A fogszuvasodás kezelése és a lyukas fog tömése az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás. Ma már a fémes színű amalgám tömések helyett a fogak eredeti színével tökéletesen megegyező kompozit töméseket alkalmazunk, amelyek mind esztétikailag, mind tartósságukat tekintve remek megoldást jelentenek. A fogtömés árak kezelésenként változnak, az oldalon részletesen bemutatjuk, hogy mi befolyásolja a fogtömés árakat. 

Mielőtt belekezdenénk, olvasóink szíves figyelmébe ajánljuk a fogtömések anyagáról, típusairól szóló cikkünket, itt pedig a kompozit tömésekről írunk bővebben. Az ideiglenes tömésekről pedig itt kaphat több információt.

Fogtömés árak helyi érzéstelenítéssel – a legfontosabb tudnivalók

Amennyiben páciensünknek tömésre van szüksége, minden esetben helyi érzéstelenítést alkalmazunk, így a tömés teljesen fájdalommentes beavatkozássá válik. Sok páciens az érzéstelenítéstől is fél, azonban gyakorlott munkatársaink nagy körültekintéssel végzik, hogy minnél kíméletesebbé tegyék azt. 

A fogtömés árak minden esetben tartalmazzák az érzéstelenítés árát, ez nem befolyásolja tehát a tömés árakat. Lássuk, mik a legfontosabb befolyásoló tényezők! 

  • Mekkora mértékű szuvasodásról van szó?
  • Hol helyezkedik el a szuvas terület?
  • Milyen jellegű tömés szükséges? 
  • A felhasznált alapanyagok minősége

A Dentpoint-nál kizárólag kiemelkedő minőségű anyagokat alkalmazunk, munkatársaink pedig különös figyelmet fordítanak a fogak megfelelő előkészítésére és a tömés szakszerű elkészítésére. 

A fogtömés árak tartalmazzák a helyi érzéstelenítés árát is

Hogyan befolyásolja a fogtömés árakat a szuvasodás mértéke?

A fogszuvasodás egy összetett folyamat, amely során a fog keményszövetei véglegesen roncsolódnak. A folyamat kívülről, a fog felszínétől kezdődik – eleinte a fogzománc roncsolódik, majd a dentin. Végül, ha a fogszuvasodást nem kezelik, a roncsolódás elérheti a fog belsejében található lágy szöveteket, fogbélgyulladást okozva.

Fontos tudnivaló, hogy csak kisebb kiterjedésű fogszuvasodás kezelhető fogtöméssel, nagyobb kiterjedésű fogszuvasodást sokszor már csak inlay- vagy onlay betéttel lehet ellátni, aminek a költségei már jóval magasabbak.

Ha pedig a fogszuvasodás eléri a fogbelet, azaz pulpát, akkor a legtöbb esetben már gyökérkezelés szükséges, ami mindig több alkalmat jelent, ráadásul a beavatkozás árához hozzáadódik az ideiglenes tömés, gyökértömés, adott esetben pedig korona készítésének költsége is. 

Előfordulhat olyan eset is, amikor a fogat már nem lehet megmenteni – ilyenkor a fog eltávolítása szükséges. Ebben az esetben a hiányzó fogat pótolni kell, híddal vagy implantátum beültetéssel. 

Szintén lényeges, hogy a kezdődő fogszuvasodás (amely még csak a fogzománcot vagy dentint érinti) gyakran nem okoz tüneteket, és sokszor rejtett, nem látható területen jelentkezik. Éppen ezért szükséges a rendszeres fogászati kontroll, amely során a kezdődő szuvasodás is felfedezésre és így kezelésre kerül. 

Hol helyezkedik el a szuvas terület?

A fogtömés árakat az is befolyásolja, hogy hol helyezkedik el a szuvasodás. Más árakkal kell ugyanis számolni a frontfogak és örlőfogak, illetve a fognyaki szuvasodás esetén. 

Kompozit tömés árak

A kompozit fogtömés ára függ a szuvasodás elhelyezkedésétől is

Az utóbbi években a régebbi, fémszínű amalgám töméseket szinte teljes mértékben felváltották a foggal megegyező színű, élethű kompozit tömések. A kompozit tömések fényre szilárduló műanyagból, úgynevezett polimer mátrixból készülnek több, különböző színárnyalatú réteg felhordásával. Így érhető el a fog színéhez tökéletesen hasonlító színhatás. 

Minden esetben ki kell cserélni az amalgám töméseket kompozit tömésre?

Míg a régebbi amalgám töméseknél fennállt a veszélye, hogy idővel kitágulnak és érdes felszínükön lepedék tapad meg,, a modernebb amalgám tömések esetében ez a veszély már nem áll fenn. Éppen ezért egy jól záró amalgám tömést – ha csak nem esztétikai szempontok indokolják – nem feltétlenül szükséges cserélni. 

A kompozit tömés árakat elsősorban a tömés elhelyezkedése befolyásolja: 

Fognyaki tömés

28 000 Ft

Frontfog tömés

36 000 Ft

Premoláris (kisőrlő) fog tömése egy felszínen

36 000 Ft

Premoláris (kisőrlő) fog tömése két felszínen

40 000 Ft

Premoláris (kisőrlő) fog tömése három felszínen

48 000 Ft

Moláris (nagyőrlő) fog tömése egy felszínen

38 000 Ft

Moláris (nagyőrlő) fog tömése két felszínen

44 000 Ft

Moláris (nagyőrlő) fog tömése három felszínen

50 000 Ft

Frontfog élpótlás

60 000 Ft

Inlay és onlay betét árak

Ahogy már említettük, nagyobb mértékű szuvasodás esetén előfordulhat, hogy csak inlay- vagy onlay betét beragasztása jelent megoldást. Gyakran amalgám tömés cseréjekor is ilyen kezelés szükséges. 

Az inlay- és onlay betétek elkészítéséhez először lenyomatot veszünk az érintett fogról, és a fogtechnikus ez alapján készíti el a betétet, amelyet az elkészülése után bepróbálunk és beragasztunk. 

Az inlay és onlay betétek ára elsősorban az elkészítéséhez használt anyagtól függ:

 

Esztétikus kompozit (Ceramage) betét (inlay/onlay) 90 000 Ft
Esztétikus kerámia (e.max) betét (inlay/onlay) 110 000 Ft
Arany betét (inlay/onlay) aranyár+80 000 Ft

Ideiglenes tömés árak

Az ideiglenes tömés a végleges töméshez képest képlékenyebb, puhább, kevésbé kopásálló anyagból készül, ezért csak rövidtávú megoldást jelent. Általában gyökérkezelés esetén két kezelés között kerül alkalmazásra, ilyenkor mindössze 2 hetet kell kibírnia. Előfordulnak olyan esetek is, amikor hosszú távú ideiglenes tömés alkalmazására van szükség, amelynek plusz költsége van. 

Hosszú távú ideiglenes tömés 12-24 000 Ft

 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a fogtömés vagy bármilyen más fogászati téma kapcsán további kérdései vannak, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

dentpoint csapata budapest

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!