Egy másik posztban már részletesen tárgyaltuk a fogínysorvadás témakörét, a parodontológiai kezelésekről szóló aloldalunkon pedig megtalálható a hozzá kapcsolódó összes lényeges információ. (És természetesen a parodontális kezelések árai is elérhető weboldalunkon.)

Az ínygyulladás alattomos betegség, mert jó ideig nem okoz szembetűnő vagy fájdalmas tüneteket. Ennek ellenére érdemes komolyan venni, mert ha nem kezeljük időben, később fogágybetegség is kialakulhat, mely akár fogvesztéssel is járhat. 

Tekintsük át:

 • mi okozza a fogínygyulladást, 
 • mik a tünetei, 
 • hogyan gyógyítható, 
 • mit tehetünk a megelőzése érdekében.

A fogínygyulladás oka, kialakulása, hajlamosító tényezői

 Rossz szájhigiéné:
Az ínygyulladás leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiéné, aminek kialakulását több tényező is elősegítheti. Étkezések alkalmával a fogainkon egy baktériumokból álló vékony filmréteg, az úgynevezett dentális plakk képződik. Ebben hasznos és ártalmas baktériumok egyaránt megtalálhatóak. 

Ha valaki felhagy a rendszeres fogmosással, illetve nem elég alaposan tisztítja a fogait, az említett, egyébként láthatatlan réteg vastagodni kezd. Fokozatosan elszaporodnak benne a káros baktériumok, amelyek a fogat és az azt körülvevő szöveteket is roncsolják. Bizonyos idő után a megvastagodott plakk fogkővé szilárdul, amire már nem megoldás egy szimpla fogmosás, így a fogkő a felszínén gyűjtve a további baktériumokat tovább irritálja az ínyt.

Azonban a kellően intenzív, illetve rendszeres fogmosás segít megakadályozni a dentális plakk megvastagodását, illetve a káros baktériumok elszaporodását. 

Ellenkező esetben ezek a kórokozók egy idő után fogszuvasodást, illetve az ínyszövet gyulladását okozhatják.

Az ínygyulladás további rizikótényezői:

 • A hormonháztartás változásai:

Elsősorban a nők esetében lényeges ez a tényező, hiszen a várandósság vagy a menopauza során jelentős hormonális változások zajlanak a szervezetükben. Ez kisebb mértékben, de igaz lehet a menstruációs ciklusra is. Ami persze nem jelenti azt, hogy például terhesség alatt biztosan kialakul a fogínygyulladás.

Azonban a hormonális változások hatására módosulhat a szervezet szájüregi baktériumflórára  adott válaszreakciója is. Ezért ilyenkor érdemes fokozottan figyelni a fogak egészségére, beleértve a rendszeres fogászati ellenőrző vizsgálatok elvégzését is.

 • Rendezetlen fogsor:

A rendezetlen, például túl sűrű, összetorlódott fogsor is rizikótényező, mivel jóval több az olyan fogfelület, amit nehezen vagy egyáltalán nem lehet elérni fogkefével. Ilyen esetben kiemelten fontos a fogíny alapos tisztítása. Ehhez érdemes rendszeres időközönként, 3-6 havonta szakember segítségét is igénybe venni. Hasznos megfontolni a probléma valódi okának kiküszöbölését, és fogszabályozáshoz folyamodni.

 • Dohányzás:

A dohányzás nem csak közvetetten gyengíti a szervezet védekező és öngyógyító mechanizmusait. Sajnos a szájüregben található szövetek, így az ínyszövet keringésére közvetlenül is károsan hat. Így az íny a dohányzás hatására ugyan nem mutat erős gyulladásos tünetetekt, a páciens mégis hajlamosabbá válik a súlyos csontpusztulással járó fogágybetegségre.

 • Egyoldalú, hiányos táplálkozás:

A változatos étkezés, amelynek során elegendő mennyiségű fehérjét, rostot, ásványi anyagot és vitamint viszünk be a szervezetbe, fontos lépés a fogínygyulladás megelőzése szempontjából, különös tekintettel a C vitaminra.

 • Genetikai hajlam:

Ahhoz, hogy a szájban elszaporodott baktériumok által okozott ínygyulladás ne súlyosbodjon visszafordíthatatlanul, az immunrendszer megfelelő működése szükséges. Ha azonban örökletes immunrendszeri gyengeség áll fenn, ha valakinek a családjában már előfordult a fogínygyulladás talaján kialakult fogágybetegség, okkal tarthat attól, hogy ő is veszélyeztetett.

A fogínygyulladás tünetei

Az ínygyulladást jellemzően nem kíséri egyértelműen beazonosítható fájdalom, ami segítene tetten érni ezt a betegséget. Vannak azonban olyan jellemzői, amelyek felbukkanása árulkodó lehet.

