Parodontológia

ISMERJE MEG A FOGÁGY EGÉSZSÉGÉVEL FOGLALKOZÓ SZAKTERÜLETET, A PARODONTOLÓGIÁT!

A fogágybetegség tünetei

 • Bakteriális fertőzés okozza
 • Kezdeti jele lehet az ínyvérzés és a fogkőképződés
 • Kezelés nélkül a csont is gyulladásba kerül, a fogak meglazulnak

A fogágybetegség, orvosi néven parodontitis (közismert nevén fogínysorvadás) a fogat körülvevő szövetek baktériumok okozta gyulladásos megbetegedése. Korai jelei közé tartozik az ínyvérzés, fokozott fogkőképződés, valamint a kellemetlen lehelet. A fogágybetegséget a szájban található baktériumok megváltozott összetétele, bizonyos agresszív kórokozó fajok felszaporodása okozza. Ezek forrása az eltávolítatlan lepedék, fogkő, mely a nem megfelelő fogmosási technika, illetve a plakk eltávolítását megnehezítő elálló tömés- és koronaszélek miatt alakul ki.

A betegség kezdetén ínygyulladás alakul ki, melynek tünetei, hogy az íny vörössé válik, megduzzad és erősebb nyomásra, vagy akár a fogmosás során vérzik. Amennyiben a betegséget nem ismerik fel időben, és nem történik megfelelő kezelés, a gyulladás súlyosbodik, átalakul fogágybetegséggé. Ilyenkor a fellazult íny és a fog felszíne között egy fokozatosan mélyülő rés, úgynevezett tasak alakul ki.

A kialakult tasakok a betegség előrehaladtával egyre mélyebbé válnak, ezért egyre kevésbé lehetséges a tisztításuk, így egyre agresszívabb baktériumok szaporodnak fel az íny alatti oxigénszegény környezetben. Emiatt a tartószövetek előrehaladott pusztulása következik be, mely bizonyos idő elteltével a fogak meglazulásához és végül elvesztéséhez vezet. A betegség további velejárója a fogak elvándorlása, melynek oka, hogy a gyulladás miatt meggyengült csont nem képes ellenállni a rágóerőknek.

 

Súlyosbító tényezők

ROSSZ SZÁJHIGIÉNE

 • Nem megfelelő technikával, gyakorisággal, eszközökkel végzett szájápolás szerepe

A szájüreg felnőttkorra kialakult bakteriális összetételén nem lehetséges változtatni, ám a kórokozók mennyisége helyesen végzett fog- és ínytisztítással jelentősen csökkenthető. Különösen fontos, hogy a páciens követse a fogorvosától kapott szájápolási vonatkozó utasításokat. Megfelelő otthoni szájhigiéne kialakítása és fenntartása nélkül a legszakszerűbben elvégzett kezelések sem lehetnek teljes mértékben sikeresek, akár egy gyógyult állapot is újból visszaromolhat.

DOHÁNYZÁS

 • A dohányzás gátolja az immunrendszeri védekezést
 • A dohányfüst miatt károsodik az íny vérkeringése

A dohányfüstben jelen lévő forró, toxikus anyagok csökkentik a szájüregi immunválasz hatékonyságát. Ennek egyik oka, hogy gátolják a baktériumok elleni közvetlen védekezésben résztvevő fehérvérsejtek működését. A kedvezőtlen hatások másik fontos tényezője, hogy a dohányfüstben lévő anyagok károsítják az íny keringését, az íny hajszálereinek tartós összehúzódása miatt az immunrendszeri sejtek nem képesek megfelelő mennyiségben a fertőzés területére jutni. Ezek a tényezők együttesen a betegség késői felismeréséhez is vezetnek, mivel a súlyos problémára figyelmeztető gyulladásos jelek (pl. az íny duzzanata, vérzése) még súlyos csontpusztulás esetén is csak kismértékben észlelhetőek.

ÖRÖKLETES TÉNYEZŐK

 • Csökkent immunrendszeri védekezés
 • A szájüreg családi környezet által kialakított összetétele

A fogágybetegség kialakulásában meghatározó szerepe van az immunrendszer védekezőképességének. Az immunrendszer sejtjeinek működését hátrányosan befolyásoló örökletes eltérések, illetve bizonyos kulcsfontosságú fehérjék működésének megváltozása csökkentik a baktériumok elleni védekezés hatékonyságát.

