A fogágybetegség (orvosi nevén parodontitis) alattomos betegség, amit nem könnyű felfedezni, és a vége akár fogvesztés is lehet. A fogágybetegség kezelése házilag nem lehetséges, de orvosi módszerekkel eredményes lehet. 

Egy másik posztban már részletesen tárgyaltuk a fogínysorvadás témakörét, a parodontológiai kezelésekről szóló aloldalunkon pedig megtalálható a hozzá kapcsolódó összes lényeges információ. (És természetesen a parodontális kezelések árai is elérhető weboldalunkon.)

Mi a fogágybetegség?

A fogágybetegség tulajdonképpen a fogat tartó szövetek krónikus gyulladása. A fogágygyulladás kialakulása hosszabb folyamat, hónapokat, éveket vesz igénybe. A betegség azokat a területeket támadja meg, amelyek rögzítik a fogat. Ide tartozik az íny, a fogakat körülvevő csont, a fogcement és a gyökérhártya (ezeket orvosi szakszóval összefoglalóan parodontiumnak – fogágynak – nevezik).

Parodontózis, parodontitis vagy fogínysorvadás?

Mindhárom kifejezés a fogágybetegséget takarja. A parodontitis a betegség latin neve, a parodontózis pedig egy régies alak. Utóbbi eredete arra vezethető vissza, hogy a múlt század derekán még megkülönböztették egy betegség gyulladásos és szövetsorvadásos  változatát. Előbbit a parodontitis, utóbbit pedig a parodontózis kifejezéssel illették. A parodontózis szóban az “-ózis” toldalék utal a szövetsorvadásra. Ez az alak azonban mára elavult, a helyes kifejezés tehát a parodontitis. A fogínysorvadás ugyancsak a fogágybetegség egyik helytelen elnevezése, a köznyelvben elterjedt, (pontatlan) alakja.

A fogágybetegség kialakulása, lefolyása

A fogágybetegség kialakulása a fogakra rakódó lepedékkel kezdődik, ami a kórokozó baktériumok táptalaja. Ebből a lepedékből fogkő képződhet, ami szinténéletteret biztosít a baktériumoknak, érdes felszíne további lepedék lerakódását segíti elő. A tartósan megjelenő lepedék, illetve a fogkő leggyakrabban a nem megfelelő száj- és fogápolás, az elégtelen szájhigiéne következménye.

Rendszeres és alapos fogmosással, fogkő-eltávolítással a betegség megelőzhető.  Ezek hiányában azonban a páciens állapota romlik   először ínygyulladás (gingivitis) alakul ki. Ennek tünete az érzékeny, duzzadt, vörös fogíny, és a – főleg fogmosáskor tapasztalható – ínyvérzés. Megjelenhet a kellemetlen lehelet is, sőt, akár a beteg ínye is megfájdulhat. A betegség még ebben a fázisban maradéktalanul gyógyítható.

Amennyiben azonban a gyulladás továbbra is fennáll, előbb-utóbb biztosan átterjed a fogat körülvevő területekre; a csont a gyulladás hatására lebomlik. Ennek következtében az íny gyakran sorvadni kezd és visszahúzódik, a fogak és az íny között pedig tasakok alakulhatnak ki.  Hosszú ideig elhanyagolt esetben a fog meglazul, mozogni kezd, súlyos esetben ki is eshet.

Fogágybetegség kezelése során fogimplantátumok modelljeinek bemutatása.

A fogágybetegség rizikótényezői és tünetei

A fogágybetegségre számos tényező hajlamosíthat. Ha egy vagy több érvényes az alábbi felsorolásból, számottevően nő a betegség kialakulásának valószínűsége.

A fogágybetegség lehetséges okai, súlyosbító tényezői:

 • elégtelen szájhigiéné miatt nagy számban jelen lévő baktérium
 • fokozott fogkőképződés,
 • ellátatlan fogszuvasodás,
 • örökletes tényezők,
 • rendszeres, intenzív dohányzás,
 • hormonális tényezők,
 • a szájüregben található baktériumflóra összetétele
 • fogak túlterhelése, hiányzó fogak,
 • rendellenesen álló, torlódott fogak
 • hibás fogtömések, pótlások,
 • cukorbetegség,
 • csontritkulás,
 • bizonyos gyógyszerek (például egyes vérnyomáscsökkentők és epilepszia elleni szerek),
 • hiányos, egyoldalú táplálkozás,
 • legyengült immunrendszer,
 • stressz.

