Nagyon ijesztő jelenség, amikor egy maradó fog mozogni kezd, joggal merül fel a fog elvesztésének rémképe. Sokaknak ilyenkor a fogcsikorgatás, a fogak összeszorítása, a csontritkulás jut eszébe elsődleges okként, pedig a legtöbb esetben alattomos fogágybetegség okozza. És sajnos nem csak az idősebb korosztályt érinti.

Cikkünkben most megnézzük, hogy mitől is kezdenek mozogni a fogak, hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk a megelőzés érdekében. Valamint a mozgó fogak megmentéséről is szót ejtünk.

Mozgó fogak: miért alakul ki a probléma?

Fogaink szinte folyamatos igénybevételnek vannak kitéve a mindennapok során. És bár azt gondoljuk, hogy szilárdan rögzülnek az állcsontban, valójában rugalmas gyökérhártya rostok, ún. parodontális szalagokkal illeszkednek, amelyek rugalmasságot és nem látható mobilitást adnak, és biztosítják a fogak megfelelő helyzetben tartását. 

Bizonyos körülmények hatására azonban ezek a szalagok megnyúlhatnak és elmozdulhatnak, ilyenkor tényleges mozgás tapasztalható a fogaknál. A leggyakrabban az elülső fogaknál fordul elő, mivel mindössze egyetlen gyökér tartja őket. Ezek a fogak gyakran még ilyen esetekben isl menthetők. A több gyökérrel rendelkező őrlők viszont már csak akkor kezdenek el mozogni, ha a csontvesztés igen jelentős, ilyenkor kis esély van a fogak megőrzésére.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a bármelyik fogunk mozogni kezd, azonnal kérjünk időpontot parodontológushoz.

Csak a mozgó fogak lehetnek intő jelek? Milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz?

Sajnos nem csak a fogak mozgása jelenthet problémát. Az alábbi esetekben is érdemes szakembert felkeresni:

 • Nem komfortos rágás élmény
 • Rések a fogak között
 • Túlságosan összetorlódó fogak
 • Fogszabályozást követően a retainer rossz illeszkedése
 • A fogak helyzetének megváltozása
 • Fogak érzékenysége hideg vagy meleg hatására
 • Gyulladt fog esetén a fog megnagyobbodásának érzete
A mozgó fogak kezelése házilag nem lehetséges, mindenképpen ajánlott fogorvos felkeresése.

A leggyakoribb okok és a mozgó fogak kezelése

Tekintsük most át, hogy milyen okai lehetnek a fogak lazulásának, mozgásának.

1. Fogágybetegség

A mozgó fogakat legtöbb esetben az alattomos fogágybetegség okozza, ami sokszor évek vagy évtizedek alatt alakul ki. Előfordulnak korai, gyors lefolyású esetei, de ezeket leszámítva legkorábban nagyjából a 40-es évek elejére tapasztalhatók a tünetei.

Először csak kisebb ínygyulladás, az íny érzékenysége és vérzése jelzi a problémát, azonban ha nincs megfelelően kezelve, hosszú távon az alábbi folyamatok indulnak el:

 • megváltozik a szájüreg baktériumflórája
 • fogínysorvadás kezdődik
 • a fogakat rögzítő csontszövet begyullad és pusztulásnak indul

Mindezek pedig a fogak instabilitásához vezetnek, és ha nem kerülnek időben kezelésre, a páciens elvesztheti a fogait.

A fogágybetegség kezelése

A kezelés során a cél, a kórokozó baktériumok mennyiségének csökkentése a szájüregben, és egészséges szájüregi baktériumflóra helyreállítása. Ehhez először fogkőeltávolítást kell végezni, mind az íny feletti, mind az íny alatti részeken. Amennyiben már tasakképződés kezdődött, akkor ezeket is szükséges tisztítani, hiszen jó táptalajai a kórokozók további szaporodásának. 

Súlyos esetben antibiotikumos kezelés is elkerülhetetlen, illetve előfordul, hogy a mozgó foga(ka)t is tehermentesíteni kell a tömések, fogpótlások beállításával. Enyhébb esetekben ideálisan 2 hónap elteltével az íny újra letapad és gyógyult, erős, gyulladásmentes szövet alakul ki, amely képes stabilizálni a fogakat. Súlyosabb esetekben akár parodontális regeneratív csontpótló műtétek is szükségesek lehetnek a fogak megmentéséhez.

