Parodontológia: a fogágybetegség kezelése

ISMERJE MEG A FOGÁGYBETEGSÉG KEZELÉSÉVEL FOGLALKOZÓ SZAKTERÜLETET, A PARODONTOLÓGIÁT!

A Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parodontológiai Centrum orvosainak célja, hogy Ön a legmagasabb szintű implantológiai és parodontológiai ellátásban részesüljön.

parodontológia kezelés

Rendelőnkben a fogászati implantátumokhoz és fogágybetegség kezeléséhez kapcsolódó széleskörű szolgáltatásokat kínálunk, beleértve a legmagasabb felkészültséget igénylő csontpótló és ínyplasztikai eljárásokat, valamit a természetes fogakkal megegyezően szép, valósághű fogpótlások készítését is.

Rendelőnk szakmai vezetője, Dr. Molnár Bálint parodontológus, egyetemi adjunktus PhD. tudományos fokozattal és több mint 10 éves egyetemi oktatói tapasztalattal rendelkezik. Rendszeresen tart implantológiai továbbképző tanfolyamokat belföldön és külföldön szakmai partnereink, a Straumann, Dentsply Sirona Astra Tech, ICX, Botiss, Geistlich Pharma, Deppeler és SMART Guide cégek felkérésére. Szakmai tapasztalata szavatolja rendelőnkben fogorvos kollégáink felkészültségét a fogimplantátumok behelyzésében, az implantációs fogpótlások készítésében.

Nálunk minden páciens kiemelt figyelemben részesül, az Ön kérésének megfelelően alakítjuk ki közösen kezelési tervünket, a kezeléseket fájdalommentesen, a legkorszerűbb implantátum rendszerek, csont- és ínypótló anyagok, digitális technológiák segítségével végezzük.

Az elvégzett kezelésekre akár 5 éves orvosi-, és akár örök termékgaranciát nyújtunk. Ha felkeresi rendelőnket, barátságos környezetben fogadjuk, célunk, hogy elégedett mosollyal távozzon, hiszen nálunk mindig a páciens az első. A felállított kezelési terv elfogadása esetén az első konzultáció árát jóváírjuk Önnek, köszönjük, hogy megtisztel minket a bizalmával!

A fogágybetegség tünetei

 • Bakteriális fertőzés okozza
 • Kezdeti jele lehet az ínyvérzés és a fogkőképződés
 • Kezelés nélkül a csont is gyulladásba kerül, a fogak meglazulnak

A fogágybetegség, orvosi néven parodontitis (közismert nevén fogínysorvadás) a fogat körülvevő szövetek baktériumok okozta gyulladásos megbetegedése. Korai jelei közé tartozik az ínyvérzés, fokozott fogkőképződés, valamint a kellemetlen lehelet. A fogágybetegséget a szájban található baktériumok megváltozott összetétele, bizonyos agresszív kórokozó fajok felszaporodása okozza. Ezek forrása az eltávolítatlan lepedék, fogkő, mely a nem megfelelő fogmosási technika, illetve a plakk eltávolítását megnehezítő elálló tömés- és koronaszélek miatt alakul ki.

A betegség kezdetén ínygyulladás alakul ki, melynek tünetei, hogy az íny vörössé válik, megduzzad és erősebb nyomásra, vagy akár a fogmosás során vérzik. Amennyiben a betegséget nem ismerik fel időben, és nem történik megfelelő kezelés, a gyulladás súlyosbodik, átalakul fogágybetegséggé. Ilyenkor a fellazult íny és a fog felszíne között egy fokozatosan mélyülő rés, úgynevezett tasak alakul ki.

