Szájsebészet

Fogorvosaink a legújabb eljárások alkalmazásával garantálják, hogy Ön a legjobb kezelést kapja.

Az Astra Tech, ICX és Straumann implantátumok referencia rendelője

Szájsebészet

$

Arcüregemelés

$

Csont- és lágyrész pótlás

$

Bölcsességfog-eltávolítás

$

Szájsebészeti szövődmények

$

Gyakori kérdések a szájsebészeti beavatkozásokkal kapcsolatban

$

Milyen esetekben ajánlott eltávolíttatni a bölcsességfogat?

$

...és milyen esetekben nem?

A fogorvosi rendelőben elvégzett műtéti kezelések nem mindig olyan gördülékenyek, mint egy rutin fogtömés vagy egyszerűbb foghúzás. Van, amikor a probléma ennél komplexebb, például az eltávolítandó fogat csont- vagy ínyszövet fedi, vagy ha csak egy része van meg. Emelett az implantációs kezelések előkészítéséhez is szükség lehet különféle csontpótló beavatkozásokra.

A Dentpoint rendelőben mind az ezekhez szükséges modern eszközpark, mind a kellő szakmai tudás és tapasztalat rendelkezésre áll. Így a szájsebészeti kezeléseket hatékonyan, fájdalommentesen, a páciensek komfortérzetét és mielőbbi gyógyulását a legmesszebbmenőkig figyelembe véve tudjuk elvégezni.

ISMERJE MEG A LEGGYAKORIBB SZÁJSEBÉSZETI BEAVATKOZÁSOKAT!

Gyakran a “szájsebészet” szó hallatán a páciensek valamilyen kellemetlen dologra gondolnak, szerencsére azonban a modern szájsebészet révén a bonyolultabb esetek is gond nélkül kezelhetőek. Ráadásul a legújabb eszközök és eljárások lehetővé teszik, hogy a kezelést a lehető legkíméletesebben, 100%-os érzéstelenítéssel végezzük. Szakorvosaink tudása és tapasztalata egy újabb garancia a fájdalommentes szájsebészeti beavatkozásokra.

Az alábbiakban tekinthetik át a Dentpointnál elérhető szájsebészeti kezeléseket részletesen.

Arcüregemelés

N

Arcüreg csontos alapján, helyi érzéstelenítésben végzett csontpótlás

N

A műtétet követően fontos az arc külső hűtése, a sebtisztítás és a megfelelő gyógyszerszedés

Vannak olyan részei a fogsornak (például a felső állcsont nagyőrlő területe), amelyeknél sokszor gondot jelent, hogy nincs elég megfelelő magasságú csont a fogimplantátum behelyezéséhez. Ennek több oka is lehet, például korábbi fogeltávolítás és az arcüreg megnagyobbodása. Ilyenkor az arcüreg alján elvégzett csontpótlással növelhetjük a csont mennyiségét, így gond nélkül behelyezhetjük az implantátumot.

De hogyan zajlik ez a kezelés? Az első lépés a helyi érzéstelenítés, ami garantálja, hogy a kezelés fájdalommentes legyen, majd felemeljük az ínyt. Ezután az arcüreg külső falán egy pici nyílást alakítunk ki, ezen keresztül fellazítjuk az arcüreget bélelő nyálkahártyát.

Ha ez megvan, csontpótló anyaggal feltöltjük az alatta lévő területet. Végül az arcüreg falán kialakított nyílást lefedjük, majd az ínyt a varratokkal rögzítjük eredeti helyére.

A beavatkozás során ritkán előfordulhat, hogy megsérül az arcüreg nyálkahártyája – ez felszívódó kollagénmembrán behelyezésével legtöbbször befedhető.

A műtéti területen néhány esetben kialakulhat gyulladás, de szakszerű utókezeléssel ez orvosolható, így ilyenkor is garantált a teljes gyógyulás.

