A fogérzékenység nagyon gyakori a felnőtt lakosság körében, azonban viszonylag kevesen veszik komolyan. Márpedig az érzékeny fog nem csupán kellemetlen, de akár komolyabb problémát is jelezhet, amit mindenképp érdemes kideríteni. Ezen kívül a beteg az érzékeny fogat önkéntelenül kímélni kezdi, amely hosszú távon a többi fog túlterheléséhez, vagy nem megfelelő rágás miatt emésztőrendszeri problémák kialakulásához vezethet.

Cikkünkben körbejárjuk, hogy mikor beszélünk fogérzékenységről, mik lehetnek az érzékeny fog kialakulásának okai, és hogyan lehet kezelni a problémát.

Mi az a fogérzékenység? 

Fogérzékenységről akkor beszélhetünk, ha a fog valamilyen külső inger hatására érzékennyé válni, vagy fájdalmat tapasztalunk. A fogérzékenységnek több típusa is van, a kiváltó inger alapján pedig lehet következtetni a probléma okára is. 

Az érzékeny fog lehetséges okai

A fogérzékenység kialakulásának megértéséhez érdemes egy kicsit megismerkedni a fog anatómiájával. 

A fog külső részét a fogzománc borítja. A fogzománc az íny felé elvékonyodik, majd az íny alatt a cement váltja fel. A fogzománc és a cement találkozása az úgynevezett fognyak.  A fog legbelső részén pedig az idegekkel átszőtt lágy, élő rész, a fogbél helyezkedik el. 

A fogbél és a fogzománc vagy cement között a dentin található, amelyben mikroszkópikus dentincsatornák futnak a fogbéltől a fogzománcig. Ezek a csatornák már tartalmaznak idegvégződéseket. Ha a fog valamilyen módon, például fogszuvasodás vagy kopás miatt károsodik, akkor a dentin csatornák a szájüreg felé szabaddá válnak, és külső behatásra fájdalmas ingert közvetítenek a fogbél felé, tehát fogérzékenység alakul ki. 

A leggyakoribb a fognyaki rész kopása, ilyenkor fognyaki érzékenység tapasztalható.

Több típusú fogérzékenység létezik

Mi okozhatja a fogérzékenységet?

A fog érzékenységének a hátterében a következő okok állhatnak:

 • Rossz fogmosási technika: túl erős, vagy vízszintes irányú súrolás, túl kemény sörtéjű fogkefe használata, aminek következtében a zománc kopni kezd
 • A fogíny visszahúzódása, amely szintén a rossz fogmosási technika, vagy fogínygyulladás, fogágybetegség következtében alakul ki
 • Fogszuvasodás
 • Túl magas tömés vagy fogpótlás
 • Rosszul záródó fogsor, amelynek következtében a fogzománc károsodik
 • Éjszakai fogcsikorgatás, azaz bruxizmus
 • Refluxbetegség miatt a szájüregbe jutó gyomorsav megmarja a fogzománcot
 • Fogszabályzó viselése esetén az alkalmazott erőhatások

A fogérzékenység típusai

Már az is sokat elárul, hogy milyen ingerre, milyen külső hatásra tapasztaljuk a fog érzékenységét. 

Hőhatásra, azaz melegre vagy hidegre érzékeny fog

A leggyakoribb eset, ha melegre vagy hidegre érzékeny a fog, de a fogérzékenység előfordulhat édes, savanyú vagy savas ételek fogyasztása esetén is. A fájdalom ilyenkor általában éles, majd pár másodperc múlva elmúlik. A jelenség általában fognyaki kopásra utal. 

Harapásra fáj a fog, vagy érzékenység tapasztalható

Ha harapásra tapasztalunk fájdalmat, a kiváltó ok lehet a túl magas tömés vagy fogpótlás, de utalhat foggyökér irritációra is, például a fog gyulladására vagy túlterhelésére is. Mindenképp fel kell keresni a fogorvost, hiszen egyik probléma sem orvosolható házilag! 