A kialakult tasakok a betegség előrehaladtával egyre mélyebbé válnak, ezért egyre kevésbé lehetséges a tisztításuk, így egyre agresszívabb baktériumok szaporodnak fel az íny alatti oxigénszegény környezetben. Emiatt a tartószövetek előrehaladott pusztulása következik be, mely bizonyos idő elteltével a fogak meglazulásához és végül elvesztéséhez vezet. A betegség további velejárója a fogak elvándorlása, melynek oka, hogy a gyulladás miatt meggyengült csont nem képes ellenállni a rágóerőknek.

 

Súlyosbító tényezők

ROSSZ SZÁJHIGIÉNE

 • Nem megfelelő technikával, gyakorisággal, eszközökkel végzett szájápolás szerepe

A szájüreg felnőttkorra kialakult bakteriális összetételén nem lehetséges változtatni, ám a kórokozók mennyisége helyesen végzett fog- és ínytisztítással jelentősen csökkenthető. Különösen fontos, hogy a páciens követse a fogorvosától kapott szájápolási vonatkozó utasításokat. Megfelelő otthoni szájhigiéne kialakítása és fenntartása nélkül a legszakszerűbben elvégzett kezelések sem lehetnek teljes mértékben sikeresek, akár egy gyógyult állapot is újból visszaromolhat.

DOHÁNYZÁS

 • A dohányzás gátolja az immunrendszeri védekezést
 • A dohányfüst miatt károsodik az íny vérkeringése

A dohányfüstben jelen lévő forró, toxikus anyagok csökkentik a szájüregi immunválasz hatékonyságát. Ennek egyik oka, hogy gátolják a baktériumok elleni közvetlen védekezésben résztvevő fehérvérsejtek működését. A kedvezőtlen hatások másik fontos tényezője, hogy a dohányfüstben lévő anyagok károsítják az íny keringését, az íny hajszálereinek tartós összehúzódása miatt az immunrendszeri sejtek nem képesek megfelelő mennyiségben a fertőzés területére jutni. Ezek a tényezők együttesen a betegség késői felismeréséhez is vezetnek, mivel a súlyos problémára figyelmeztető gyulladásos jelek (pl. az íny duzzanata, vérzése) még súlyos csontpusztulás esetén is csak kismértékben észlelhetőek.

ÖRÖKLETES TÉNYEZŐK

 • Csökkent immunrendszeri védekezés
 • A szájüreg családi környezet által kialakított összetétele

A fogágybetegség kialakulásában meghatározó szerepe van az immunrendszer védekezőképességének. Az immunrendszer sejtjeinek működését hátrányosan befolyásoló örökletes eltérések, illetve bizonyos kulcsfontosságú fehérjék működésének megváltozása csökkentik a baktériumok elleni védekezés hatékonyságát.

A szó szoros értelmében nem örökletes tényező, de fontos tudni, hogy szájunk baktérium összetételére a családi környezet befolyással van. Az újszülöttek steril szájüreggel születnek, majd a közvetlen környezetükből bejutó mikroorganizmusok alakítják ki végleges szájflórájukat. Ilyen módon a szülői nyállal történő bármilyen érintkezés, mely sokszor elkerülhetetlen (pl. közös evőeszközök használata kisgyerekkorban) a fogágybetegséget okozó agresszív baktériumok továbbadását eredményezheti.

HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK

 • Serdülőkor és terhesség alatt fokozódhatnak a gyulladásos tünetek

A hormonháztartás egyensúlyában beálló változások felerősíthetik a már fennálló fertőzés okozta tüneteket és a szövetpusztulást. Ennek oka, hogy hormonrendszer megbomlott egyensúlya miatt megnő a hajszálerek véráteresztő képessége, és több szövetkárosító anyag termelődik az immunrendszeri védekezés során. A fogágybetegséget súlyosbító hormonális változások leggyakrabban serdülőkorban, terhesség alatt, ill. bizonyos ritka hormonrendszeri megbetegedések miatt következnek be.

