Ha kínzó, erős fogfájást tapasztalunk, akkor valószínűleg fogbélgyulladásról van szó. A cikkben áttekintjük, hogy mi vezet a fogbél gyulladásához, hogyan kezelhető a gyulladt fog és mit tehetünk otthon, amíg eljutunk a rendelőbe. Arról is szó lesz, hogy milyen szövődményeket okozhat a kezeletlen fogbélgyulladás. 

Mikor beszélünk fogbélgyulladásról?

Fogbél gyulladásról akkor beszélünk, ha a  fogbél (pulpa) gyullad be, amely a fog belső, idegekkel, erekkel átszőtt része. Kialakulhat a fogat ért trauma miatt vagy akkor, amikor egy kezeletlen fogszuvasodás már annyira mélyre hatol, hogy eléri a fog belső részét is. Köznyelvben ezt az állapotot szokták még foggyökér gyulladásnak is nevezni. 

Mitől alakul ki a fogbélgyulladás?

A fogbélgyulladás hátterében több ok is állhat:

 • Rossz szájhigiéné következtében kialakult fogszuvasodás – ez messze a leggyakoribb ok
 • A fog sérülése, törése
 • Folyamatos, fokozott túlterhelés
 • Éjszakai fogcsikorgatás, szorítás
 • Egyes, a kezelés alatt alkalmazott orvosi anyagokra való érzékenység

Rossz szájhigiéné és fogszuvasodás

A fogszuvasodás kialakulása a fogakon képződő lepedéknek és a szájban található kórokozó baktériumoknak köszönhető.

A lepedék ugyanis tökéletes melegágya a kórokozóknak, amelyek savas kémhatású anyagot termelnek. Ha nem távolítjuk el alaposan a lepedéket, akkor a savas kémhatású anyagok koncentrációja megnő, a fog ásványianyag tartalma elkezd kioldódni.

Emellett ha a lepedék tartósan a fog felszínén marad, fogkő képződik belőle, amely szintén tökéletes körülményeket biztosít a baktériumok szaporodásához, ráadásul a fogkövet otthoni szájápolási módszerekkel már nem lehet eltávolítani.

Ha a baktériumok okozta savas kémhatás huzamosabb ideig fennáll, akkor a fog szerkezete irreverzibilisen sérül, köznyelven szólva a fog kilyukad. Lássuk, mi történik ezután! 

A gyulladt fog leggyakoribb oka a kezeletlen fogszuvasodás
 • idegeket tartalmazó része között helyezkedik el, már hidegérzékenység, időszakos, vagy állandó fogfájás léphet fel. 
 • Ha a szuvasodást ekkor nem kezelik, és a dentin is átlyukad, akkor a fertőzés eléri a fogbelet, a fogbél begyullad, a fájdalom állandóvá és hevessé válik. 
 • Ha a páciens még ekkor sem látogat el a rendelőbe, akkor további szövődmények is kialakulhatnak, ezekről később külön írunk. 
 • A fogbélgyulladás hamar visszafordíthatatlanná válik, ilyenkor gyökérkezelésre van szükség vagy akár a fog eltávolítására is sor kerülhet. 

A fog sérülése, törése

A fog sérülése esetén is nagyon fontos a mielőbbi orvosi ellátás. A dentin megsérülésével is bejuthatnak a kórokozók a fog belsejébe, és az előbb leírt folyamat ekkor is lejátszódhat. Ilyenkor nagyon fontos tehát a fog mielőbbi megfelelő lezárása, majd szükség esetén a sérült/törött rész pótlása.

Folyamatos, fokozott túlterhelés

A fog gyulladásának másik oka lehet, ha a fog folyamatosan túl nagy terhelésnek van kitéve. Ez a következő esetekben szokott előfordulni: 

Túl magas a tömés vagy a korona

ilyenkor a rágás kényelmetlenné válik, a beteg az adott fogra történő ráharapáskor nyilalló fájdalmat tapasztal – a probléma könnyen orvosolható a tömés vagy korona megigazításával, becsiszolásával.

Másik, mozgó fog kímélése miatti egyoldalú terhelés 

Előrehaladott fogágybetegség esetén előfordulhat a fogak kilazulása. Az ilyen mozgó fogat a páciens akaratlanul is kíméli, aminek a következménye az egy oldalon történő rágás, és a többi fog túlterhelése. Nagyon lényeges, hogy a mozgó fog azonnali orvosi beavatkozást igényel. A mozgó fogak egy jelentős része ugyanis még megmenthető! 