Kopogtatásra fáj a fog, vagy érzékeny a fog

 • Ha hosszanti irányú kopogtatásra fáj a fog, akkor sajnos a legtöbbször komolyabb probléma áll a háttérben. Ilyen lehet például a gyökércsúcs gyulladása, amely kezeletlenül fogászati góc kialakulásához is vezethet. 
 • Ha a gyökérkezelt fog kopogtatásra érzékeny, előfordulhat, hogy nem sikerült tökéletesen eltávolítani a gyulladt szöveteket és valószínűleg a kezelés megismétlésére van szükség
 • Ha oldalirányú kopogtatásra fáj a fog, az fogágybetegséget jelezhet

Terhesség alatti fogérzékenység

 • Terhesség alatt a gyakori rosszullétek alatt a szájüregbe juthat a gyomorsav, amely megmarja a fogzománcot. Fontos, hogy hányás után csak tiszta vízzel öblögessünk, és csak fél óra múlva mossunk fogat, addigra regenerálódik a gyomorsav által felmart fogzománc.
 • Várandósság alatt a hormonális hatásoknak köszönhetően megnő az esélye az ínygyulladásnak. Ilyenkor az íny elválhat a fognyaktól, ami érzékenységet okoz. Terhesség alatt emiatt még fontosabb a rendszeres fogkő-eltávolítás és a megfelelő szájhigiénia.

Az érzékeny fog kezelése

A fogérzékenységet különböző módszerekkel lehet csökkenteni, ezek azonban csak a tüneteket enyhítik. Nagyon fontos kideríteni, hogy nem áll-e komolyabb fogászati betegség a jelenség hátterében. Amennyiben igen, akkor azt is kezelni kell. 

A fogérzékenység csökkentésének lényege, hogy olyan anyagokat használunk, amelyek képesek eltömíteni a megnyílt dentincsatornákat, így az idegvégződéseket nem érik külső behatások, az érzékenység csökken, vagy megszűnik.

Lássuk hogyan lehet enyhíteni a fogérzékenységet! 

 • Enyhébb esetben elegendő lehet a az érzékeny fogra kifejlesztett speciális fogkrémet vagy szájvizet használni.
 • Nagyobb mértékű érzékenység esetén a fogorvos alkalmazhat speciális ecsetelőket is.
 • Fogászati iontoforézis: a hatóanyagot elektromos áram segítségével juttatják a kopott fognyaki részre, jelentősen képes csökkenteni a fogérzékenységet és a fogszuvasodás megelőzésére is alkalmazható.
 • Ha nagy kiterjedésű kopás vagy zománchiány áll fenn, tömőanyagokat kell alkalmazni.

Fogkrém érzékeny fogakra

Érzékeny fogakra fogkrém is létezik, ez enyhébb érzékenységnél hatékony

Fogérzékenységre fogkrém is létezik, amely speciális hatóanyagokat tartalmaz. Ezek a hatóanyagok szintén megtapadnak a dentincsatornákban, és csökkentik az érzékenységet. 

A következő hatóanyagokat érdemes figyelni a fogkrém csomagolásán, ha fogérzékenységre fogkrémet keresünk: 

 • stroncium-klorid
 • kálium-klorid
 • ón-fluorid
 • kálium-nitrát
 • kalcium-foszfát

Mit tehetünk még az érzékeny fog ellen házilag?

Ha a háttérben nincs semmilyen egyéb fogászati probléma, akkor a következők segíthetnek a fogérzékenység csökkentésében és megelőzésében:

 • Az erős sörtéjű fogkefét cseréljük le puha (soft) sörtéjűre!
 • A vízszintes súrolás helyett körkörösen vagy sepregető mozdulatokkal mossunk fogat! 
 • Figyeljünk a fogközök helyes tisztítására, használjunk fogselymet vagy fogköztisztító kefét!
 • Kerüljük a savas ételek és italok fogyasztását! Ilyen például a szénsavas üdítő, az ásványvíz, a gyümölcslevek de a sör és a bor is

Miért annyira fontos a fogorvosi kontroll, ha fogérzékenységet tapasztalunk? 

Ahogy már fentebb leírtuk, a fogérzékenység akár komoly fogászati betegséget is jelezhet, ennek kizárása érdekében mindenképp javasolt ellátogatni a fogorvosi rendelőbe. Ezen kívül sok esetben a fogorvos ecsetelők használatával szinte azonnali megoldást nyújthat a fogérzékenységre.

A Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrumban nagy tapasztalattal rendelkező, magasan képzett kollégák hatékonyan képesek kezelni a fogérzékenységet – legyen a háttérben bármilyen kiváltó ok. 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Amennyiben az érzékeny fogakkal kapcsolatban  – vagy bármilyen más témában – kérdése van, örömmel állunk rendelkezésére.  Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!