ÁLTALÁNOS SZERVEZETI TÉNYEZŐK

 • Cukorbetegség, immunhiányos állapotok súlyosbító szerepe

A fogágybetegséget súlyosbító legfontosabb általános szervezeti tényező a cukorbetegség. Amennyiben ezt nem kezelik megfelelően, az még jó szájhigiéne és egyéb rizikófaktorok hiánya esetén is súlyos csontpusztuláshoz és fogelvesztéshez vezethet. Ennek oka, hogy a cukorbetegségben kialakuló hosszútávon fennálló szervezeti változások gátolják a kórokozók elleni immunválaszt. Minden egyéb, az immunválaszt gátló tényező (pl. HIV fertőzés; súlyos, hosszantartó betegségek következtében, ill. gyógyszerszedés miatt kialakult immunhiányos állapot) hasonló következményekkel jár a fogat körülvevő szövetekre nézve.

GYÓGYSZERSZEDÉS

 • Néhány gyógyszerfajta szedése ínyduzzanatot okozhat
 • Bizonyos csontritkulásra szedett gyógyszerek hátráltathatják a sebgyógyulást

Bizonyos gyógyszerfajták módosíthatják a fogágybetegséget létrehozó bakteriális fertőzés tüneteit és lefolyását. Fontos tudni, hogy a betegséget kiváltó fő ok ilyen esetekben is a bakteriális lepedék jelenléte.

Súlyosbító hatással bírnak bizonyos, az epilepszia kezelésére alkalmazott szerek, az úgynevezett hydantoin-származékok. Hatásukra az íny gyulladásmentes megnagyobbodása következhet be. Ilyenkor az íny akár porckemény tapintatú is lehet, és általában csak akkor tapasztalható kifejezett ínyvérzés, ha az íny túlburjánzása már a fogtisztítást is megnehezíti.

Egy másik káros parodontális hatással bíró hatóanyagfajta az úgynevezett kálciumcsatorna-blokkoló vérnyomáscsökkentők csoportja. Ezek szedése esetén gyulladásos ínymegnagyobbodás és erős ínyvérzés alakulhat ki.

Szervátültetésen átesett páciensek a kilökődés elkerülésére Cyclosporin immunszupresszív kezelésben részesülnek, mely szintén gyulladásos ínymegnagyobbodáshoz vezethet.

Hosszan tartó, nagy dózisú szteroid terápia, ill. a csontritkulás, valamint daganatos kezelések esetén alkalmazott biszfoszfonát-kezelés súlyos sebgyógyulási zavarokat okozhatnak. Ezáltal az elvégzett sebészeti beavatkozások (akár egy egyszerű foghúzás is) elhúzódó, jelentős panaszokat okozó sebgyógyuláshoz vezethetnek.

 

Lépjen velünk kapcsolatba! 

Előkészítő eljárások

A teljes körű parodontális kezelés kezdetén a fogágybetegséget kiváltó kórokozók, általános betegségek, szerzett vagy öröklött állapotok, hajlamosító tényezők feltérképezése elengedehetetlen. Ezeket a tényezőket alaposan fel kell deríteni, hogy a terápia sikeres lehessen, és ismeretükben kell kialakítani az egyénre szabott kezelési tervet.

fogágybetegségPROFESSZIONÁLIS ULTRAHANGOS ÍNYTISZTÍTÁS, FOGKŐLESZEDÉS

A kezelés első lépése az íny feletti baktériumok (lepedék, fogkő) ultrahangos eszközökkel végzett eltávolítása, valamint a megfelelő otthoni szájápolás kialakítása a rendelőben kapott személyre szabott szájhigiénés tanácsadást követően. Ehhez akár 2-3 kezelés is szükséges lehet.

ÉRZÉSTELENÍTÉSBEN VÉGZETT KÉZI ÉS ULTRAHANGOS ÍNY ALATTI TASAKTISZTÍTÁS

Az első néhány íny feletti ultrahangos tisztítást helyi érzéstelenítésben végzett tasakkürettek, gyökérsimítások követik. Ennél a „mélytisztításnál” a parodontológus a fogíny alatt dolgozik, speciálisan erre a célra kialakított kézi és ultrahangos gépi eszközökkel lesimítja a gyökérfelszíneket, és lehetőség szerint maradéktalanul eltávolítja a fertőzött fogkövet és gyulladásos szöveteket.

