Kiterjedt vagy teljes foghiány esetén, amennyiben  nem áll rendelkezésre elegendő számú jó állapotú pillérfog, sajnos nem készíthető saját fogakra rögzített fogpótlás (foghíd, korona). Ilyenkor a fogak pótlása részleges vagy teljes kivehető műfogsorral, azaz protézissel oldható meg.

A cikkben áttekintjük, hogy mi az a protézis, milyen fajtái vannak, hogyan zajlik az elkészítése és mire lehet számítani a hozzászokás során. Szó lesz az implantációs fogprotézis előnyeiről, valamint válaszolunk a páciensek leggyakoribb kérdéseire is. 

Mi az a protézis? 

A protézis vagy más néven műfogsor minden esetben kivehető fogpótlást jelent. Rögzítése történhet hagyományos módon, vagy implantátumokra. Három típusa van: 

 • Részleges kivehető fogpótlás
 • Teljes kivehető fogpótlás
 • Kombinált fogpótlás

A kiterjedt foghiány a rágóképesség nagymértékű csökkenése miatt további egészségügyi (főként emésztőrendszeri) problémákhoz vezethet, nem beszélve a fogatlanság miatti gátlások kialakulásáról, pszichés terhelésről. Éppen ezért érdemes minél előbb megoldást találni a fogak pótlására. A kivehető protézis viszonylag kedvező áron elérhető, és jelentős életminőség-javulást tesz lehetővé. 

A protézis előnyei: 

 • A rágóképesség jelentősen javul
 • Az arc vonásai helyreállnak
 • Lényegesen esztétikusabb külső
 • Kedvező ár
 • Könnyű ki- és behelyezhetőség
 • Könnyű tisztíthatóság

Protézis illesztéskor

A protézis típusai

Részleges kivehető fogsor

Részleges kivehető fogsort akkor alkalmazunk, ha több, egymás mellett elhelyezkedő foghiányt szeretnénk pótolni, de a meglévő természetes fogak száma vagy teherbírása nem engedi meg hagyományos fogászati híd használatát. A részleges kivehető fogpótlás alapja egy fémlemez, amelyre a fogtechnikus által kialakított műíny és műfogak kerülnek. A kivehető pótlás teljesen beborítja a fogatlan állcsont ívét. A rögzítés a még meglévő fogakhoz kapcsokkal oldható meg. 

Teljes kivehető fogsor

A teljes kivehető fogsor teljes foghiány esetében ideális opció. A teljes protézis speciális műanyagból készül, néha fém elemekkel. Hagyományos rögzítés esetén a protézis a nyálkahártya csont alapján támaszkodik, és az arcizomzat, a vákuumhatás, a gravitáció és a rágónyomás tartja a helyén. Sajnos  – főleg az alsó fogsor esetében – gyakran problémás a kivehető fogprotézis stabil megtámasztása.

Éppen ezért ebben az esetben különösen indokolt a fogászati implantátumok használata, mivel már 2-4 fogimplantátum beültetésével is nagyságrendekkel javul a rágóstabilitás, és ezzel a páciensek életminősége is. 

Kombinált fogpótlás

A kombinált fogpótlás a rögzített és a kivehető fogpótlás kombinációja. Ha a páciens nem rendelkezik elegendő jó állapotú foggal, hogy hídpótlást készíthessünk a teljes állcsontra és/vagy valamilyen ok kizárja, hogy implantátumot ültessünk be, sokszor ez az egyetlen megoldás.

Elkészítése időigényesebb, és bonyolultabb fogtechnikai munkálatok szükségesek hozzá, dee sokkal esztétikusabb és tökéletesebb megoldást jelent a kapcsos, részleges fogsorhoz képest. A kombinált fogpótlás először egy fix, beragasztott híd készül el, melyen általában rejtett, precíziós elhorgonyzó eszközöket, ún. csúsztatókat helyez el a fogtechnikus. A kivehető fogpótlás rész ezekre kapcsolódik rejtett elhorgonyzással.

A fogimplantátumra illesztett protézis sokkal stabilabb és kényelmesebb

Forradalmi megoldás a protézis területén: az implantációs fogprotézis

Kivehető fogsor esetében is alkalmazható a fogászati implantátumokon alapuló fogpótlás, melynél a kivehető fogsor patentszerű eszközökkel rögzül. Ez a hagyományos fogpótlásoknál lényegesen stabilabb, komfortosabb alternatívát jelent, ezért pácienseinknek elsősorban ezt ajánljuk. 

Az implantációs fogprotézis előnyei: 

 • Segítségével igen kiterjedt, vagy akár teljes fogatlanság is hatékonyan kezelhető
 • A hagyományos eljárással rögzített műfogsorhoz képest kiemelkedő stabilitást és komfortérzetet nyújt

Bizonyos esetekben teljes kivehető fogpótlás helyett állcsontonként 4-6-8 implantátum segítségével akár teljes rögzített hídpótlás, úgynevezett körhíd is készíthető. Ezzel a megoldással akkor is lehetséges az eredeti fogazattal szinte teljesen megegyező funkcionális és esztétikai helyreállítás, amikor a teljes fogatlanság már hosszú évek, akár évtizedek óta fennáll.