A műtét előtti és utáni teendőkről itt talál részletes információkat.

Csont- és lágyrész pótlás

N

Csontpótló eljárások

N

Lágyrészpótló eljárások

Először megvizsgáljuk, hogy rendelkezésre áll-e megfelelő mennyiségű csont-, illetve ínyszövet az implantátum behelyezéséhez. Ha nem, akkor kiegészítő műtéti eljárásokat alkalmazunk a pácienssel történő előzetes egyeztetés alapján. Szükség lehet csontpótló eljárásokra, úgynevezett augmentációs kezelésekre is korábbi gyulladásos folyamatok, csontvesztést okozó fogeltávolítás, baleset okozta sérülés, valamint a csontszövet sorvadása miatt. Ezeket rendelőnkben helyi érzéstelenítés mellett, gyakran az implantátum behelyezésével együtt végezzük el.

Az ambulánsan végezhető augmentációs kezelések döntő többségét szintetikus, illetve állati eredetű csontpótló anyagok segítségével végezzük. Bizonyos esetekben szükség lehet kis mennyiségű saját csontszövetre is. Ez legtöbbször rendelkezésre áll az adott műtéti területen, így nem szükséges újabb műtéti sebzést végezni. 

Rendelőnkben arra is lehetőség van, hogy lágyrészplasztikai eljárásokkal – a csontszövethez hasonlóan – az íny vastagságát is megnöveljük. Ezek a beavatkozások aprólékos, finom, mikrosebészeti műveletek, amelyeket kis mennyiségű saját ínyszövettel, illetve szintetikus vagy állati eredetű membránokkal végzünk.

Ha a kezelés során fogeltávolításra kerül sor, a seb környékét két napig hűteni kell. Fontos, hogy használjuk a megfelelő szájvizet, fájdalomcsillapítót, esetleg antibiotikumot. A beavatkozás minden esetben fájdalommentes, azonban a sebgyógyulás ideje alatt felléphetnek utópanaszok. Ki nem nőtt bölcsességfogak eltávolítása után például általában 1-2 napig tartó, fájdalomcsillapítóval kezelhető fájdalom, 4-5 napig tartó arcduzzanat alakulhat ki. Az alsó bölcsességfogak eltávolítása után néha előfordul, hogy nem tudjuk olyan könnyen vagy olyan nagyra nyitni a szánkat, mint korábban. Emellett hosszabb ideig fennálló duzzanat, fájdalom is előfordulhat. Megfelelő utókezeléssel ezek a panaszok jól orvosolhatóak, a gyógyulás meggyorsítható.

Bölcsességfog-eltávolítás

N

Azok a bölcsességfogak, amelyek helyhiány miatt nem bújtak elő, sokszor csak műtéttel távolíthatóak el.

N

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen zajlik.

N

A műtétet követően fontos az arc külső hűtése, a sebtisztítás és a megfelelő gyógyszerszedés.

A bölcsességfogak a leghátsó nagyőrlő fogak, melyek helyhiány miatt sokszor nem tudnak előtörni. A civilizált életmód többek között együtt jár a puhább táplálék fogyasztásával, ez pedig az állcsontok méretének fokozatos, generációról generációra történő csökkenéséhez vezetett.

Amikor a bölcsességfogak előtörésük közben elakadnak a csontban, egy teljesen szabályos fogsorban is képesek torlódásokat létrehozni, mivel nyomják az előttük lévő fogakat. Ha a bölcsességfog félig előbújik, de az előtte található nagyőrlő fogban megakad, a szájban található baktériumok az íny alá jutva gyulladást okozhatnak. Emiatt fájdalom, duzzanat, sőt akár szájzár is kialakulhat. További gondot jelent, hogy a hátsó őrlőfogak nehezen tisztíthatóak, és az állandó lepedékképződés miatt sokszor a szomszédos fogakon is szuvasodás alakulhat ki. Ezt megelőzendő bizonyos esetekben érdemes eltávolítani a már teljesen kinőtt bölcsességfogakat.