VÁRHATÓ GYÓGYULÁS. TOVÁBBI SZÜKSÉGES KEZELÉSEK

Ezt követően általában 2-3 hónapos várakozási időszak következik, melynek során a teljesen kitisztítható, nem túlzottan előrehaladott tasakok meggyógyulhatnak, a gyulladás megszűnhet. Ilyen esetekben a későbbiekben alapos otthoni szájhigiénével és a rendelőben végzett fenntartó kezelésekkel az elért eredmények hosszú távon fenntarthatóak.

Amennyiben a kezdeti tasakok túl mélyek voltak, és előrehaladott csontpusztulás alakult ki a kezelést megelőzően, a tasakkürettek nem elegendőek a hosszú távon fenntartható, gyógyult állapot eléréséhez. Ilyen esetekben szükség lehet további műtéti beavatkozásokra is az optimális eredmény eléréséhez.

 

Csontpótló műtétek

 • Helyi érzéstelenítésben végezhetőek
 • Segítségükkel a fogak küröl elpusztult csont visszaépíthető
 • A meglazult fogak újból megrögzülhetnek, gyulladásmentessé válhatnak

A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS MENETE

Azokban az esetekben, amikor a fogak körül kialakult parodontális szövetpusztulás előrehaladott, és a tasakktisztítást követően sem szűnik meg a gyulladás, a fogak nem stabilizálódnak, műtéti beavatkozások elvégzésére lehet szükség. Rendelőnkben számos parodontális műtéti beavatkozást végzünk, a legkorszerűbb csontpótló, regeneratív anyagok felhasználásával. A tasakműtétek esetében steril körülmények között, helyi érzéstelenítésben a fogakat körülvevő ínyt kismértékben el kell emelni a foggyökerektől. Ezt követően a tasakkürettekhez hasonló gyökérsimítás, a gyulladásos szövetek teljes eltávolítása történik.

CSONTPÓTLÓ KEZELÉSEK

Amennyiben a fogak körül megtisztított ép csontban úgynevezett vertikális csontdefektusok (csontkráterek) találhatóak, lehetőség van ezek regeneratív anyagokkal történő kezellésére. A szövetregeneráció történhet csontpótló anyagok és membránok együttes felhasználásával, illetve a csontosodást serkentő speciális fehérjekivonatok alkalmazásával. Ezt követően az ínyt eredeti helyzetébe fektetjük vissza, a sebzárás finom, mikrosebészeti varróanyagok segítségével történik. A varratokat 7-10 nappal később el kell távolítani, ekkorra az íny összeforr. A regeneratív kezelést követő csontosodás körülbelül 6 hónap alatt következik be. Ennek során a korábbi gyulladt tasakok meggyógyulhatnak, a mozgó fogak megerősödhetnek, a gyulladásos panaszok megszűnhetnek. A rendelőnkben elvégzett magas szintű regeneratív kezelések sikeres eredményének fenntartásához megfelelő egyéni szájhigiéne és rendszeresen elvégzett fenntartó kezelések szükségesek. A dohányzás jelentősen rontja a csontpótló műtétek hatékonyságát és kedvezőtlenebb sebgyógyulást eredményezhet.

csontpótlás

ÍNYTASAKOK CSÖKKENTÉSE

Amennyiben a műtéti tisztítást követően az ép csont úgynevezett horizontális, azaz csontkráterektől mentes, egyenletes lefutást mutat, csontpótló kezelésre nincs lehetőség. Ilyenkor a műtétet követő gyógyulás során az íny kismértékű visszahúzódásával kell számolni. Ennek oka, hogy a kezelés előtt gyulladásban lévő, megduzzadt íny visszanyeri természetes vastagságát, ez azonban mindig követi az alatta található csont alakját. A csontpusztulás későbbi előrehaladása ezekben az esetekben is megállítható, és megfelelő egyéni szájhigiénével, valamint rendszeres fenntartó kezelésekkel a sikeres műtéti eredmény akár évtizedeken keresztül is megőrizhető.

