Az egészséges fogíny és fogak nemcsak esztétikai szempontból fontosak, hanem szervezetünk optimális működését tekintve is. A gyulladásos gócok ugyanis komolyabb betegségek kialakulásához vezethetnek. A helyes fogápolási szokások mellett lehetséges, hogy bizonyos fogínyvédő vitaminok rendszeres bevitele segíthet megelőzni a fogínygyulladást és más fogágyat érintő problémák kialakulását. Ez egyrészt kiegyensúlyozott táplálkozással, másrészt étrendkiegészítők szedésével biztosítható.

Cikkünkben most megnézzük, hogy miért érdemes figyelmet fordítani a megfelelő tápanyagbevitelre, és milyen vitaminok szedése támogathatja az íny és a fogak épségét.

Milyen jelentősége van a fogínyvédő vitaminoknak?

A fogak és a fogíny fontos szerepet játszanak az emésztési folyamatok beindításában. A rágás folyamata ugyanis lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbb tápanyag kerüljön szervezetünkbe az elfogyasztott ételekből. Ez nemcsak általános egészségünk szempontjából fontos, de például a vitaminhiány szájüregi betegségekhez, fogínygyulladáshoz is vezethet. 

Az ínyproblémákat okozó tápanyaghiány sok esetben a rossz étkezési szokások következménye lehet, valamint az életkor előrehaladtával bizonyos anyagok mennyisége csökken a szervezetben. 

A fogínygyulladás megelőzése helyes fogápolási szokásokkal és fogínyvédő vitaminok szedésével lehetséges.

Milyen veszélyeket rejt az ínygyulladás és miért alakul ki?

A fogínygyulladás az egyik leggyakoribb szájüregi probléma, melynek jele a vörös, duzzadt, vérző íny.

Hátterében többnyire a helytelen fogápolás áll, emellett az alábbiak miatt jelentkezhet:

  • C vitamin hiány (extrém formája a skorbut)
  • legyengült immunrendszer
  • bizonyos gyógyszerek szedése (pl. Ún. kálciumcsatorna blokkoló vérnyomáscsökentők)
  • hormonális változások (pubertás, terhesség)

A fogínygyulladás kialakulásának oka, hogy a fogak és az íny találkozásánál könnyen megtelepednek az ételmaradékok, egy lepedék réteget képezve, amely jó táptalaja a káros baktériumok elszaporodásának. Ezek gyulladást okoznak az ínyben és a kellemetlen szájszag kiváltó okai.

Fogínyvédelem és a csontpótló kezelések támogatása: mit okozhat a C- és D-vitamin hiánya?

C-vitamin az íny egészségéért

A C-vitamin egy erős antioxidáns, és szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, a sebek gyógyulásában. Emellett támogatja a kollagéntermelést, amely az íny és a fogak számára alapvető fontosságú. Segít egészségesen és erősen tartani az íny kötőszövetét.

C-vitamin hiány esetén a fogíny vérzése és gyulladása alakulhat ki, amely ínysorvadással járthat. Ennek extrém formája a skorbut nevű betegség, mely több száz éve is ismert volt, jellemzően a hosszú tengeri hajóutakon alakult ki a legénységben. Az ínygyulladás mellett izomgyengeség és vérzékenység voltak a jellemző tünetei. Amikor James Cook kötelezővé tette a legénysége számára a citrusféle gyümölcsök és a savanyú káposzta fogyasztását, a betegség jelentősen visszaszorult a matrózok között.

A D-vitamin fontossága a csontpótló kezelések során

A D-vitamin támogatja a kalcium felszívódását,ami elengedhetetlen az erős fogakhoz és csontokhoz. Hiányában az állcsontok állománya ritkulni, csökkenni kezdhet, ami a fogágybetegség súlyosbodásához vezethet.

A D-vitamin rendkívül fontos szerepet játszik a csontok egészségében és a legújabb szakirodalmi adatok szerint a csontpótló kezelések hatékonyságában is. Elengedhetetlen a kalcium hatékony felszívódásához a belekben, amely fontos összetevője a csontoknak.

Segít fenntartani a csontok megfelelő ásványianyag egyensúlyát és a csontszövetek újjáépítését. A csontpótlások célja pedig éppen az, hogy támogassák a csontok regenerálódását és helyreállítását.

Amennyiben valaki D-vitamin hiányban szenved, az csökkentheti ezen kezelések eredményességét.

Az íny egészsége érdekében a helyes fogápolási szokások mellett a fogínyvédő vitaminok szegése is hasznos lehet.

Érdemes fogínyvédő vitamint szedni?

Hogy az egyes vitaminok és táplálékkiegészítők mennyire hasznosak a fogíny védelme szempontjából, ezekről sok pozitívat olvasni, azonban eredményességük bizonytalan, egyelőre tudományosan nem teljesen megalapozottak. Fogíny problémák esetén, illetve a csontpótló kezelések során mindenképp érdemes fogorvosunkkal konzultálni, hogy milyen módszerekkel érdemes támogatni a gyógyulási folyamatot.

Fontos arra figyelni, hogy elsősorban a helyes fogápolással előzhetjük meg legbiztosabban a fogíny gyulladását, és legalább ennyire fontos időről időre a fogászati kontroll és a fogkő rendszeres eltávolítása. Ilyenkor a tünetet nem okozó problémákra is fény derülhet, amelyeket könnyebb kezelni, ha időben fedezik fel őket.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Várjuk szeretettel rendelőkben és minden fogászati kérdésben örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!