A szó szoros értelmében nem örökletes tényező, de fontos tudni, hogy szájunk baktérium összetételére a családi környezet befolyással van. Az újszülöttek steril szájüreggel születnek, majd a közvetlen környezetükből bejutó mikroorganizmusok alakítják ki végleges szájflórájukat. Ilyen módon a szülői nyállal történő bármilyen érintkezés, mely sokszor elkerülhetetlen (pl. közös evőeszközök használata kisgyerekkorban) a fogágybetegséget okozó agresszív baktériumok továbbadását eredményezheti.

HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK

 • Serdülőkor és terhesség alatt fokozódhatnak a gyulladásos tünetek

A hormonháztartás egyensúlyában beálló változások felerősíthetik a már fennálló fertőzés okozta tüneteket és a szövetpusztulást. Ennek oka, hogy hormonrendszer megbomlott egyensúlya miatt megnő a hajszálerek véráteresztő képessége, és több szövetkárosító anyag termelődik az immunrendszeri védekezés során. A fogágybetegséget súlyosbító hormonális változások leggyakrabban serdülőkorban, terhesség alatt, ill. bizonyos ritka hormonrendszeri megbetegedések miatt következnek be.

ÁLTALÁNOS SZERVEZETI TÉNYEZŐK

 • Cukorbetegség, immunhiányos állapotok súlyosbító szerepe

A fogágybetegséget súlyosbító legfontosabb általános szervezeti tényező a cukorbetegség. Amennyiben ezt nem kezelik megfelelően, az még jó szájhigiéne és egyéb rizikófaktorok hiánya esetén is súlyos csontpusztuláshoz és fogelvesztéshez vezethet. Ennek oka, hogy a cukorbetegségben kialakuló hosszútávon fennálló szervezeti változások gátolják a kórokozók elleni immunválaszt. Minden egyéb, az immunválaszt gátló tényező (pl. HIV fertőzés; súlyos, hosszantartó betegségek következtében, ill. gyógyszerszedés miatt kialakult immunhiányos állapot) hasonló következményekkel jár a fogat körülvevő szövetekre nézve.

GYÓGYSZERSZEDÉS

 • Néhány gyógyszerfajta szedése ínyduzzanatot okozhat
 • Bizonyos csontritkulásra szedett gyógyszerek hátráltathatják a sebgyógyulást

Bizonyos gyógyszerfajták módosíthatják a fogágybetegséget létrehozó bakteriális fertőzés tüneteit és lefolyását. Fontos tudni, hogy a betegséget kiváltó fő ok ilyen esetekben is a bakteriális lepedék jelenléte.

Súlyosbító hatással bírnak bizonyos, az epilepszia kezelésére alkalmazott szerek, az úgynevezett hydantoin-származékok. Hatásukra az íny gyulladásmentes megnagyobbodása következhet be. Ilyenkor az íny akár porckemény tapintatú is lehet, és általában csak akkor tapasztalható kifejezett ínyvérzés, ha az íny túlburjánzása már a fogtisztítást is megnehezíti.

Egy másik káros parodontális hatással bíró hatóanyagfajta az úgynevezett kálciumcsatorna-blokkoló vérnyomáscsökkentők csoportja. Ezek szedése esetén gyulladásos ínymegnagyobbodás és erős ínyvérzés alakulhat ki.

Szervátültetésen átesett páciensek a kilökődés elkerülésére Cyclosporin immunszupresszív kezelésben részesülnek, mely szintén gyulladásos ínymegnagyobbodáshoz vezethet.

Hosszan tartó, nagy dózisú szteroid terápia, ill. a csontritkulás, valamint daganatos kezelések esetén alkalmazott biszfoszfonát-kezelés súlyos sebgyógyulási zavarokat okozhatnak. Ezáltal az elvégzett sebészeti beavatkozások (akár egy egyszerű foghúzás is) elhúzódó, jelentős panaszokat okozó sebgyógyuláshoz vezethetnek.

 

Lépjen velünk kapcsolatba! 