 

Lépjen velünk kapcsolatba! 

Ínyplasztika – esztétikai ínyműtétek

 • Helyi érzéstelenítésben végezhető beavatkozások
 • A szabaddá vált, érzékeny foggyökerek ismét ínnyel fedhetőek
 • Az eredmény tartós, jelentős esztétikai javulással jár

AZ ÍNYVISSZAHÚZÓDÁSRÓL

Sok páciensnek okoz panaszt és fogainak elvesztésétől való félelmet ínyének visszahúzódása. Ennek oka legtöbbször a helytelen technikával végzett, túl erős fogmosási technika, az íny átlagosnál vékonyabb, sérülékenyebb felépítése, vagy a fogak rendellenes, az ideális fogívből kifelé dőlő helyzete. Ínyvisszahúzódás esetén a fogak túlságosan hosszúnak tűnhetnek, és a szabaddá vált gyökérfelszínek igen érzékennyé válhatnak számos külső ingerre, mint a hideg, meleg, édes- és savanyú ízek. Rendelőnkben megoldást kínálunk erre a sokak életét megkeserítő, korábban kezelhetetlennek hitt problémára. Az ínyvisszahúzódás állapota a legújabb tudományos eredményeken alapuló, szakszerűen elvégzett ínyplasztikai műtétekkel sikeresen kezelhető, a szabaddá vált gyökérfelszínek ismét ínnyel fedhetőek. Ennek azonban elengedhetetlen feltétele a tökéletes szájhigiéne fenntartása és a dohányzás mellőzése.

KEZELÉSI LEHETŐSÉGEK

Fontos tudni, hogy a kezelés műtéti korrekció nélkül nem lehetséges, és a műtét kimenetelét nagyban meghatározza a fogak körül található csont állapota, a kezelés megtervezésekor ezt figyelembe kell venni. Amennyiben az íny alatt található csont teljesen ép, vagy csak kismértékben károsodott, a szabaddá vált gyökérfelszínek akár teljes mértékben, 100%-osan befedhetőek. Ha a fogakat körülvevő csont leépülése jelentősebb mértékű, csupán részleges gyökérfelszín fedést lehet elérni, azonban ezekben az esetekben is jelentős az esztétikai javulás. Az íny megvastagodása miatt a kialakult állapot ilyenkor is stabilizálódik, és megfelelő gondozással hosszú távon fenntartható.

A MŰTÉTI BEAVATKOZÁSOK MENETE

Az ínyvisszahúzódások korrekciója többféle sebészi eljárással lehetséges. Rendelőnkben a tökéletes esztétikai korrekcióhoz szükséges, az egyéni viszonyoknak leginkább megfelelő műtéttechnikát választjuk ki. Általánosságban elmondható, hogy minden ínyplasztikai műtét helyi érzéstelenítésben történik, a műtétet követő gyógyulás és az utópanaszok mértéke hasonló a parodontális tasakműtéteknél leírtakhoz. A beavatkozások során a hosszú távú siker érdekében sokszor szükség lehet a visszahúzódott területtel szomszédos vékony íny megvastagítására is. Ez azért fontos, mert a szabaddá vált gyökérfelszín fedése önmagában nem nyújthat tartós eredményt, ha az eredendően vékony ínyszövetet nem tesszük ellenállóbbá a külső behatásokkal szemben.

