A fogtömés rutinbeavatkozásnak számít, mint a leggyakoribb fogmegtartó kezelés. Cikkünkből kiderül, mi a különbség az amalgám és az esztétikus, kompozit tömés között, és végigkövetjük, hogyan zajlik a kezelés a rendelőben. A cikk végén arra is kitérünk, fogtömés után mikor lehet enni, illetve természetes-e a fogtömés utáni fájdalom.

A szuvas fogak kialakulása

A fogakban keletkező lyukak leggyakoribb oka a fogszuvasodás. A folyamat lényege, hogy a fogzománcban és dentinben található ásványi anyagok kioldódnak. Így a foganyag meggyengül, felpuhul és üreg keletkezik.

Jó hír, hogy a megfelelő szájhigiéné fenntartásával, vagyis a rendszeres, alapos és szakszerű fogmosás révén a fogszuvasodás előfordulásának esélye jelentősen csökkenthető. A finomított szénhidrátokban dús, cukros ételek és italok mellőzése és a fogak állapotának rendszeres, minimum fél- vagy évenkénti ellenőrzése fogorvosi szűrővizsgálatokon, további segítséget jelent a fogszuvasodás megelőzésében. 

A fogtömés anyaga, típusai

Az amalgám fogtömést az utóbbi években már nem alkalmazzák, de korábban a legnépszerűbb tömések közé tartozott. A modern, esztétikus tömések, illetve betétek (inlay, onlay fogtömések) mára átvették az amalgám szerepét. 

Amalgám tömés

Manapság amalgám tömést nagyon ritkán készítünk, sőt; az Európai Unió területén belül bizonyos pácienseknél (pl. terhes nők, 15 évnél fiatalabbak) történő használatát szigorúan tilos..
Maga az amalgám higany bármilyen fémmel (pl. ezüst) képzett ötvözete. Fémes színe miatt gyakran kerülnek cserére a még jól záró tömések is az alább részletezett esztétikus tömések valamelyikére.


Fontos kiemelni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a modernebb amalgám ötvözetekből készült tömésekből nem szivárog higany, így annak viselése nem jelent veszélyt a páciensre nézve; egy hosszú évek óta meglévő, jól záró amalgám tömés cseréje így nem feltétlen indokolt.

Esztétikus tömés 

A mai, korszerű, tömőanyagok lehetővé teszik a lyukas fogak tökéletes, esztétikus helyreállítását. Nem csak esztétikai szempontból előnyösebbek az amalgám töméseknél, de bizonyos esetben jóval tartósabbak is. 

Az esztétikus tömések fajtái:

  • Fényre szilárduló kompozit esztétikus tömések

Az ilyen fogtöméseket több rétegből, akár különböző árnyalatokból építik fel. Ennek köszönhetően a kompozit tömések segítségével az eredetihez megszólalásig hasonló minőségben rekonstruálható a szuvas fog. A kötőanyag rendkívül erősen tapad a foghoz. A végeredmény egy anatómiailag harmonikus, komfortos, a harapásba pontosan illeszkedő fogtömés. 

  • Inlay, onlay esztétikus betétek

Amennyiben a fogszuvasodás előrehaladott és a fogban túlságosan nagyméretű üregek keletkeztek, az esztétikus tömés nem mindig elegendő a lyukas fog kezeléséhez. Ilyenkor a különböző, személyre szabott, a fog, illetve az üregformájához igazított inlay vagy onlay fogtömések jelentik a megoldást. Szintén gyakori eset, hogy az amalgám tömés eltávolítása után a fog csak betéttel látható el.
A betétet egy, a fogazatról vett lenyomat alapján fogtechnikus készíti el, mely ezután bepróbálás és igazítás után ragasztással kerül rögzítésre a fogba.A fogtömés menete

A kompozit tömés vagy esztétikus tömés speciális fény hatására szinte azonnal megszilárdul

1. Állapotfelmérés, konzultáció, kezelési terv

Az első lépés, hogy megállapítsuk, pontosan milyen állapotban vannak a páciens fogai és ennek alapján megbeszéljük vele a szükséges kezelés részleteit. 

