Egy másik blogposztban is részletesen tárgyaljuk a gyökérkezelés témakörét, a gyökérkezelésről szóló aloldalunkon pedig megtalálható a hozzá kapcsolódó összes lényeges információ. (És természetesen a gyökérkezelés ára is elérhető weboldalunkon.)

Most pedig vegyük sorra azokat az alapinformációkat, amelyeket a gyökérkezeléssel kapcsolatban feltétlenül érdemes áttekinteni.

Mikor szükséges a gyökérkezelés?

Ha egy fog gyulladt vagy nagymértékben destruált (erősen lekopott, lepusztult fogak), még akkor sem feltétlenül kell lemondanunk róla, hiszen a foghúzás sok esetben elkerülhető, és gyökérkezeléssel a fog élettartama hosszú évekkel meghosszabbítható.

Mi a gyökérkezelés célja?

A gyökérkezelés célja, hogy a legtöbbször fogszuvasodás miatt kialakult fertőzés megszűntetésével lehetővé tegye a maradék ép foganyag, valamint a foggyökér felhasználását és a fog funkciójának és esztétikájának helyreállítását.

Minden fog belsejében van egy kis kamra, amiben a fogat ellátó erek és idegek találhatóak. Ezek végigfutnak a gyökéren keresztül, majd egy ponton kilépnek a fogakat körülvevő csontállományba. Amennyiben ezek az erek és idegek megsérülnek, a fog gyulladással válaszol, vagy akár elhal.

Az elhalt fogban az erek és idegek helyét baktériumok veszik át, és ha ezek a gyökéren keresztül a csontba jutnak, megbetegítik a foggyökér körüli csontállományt és a foggyökér gyulladása alakul ki.

Elég egy elhanyagolt lyukas fog, ami még talán nem is fáj, de a szuvas folyamat halad előre és egyre közelebb kerül a fogbélhez, annak gyulladását okozva.

Előfordulhat, hogy egy évek óta meglévő nagy kiterjedésű tömés alatt a fog csendben elhal hírt nem adva magáról, majd hosszú hónapok alatt a gyökér körül már röntgenfelvételen is látható gyulladás alakul ki. De fogpótlás készítése során is megeshet, hogy a megfelelő hosszú távú eredmény érdekében egy panaszmentes fog gyökérkezelését kell választani gócfertőzés esetén.

Megmenthető a fog, ha foggyökér gyulladás áll fenn?

Korábban, amíg a maihoz hasonló ismeretanyag és eszközpark nem állt a fogorvosok rendelkezésére, kénytelenek voltak minden olyan fogat kihúzni melyeknek túlnyomó része ma egy korrekt gyökérkezeléssel helyreállítható.

Talán elsőre drasztikusan hangzik, de azoknak, akik átestek már fogbél vagy foggyökér gyulladáson érthető milyen megkönnyebbülés megszabadulni egy folyamatosan panaszt okozó fogtól.

Lehet-e panaszmentes egy elhalt fog?

A foggyökér gyulladás krónikus formáját el lehet tűrni egy darabig, hiszen a szervezetünk és  védekezőrendszerünk képes felvenni a harcot és egyensúlyban tartani a gyulladásos folyamatot. Így akár még panaszmentes is lehet egy elhalt fog.

Azonban egy rutin fogászati ellenőrzés során ezt a fogorvos ki tudja szűrni.

Miét fontos kiszűrni az elhalt fogat?

Ez azért fontos, mert bár a panaszok enyhék, ez a gyulladás egy gócot jelent a szervezetben. Amihez másodlagos betegségek társulhatnak, hiszen a baktériumok a véráram útján az egész szervezetben szétszóródhatnak.

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk foggyökér gyulladásra?

Gyanakodhatunk foggyökér gyulladásra amikor rágásra, ráharapásra kifejezetten érzékeny a fogunk a többihez képest.

A fogbél gyulladás jellemzői tünetei

 • A fogbél gyulladás intenzív, lüktető, szinte csillapíthatatlan fájdalommal jár, mely jellemzően este, lefekvés után erősödik.
 • Bevezető tünete, amikor hidegre hosszas, elhúzódó érzékenységet mutat a kérdéses fog.
 • Ha pár nap után a fájdalom esetleg elmúlik, a problémát akkor is kezelni kell. Hiszen nem arról van szó, hogy a fog magától meggyógyult.
 • Hanem arról hogy elhalt, és komoly esélyekkel mehet át a folyamat a foggyökér körüli csontállományt megbetegítő foggyökér gyulladásba.
 • Ha még maradt elegendő ép foganyag ahhoz hogy a fogat újra fel lehessen építeni, akkor a húzás helyett érdemes a gyökérkezelést, a fog megtartását választani.

Fájdalommentes a gyökérkezelés?

Sok páciens, aki ilyen beavatkozáson még nem esett át korábban, kifejezetten tart attól, hogy a gyökérkezelés fájdalmas.

A gyökérkezelés a hiedelemmel ellentétben nem egy különösebben fájdalmas vagy megterhelő beavatkozás.

Bár tény, hogy bizonyos esetekben több alkalmas kezelési folyamatra van szükség a kívánt eredmény eléréséhez.

Egy alkalom elegendő a gyökérkezelés során?

Ez a foggyökerek és az azokban futó csatornák számának, illetve az előforduló anatómiai variációknak a függvénye. Sok esetben több akalmas folyamatról beszélhetünk. De a következő pont végén erre még bővebben kitérünk.