Éjszakai fogcsikorgatás, az állkapocs szorítása

Az éjszakai fogcsikorgatás igen gyakori, előfordulásának esélyét növeli a nagymértékű stressz, de az állkapocsízület rendellenességei miatt is kialakulhat. 

a foggyökér gyulladása már csak gyökérkezeléssel orvosolható

A fogbél gyulladás és következményes elváltozások tünetei

A fogbél gyulladás tünetei a következők lehetnek: 

 • Fájdalom: a gyulladás kezdeti szakaszában még csak időszakos fájdalom, hidegérzékenység tapasztalható, később intenzív, gyógyszerre sem reagáló fájdalom jelentkezhet, amely éjszaka fokozódik
 • A fog körüli szövetek duzzanata, arc duzzanata (ilyen esetben már nem pusztán fogbélgyulladásról van szó. Ha az arc duzzanatát észleljük, az azt jelenti, hogy a fogbélben lévő gyulladás már annyira előrehaladott, hogy áttörte a gyökércsúcsot és a környező szövetekben okoz gyulladást. Ilyenkor  már csonthártya gyulladásról beszélünk 
 • Láz 

A tünetek nem feltétlenül egyszerre jelentkeznek! A gyulladás előrehaladtától függően jelentkezhet a tünetek egy része, vagy akár mindegyike.

A foggyökér gyulladás sikeresen kezelhető mikroszkópos gyökérkezeléssel

A gyulladt fog kezelése

A gyulladt fog kezelése attól függ, hogy mennyire előrehaladott a gyulladás. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos a korai kezelés! Lássuk, milyen lehetőségek vannak!

Gyulladt fog kezelése házilag: lehetséges?

Röviden és tömören: nem. Ha bármilyen tünet utal a fog gyulladására, minél előbb kérjünk időpontot a rendelőbe. Otthon ugyanis legfeljebb a tüneteket csillapíthatjuk, de a gyulladást és a fertőzést nem lehet kezelni. A következő pár tanács az otthoni ellátást illetően kizárólag arra az időre szól, amíg eljutunk az orvosi rendelőbe. Mit tehetünk tehát otthon a gyulladt foggal?

 • Gyulladáscsökkentő kifejezetten fogra nem létezik. Ehelyett az egészszervezetre ható nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása lehetséges. Ilyen gyógyszerek például a diklofenák vagy ibuprofen tartalmú gyógyszerek. A fogfájásra alkalmazandó gyógyszerekről ebben a cikkben írtunk bővebben.
 • Magas párnán fekvés vagy ülő pozíció felvétele
 • A duzzanat már genny termelődését jelzi, ilyenkor sose alkalmazzunk jeges borogatást! Ilyenkor már meleg párakötést célszerű alkalmazni.

A gyulladt fog kezelésének menete orvosi rendelőben

Az első lépés mindig a gyulladt fog tisztítása. Ilyenkor eltávolításra kerülnek a fertőzött szövetek és baktériumok. Fogszuvasodás esetén szükség van a fog fúrására is.

A további lépéseket az határozza meg, hogy a gyulladás visszafordítható vagy visszafordíthatatlan stádiumban van:

A Dentpoint fogászati rendelőben mindent megteszünk azért, hogy a beteg fogat megmentsük. Korszerű eljárásokat alkalmazunk, mint például a mikroszkópos gyökérkezelés, amellyel jelentősen megnő a gyökérkezelés sikerességének esélye.

A gyulladt fog okozta szövődmények 

Ha a gyulladt fogat nem kezelik, akkor a következő szövődmények alakulhatnak ki: 

 • Gennyképződés, amely az arc duzzanatát okozhatja
 • Sipolyképződés, ilyenkor egy kis csatornán keresztül a genny levezetődik a külvilágba. A folyamatos ürülés miatt fájdalmas panaszt nem szokott okozni
 • Ha a genny nem tud távozni, súlyos esetben csonthártyagyulladás (periostitis), tályog vagy életveszélyes phlegmone (a gyulladás tovább terjed a kötőszöveti résekben) is kialakulhat
 • Gócbetegség, amely másodlagos betegségeket is okozhat, többek között:
  • Ízületi gyulladás, reumás tünetek
  • Foltokban történő hajhullás
  • Bőrkiütések, egyéb bőrelváltozások
  • Szívproblémák
dentpoint csapata budapest

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a foggyulladás vagy bármilyen más fogászati téma kapcsán további kérdései vannak, örömmel állunk rendelkezésére! 

Honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!