2. Érzéstelenítés

A legtöbb fogászati beavatkozáshoz hasonlóan a fogtömés is helyi érzéstelenítésben történik. Ez garantálja, hogy a kezelés teljesen fájdalommentes.

3. A szuvas szövetrészek eltávolítása

A fogorvos egy gyémántfúróval eltávolítja az elhalt, szuvas részeket. 

4. A lyukas fog fertőtlenítése

Ez a baktériumok maradéktalan elpusztítása miatt szükséges lépés, ami csökkenti a tömés utáni fogfájás valószínűségét is. 

5. Alábélelés 

Az esetek többségében alábélelést is alkalmazunk. Ez egyrészt jó alapot ad a tömőanyagnak, másrészt lezárja, szigeteli a dentint. Ha különösen mély szuvasodásról van szó, gyógyszeres alábéleléssel kezdünk. Ez a fajta alábélelés nyugtató, gyulladáscsökkentő hatással van a fog belsejében található fogbélre..

6. A tömőanyag behelyezése

Ezzel elérkeztünk a tulajdonképpeni fogtöméshez. A tömőanyagot több rétegben visszük fel a megfelelően előkészített, megtisztított  üregbe(orvosi szakszóval kavitásba). Így sokkal teherbíróbb és stabilabb lesz a végeredmény, ugyanakkor ez viszonylag hosszadalmas folyamat. A lágy tömést ugyanis egy úgynevezett fotopolimerizációs eljárással szilárdítjuk meg, minden réteget külön-külön. Ez azt jelenti, hogy a rétegeket egy speciális eszközzel néhány másodpercig megvilágítjuk. Ennek hatására a tömés tökéletesen megköt. 

8. Polírozás

A fog végleges formájának kialakítása. Ebbe nem csak az esztétikai megjelenés tartozik bele, hanem a tökéletes harapásmagasság kialakítása is. 

A fogtömés – gyakran ismételt kérdések 

Fogtömés után mikor lehet enni, inni?

A fogtömés utáni evés az egyik leggyakoribb kérdés, ezért azt javasoljuk pácienseinknek, hogy ne üres gyomorral érkezzenek a kezelésre. Esztétikus, kompozit tömés esetén csak az érzéstelenítés hatásának elmúltával lehet étkezni. Ennél többet azonban nem kell várni, hiszen ez a tömés gyakorlatilag másodpercek alatt megköt. Amalgám tömés esetén viszont a várakozási idő meghaladhatja az érzéstelenítő hatóidejét, 3-4 órát érdemes várni az étkezéssel a kezelést követően. 

Természetes a fogtömés utáni fájdalom?

Előfordul, hogy a páciensek arról számolnak be: “fogtömés után fáj, ha ráharapok”, illetve érdeklődnek, hogy fogtömés után miért fáj a foguk.
Kisebb érzékenység minden beavatkozás után előfordulhat, kifejezetten akkor, ha a szuvasodás mély volt. Abban az esetben, ha a panaszok hosszabb idő után sem múlnak, vagy rosszabbodnak, érdemes felkeresni a kezelőorvost. Szintén érdemes a rendelőben érdeklődni, ha a fog melegre érzékeny, esetleg ráharapásra erősen fáj. Mindenképpen keresse fel fogorvosát, ha intenzív, nehezen csillapítható fájdalom után a panasz hirtelen és végérvényesen megszűnik a fogban.

Drága a fogtömés? 

Attól függ, honnan nézzük. A fogtömés ára a fogászati beavatkozások között viszonylag alacsonynak számít. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy ez egy fogmegtartó kezelés, ami hosszú évekkel meghosszabbíthatja a fog élettartamát, még kevésbé nevezhetjük drágának. A Dentpointnál érvényes fogtömés árak itt találhatók

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a fogtömés vagy bármilyen más fogászati téma kapcsán további kérdései vannak, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!