Előkészítő eljárások

A teljes körű parodontális kezelés kezdetén a fogágybetegséget kiváltó kórokozók, általános betegségek, szerzett vagy öröklött állapotok, hajlamosító tényezők feltérképezése elengedehetetlen. Ezeket a tényezőket alaposan fel kell deríteni, hogy a terápia sikeres lehessen, és ismeretükben kell kialakítani az egyénre szabott kezelési tervet.

PROFESSZIONÁLIS ULTRAHANGOS ÍNYTISZTÍTÁS, FOGKŐLESZEDÉS

A kezelés első lépése az íny feletti baktériumok (lepedék, fogkő) ultrahangos eszközökkel végzett eltávolítása, valamint a megfelelő otthoni szájápolás kialakítása a rendelőben kapott személyre szabott szájhigiénés tanácsadást követően. Ehhez akár 2-3 kezelés is szükséges lehet.

ÉRZÉSTELENÍTÉSBEN VÉGZETT KÉZI ÉS ULTRAHANGOS ÍNY ALATTI TASAKTISZTÍTÁS

Az első néhány íny feletti ultrahangos tisztítást helyi érzéstelenítésben végzett tasakkürettek, gyökérsimítások követik. Ennél a „mélytisztításnál” a parodontológus a fogíny alatt dolgozik, speciálisan erre a célra kialakított kézi és ultrahangos gépi eszközökkel lesimítja a gyökérfelszíneket, és lehetőség szerint maradéktalanul eltávolítja a fertőzött fogkövet és gyulladásos szöveteket.

VÁRHATÓ GYÓGYULÁS. TOVÁBBI SZÜKSÉGES KEZELÉSEK

Ezt követően általában 2-3 hónapos várakozási időszak következik, melynek során a teljesen kitisztítható, nem túlzottan előrehaladott tasakok meggyógyulhatnak, a gyulladás megszűnhet. Ilyen esetekben a későbbiekben alapos otthoni szájhigiénével és a rendelőben végzett fenntartó kezelésekkel az elért eredmények hosszú távon fenntarthatóak.

Amennyiben a kezdeti tasakok túl mélyek voltak, és előrehaladott csontpusztulás alakult ki a kezelést megelőzően, a tasakkürettek nem elegendőek a hosszú távon fenntartható, gyógyult állapot eléréséhez. Ilyen esetekben szükség lehet további műtéti beavatkozásokra is az optimális eredmény eléréséhez.

 

Csontpótló műtétek

 • Helyi érzéstelenítésben végezhetőek
 • Segítségükkel a fogak küröl elpusztult csont visszaépíthető
 • A meglazult fogak újból megrögzülhetnek, gyulladásmentessé válhatnak

A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS MENETE

Azokban az esetekben, amikor a fogak körül kialakult parodontális szövetpusztulás előrehaladott, és a tasakktisztítást követően sem szűnik meg a gyulladás, a fogak nem stabilizálódnak, műtéti beavatkozások elvégzésére lehet szükség. Rendelőnkben számos parodontális műtéti beavatkozást végzünk, a legkorszerűbb csontpótló, regeneratív anyagok felhasználásával. A tasakműtétek esetében steril körülmények között, helyi érzéstelenítésben a fogakat körülvevő ínyt kismértékben el kell emelni a foggyökerektől. Ezt követően a tasakkürettekhez hasonló gyökérsimítás, a gyulladásos szövetek teljes eltávolítása történik.

CSONTPÓTLÓ KEZELÉSEK

Amennyiben a fogak körül megtisztított ép csontban úgynevezett vertikális csontdefektusok (csontkráterek) találhatóak, lehetőség van ezek regeneratív anyagokkal történő kezellésére. A szövetregeneráció történhet csontpótló anyagok és membránok együttes felhasználásával, illetve a csontosodást serkentő speciális fehérjekivonatok alkalmazásával. Ezt követően az ínyt eredeti helyzetébe fektetjük vissza, a sebzárás finom, mikrosebészeti varróanyagok segítségével történik. A varratokat 7-10 nappal később el kell távolítani, ekkorra az íny összeforr. A regeneratív kezelést követő csontosodás körülbelül 6 hónap alatt következik be. Ennek során a korábbi gyulladt tasakok meggyógyulhatnak, a mozgó fogak megerősödhetnek, a gyulladásos panaszok megszűnhetnek. A rendelőnkben elvégzett magas szintű regeneratív kezelések sikeres eredményének fenntartásához megfelelő egyéni szájhigiéne és rendszeresen elvégzett fenntartó kezelések szükségesek. A dohányzás jelentősen rontja a csontpótló műtétek hatékonyságát és kedvezőtlenebb sebgyógyulást eredményezhet.