Az előtörésben megakadt, úgynevezett impaktált bölcsességfogak eltávolítása sokszor csak műtéttel lehetséges. Ennek során helyi érzéstelenítésben felszabadítjuk az íny alól a fogat, majd nagy körültekintéssel, a szomszédos fogak épségére ügyelve eltávolítjuk. Ehhez bizonyos esetekben szükség lehet kis mennyiségű csont eltávolítására is, hogy a fogat megközelíthessük. Végül a sebet varratokkal zárjuk, melyeket 7-10 nap múlva távolítunk el. A fogeltávolítás után a seb környékét két napig hűteni kell, fontos a megfelelő szájvíz, fájdalomcsillapító, esetleg antibiotikum alkalmazása.

A beavatkozás minden esetben fájdalommentes, azonban a sebgyógyulás ideje alatt felléphetnek utópanaszok. Ki nem nőtt bölcsességfogak eltávolítása után például általában 1-2 napig tartó, fájdalomcsillapítóval kezelhető fájdalom, 4-5 napig tartó arcduzzanat jelentkezhet. Az alsó bölcsességfogak eltávolítása után néha előfordul, hogy nem tudjuk olyan könnyen vagy olyan nagyra nyitni a szánkat, mint korábban. Emellett hosszabb ideig fennálló duzzanat, fájdalom is előfordulhat. Megfelelő utókezeléssel ezek a panaszok jól orvosolhatóak, a gyógyulás meggyorsítható.

Szájsebészeti szövődmények és utókezelés

A műtéti seb környékét két napig hűteni kell, használjunk klórhexidin tartalmú szájvizet, fájdalomcsillapítót, és a rendelőben felírt antibiotikumot. A beavatkozás minden esetben fájdalommentes, azonban a sebgyógyulás ideje alatt felléphetnek utópanaszok.

Általában 1-2 napig tartó, fájdalomcsillapítóval kezelhető fájdalom, 4-5 napig tartó arcduzzanat alakulhat ki. Néha előfordul, hogy nem tudjuk olyan könnyen vagy olyan nagyra nyitni a szánkat, mint korábban. Emellett lassan múló fennálló duzzanat, fájdalom is előfordulhat. Megfelelő utókezeléssel ezek a panaszok jól orvosolhatóak, a gyógyulás meggyorsítható.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Ki végzi a szájsebészeti beavatkozásokat?

Dr. Molnár Bálint PhD

fogorvos, parodontológus szakorvos, egyetemi docens

Fő szakmai tevékenysége:

 • Parodontológia
 • Implantológia
 • Rögzített- és kivehető fogpótlások

Dr. Szvoboda Balázs

fogorvos, parodontológus szakorvos-jelölt

Fő szakmai tevékenysége:

 • Parodontológia
 • Fogmegtartó kezelések
 • Esztétikai fogászat
 • Rögzített- és kivehető fogpótlások

Jelentkezzen be vizsgálatra!

Gyakori kérdések a szájsebészeti beavatkozásokkal kapcsolatban

Mennyire fájdalommentesek a szájsebészeti kezelések?

A helyi érzéstelenítésnek köszönhetően a beavatkozások teljesen fájdalommentesek. Az érzéstelenítés elmúltával a kezelés napján sebfájdalom jelentkezhet, ezt azonban fájdalomcsillapító szedésével ellensúlyozhatjuk. Előfordulhat, hogy a fájdalom több napon keresztül jelentkezik, de a fájdalomcsillapító megoldást jelent, amíg a fájdalom meg nem szűnik.

Mire ügyeljek a kezelés után?