AZ ELVÉKONYODOTT ÍNY MEGVASTAGÍTÁSA

Az ínyszövet megvastagítása történhet a szájban máshol nagy mennyiségben jelenlévő kötőszövetben gazdag íny átültetésével (általában a szájpadlás, vagy a felső bölcsességfog területéről), vagy a ma használatos korszerű lágyrészpótló anyagok segítségével. Ezek olyan különböző szintetikus, ill. állati eredetű felszívódó kollagénmembránok, melyek rendelőnkben mindig rendelkezésre állnak, megkönnyítve ezzel pácienseink döntését. Ezek a membránok az íny alá beültetve néhány hónap alatt átépülnek, majd a szervezet új, az eredetinél vastagabb kötőszövetet képez a kezelt területen. Nagy előnyük, hogy felhasználásukkal a műtéti beavatkozás ideje csökkenthető, és mivel nincs szükség saját szövet eltávolítására, segítségükkel a beavatkozást követő utópanaszok is mérsékelhetőek.

 

Fenntartó kezelések – ínygyulladás kezelése és megelőzése

 • Az előírt rutinszerű ínytisztításokon való 3-6 havonta történő megjelenés elengedhetetlen a gyulladásmentes állapot fenntartásához

A teljes körű parodontális kezelés nem ér véget az utolsó műtétet követő varratszedéssel. A fogágybetegség nem szűnik meg, csupán jelentős javulást lehet elérni, és a megerősödött, gyulladásmentes állapotot fenntartani. Ennek oka, hogy a betegséget kiváltó kórokozó baktériumok nem tűnnek el a szájüregből, azok számát megfelelő otthoni ínytisztítással kell alacsony szinten tartani. Emellett elengedhetetlen a rendszeresen, 3-6 havonta elvégzett rendelői ultrahangos ínytisztítás elvégzése. Ilyenkor az íny feletti és alatti területekről is eltávolítható a legutóbbi kontrollvizsgálat óta kialakult fogkő, és a kórokozó baktériumok száma ismét alacsony szintre csökkenthető.

Fontos szempont ezen kívül, hogy a fogágybetegség bizonyos típusaiban előfordulhat hirtelen, váratlan romlás, a gyulladás előre meg nem jósolható fellobbanása is. A személyre szabottan elvégzett kontrollok, ultrahangos ínytisztítások során ezek a szövődmények idejekorán felismerhetőek, ezáltal legtöbbször a további fogelvesztések megelőzhetőek.

 

A szájhigiéne fontossága

 • A megfelelő szájápolás a kezelés sikerének legfontosabb záloga

Minden esetben, amikor valakinél fogágybetegség kialakulását állapítják meg, fontos tudni, hogy a legszakszerűbben elvégzett orvosi kezelés sem lehet sikeres, ha a páciens nem tud megfelelő otthoni szájhigiénét fenntartani.

A szájüregi baktériumflóra összetétele nem, csak a mennyisége változtatható meg. Ezt célozzák a teljes körű kezelés során elvégzett ultrahangos ínytisztítások, tasakkürettek, műtéti beavatkozások. A kórokozó baktériumok azonban ezt követően is mindig jelen lesznek a szájüregben, és amennyiben a parodontális kezeléseken átesett páciens nem tudja fogait, ínyét lepedékmentesen tartani, illetve nem jelenik meg az előírt ultrahangos ínytisztításokon, a lehetséges visszafertőződés miatt állapota előbb- vagy utóbb ismételten romlani fog.

A megfelelő otthoni szájápolási szokások elsajátításában az Ön segítségére leszünk: rendelőnkben megtudhatja, milyen eszközökkel és hogyan kell ínyét, fogait a tartós siker érdekében helyesen ápolni.

Lépjen velünk kapcsolatba! 

Telefonszám

Központi szám: +36-1/365-6674
Mobil: +36-30/257-6088

Cím

H-1114 Budapest, Fehérvári út 7., I./3.

E-mail

Facebook

Üzenetküldés

Térkép