Esztétikai fogászat

ISMERJE MEG AZ ESZTÉTIKAI FOGÁSZAT PROFESSZONÁLIS, SOKSZÍNŰ VILÁGÁT!

Fémmentes koronák, hidak

 • Segítségükkel teljes mértékben helyreállítható a természetes fogakkal megegyező esztétika
 • A koronaszélek melletti íny természetes megjelenésű, segítségükkel eltüntethető a fémkerámia koronákra jellemző sötét szegély
 • Biztonságos megoldást nyújthatnak fémallergia esetén

A HAGYOMÁNYOS FÉMKERÁMIA KORONÁK JELLEMZŐI

A hagyományos fémkerámia koronák és hídpótlások által nyújtott esztétika sokszor nem éri el a természetes fogakét. Ennek oka, hogy a korona alapját adó fém elfedésére a fogtechnikus egy átlátszatlan rporcelánréteget visz fel a külső fényáteresztő rétegek alá. Ez a szájban néha élettelen benyomást kelthet, emellett a koronaszél mentén szürkés szegély is megjelenhet az ínyen, melyet a fém koronaváz íny alól átsejlő színe okoz. Ezek természetesen olyan eltérések, melyek a mosolygás, beszéd során nem látható kisörlő-, nagyörlő területeken legtöbbször észrevehetetlenek.

A FÉMMENTES KORONÁK ELŐNYEI

Azokban az esetekben, amikor frontfogakra kell koronát készíteni, sokszor a legapróbb színbeli eltérések is zavaróan hatnak. Ez különösen jellemző magas mosolyvonal esetén, amikor beszéd és mosolygás közben nem csupán a fogak, hanem az íny nagy része is láthatóvá válik. Ilyenkor kizárólag fémmentes koronákkal, hidakkal lehet helyreállítani a természetes fogakra és mosolyra jellemző esztétikumot. Ezeknél a megoldásoknál a korona szilárd vázát nem fémből alakítják ki, hanem fogszínű anyagokból. Ez leggyakrabban cirkónium-oxid, vagy valamilyen préselési eljárással keményített kerámia, melyet számítógép vezérelt eljárással alakítanak ki. A fémkerámia koronákkal ellentétben itt a fémmentes koronateherviselő alapréteg is természetes hatást kelt, melyre a külső fényáteresztő rétegek segítségével a fogtechnikus a saját fogakkal 100%-osan megegyező színű és formájú koronát tud kialakítani.

A FOGAK ELŐKÉSZÍTÉSE FÉMMENTES KORONÁKHOZ

Nagyon fontos, hogy a természetes hatás és az íny megőrzésének érdekében fémmentes koronák készítéséhez a fogakat ún. körkörös vállas csiszolással kell előkészíteni. Ez azt jelenti, hogy a fog ínnyel szomszédos részébe egy kis peremet, vállat csiszol a fogorvos, ami megszabja a későbbi korona határát, és megfelelő helyet biztosít a korona szélének. Így a koronaszél nem áll el a fogtól, és később nem okoz ínygyulladást, íaz íny színe egészséges, rózsaszínű marad. Körkörös vállas csiszolással, fémmentes koronáknál a külső rétegeken át beeső fény visszaverődik az alaprétegről, és az ínyen természetes rózsaszín esztétikát alakít ki, szemben a fémkerámia koronákkal. A fenti előnyös tulajdonságok miatt az esztétikus zónában javasoljuk fémmentes kerámia koronák készítését, különösen magas mosolyvonalú páciensek esetén.

Porcelán héjak

 • Ragyogóbbá, természetesebbé tehetjük velük a frontfogakat
 • Segítségükkel az előnytelen fogformák megváltoztathatóak
 • Kisebb torlódások, helyzeti rendellenességek elfedhetőek.
 • Elkészítésükhöz jóval kevesebb saját foganyagot kell feláldozni, mint a teljes koronákhoz

A porcelánhéjak készítéséhez csupán nagyjából 1 mm-t kell elcsiszolni, azt is csupán a fogak ajak felőli felszínéből. Ezután lenyomatot veszünk, melyet követően a fogtechnikus egyedi fogszín meghatározás alapján készíti el a héjakat. Ezeket külön erre a célra kifejlesztett ragasztóval kell a fogakra ragasztani. Különösen látványos változásokat lehet elérni ezzel a módszerrel azokban az esetekben, amikor több frontfog formai- és színbeli eltéréseit kell korrigálni. Ezzel a módszerrel a letöredezett metszőélek és a fogak közötti kisebb-nagyobb rések is eltűntethetőek, csekély mennyiségű saját foganyag elcsiszolásával.

 

Lépjen velünk kapcsolatba!

Esztétikus betétek

 • Segítségükkel jelentős foganyag veszteség esetén is tartós, esztétikus eredmény érhető el
 • Visszaállítják az őrlőfogak természetes kontúrját, jobb tisztíthatóságot biztosítva a fogak közötti területeken
 • Megvédik a gyökérkezelt fogakat a későbbi törésektől, repedésektől

Amennyiben egy kisörlő- vagy nagyörlő fogban kiterjedt szuvasodás miatt nagy üregek alakulnak ki, valamint esetleg gyökérkezelt fogról van szó, fogszínű tömések készítésével nem mindig orvosolható tökéletesen a kialakult probléma. Ezekben az esetekben nehézséget jelent, hogy kevés foganyag marad épen, mely jelentősen meggyengül. Nagyobb üreg esetében emiatt az úgynevezett inlay, vagy betét jelentheti a legmegbízhatóbb megoldást a tartós, tökéletesen anatómikus és esztétikus helyreállításra.