Szájsebészeti beavatkozások után semmiképpen ne együnk addig, míg az érzéstelenítő hatása el nem múlik – de inni lehet. Érdemes az arcunkat kívülről hideg borogatással, jéggel hűteni (akár mirelit zöldség is tökéletesen megteszi). Ezzel elkerülhetjük, hogy duzzanat alakuljon ki, illetve a kialakult duzzanatot mérsékelhetjük. Az apró magvakat tartalmazó ételeket, a pirítóst, kétszersültet néhány napig kerüljük. Ezek könnyen belekerülhetnek a sebbe, amitől az újra vérezhet. A gyógyulást segíti a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése is – utóbbi hatására ismét elindulhat a vérzés. A kezelést követő 1 napban ne öblögessünk, ne piszkáljuk a sebet a nyelvünkkel, és ne szívogassuk. A nehéz fizikai munkát is kerüljük a szájsebészeti kezelést követő 2-3 napban.

Mikor érdemes eltávolíttatni a bölcsességfogam?

Van, akinek elő sem bújik a bölcsességfoga, másnak pedig különösebb probléma nélkül töri át az ínyt. Azonban az is előfordul, hogy a bölcsességfog ferdén nő, kifelé vagy befelé dől. Ilyenkor rá is nőhet a mellette lévő fogra, torlódást okozhat. Ilyenkor érdemes a bölcsességfogat eltávolíttatni, mert ha nem képes előtörni, mert elakad a csont- vagy az ínyszövetben. Az ilyen fogat impaktált fognak nevezzük, és a legkülönbözőbb betegségek melegágya lehet, kezdve a fogszuvasodástól az ínybetegségeken át a különféle gyulladásokig, duzzanatokig, és fogágybetegségig.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy az olyan bölcsességfogat, amelyre a fenti problémák nem jellemzőek, és teljesen egészséges, nem kell eltávolítani.

Mikor van szükség csontpótlásra?

A fogakat tartó csontállomány mennyisége nem állandó, nagy részben a rágásnak köszönhető a megmaradása. Ha valamilyen okból, például gyulladás, vagy fogvesztés miatt nagy mértékben csökken egy adott területen a rágás során kifejtett terhelés, az ottlévő csontállomány is jelentősen megfogyatkozhat. Ez a folyamat észrevétlenül megy végbe, és a páciens gyakran csak a fogorvosi rendelőben szembesül az eredményével. A csontvesztés olyan mértékű lehet, hogy a meglévő csontállomány magassága, illetve szélessége már nem elég a behelyezni kívánt implantátum megtartásához. Ilyenkor csontpótlásra van szükség.

Előfordulhat, hogy a szervezetem nem fogadja be a csontpótlást?

Elméletileg igen, gyakorlatilag nagyon ritkák a sikertelen beavatkozások. Ennek oka, hogy a leggyakrabban a csontpótló anyag mellett saját csontszövetet is alkalmazunk. Ezt általában a páciens műtéti területén, vagy ahhoz közel feleslegben lévő egészséges csontból nyerjük. Ha erre valamiért nincs lehetőség, tisztán állati csont eredetű csontpótló anyagot használunk. A saját csont értelemszerűen gond nélkül átépül, a többi, ma elterjedt, modern csontpótló anyag pedig teljes mértékben testbarát és hatékonyan beépül az emberi szervezetbe, miközben támogatja és elősegíti a természetes csontképződést.

A kezelés után mennyi idővel lehet fogat mosni?

A kezelés napján semmiképpen sem mossuk az érintett részt, de a száj többi részét feltétlenül tisztítsuk. Ajánlott a napi kétszeri fogmosás, mert a seb miatt fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása. Ám az első 1 napban a gyógyuló sebet és környékét hagyjuk ki, vagy csak rendkívüli óvatossággal, nagyon finom mozdulatokkal tisztogassuk (annak függvényében, hogy milyen nagyságrendű volt a beavatkozás, illetve mennyire gyorsan gyógyul a sebünk).

Milyen esetekben ajánlott eltávolíttatni a bölcsességfogat?