2. Trauma

A fogak meglazulását okozhatja a fogat ért bármilyen baleset, ütés.

Arra azonban kevesebben gondolnak, hogy trauma oka lehet egy magasabb tömés vagy korona  is, ami minden egyes harapás során stresszt és gyulladást okozhat a fogban és károsíthatja a környező szöveteket is. Ez szerencsére könnyen helyrehozható a tömés vagy korona korrekciójával.

Balesetek esetén megoldás a fogak átmeneti vagy tartós sínezése, valamint törés esetén a megfelelő esztétikai helyreállítás.

3. Foggyulladás, a gyökércsúcs körüli szövetek gyulladása, fogtályog

A gyulladásos folyamatok mozgó fogakhoz vezethetnek. A komoly szövődmények elkerülése érdekében mindig fontos a gyulladt fog tisztítása, a fertőzött szövetek és baktériumok eltávolítása, hogy a gyulladás mérséklődjön. Amennyiben a fogbél már nem menthető, gyökérkezelésre van szükség. Súlyos foggyökér gyulladás, vagy tályog kialakulása esetén pedig a gyökérkezelés mellett  gyökércsúcs rezekcióra, azaz a gyökércsúcs eltávolítására is sor kerülhet. 

4. Éjszakai fogcsikorgatás, állkapocs szorítás

Az éjszakai fogcsikorgatás, valamint az állkapocs szorítása igen gyakori probléma. Előfordulásának esélyét növeli a nagymértékű stressz, de az állkapocsízület rendellenességei miatt is kialakulhat. A probléma extrém terhelést jelent a fogaknak, amely sérüléseket és mozgást okozhat.

Milyen tünetekre érdemes odafigyelni?

 • Alvást követően fogfájás, állkapocs fájdalom  vagy fejfájás
 • Az állkapocs kattogása
 • Fülzúgás
 • Rágási nehézség, állkapocs fájdalom evéskor
 • Kiesett fogtömés, leesett korona
 • A fogak kopása, törése
 • Fognyaki kopás és érzékenység
 • Rések a fogak között vagy a fogak torlódása

A fogcsikorgatás és állkapocs szorítás kezelése

Amennyiben ezek kiváltó oka a stressz, hatékonyak lehetnek a relaxációs gyakorlatok. Továbbá megoldást jelenthetnek az állkapocs specifikus fizikoterápiás gyakorlatok, a meditáció és testmozgás, a légzőgyakorlatok, valamint az izomlazítók alkalmazása.

5. Foghiány

Foghúzást követően vagy csírahiány esetén nagyon fontos a hiányzó fogak pótlása vagy a meglévők szabályozása.

A foghiány ugyanis azt okozza, hogy megszűnik a fogak természetes érintkezési rendszere, így a szomszédos fogak elkezdenek a hiány felé dőlni. Emellett a hiányzó fog helyén a csont zsugorodása figyelhető meg. Mivel rendszerszintű a probléma, az állcsont tömegvesztése azt is eredményezi, hogy a fogak alkalmazkodnak ehhez az állapothoz és az évek sroán lassan elmozdulnak. Ennek gyorsasága és iránya elsősorban attól függ, hogy milyen a harapási helyzet és milyen mértékű a csont felszívódása az állkapocsban.

A foghiány kezelése

A legkorszerűbb technika a foghiány kezelésére, a fogimplantátum beültetése. Ezzel megelőzhető a fogak elmozdulása és az állcsont állományvesztése, hiszen a beépített gyökér hasonlóan viselkedik, mint az igazi fogaké. A beavatkozást követően, a gyógyulási időszakban célszerű a klipsz viselése, amely az átmeneti periódusban is sikeres a fogak elmozdulásának megakadályozásában.

Jó megoldás lehet továbbá a híddal történő fogpótlás, a mozgó fogak sínezésére, amely meggátolja a szomszéd fogak és a rágópárok elvándorlását.

 A fogszabályozás után mozgó fogak hátterében leggyakrabban az áll, hogy a páciens nem viseli az ún. retenciós készüléket.