A fogágybetegség, krónikus gyulladás révén,  viszonylag kevés és laikusok számára nehezen észlelhető tünetet produkál, így inkább a kialakulását megelőző ínygyulladás jeleire érdemes odafigyelni. A most következő lista ezeket is tartalmazza.

A fogágybetegség tünetei:

 • érzékeny és/vagy duzzadt, dagadt, vörös íny,
 • fogínyfájdalom,
 • rossz lehelet, kellemetlen szájszag,
 • visszahúzódó fogíny,
 • fogmosáskor vérző íny,
 • rések keletkezése a fogak között,
 • fogínytasak elválása a fogaktól,
 • mozgatható fogak,
 • elmozduló vagy kieső fogak.

A fogágybetegség megelőzése

A fogágybetegség megelőzhető, ennek legfontosabb feltétele a megfelelő szájhigiéne fenntartása. Ehhez pedig elengedhetetlen a rendszeresen elvégzett, alapos, megfelelő technikával végzett fogtisztítás puha sörtéjű fogkefével, illetve fogselyemmel és/vagy fogköztisztító kefével. Így elkerülhetjük, hogy a fogakon kialakuló puha lepedék, a plakk tartósan megmaradjon a fogak felszínén. A lepedékben a fogágybetegség kialakulásáért felelős baktériumok megfelelő életteret találnak, tartósan irritálják a fognyak körüli szöveteket Emiatt szükség van rendszeres professzionális tisztításra, fogkő-eltávolításra is, legalább 3-6 havonta  egyszer. A rendszeres fogászati ellenőrző vizsgálatok is fontosak, mivel a fogágybetegség hosszú ideig tünetmentes lehet. Ez a tünetmentesség kifejezett dohányzó pácienseknél, mivel a dohányfüstben található toxikus anyagok elnyomják az ínygyulladás klasszikus tüneteit is, például nagyon ritkán vérzik az ínyük, miközben a gyulladás jelen van.

fogágybetegség kezelése a fogorvosi rendelőben

Fontos lépés lehet a fogágybetegség megelőzésében az intenzív dohányzás csökkentése vagy teljes mellőzése. Emellett a változatos, sokoldalú táplálkozás is lényeges. A rostokban, fehérjékben, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag étrend biztosítja a szervezet egészséges működéséhez, a hatékony és jól funkcionáló immunrendszerhez szükséges tápanyagokat.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

A fogágybetegség kezelése házilag

Lehetséges a fogágybetegség kezelése házilag? A válasz: nem lehetséges. Az egyértelmű, hogy egy csontpótló műtétet, tasakkürettet csak fogorvosi rendelőben lehet elvégezni. De enyhébb esetekben a professzionális fogtisztítást, ultrahangos fogkő-eltávolítást is csak fogorvos, vagy dentálhigiénikus szakember tudja elvégezni. Antibakteriális szájvízzel v ugyan öblögethetünk, ám ez csak tünetileg kezeli a gyulladást, annak okát nem szünteti meg. Ha már kialakult a fogágybetegség, a gyógyuláshoz mindenképpen orvosi segítségre lesz szükség.

A fogágybetegség kezelése a fogorvosi rendelőben

Kezelések enyhébb fogágybetegség esetén

A fogágybetegség orvosi kezelése több különböző beavatkozást foglal magában, attól függően, mennyire előrehaladott, mennyire súlyos a páciens állapota. Az első lépés minden esetben a pontos diagnózis, illetve a kezelési terv felállítása. Ezután a szájhigiéné javítása, illetve a professzionális fogtisztítás következik. Ez magában foglalja az ultrahangos fogkő-eltávolítást, a fogak, tömések, polírozását, illetve az elálló, kiálló koronaszélek, tömések lesimítását. Enyhébb esetekben, például egy, csak az ínyszélt érintő gyulladásnál ez a kezelés elegendő lehet a fogágybetegség megállításához, akár végleges és maradéktalan visszafordításához is. Fontos a megfelelő otthoni fogápolási technikák és eszközök használatának elsajátítása is, enélkül tartósan gyulladásmentes állapot nem érhető el.

