Egy másik posztban már részletesen tárgyaltuk a fogínysorvadás témakörét, a parodontológiai kezelésekről szóló aloldalunkon pedig megtalálható a hozzá kapcsolódó összes lényeges információ. (És természetesen a parodontális kezelések árai is elérhető weboldalunkon.)

Az ínygyulladás alattomos betegség, mert jó ideig nem okoz szembetűnő vagy fájdalmas tüneteket. Ennek ellenére érdemes komolyan venni, mert ha nem kezeljük időben, elfajulhat, és akár fogvesztéssel is járhat. Tekintsük át, mi okozza a fogínygyulladást, mik a tünetei, hogyan gyógyítható, és mit tehetünk a megelőzése érdekében.

A fogínygyulladás oka, kialakulása, hajlamosító tényezői

  • Rossz szájhigiéné

Az ínygyulladás leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiéné, aminek kialakulását több tényező is elősegítheti. Étkezések alkalmával a fogainkon egy baktériumokból álló vékony filmréteg, az úgynevezett dentális plakk képződik. Ebben hasznos és ártalmas baktériumok egyaránt megtalálhatóak. Ha valaki felhagy a rendszeres fogmosással, illetve nem elég alaposan tisztítja a fogait, az említett, egyébként láthatatlan réteg vastagodni kezd. Fokozatosan elszaporodnak benne a káros baktériumok, amelyek a fogat és az azt körülvevő szöveteket is roncsolják. Bizonyos idő után a megvastagodott plakk fogkővé szilárdul, amire már nem megoldás egy szimpla fogmosás, így a fogkő a felszínén gyűjtve a további baktériumokat tovább irritálja az ínyt.

Azonban a kellően intenzív, illetve rendszeres fogmosás segít megakadályozni a dentális plakk megvastagodását, illetve a káros baktériumok elszaporodását. Ellenkező esetben ezek a kórokozók egy idő után fogszuvasodást, illetve az ínyszövet gyulladását okozhatják.

Az ínygyulladás további rizikótényezői:

  • A hormonháztartás változásai

Elsősorban a nők esetében lényeges ez a tényező, hiszen a várandósság vagy a menopauza során jelentős hormonális változások zajlanak a szervezetükben. Ez kisebb mértékben, de igaz lehet a menstruációs ciklusra is. Ez persze nem jelenti azt, hogy például állapotosan garantált a fogínygyulladás. Azonban a hormonális változások hatására átalakulhat a száj baktériumflórája, és az azokra kialakuló szervezeti válaszreakció. Ezért ilyenkor érdemes fokozottan figyelni a fogak egészségére, beleértve a rendszeres fogászati ellenőrző vizsgálatok elvégzését is.

  • Rendezetlen fogsor

A rendezetlen, például túl sűrű, összetorlódott fogsor is rizikótényező, mivel jóval több az olyan fogfelület, amit nehezen vagy egyáltalán nem lehet elérni fogkefével. Ilyen esetben kiemelten fontos a fogsor alapos tisztítása. Ehhez érdemes szakember segítségét is igénybe venni időnként. Hasznos megfontolni a probléma gyökeréig ható megoldást, és fogszabályozáshoz folyamodni.

  • Dohányzás

A dohányzás nem csak közvetetten gyengíti a szervezet védekező és öngyógyító mechanizmusait. Sajnos a szájüregben található szövetek, így az ínyszövet sejtjeire közvetlenül is károsan hat. Így az íny a dohányzás hatására hajlamosabbá válik a gyulladásra.

  • Egyoldalú, hiányos táplálkozás

A változatos étkezés, amelynek során elegendő mennyiségű fehérjét, rostot, ásványi anyagot és vitamint viszünk be a szervezetbe, fontos lépés a fogínygyulladás megelőzése szempontjából.

  • Genetikai hajlam

Arra, hogy a szájban elszaporodott baktériumok által okozott gyulladás kialakuljon, az immunrendszer nem megfelelő működése is rásegíthet. Ez az immunrendszeri gyengeség örökölhető, így ha valakinek a családjában már előfordult a fogínygyulladás talaján kialakult fogágybetegség, okkal tarthat attól, hogy ő is veszélyeztetett.

A fogínygyulladás tünetei

Az ínygyulladást jellemzően nem kíséri egyértelműen beazonosítható fájdalom, ami segítene tetten érni ezt a betegséget. Vannak azonban olyan jellemzői, amelyek felbukkanása árulkodó lehet.