Hogyan kell elképzelni egy gyökérkezelést?

gyökérkezelés folyamata
 • A gyökérkezelés érzéstelenítésben történik.
 • Első lépésben el kell távolítani minden nem ép foganyagot.
  • A fognak ilyenkor egy átmeneti időre megváltozik a formája, csökkent funkciót tölt be, egészen addig, amíg sikeres gyökérkezelést követően újra fel lehet építeni.
 • A kezelés során meg kell nyitni a fog üregrendszerét, majd felkeresni a gyökércsatornák bemeneteit.
 • A gyökércsatornákon vékony műszereket végigvezetve meghatározható azoknak hossza. Bizonyos esetekben ezt röntgenfelvétel erősíti meg.
 • Mindezek után a csatornák tisztítása és fertőtlenítése következik.
  • A kezelés során egy speciális izoláló gumilepedő (kofferdam) akadályozza meg azt, hogy a szájból a nyál és az abban lévő baktériumok a fog üregrendszerébe kerüljenek,
  • illetve a pácienst is védi a gyökérkezelés során használt fertőtlenítő anyagokatól.

Két kezelés között a csatornákat gyógyszerrel töltjük fel, illetve ideiglenes töméssel zárjuk.

 • A tisztított és feltágított csatornákba végül gyökértömő anyag kerül, aminek hosszát és tömörségét egy kontroll röntgenfelvételen ellenőrzünk.
 • Azt, hogy a gyökérkezelés hány alkalom, nagyban befolyásolja a csatornák száma, a fog pozíciója és a gyulladás súlyossága.
 • Egyszerűbb esetekben egy-két alkalmat vesz igénybe, komplikált szituációk ennél több kezelést kívánnak.

A fog koronai részét a gyökértömést követően, betéttel (onlay) vagy csappal és koronával lehet helyreállítani. Erre azért van szükség, hogy a gyökérkezelt fogat megvédjük a töréstől, illetve hogy visszaállítsuk eredeti funkcióját és esztétikáját.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Gyökértömést követően kell-e korona vagy elegendő a tömés?

A fog koronai részét a gyökértömést követően, rágófelszínt befedő betéttel (onlay) vagy csappal és koronával lehet helyreállítani. Erre azért van szükség, hogy a gyökérkezelt fogat megvédjük a töréstől, illetve hogy visszaállítsuk eredeti funkcióját és esztétikáját.

Az onlay és a korona előnye, hogy a rágófelszín felől beborítják a fogat, így sokkal kisebb a meggyengült fog törésének esélye, azonban ezek a fogtechnikus által készített helyreállítások több foganyag elcsiszolását teszik szükségessé, mint egy tömés.

Emiatt ritkán, ha a gyökérkezelés előtt, vagy annak során csak kis foganyag hiány alakult ki, és a megmaradó foganyag elegendő teherbírású, megfelelő lehet egy hagyományos tömés készítése.

Ezek az esetek azonban ritkán fordulnak elő, mivel általában régóta fennálló, mélyre hatoló fogszuvasodás miatt van szükség gyökérkezelésre, mely jelentősen károsítja a fog szerkezetét.

Természetes a gyökérkezelés utáni fájdalom?

A gyökérkezelés teljes folyamata tehát több alkalmas kezelési folyamat.  A gyökérkezelés utáni egy-két napig fennálló fájdalom sajnos megszokott, sűrűn előforduló kellemetlenség, mely azonban legtöbbször fájdalomcsillapítóval jól kezelhető.

Amikor már a gyógyszeres lezárások után a végleges gyökértömés kerül a fogba, előfordulhat, hogy egy-két napig a kezelt fog még érzékeny marad.

Ha ezután is fájdalom érzékelhető, akkor érdemes a fogorvossal ellenőriztetni a kiváltó okokat.

Mi a teendő, ha a gyökérkezelt fog fáj?

Amennyiben a gyökérkezelt fog fáj nincsen más teendő, mint felkeresni a fogorvost, aki alapos vizsgálat és röntgenfelvételek alapján eldönti, hogy van-e lehetőség a fog megtartására.

Egy már gyökérkezelt fog gyulladása áll fenn, és a feltételek adottak, egy korábban nem megfelelően gyökérkezelt fogban is kicserélhető a gyökértömés, a fájdalom megszüntethető és a fog megtartható.

Meddig marad jó a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezelés meghosszabbítja a fog életét évekkel, tíz évekkel. De nincs garancia arra, hogy egész életünket végigkíséri. A kezelés kimenetelét nagyban befolyásolják az egyéni anatómiai variációk, illetve a diagnózis ami miatt a gyökérkezelés mellett tettük le a voksunkat.

Irodalmi adatok alapján egy fog gyökérkezelése 90-95%-ban sikeres megfelelő technikák alkalmazása esetén. Azonban a szakmai protokoll teljeskörű betartása mellett is előfordul, hogy egy fog a korrekt gyökérkezelés után sem gyógyul meg, így végül az eltávolítása mellett kell dönteni.

A gyökérkezelés sikeressége akkor lehet kétséges, hogyha gyökérkezelés után hónapokkal is megmaradnak a korábbi panaszok, illetve nem csökken a gyulladás a gyökér körüli csontállományban. Ennek oka lehet egy fel nem tárt gyökércsatorna, egy repedés a gyökérben, vagy olyan baktériumflóra, amit még a szakmai protokoll szigorú betartása mellett sem sikerült kiírtani.

A gyökérkezelt fog élettartamát nagymértékben befolyásolja a koronai restauráció, ami nem csak esztétikában és funkcióban számít, hanem megvédi a maradék foganyagot a töréstől, továbbá megfelelő zárást biztosít a baktériumoktól. Nagyon fontos, hogy rendszeres tisztítással, a fogközök ápolásával, valamint rendszeres fogorvosi kontrollal járuljunk hozzá ezen fogak hosszú élettartamához.

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!