6. Fogszabályozás után mozgó fogak 

Gyakran előfordul, hogy a fogszabályozó készülék levétele után a fogak ismét elmozdulnak és  visszarendeződnek eredeti helyzetükbe. Van, hogy mindez hosszú hónapok, évek alatt zajlik, de akár pár hét alatt is megtörténhet.

Ennek több oka is lehet, például:

 • Nem megfelelő fogszabályozó kezelés
 • Helybentartó készülékek viselésének hiánya
 • A fogszabályozó kezelés után kibújó bölcsességfogak
 • Foghiány okozta rések
 • Fogágybetegség
 • Éjszakai fogcsikorgatás stb.

A fogszabályozás után mozgó fogak kezelése

A fogszabályozó kezelés által elért eredmény megőrzéséhez minden esetben nagyon fontos a fogszabályozó levétele utáni ún. retenciós készülék viselése, amely a fogak helyben tartásáért felelős.

7. Ferde bölcsességfog, vagy a bölcsességfog gyulladása

A nem szabályosan növekedő bölcsességfogak számtalan problémát okozhatnak. Egyrészt sokszor szorosan hozzá feszülnek a szomszédos fogakhoz, szinte lehetetlenné téve a mindennapos fogtisztítást. Ez fogszuvasodáshoz és ínygyulladásokhoz vezet, amely negatív hatással van az állkapocs csontra. Ezen kívül a fogak elmozdulását, torlódását okozzák a szájüregben.

A bölcsességfogak kezelése

A legjobb megoldás ilyen esetekben a bölcsességfog eltávolítása. Ezeknek a fogaknak nincs szerepük ugyanis a rágásban, ezért pótlásuk sem szükséges.

8. A mozgó fogak egyéb okai

Lássuk, hogy a fentieken túl mik vezethetnek még a mozgó fogakhoz:

 • Harapási rendellenességek
 • Csontritkulás
 • Hormonális változás a várandósság idején
 • Rossz szokások (pl. valamilyen tárgy vagy köröm rágása)
 • Normál öregedési folyamat

Mennyi idő alatt alakulhatnak ki a mozgó fogak?

Ez elsősorban az okoktól függ. Amennyiben jelentős trauma éri a fogat, gyakorlatilag azonnal. Ha azonban fogágybetegség, csontritkulás vagy a normál öregedési folyamat eredményeként lazulnak meg vagy mozdulnak el a fogak, akkor ez hosszú évekbe telik.

Mozgó fogak megmentése: lehetséges a mozgó fogak kezelése házilag?

Sajnos nem! A tünetek észlelésekor ajánlott minél előbb időpontot kérni fogorvosunkhoz.  A megfelelő kezeléssel a mozgó fog megmentése lehetséges, a probléma kezelhető, a szövődmények pedig megelőzhetők.

A mozgó fogak megmentése az okoktól függően többféle módon is lehetséges, amellyel kapcsolatban a szakember személyre szabottan ad tájékoztatást. Ez többek között magában foglalhatja a rendszeres dentálhigiénés kezeléseket, implantátumok beültetését vagy egyéb fogpótlásokat, csontpótló kezeléseket, gyökérkezelést, foghúzást vagy harapás beállítást.

Milyen esetekben jó megoldás a mozgó fogak sínezése?

A legtöbb esetben a mozgó fogak hátterében a fogágybetegség húzódik. Ilyen esetekben fontos a gyulladás megszüntetése, a fogíny kezelése és szükség esetén a csontpótlás. Emellett a mozgó fogak megerősítésének jó módja a sínezés, mely lehetővé teszi, hogy a kezelés végére a fogak ismét stabilan rögzüljenek a csontba. 

Sajnos a mozgó fogak sínezése olyan esetekben nem lehetséges, ha a fog már teljesen kilazult, vagy olyan nagyfokú a csontvesztés, hogy a módszer már nem járna eredménnyel.

A mozgó fogak megerősítése Budapesten a Dentpointnál: érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Várjuk szeretettel rendelőkben és minden fogászati kérdésben örömmel állunk rendelkezésére! Mozgó fogak, fogágybetegség, gyökérkezelés, implantáció, bölcsességfog műtét, csont- és ínypótlás: keressen bennünket bizalommal! 

Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!