A foghúzás utáni csonthártyagyulladás kezelése otthon nem ajánlott. A csonthártyagyulladás tünetei súlyosbodhatnak, ha nem keresünk fel időben egy fogorvost.

A foghúzás utáni csonthártyagyulladás tünetei

A csonthártya a fogak felszínét borító, tokszerű képződmény, amely az alatta lévő csontszövetet védi. Kialakulhat egy kezeletlen fogszuvasodás következtében is, de gyakran foghúzást követően jelentkezik. A csonthártyagyulladás jelentkezhet gennyes vagy száraz formában. Előbbi esetben a kihúzott fog helyén található sebben gennyes zacskó, vagyis tályog keletkezik.

A foghúzás utáni csonthártyagyulladás tünetei:

 • érzékeny, vörös, és/vagy vérző íny,
 • erős nyomás a fogak környékén,
 • duzzadt, dagadt fogíny,
 • gennyes zacskók, tályog kialakulása,
 • tompa vagy lüktető fájdalom, leginkább étkezések között,
 • láz.

Ha a foghúzást követően az indokoltnál jóval erősebb fájdalmat érzünk, amely szinte a fülünkig hatol, minél előbb keressük fel a fogorvosunkat.

A felsorolt tünetek közül nem biztos, hogy mindegyik jelentkezik – ez a gyulladás súlyosságától függ. Ugyancsak ez határozza meg, mennyire intenzívek a tünetek.

A csonthártyagyulladás fogakban is kialakulhat, igen fájdalmas betegség.

A csonthártyagyulladás kezelése

A csonthártyagyulladás otthoni kezelésével a betegek gyakran inkább rontanak a helyzeten.

Amit semmiképpen ne tegyünk:

 • Ne öblögessük a foghúzás utáni sebhelyet, a gyógyulást ugyanis segíti a vér jelenléte a sebben.
 • Ne alkalmazzunk hideg borogatást. Ez beszűkíti az ereket, így a kórokozókat semlegesítő fehérvérsejtek, illetve a gyógyszerek hatóanyagai nem, vagy csak korlátozottan jutnak el a gyulladt szövetekbe.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

A csonthártyagyulladás kezelése a fogorvosi rendelőben

A szájüregben a legtöbb esetben akkut csonthártyagyulladással van dolgunk, amelyet bakteriális fertőzés okoz. Ezért a kezelés két fő eleme az antibiotikum-kúra és a gyulladt terület kitisztítása, fertőtlenítése. A gyulladás során keletkező genny és tályog gyakori tünet, amely a panaszok jelentős részéért felelős.

Ilyen esetben rendszerint gyors javulást eredményez:

 • a tályog megnyitása,
 • a gyulladás kiindulásának lokalizálása,
 • a genny eltávolítása
 • és a terület fertőtlenítése.

Nagyon fontos, hogy az antibiotikum szedését egészen addig folytassuk, amíg a fogorvos előírja. Még ha tünetmentesek vagyunk is, a túl korán befejezett antibiotikum-kúra a betegség kiújulásához vezethet.

 

Az esetek többségében a csonthártyagyulladás meddig tart?

A kérdésre nehéz egyértelmű választ adni, mivel a betegség lefolyásának hossza nagyban függ attól, mikor fordulunk vele orvoshoz. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kezelés megkezdésétől számítva 3-5 napon belül megszűnnek a panaszok.

Ha azonban sokáig halogatjuk, hogy orvoshoz forduljunk, a gyulladás elhatalmasodhat. Ilyenkor a terápia is elhúzódhat. Ezért is ajánlott minél előbb felkeresni egy fogorvosi rendelőt a csonthártyagyulladásra utaló panaszokkal.

 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a foghúzás utáni csonthártyagyulladás kapcsán további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

A csonthártya gyulladás kezelése felkészült fogorvosi team segítségét igényli.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!