Ínytasakok tisztítása, tasakkürett

Amennyiben a fenti kezeléseknek köszönhetően nem következik be a gyógyulás, a következő lépés az ínytasakok mélytisztítása. A fogorvos a tasakkürettnek is nevezett kezelés során eltávolítja az tasakokban felhalmozódott fogkövet, lerakódásokat, gyulladt szöveteket. A kezelés helyi érzéstelenítésben történik.

Ezután egy hosszabb, 2-3 hónapos gyógyulási időszak következik. Kevés, és/vagy nem túl mély tasakok esetén ez a kezelés is 100%-ban hatékony lehet; a tasakok meggyógyulnak, a gyulladás megszűnik. Amennyiben a fogágybetegség előrehaladott állapota miatt a csontállomány pusztulása olyan mértékű (sok és/vagy mély tasakok megléte), hogy a tasakkürettel nem lehetett megállítani a betegséget (a gyógyulási időszak után is vannak visszamaradt tasakok), úgynevezett nyitott (operatív, műtéti) parodontális kürettálásra is szükség van. Adott esetben  csontpótló beavatkozásra is sor kerülhet, ahol az anatómiai viszonyok megengedik ezt.

Csontpótló műtéti beavatkozás

Fogágybetegség kezelése fogorvosi rendelőben egy dentálhigiénikus és egy fogorvos által.

Úgynevezett csontos tasak bizonyos formáinál lehetőségünk adódik csontpótló anyag használatára is. Fontos kiemelni, hogy ilyenkor nem az eredeti csontszintre történik a csont regenerálása, hanem csak a csontos tasak pereméig (mintha egy tálat töltenénk meg színültig).

Ennek során rendelőnkben a legkorszerűbb csontpótló, regeneratív anyagokkal pótoljuk a hiányzó állcsontállományt. A beavatkozás végén az ínyt visszahelyezzük eredeti állapotába, és speciális mikrosebészeti anyagokkal lezárjuk a sebet. A varratszedésre 10-14 nappal később kerül sor, majd nagyjából fél év alatt végbemegy a csontosodás. Ennek során a gyulladásos panaszok teljesen megszűnnek, a korábban gyulladt tasakok meggyógyulnak, a fogak ismét stabilan rögzülnek.

Fogágybetegség utókezelés

Mivel a fogágybetegség krónikus betegség, teljesen sosem gyógyítható meg, de tünetmentessé tehető. Ahhoz, hogy a gyulladás ne alakuljon ki újra, elsősorban az alapos és rendszeres fogtisztításra van szükség. Ehhez minden segítséget megkap a páciens a kezelőorvostól vagy dentálhigiénikus szakembertől.

A tünetmentes, gyógyult állapot fenntartásának másik elengedhetetlen feltétele az ellenőrző vizsgálatokon, illetve fogkőeltávolító kezeléseken való rendszeres részvétel. Mivel olyan betegségről beszélünk, amely tünetek nélkül is kiújulhat, a kontrollvizsgálatokon való részvétel jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A fogágybetegség kezelésének ára

A rendelőnkben elérhető kezelések aktuális árait itt találja.

A fogágybetegség kezelése a Dentpointnál

A Dentpoint Implantológiai és Parondontológiai Centrumban még a reménytelennek tűnő – összetett csontpótlást, ínyplasztikai kezelést vagy a fogpótlás terén személyre szabott megoldásokat igénylő – esetekben is hosszú távú, tartós eredményre számíthatnak a hozzánk fordulók.

Rendelőnk szakmai vezetőjének, Dr. Molnár Bálint parodontológus, egyetemi docensnek PhD fokozata és 15 éves egyetemi oktatói tapasztalata van.

Célunk, hogy magas színvonalon, nyugodt, barátságos légkörben lássuk el pácienseinket, legyen szó bármilyen összetett beavatkozásról. Az ellátás színvonalát a legmodernebb KaVo és Castellini kezelőegységek, Planmeca digitális intraoralis és panorámaröntgenek, W&H sterilizációs berendezések, valamint az elérhető legjobb minőségű fogászati anyagok garantálják.

Lépjen velünk kapcsolatba, kérjen időpontot most!