Az ínygyulladás tünetei:

 • Vörös, duzzadt, érzékeny íny
 • Fogínyvérzés
 • Kellemetlen szájszag

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

A fogínygyulladás következményei

Ha gyulladásba jön az íny, az tehát önmagában nem jár súlyos tünetekkel. Ennek is köszönhető, hogy sokan nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget a betegségnek. A kezeletlen fogínygyulladásnak pedig nagyon súlyos következményei lehetnek.

A fogínygyulladás továbbterjedése

A gyulladás az ínyről továbbterjedhet a fogágy további szöveteire, megtámadhatja a fogak körüli csontállományt is – ekkor már fogágybetegségről (parodontitis) beszélünk. 

Mindezt fokozott íny feletti és -alatti fogkőképződés kísérheti, és gyakori tünet az is, hogy az íny visszahúzódik a fogakról, illetve hogy a felpuhult íny és a fogak között egy rés, egyre mélyülő hasadék, úgynevezett tasak alakul ki. A káros baktériumok fokozott elszaporodása pedig egyre intenzívebb szájszaghoz vezethet. 

Károsodott csontszövet és fogvesztés

Végül azok a csontszövet, amely a fogat tartja, a gyulladás következtében meggyengül. Ennek eredménye, hogy a fogak mozogni kezdenek, végül, ha nem történik kezelés, ki is hullhatnak.

Az ínygyulladás kezelése

Fogínygyulladás kezelése a fogorvosi rendelőben

 

A fogínygyulladás jól kezelhető, megállítható és így visszafordítható betegség. 

Az első lépés a fogak alapos megtisztítása, a baktériumoknak otthont adó, megvastagodott plakk, illetve a fogkő eltávolítása. Ehhez mindenképpen egy felkészült fogorvos, vagy dentálhigiénikus segítségére van szükség, indokolt esetben átmenetileg antibakteriális szájvíz alkalmazása is szükséges lehet. 

A kezelés fontos feltétele, hogy a beteg megfelelően mosson fogat, és tisztítsa fogközeit fogselyemmel, vagy fogköztisztító kefével, mert az újraképződő lepedékréteg a betegség kiújulásához vezethet, illetve magát a gyógyulást is késleltetheti, akadályozhatja. Érdemes időben elkezdeni az ínygyulladás kezelését, mert ezzel megakadályozható a fogágybetegség kialakulása, és az esetleges fogvesztést.

A fogínygyulladás kezelése házilag

Antiszeptikus szájvizet, öblögető használható, melyek közül elsősorban a klórhexidin tartalmúak hatékonyak. Egyes népi megfigyelések a gyulladáscsökkentő, antibakteriális gyógynövények főzetként történő alkalmazását javasolják, azonban ennek ellentmondanak a korszerű fogászati ismereteink.

Emiatt nem tanácsos az ínygyulladás otthoni kezelése, mert a talaján kialakuló fogágybetegséget jellegéből adódóan ugyanis szinte lehetetlen időben észlelni. Amikor a betegek tudomást szereznek róla, akkor pedig általában már régen túl van azon a kezdeti stádiumon, amelynél a házi módszerek még érnek valamit. 

Ezért mindenképpen tanácsos felkeresni egy jól felszerelt fogorvosi rendelőt, ahol egy felkészült parodontológus pontosan meg tudja állapítani, milyen kezelésre van szükség.

Az ínygyulladás megelőzése

Ha odafigyelünk a rendszeres és alapos fogmosásra, máris egy óriási lépést tettünk a fogínygyulladás megelőzése érdekében. A betegség ugyanis – ahogy már említettük – a fogakon képződő lepedékben élő baktériumoknak köszönhető.

Ha tehát ennek túlzott megvastagodását megakadályozzuk, a fogínygyulladás sem tud kialakulni. Ehhez azonban valóban alapos fogtisztításra van szükség, ami magában foglalja a fogselyem, szükség esetén fogköztisztító kefe használatát is.

Ha pedig ezt kiegészítjük azzal, hogy rendszeresen, legalább félévente elmegyünk egy szűrővizsgálatra, indokolt esetben pedig eltávolítják a fogkövet, szinte teljesen biztonságban érezhetjük magunkat. Erre már csak azért is szükség van, mert mindig vannak olyan apró zugok, nehezen elérhető felületek a fogfelszínen, amelyeket otthon lehetetlen megtisztítani. 

A fogínygyulladás kezelése Budapest egyik legfrekventáltabb pontján, a legkorszerűbb berendezések és magasan képzett szakemberek segítségével

Rendelőnkben, a Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parondontológiai Centrumban Dr. Molnár Bálint parodontológus, egyetemi docens vezetésével a legfrissebb parodontológiai és implantológiai ismeretekkel felvértezett fogorvosok végzik a fogászati beavatkozásokat, beleértve a fogínygyulladás és fogágybetegség szakszerű kezelését is. Ehhez a legkorszerűbb technikai berendezések, például panoráma röntgen és 3D CBCT berendezés is rendelkezésre állnak


Amennyiben a fogínygyulladást illetően – vagy bármilyen más témában – kérdése van, örömmel állunk rendelkezésére. Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

dentpoint csapata budapest

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

 

Várjuk szíves érdeklődését!