Betétek készítésekor a fogat megfelelő formára kell csiszolni, majd lenyomatvételt követően a fogtechnikus egy különleges mechanikai tulajdonságokkal bíró porcelán-szerű anyagból építi ki a hiányzó fogrészeket. Az elkészült betétet egy következő alkalommal, speciális ragasztóanyaggal kell rögzíteni a fogban.

Esztétikus tömések

 • Segítségükkel a régebbi elszíneződött tömések helyén a fogak visszanyerhetik eredeti színüket
 • Az eredmény egy tartós, nagy teherbírású, tökéletesen esztétikus megoldás

A korábban nagy számban készített amalgámtömések helyett a mai korszerű technológiáknak köszönhetően már lehetséges teljesen esztétikus restaurációkat készíteni. Ezeket a töméseket a szuvas, felpuhult foganyag eltávolítását követően több rétegből, sokszor többféle árnyalatból kialakítva, lehetséges az eredetivel megegyező formát és színhatást helyreállítani. Az eredmény így egy anatómiailag harmonikus, a harapásba tökéletesen illeszkedő restauráció. Fontos azonban tudni, hogy a fogszínű tömések tartóssága nagyban függ az elkészítés technikájától, és a felhasznált anyagoktól. Rendelőnkben mindig az adott fog helyreállításának megfelelő, legmagasabb esztétikumot és tartósságot biztosító anyagokkal dolgozunk.

Fogfehérítés

 • A fogak a kiindulási helyzethez képest a kezelés végére jelentősen világosabbak lesznek
 • A mosoly ragyogóbb lesz, mint valaha,
 • Az eredmény tartós, éveken át fennmaradhat

A FOGAK ELSZÍNEZŐDÉSÉNEK OKAI

A fogak fehérítésének oka lehet egy öröklötten sötét színárnyalat, vagy valamilyen külső hatás okozta sötétedés. Ilyen hatás lehet az erős dohányzás, tea-, ill. kávéfogyasztás. A fogfehérítő kezelések előtt a kívülről lerakódott elszíneződéseket a rendelőben el kell távolítani, és a kezelés teljes ideje alatt tartózkodni kell a káros külső hatásoktól, tilos a dohányzás, tea- és kávéfogyasztás.

fogfehérítés

RENDELŐBEN VÉGZETT FOGFEHÉRÍTÉS

A fogfehérítő eljárások két nagy csoportra oszthatóak: rendelői fogfehérítő rendszerek és otthoni fogfehérítés. A rendelői, UV lámpával gyorsított fogfehérítéssel lehet a leggyorsabban, csupán 1-2 óra leforgása alatt a legintenzívebb fehéredést elérni. Azonban tudni kell azt is, hogy ennek során alkalmazzák a legtöményebb hatóanyagokat, melyek akár jelentős érzékenységhez, fogeredetű fájdalomhoz is vezethetnek. Az eredmény emellett bizonyos esetekben nem hosszú távú, néhány év elteltével a fogak visszasötétedhetnek eredeti színükre.

OTTHONI, ÉJSZAKAI FOGFEHÉRÍTÉS

Az otthoni fogfehérítés során az egyedi fogformára készített műanyag fóliába, ún. sínbe kell behelyezni a fogfehérítő anyagot. Ezt a páciensek a rendelőben kapott utasítások alapján, otthon, általában éjszakai viselés mellett végzik el. Az alkalmazott anyagok kevésbé tömények, emiatt ritkábbak a mellékhatások, például a fogak hideg érzékenysége. A kezelés időtartama azonban hosszabb, mint a rendelői fogfehérítésnél, általában 2-3 hét. A várható fehéredés a legkorszerűbb eljárások esetén megközelíti a rendelői eljárásokét, és az eredmény hosszú távon tartósabb is lehet azokhoz képest. Az otthoni sínes fogfehérítést több, mint 20 éve alkalmazzák világszerte. A fogak lassabban fehérednek, de a hatás tartós és panaszmentes, a fogakat nem érik túlzottan intenzív, káros hatások kezelés közben. Rendelőnkben a fenti előnyök miatt az otthoni fogfehérítő rendszereket részesítjük előnyben.

A FOGFEHÉRÍTÉS EGYÉNI JELLEGZETESSÉGEI

Fontos tudni, hogy fogak fehéredése egyéni, és akár fogról fogra eltérő lehet. A fehéredésben nagyok az egyéni eltérések, és még az egyes fogak különböző területei sem egyformán világosodnak. A fognyakak mindig lassabban fehérednek ki, mint a metszőélek területe. Az elszürkült, gyökérkezelt fogak fehérítése sokszor a külső fehérítésen kívül ún. belső fehérítést is igényel. Ez általában hasonlóan a sínes otthoni fogfehérítéshez 2-3 hetet vesz igénybe. Az eljárás során a fogfehérítő anyagot a fog belsejébe helyezik, majd egy fedőtöméssel lezárják.

A fogfehérítő kezeléseket követően nagymértékű fehéredés esetén is csak akkor lehet tartós eredményre számítani, ha a rendelői utasításokat betartva a kezelés alatt és azt követően a páciensek mellőzik a dohányzás, tea- és kávé fogyasztást.

Részletes árlista: fogfehérítés árak.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Telefonszám

Központi szám: +36-1/365-6674
Mobil: +36-30/257-6088

Cím

H-1114 Budapest, Fehérvári út 7., I./3.

E-mail

Facebook

Üzenetküldés

Térkép