A protézis elkészítésének menete

Első alkalommal lenyomatot veszünk, ez alapján kezdi el készíteni a fogtechnikus a kivehető fogsort. A műfogsor átadásáig 3-4 további lenyomat, ill. próba következik. Tehát optimális esetben 4 alkalom után, akár 2-3 hét alatt elkészülhet a műfogsor. Ha kombinált fogpótlásra kerül sor, vagyis részben saját fogakhoz rögzített fogprotézist készítünk, akkor 2-3 üléssel több kezelésre van szükség. 

Amennyiben implantációs fogprotézis készítése mellett döntünk, a fogimplantátumok beültetése egy hosszabb folyamat. Kiterjedt vagy teljes foghiány esetén ugyanis gyakran  csontpótlásra van szükség, melynek gyógyulási ideje általában 4-6 hónap. A fogimplantátum beültetése gyakran csak ezután következhet, ennek a becsontosodása pedig további 2-3 hónap. 

Milyen panaszok jelentkezhetnek a protézis elkészítése után? 

A kivehető fogsor elkészülte után a következő panaszok teljesen normálisak, és a protézis megszokásával elmúlnak. 

 • Nehézségek a protézis behelyezésekor és kivételénél
 • Az ízérzékelés átmeneti csökkenése
 • A rágómozdulatokat újra kell tanulni, mely 1-2 hónapot is igénybevehet
 • Hangképzési nehézségek

A fenti panaszok enyhítésére érdemes betartani a következő tanácsokat: 

 • Eleinte puhább ételek fogyasztása javasolt
 • Kerüljük a túl forró, vagy ragacsos és a túl kemény ételek fogyasztását
 • Figyeljünk a kétoldali, egyenletes terhelésre!
 • Javasolt kezdetben a protézis ragasztó használata, mely növeli a műfogsor stabilitását

A protézis tisztítása

A protézis megfelelő tisztítása szerencsére egyáltalán nem nehéz, mindössze pár lépéssel elvégezhető. A tisztítást minden étkezés után javasolt elvégezni. 

 • A szájból történő eltávolítás után öblítsük le a protézist tiszta vízzel
 • Keményebb sörtéjű, vagy kifejezetten protézis tisztítására kifejlesztett fogkefével tisztítsuk meg a fogsort, különös tekintettel a bemélyedésekre
 • Hetente 1-2 alkalommal használjunk tisztítófolyadékot a protézis megtisztítására, amellyel gyorsan, kíméletesen tudjuk eltávolítani a lepedéket, elszíneződést, kórokozókat
 • Mielőtt visszahelyeznénk a protézist, alaposan öblítsük át tiszta vízzel 

Protézis árak

A protézis árak kapcsán fontos kiemelni, hogy a műfogsor a legkevésbé költséges megoldás foghiány esetén. Az, hogy mennyibe kerül egy műfogsor számos tényezőtől függ, például:

 • mekkora a páciens foghiánya,
 • készül-e fix fogpótlás rész (korona, híd) a kivehető fogpótlás mellé,
 • hagyományos vagy implantátumos rögzítésű műfogsorról van szó stb.

Ezért nem lehet egy általános, minden esetben érvényes műfogsor árat meghatározni. Ennek ellenére az alábbi információk alapján megbecsülhető a készülő fogpótlás költsége: 

A rendelőnkben érvényes kivehető fogsor árak itt tekinthetők meg. 

Az implantátum behelyezés árakat pedig ezen az oldalon érheti el. 

Gyakori kérdések a protézisekkel kapcsolatban

A protézisem instabillá vált, lötyög. Mit tehetek?

A testünk többi részéhez hasonlóan szájüregünk, ínyünk is folyamatosan változik. Ilyenkor előfordulhat, hogy a korábban pontosan illeszkedő fogprotézis már nem illeszkedik tökéletesen. Szerencsére a kivehető műfogsor könnyen korrigálható, alábélelhető, sőt, implantátumokkal is hatékonyan stabilizálható. Az eredmény pedig egy stabil és komfortos fogsor.

Az új műfogsor idegen tárgyként viselkedik a számban, úgy érzem, sosem fogom megszokni. 

Az, hogy az új műfogsor idegen érzést kelt, természetes dolog. Nem is várható el, hogy azonnal megszokjuk. Szükség van bizonyos időre, hogy a száj és a nyelv “megtanulja”, megszokja az új fogprotézist. Ez általában néhány hét, legfeljebb 1-2 hónap alatt lezajlik. Ennek az időszaknak a lerövidítése érdekében kezdetben érdemes éjszakára is bent hagyni a műfogsort. Ha a kellemetlen érzés egy hét után sem szűnik meg, akkor pedig érdemes felkeresni a rendelőt. Ilyenkor megvizsgáljuk a fogprotézist, és ha szükséges, korrigáljuk. Ezek a korrekciók néhány perc alatt elvégezhetőek, és maradéktalanul megszűnik a diszkomfort érzés.

Kivehető fogpótlásom nem illeszkedik tökéletesen, folyamatosan nyomja az ínyem. Van erre valami megoldás?

A problémát az okozhatja, hogy a kivehető pótlás alapját képező lágyszövetek kis területen nagyobb nyomást kapnak. Korrekcióval a fogpótlás az új helyzethez igazítható, szükség esetén pedig új fogpótlást is lehet készíteni, ami már tökéletesen illeszkedik.

dentpoint csapata budapest

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!