 • Ha a bölcsességfog ferdén tör elő az ínyből, kifelé vagy befelé dől, és ránő a mellette lévő fogak valamelyikére.
 • Ha a fog nem képes előtörni, elakad a csont- vagy ínyszövetben, illetve az elakadt fog gyulladást okoz.
 • Ha a bölcsességfoggal kapcsolatos problémák miatt duzzanat jelenik meg.
 • Ha a bölcsességfog és az íny között rés, úgynevezett tasak jön létre, ami – illetve az ott létrejövő baktériumtelep – végül gyulladást okoz.
 • Ha a száj kinyitása nehézséget okoz, esetleg szájzár alakul ki.
 • Ha a szomszédos fogaknál – a bölcsességfog ránövése miatt – szuvasodás vagy más rendellenesség tapasztalható.
 • Ha a rosszul előtörő bölcsességfog a belső orca felületét sérti, irritálja.

…és milyen esetekben nem?

 • Ha a bölcsességfog probléma nélkül előtört, és semmilyen panaszt nem okoz, nincs ok az eltávolítására. Ez még akkor is igaz, ha elmondható, hogy tulajdonképpen nincsen nélkülözhetetlen szerepe a rágás folyamatában.

 • Amennyiben a bölcsességfog egyáltalán nem tör elő, még akkor érdemes lehet elgondolkodni az eltávolításán, ha semmilyen panaszt nem okoz – ugyanis a későbbiekben számtalan probléma forrása lehet. Erről érdemes egy specialistával konzultálni.

Bejelentkezés fogászati vizsgálatra

Ha rendelőnk felkeltette az érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba!

Hat meggyőző érv a Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parondontológiai Centrum mellett:

 • Barátságos, nyugodt környezetben várjuk;
 • Fogorvosaink felkészültek pácienseink teljeskörű kezelésére, rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi továbbképzéseken;
 • Munkánk legfőbb célja a hosszú távú, minőségi eredmény;
 • Orvosaink és asszisztenseink számára is alapvető az empatikus hozzáállás, amelynek a páciens van a fókuszában;
 • Munkáinkra garanciát vállalunk;
 • Számunkra kiemelten fontos az Ön elégedettsége.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Írjon nekünk
  Bejelentkezés

  +36 30 257 6088
  +36 1 365 6674

  Rendelő

  1114 Budapest, Fehérvári út 7. I. em. 3.

  }

  Nyitvatartás

  H, K, CS: 14-20:00
  SZE: 8-20:00

  Email

  info@dentpoint.hu

  Facebook

  fb.com/dentpoint.hu

  Médiamegjelenések

  Dr. Molnár Bálint A mozgó fogak nagy része ma már megmenthető címmel tartott előadást a Semmelweis Egyetem konferenciáján. Az előadást nagy érdeklődés és médiavisszhang követte. Az egyetem oldalán is megjelent egy részletes beszámoló, amit számos szakmai oldal átvett, és tévéinterjúk sora követett.

  Pácienseink véleménye

  Rátonyi Kriszta - televíziós műsorvezető

  “Műsorvezetőként a mosolyom a munkaeszközöm, ezért nagyon fontos a fogaim szépsége. Minden alkalommal biztonságban érzem magam, amikor beülök A Dentpoint rendelőben a fogorvosi székbe. Kivételes, amikor a hozzáértés és az empátia egyszerre van ilyen magas szinten jelen, de Dr. Molnár Bálint és csapata bebizonyította, hogy ez lehetséges.”

  Széll Tamás - mesterszakács

  “A kiváló ételek elkészítése csak a receptek pontos alkalmazásával, nagy odafigyeléssel lehetséges. A Dentpointnál pontosan azt a magas szintű szakmaiságot és figyelmet tapasztaltam, amit én is megkövetelek a gasztronómiában. Számomra egyértelmű, hogy ha fogorvosi kezelésről van szó, Dr. Molnár Bálintot és a Dentpoint csapatát választom.”