, a fogak találkozásánál,
 • a fognyaki területen.  

De tulajdonképpen miért alakul ki a fogszuvasodás? Leginkább a fogakon képződő lepedéknek (plakknak), valamint a szájban található baktériumoknak köszönhető a fogszuvasodás kialakulása. A fogakra tapadt ételmaradék kiváló táptalajt biztosít a szájüregben található baktériumok számára. Egyes törzsek a cukrok lebontása közben savas kémhatású anyagot termelnek, melyek a lepedékben olyan magas koncentrációt érhetnek el, hogy a fog szervetlenanyag tartalma elkezd kioldódni. Ha ez a tényező huzamosabb ideig fennáll, a fog elkezd szuvasodni, “kilyukad”.

Amikor a szájüreg ph-értéke 5,2-5,7 (ún. kritikus pH) alá csökken, a fogzománcból elkezdenek kioldódni az ásványi anyagok és megindul a fogszuvasodás. A száj pH értéke nem csak lokálisan, a fogszuvasodás létrejöttében fontos, de az ún. saverózió kialakulásában is fontos szerepet játszik.

A fogszuvasodás visszafordítása megakadályozza a szuvas fog kialakulását.

A fogszuvasodás okai tehát a következők:

 • a kellő rendszerességgel és alapossággal végzett fogmosás hiánya,
 • nem megfelelő szájhigiéné,
 • túl sok erjeszthető szénhidrátot tartalmazó, illetve magas cukortartalmú étel és ital fogyasztása (a savas ételek maguk is rongálják a fogzománcot),
 • fokozott lepedékképződés, 
 • gyakori étkezések, nassolás.

A fogszuvasodás tünetei

A fogszuvasodás tünetei a következők:

 • apró fehér foltok a fogfelszínen,
 • apró sötét, barnás foltok, 
 • kis mélyedések, majd egyre mélyülő lyuk(ak) a fog felszínén, 
 • érzékenység hidegre, melegre, édesre vagy sósra,
 • ideiglenes vagy állandó fájdalom.

A fogszuvasodás alapvetően nem jár fájdalommal, és mire az első, laikusként is szembetűnő lyukak megjelennek, a betegség már régóta elkezdődött. Azonban bizonyos stádiumig a fogszuvasodás visszafordítható, ezért fontos, hogy minél előbb forduljunk vele fogorvoshoz. A fogszuvasodás szakaszait a következő bekezdésben tárgyaljuk részletesen. 

A fogszuvasodás folyamata, szakaszai

1. szakasz: A fogzománc szervetlenanyag tartalmaradikálisan csökken

A kezdődő fogszuvasodás első jele, hogy hófehér foltok (white spot lesion) jelennek meg a fogfelszínen. Ennek oka, hogy a szénhidrátot, cukrokat megemésztő baktériumok savat termelnek. Ez a sav pedig kivonja a szervetlenanyagota fogzománcból. Ebben a fázisban a fogszuvasodás visszafordítása még lehetséges töméskészítés nélkül is. 

2. szakasz: Üreg alakul a zománcban

Egy idő után a fogszuvasodás folyamata eléri azt a pontot, hogy a fog anyagából több ásványi anyag távozik, mint amennyi képes visszaépülni. A következmény a fogzománc repedezése, majd üreg kialakulása. Ekkor már a szuvasodás gyógyítása nem lehetséges tömés készítése nélkül. 

3. szakasz: A szuvasodás eléri a dentint

A dentin a fognak a külső kemény zománc, és a belső, idegeket, lágy részeket tartalmazó része (fogbél vagy pulpa) között elhelyezkedő rétege. Amikor a szuvasodás eléri a dentint, időszakos vagy állandó fogfájás vagy érzékenység  léphet fel hidegre, de akár sós vagy édes ételek fogyasztása esetén is. 

A fogszuvasodás megállítása a betegség korai szakaszában lehetséges.
Forrás: Wikipédia

4. szakasz: Fogbélgyulladás

Fogbélgyulladásról (pulpitis) akkor beszélünk, amikor a szuvasodásért felelős bakteriális invázió tartósan irritálja a fogbelet. A fogbélgyulladásnak van visszafordítható és visszafordíthatatlan formája is. A fogbél gyulladásba jön, a fájdalom pedig már állandó kísérője a fogszuvasodásnak. A tünetek és a klinikai/radiológiai vizsgálat alapján döntünk a kezelés mikéntjéről.
Váladék – vagyis genny – képződése is jellemző lehet ebben a stádiumban, de a gennyes fog mellett tályog is kialakulhat. A gyulladás pedig tovább is terjedhet a fog körüli szövetekre, vagy akár az állkapocscsontra. 

5. szakasz: A fog elhal

Ez a fogszuvasodás végstádiuma. A fertőzés a gyökércsatorán keresztül a foggyökér csúcsáig hatol, illetve a gyökrécsúcs körülicsontszöveteket is érinti. Ekkor bedagadhat az íny is, a képződő genny pedig további betegségeket okozhat. A fájdalom ebben a stádiumban szünet nélküli és gyakran elviselhetetlen. Súlyosabb, hosszú idő óta kezeletlen esetben ún. csonthártyagyulladás (periostitis), vagy az életet veszélyeztető phlegmone is kialakulhat.

6. szakasz: A fog elvesztése

Ekkor már a fog menthetetlen, és csak annyit lehet tenni, hogy eltávolítjuk, vagyis kihúzzuk. 

A fogszuvasodás kezelése

A fogszuvasodás kezelése a szuvas fog tüneteit is megszünteti.

A fogszuvasodás kezelése többféle módon is lehetséges, attól függően, melyik szakaszában van a betegség:

 • Az 1. szakaszban a fogszuvasodás kezelése tömés nélkül is lehetséges. A helyes fogmosási technikák, flouridos fogkrémek, ecsetelők alkalmazásáról érdemes a fogorvosunktól, dentálhigiénikusunktól tanácsot kérni. 
 • A 4. szakaszban a fogbélgyulladás típusától függően döntünk a kezelésről, ami lehet tömés, de előfordul, hogy a gyökérkezelés az egyetlen lehetséges kezelési mód. 
 • A 6. szakaszban bekövetkező foghúzásra csak akkor kerülhet sor, ha a fog károsodása olyan mértékű, hogy töméssel vagy gyökérkezeléssel már nem menthető meg, és fogkoronát sem lehet rá építeni. 

A fogszuvasodás megelőzése

A fogszuvasodás ellen leginkább a megfelelő szájhigiéné kialakításával és fenntartásával védekezhetünk. Ennek legfőbb eszköze a naponta legalább kétszer, megfelelő technikával és eszközökkel végzett precíz és alapos fogmosás. Erre azért is érdemes odafigyelni, mert a fogápolás elhanyagolása és a következtében kialakuló rossz fogak számos további betegség kialakulását okozhatják. 

A fogszuvasodás megelőzése szempontjából előnyös még:

 • a változatos, tápanyagokban gazdag táplálkozás,
 • az édességek, főleg a cukros italok mellőzése vagy főétkezéskhez társuló, mértékletes fogyasztása ,
 • a nassolás elhagyása, 
 • fluoridtartalmú fogkrémek és szájvizek használata, 
 • a rendszeres, legalább félévente történő fogorvosi vizsgálatokon való részvétel. 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a fogszuvasodás vagy bármilyen más fogászati téma kapcsán további kérdései vannak, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!