ÍNYTASAKOK CSÖKKENTÉSE

Amennyiben a műtéti tisztítást követően az ép csont úgynevezett horizontális, azaz csontkráterektől mentes, egyenletes lefutást mutat, csontpótló kezelésre nincs lehetőség. Ilyenkor a műtétet követő gyógyulás során az íny kismértékű visszahúzódásával kell számolni. Ennek oka, hogy a kezelés előtt gyulladásban lévő, megduzzadt íny visszanyeri természetes vastagságát, ez azonban mindig követi az alatta található csont alakját. A csontpusztulás későbbi előrehaladása ezekben az esetekben is megállítható, és megfelelő egyéni szájhigiénével, valamint rendszeres fenntartó kezelésekkel a sikeres műtéti eredmény akár évtizedeken keresztül is megőrizhető.

 

Lépjen velünk kapcsolatba! 

Esztétikai ínyműtétek

 • Helyi érzéstelenítésben végezhető beavatkozások
 • A szabaddá vált, érzékeny foggyökerek ismét ínnyel fedhetőek
 • Az eredmény tartós, jelentős esztétikai javulással jár

AZ ÍNYVISSZAHÚZÓDÁSRÓL

Sok páciensnek okoz panaszt és fogainak elvesztésétől való félelmet ínyének visszahúzódása. Ennek oka legtöbbször a helytelen technikával végzett, túl erős fogmosási technika, az íny átlagosnál vékonyabb, sérülékenyebb felépítése, vagy a fogak rendellenes, az ideális fogívből kifelé dőlő helyzete. Ínyvisszahúzódás esetén a fogak túlságosan hosszúnak tűnhetnek, és a szabaddá vált gyökérfelszínek igen érzékennyé válhatnak számos külső ingerre, mint a hideg, meleg, édes- és savanyú ízek. Rendelőnkben megoldást kínálunk erre a sokak életét megkeserítő, korábban kezelhetetlennek hitt problémára. Az ínyvisszahúzódás állapota a legújabb tudományos eredményeken alapuló, szakszerűen elvégzett ínyplasztikai műtétekkel sikeresen kezelhető, a szabaddá vált gyökérfelszínek ismét ínnyel fedhetőek. Ennek azonban elengedhetetlen feltétele a tökéletes szájhigiéne fenntartása és a dohányzás mellőzése.

KEZELÉSI LEHETŐSÉGEK

Fontos tudni, hogy a kezelés műtéti korrekció nélkül nem lehetséges, és a műtét kimenetelét nagyban meghatározza a fogak körül található csont állapota, a kezelés megtervezésekor ezt figyelembe kell venni. Amennyiben az íny alatt található csont teljesen ép, vagy csak kismértékben károsodott, a szabaddá vált gyökérfelszínek akár teljes mértékben, 100%-osan befedhetőek. Ha a fogakat körülvevő csont leépülése jelentősebb mértékű, csupán részleges gyökérfelszín fedést lehet elérni, azonban ezekben az esetekben is jelentős az esztétikai javulás. Az íny megvastagodása miatt a kialakult állapot ilyenkor is stabilizálódik, és megfelelő gondozással hosszú távon fenntartható.

A MŰTÉTI BEAVATKOZÁSOK MENETE

Az ínyvisszahúzódások korrekciója többféle sebészi eljárással lehetséges. Rendelőnkben a tökéletes esztétikai korrekcióhoz szükséges, az egyéni viszonyoknak leginkább megfelelő műtéttechnikát választjuk ki. Általánosságban elmondható, hogy minden ínyplasztikai műtét helyi érzéstelenítésben történik, a műtétet követő gyógyulás és az utópanaszok mértéke hasonló a parodontális tasakműtéteknél leírtakhoz. A beavatkozások során a hosszú távú siker érdekében sokszor szükség lehet a visszahúzódott területtel szomszédos vékony íny megvastagítására is. Ez azért fontos, mert a szabaddá vált gyökérfelszín fedése önmagában nem nyújthat tartós eredményt, ha az eredendően vékony ínyszövetet nem tesszük ellenállóbbá a külső behatásokkal szemben.