Az ínygyulladás tünetei:

  • Vörös, duzzadt, érzékeny íny
  • Fogínyvérzés
  • Kellemetlen szájszag

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

A fogínygyulladás következményei

Ha gyulladásba jön az íny, az tehát önmagában nem jár súlyos tünetekkel. Ennek is köszönhető, hogy sokan nem tulajdonítanak kellő jelentőséget a betegségnek. A kezeletlen fogínygyulladásnak pedig nagyon súlyos következményei lehetnek.

A gyulladás az ínyről továbbterjedhet a fogágy további szöveteire, megtámadhatja az állkapocs csontállományát is – ekkor már fogágybetegségről (parodontitis) beszélünk. Mindezt fokozott íny feletti és -alatti fogkőképződés kísérheti, és gyakori tünet az is, hogy az íny visszahúzódik a fogakról, illetve hogy a felpuhult íny és a fogak között egy rés, egyre mélyülő hasadék, úgynevezett tasak alakul ki. A káros baktériumok fokozott elszaporodása pedig egyre intenzívebb szájszaghoz vezethet. Végül azok a csontszövet, amely a fogat tartja, illetve amelybe ágyazódik, a gyulladás következtében felpuhulnak. És ez az igazi gond, mert ennek eredménye, hogy a fogak mozogni kezdenek, végül, ha nem történik kezelés, ki is hullanak.

Az ínygyulladás kezelése

Fogínygyulladás kezelése a fogorvosi rendelőben

A fogínygyulladás jól kezelhető, megállítható, visszafordítható betegség. Ehhez az első lépés a fogak alapos megtisztítása, a baktériumoknak otthont adó, megvastagodott plakk, illetve a fogkő eltávolítása. Ehhez mindenképpen egy felkészült fogorvos segítségére lesz szükségünk, aki indokolt esetben antibiotikumos kezelést, antibakteriális szájvizet is felírhat. A kezelés fontos feltétele, hogy a beteg megfelelően mosson fogat, mert az újraképződő lepedékréteg a betegség kiújulásához vezethet, illetve magát a gyógyulást is késleltetheti, akadályozhatja. Érdemes időben elkezdeni az ínygyulladás kezelését, mert ezzel megakadályozhatjuk a fogágybetegség kialakulását, és így az esetleges fogvesztést.

A fogínygyulladás kezelése házilag

Antiszeptikus szájvizet, öblögetőt vagy ecsetelőt használhatunk, sőt, akár otthon is készíthetünk szájvizet. Egyes népi megfigyelések a gyulladáscsökkentő, antibakteriális gyógynövények főzetként történő alkalmazását javasolják, azonban ennek ellentmondanak a korszerű fogászati ismereteink.

Emiatt nem ajánljuk az ínygyulladás otthoni kezelését. A betegséget jellegéből adódóan ugyanis szinte lehetetlen időben észlelni. Amikor a betegek tudomást szereznek róla, akkor pedig általában már régen túl van azon a kezdeti stádiumon, amelynél a házi módszerek még érnek valamit. Ezért mindenképpen keressünk fel egy jól felszerelt fogorvosi rendelőt, ahol egy felkészült parodontológus pontosan meg tudja állapítani, milyen kezelésre van szükség.

Az ínygyulladás megelőzése

Ha odafigyelünk a rendszeres és alapos fogmosásra, máris egy óriási lépést tettünk a fogínygyulladás megelőzése érdekében. A betegség ugyanis – ahogy már említettük -, a fogakon képződő lepedékben élő baktériumoknak köszönhető. Ha tehát ennek túlzott megvastagodását megakadályozzuk, a fogínygyulladás sem tud kialakulni. Ehhez azonban valóban alapos fogtisztításra van szükség, ami magában foglalja a fogselyem, szükség esetén fogköztisztító kefe használatát is.

Ha pedig ezt kiegészítjük azzal, hogy rendszeresen, legalább félévente elmegyünk egy szűrővizsgálatra, indokolt esetben pedig eltávolítják a fogkövet, szinte teljesen biztonságban érezhetjük magunkat. Erre már csak azért is szükség van, mert mindig vannak olyan apró zugok, nehezen elérhető felületek a fogfelszínen, amelyeket otthon lehetetlen megtisztítani. Ha pedig valaki biztosra akar menni, akkor a fentieken túl érdemes csökkenteni, vagy teljesen elhagyni a fogakat károsító ételeket (édességek, szénsavas üdítők), a dohányzást, és odafigyelni a sokoldalú, változatos étkezésre.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a fogínygyulladással vagy bármilyen más fogászati problémával kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Tisztelt Pácienseink, rendelőnk augusztus 2-től 22-ig szabadság miatt zárva tart. Sürgős esetben kérjük írjanak nekünk e-mailt az info@dentpoint.hu címre. Megértésüket köszönjük.