AZ ELVÉKONYODOTT ÍNY MEGVASTAGÍTÁSA

Az ínyszövet megvastagítása történhet a szájban máshol nagy mennyiségben jelenlévő kötőszövetben gazdag íny átültetésével (általában a szájpadlás, vagy a felső bölcsességfog területéről), vagy a ma használatos korszerű lágyrészpótló anyagok segítségével. Ezek olyan különböző szintetikus, ill. állati eredetű felszívódó kollagénmembránok, melyek rendelőnkben mindig rendelkezésre állnak, megkönnyítve ezzel pácienseink döntését. Ezek a membránok az íny alá beültetve néhány hónap alatt átépülnek, majd a szervezet új, az eredetinél vastagabb kötőszövetet képez a kezelt területen. Nagy előnyük, hogy felhasználásukkal a műtéti beavatkozás ideje csökkenthető, és mivel nincs szükség saját szövet eltávolítására, segítségükkel a beavatkozást követő utópanaszok is mérsékelhetőek.

 

Fenntartó kezelések

 • Az előírt rutinszerű ínytisztításokon történő 3-6 havonta történő megjelenés elengedhetetlen a gyulladásmentes állapot fenntartásához

A teljes körű parodontális kezelés nem ér véget az utolsó műtétet követő varratszedéssel. A fogágybetegség nem szűnik meg, csupán jelentős javulást lehet elérni, és a megerősödött, gyulladásmentes állapotot fenntartani. Ennek oka, hogy a betegséget kiváltó kórokozó baktériumok nem tűnnek el a szájüregből, azok számát megfelelő otthoni ínytisztítással kell alacsony szinten tartani. Emellett elengedhetetlen a rendszeresen, 3-6 havonta elvégzett rendelői ultrahangos ínytisztítás elvégzése. Ilyenkor az íny feletti és alatti területekről is eltávolítható a legutóbbi kontrollvizsgálat óta kialakult fogkő, és a kórokozó baktériumok száma ismét alacsony szintre csökkenthető.

Fontos szempont ezen kívül, hogy a fogágybetegség bizonyos típusaiban előfordulhat hirtelen, váratlan romlás, a gyulladás előre meg nem jósolható fellobbanása is. A személyre szabottan elvégzett kontrollok, ultrahangos ínytisztítások során ezek a szövődmények idejekorán felismerhetőek, ezáltal legtöbbször a további fogelvesztések megelőzhetőek.

 

A szájhigiéne fontossága

 • A megfelelő szájápolás a kezelés sikerének legfontosabb záloga

Minden esetben, amikor valakinél fogágybetegség kialakulását állapítják meg, fontos tudni, hogy a legszakszerűbben elvégzett orvosi kezelés sem lehet sikeres, ha a páciens nem tud megfelelő otthoni szájhigiénét fenntartani.

A szájüregi baktériumflóra összetétele nem, csak a mennyisége változtatható meg. Ezt célozzák a teljes körű kezelés során elvégzett ultrahangos ínytisztítások, tasakkürettek, műtéti beavatkozások. A kórokozó baktériumok azonban ezt követően is mindig jelen lesznek a szájüregben, és amennyiben a parodontális kezeléseken átesett páciens nem tudja fogait, ínyét lepedékmentesen tartani, illetve nem jelenik meg az előírt ultrahangos ínytisztításokon, a lehetséges visszafertőződés miatt állapota előbb- vagy utóbb ismételten romlani fog.

A megfelelő otthoni szájápolási szokások elsajátításában az Ön segítségére leszünk: rendelőnkben megtudhatja, milyen eszközökkel és hogyan kell ínyét, fogait a tartós siker érdekében helyesen ápolni.

Lépjen velünk kapcsolatba! 

Telefonszám

Központi szám: +36-1/365-6674
Mobil: +36-30/257-6088

Cím

H-1114 Budapest, Fehérvári út 7., I./3.

E-mail

Facebook

Üzenetküldés

Térkép