Egy korábbi blogposztban már részletesen tárgyaltuk a gyökérkezelés témakörét, a gyökérkezelésről szóló aloldalunkon pedig részletesen megtalálható a hozzá kapcsolódó összes lényeges információ. (És természetesen a gyökérkezelés ára is elérhető weboldalunkon.)

Pácienseink azonban rendszeresen fordulnak hozzánk a gyökérkezeléssel kapcsolatos további kérdésekkel. Ezért úgy döntöttünk, a gyökérkezeléssel kapcsolatos gyakori kérdéseknek egy újabb posztot szentelünk.

1. A gyökérkezelés hány alkalom a fogorvosi rendelőben?

Azt, hogy a gyökérkezelés hány alkalom (orvosi kifejezéssel: hány ülés), nem lehet előre megmondani, mert minden eset más és más. Általánosságban elmondható, hogy egyetlen alkalom nagyon ritkán elegendő, általában 2-4 kezelés szükséges. Ha komplikáltabb az eset, ennél több alkalomra is szükség lehet, de ez ritkán fordul elő.

2. Mennyire gyakori a gyökérkezelés utáni fájdalom?

Ha gyökérkezelés után fáj a foga, ne gondoljon rögtön a legrosszabbra. Az sem igaz, hogy a gyökérkezelés fáj, maga a kezelés semmivel sem fájdalmasabb egy egyszerű fogtömésnél. A gyökérkezelés utáni fájdalom azonban egyáltalán nem ritka. Jó hír azonban, hogy általában nem is annyira intenzív, fájdalomcsillapítóval megszüntethető, és rendszerint 1-2 napon belül elmúlik. Az kezelési folyamat végén, a végleges gyökértömés behelyezését követően 2-3 napig ugyancsak érzékeny lehet a fog. Az esetek többségében ezt követően a fájdalom megszűnik. Ha mégsem, mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni vele.

A statisztikák szerint egyébként a gyökérkezelések 90-95 százaléka sikeres, semmilyen utókezelést nem igényel. A Dentpointnál alkalmazott modern eljárások és minőségi anyagok, valamint fogorvosaink szakértelmének köszönhetően az eredményes gyökérkezelések aránya ennél is jobb.

3. Gyakran fordul elő a gyökérkezelés után duzzanat?

Ahogyan már említettük, a kezelések csaknem 100%-a sikeres, így a gyökérkezelés után feldagadt arc valójában ritka. A gyökérkezelés utáni duzzanat annak a jele, hogy a kezelt fog korábbi gyulladását nem sikerült megszüntetni, vagy újra begyulladt. A kórokozók pedig valószínűleg kijutottak a gyökércsatornán keresztül a környező lágyszövetekbe, de az is előfordulhat, hogy egy szunnyadó gyökér körüli gyulladás az állcsontban fellángol  ha “megpiszkáljuk” újragyökérkezelés során. A panasszal érdemes ismét a kezelőorvoshoz fordulni, aki eldönti, hogy antibotikum-kúrát alkalmaz, vagy további lépéseket tesz a duzzanat, illetve a gyulladás megszüntetésére.

4. Mire utal a gyökérkezelés után a lüktető fájdalom?

A gyökérkezelés utáni lüktető fájdalom nem sorolható be a kezelést követő általános tünetek közé. A leggyakoribb oka, hogy fogban található gyökércsatornában gyulladást okozó baktériumok maradtak. Ennek következményeként a gyökércsúcs környéke, az állcsont és a lágyszövet gyulladásba jön, amely lüktető fájdalomérzéssel jár.

A másik lehetőség, hogy a csatornában élő idegszövet marad, ez is eredményezhet lüktető fájdalmat. Ez jellemzően a gyökérkezelésnek abban a fázisában tapasztalható, amikor még ideiglenes tömés van a kezelt fogban.

5. A gyökérkezelés utáni fájdalom harapásnál is jelentkezhet?

Ahogyan már érintettük, a gyökérkezelés utáni enyhe fájdalom, érzékenység normálisnak tekinthető. Ilyenkor a fog érzékeny lehet akár melegre vagy a harapás során ránehezedő nyomásra is. Ez az állapot általában néhány napig tart. Ha a fájdalom nem múlik el fájdalomcsillapító hatására vagy mégis hosszabban áll fenn, mint 3 nap, mindenképpen érdemes felkeresni a kezelőorvost.

Gyökérkezelés: beletört tű is okozhat ritkán utólagos fájdalmat.

6. Melyek a leggyakoribb gyökérkezelés utáni szövődmények?

A gyökérkezelt fog akár évtizedeken át is kitarthat, ennek ellenére előfordulhatnak gyökérkezelés utáni szövődmények. A leggyakoribb ilyen szövődmény a törés. Ennek oka, hogy a gyökérkezelt fogat ahhoz, hogy megfelelően be lehessen tömni, ki kell fúrni, a gyökércsatornákat fel kell tágítani. Ez jelentős keményszövet-veszteséget jelent, így a foganyag elvékonyodik és meggyengül.

Az esetek többségében a törött gyökérkezelt fog csappal vagy más módon kijavítható. Indokolt esetben szükségessé válhat egy kiegészítő sebészeti beavatkozás elvégzése, mégpedig a koronahosszabbítás, vagyis a fognyakat körülvevő csont korrekciója

7. A gyökérkezelés után gyulladt íny gyakori panasz? Mit tegyek, ha ezt tapasztalom?

Közvetlenül a gyökérkezelés után  az íny duzzadt és érzékeny lehet a kezelés során használt gumilepedő kapocs miatt.Hosszú távon ritkán, de előfordul, hogy a kezelés során nem sikerül 100%-ban megtisztítani a gyökércsatornát a gyulladást okozó baktériumoktól. Illetve a gyógyszeres töméssel nem tökéletesen lezárt fog gyökércsatornája megfertőződik. Ez a gyökércsúcs környéki szövetállomány gyulladását eredményezheti és heveny reakciót válthat ki a lágyszövetekben. Ilyenkor a fog körüli íny vörös, duzzadt, érzékeny lehet. Előfordul néha az is, hogy a nem megfelelően kitisztított, betömött gyökércsatorna olyan gennyes gyulladást vált ki, amelyet a gazdaszervezet elhatárol, és egy kivezető nyílás alakul ki az ínyen. Ezt rendszerint pattanásként írják le a páciensek, amelyből időnként váladék ürül.

Lehetséges, hogy a szervezet egy antibiotikum-kúra segítségével is úrrá tud lenni a gyulladáson, de ilyenkor csupán a tüneteket szüntethetjük meg. Ha a gyulladás oka a nem megfelelő gyökértömés, akkor az antibiotikum tehetetlen, ugyanis a gyökércstornában már nincsenek erek, nincs vérkeringés, így a gyógyszermolekulák sem tudnak eljutni oda. Így a gyökércsatornában megtelepedett kórokozó baktériumok zavartalanul szaporodhatnak. Ilyenkor fennáll a lehetősége, hogy fogászati kezelésre, végső esetben a fog kihúzására lesz szükség. Ennek eldöntése mindenképpen a fogorvos kompetenciája, ahogyan az is, hogy antibiotikumos kúra esetén milyen gyógyszert kell alkalmazni. Ezért a gyökérkezelés utáni gyulladt ínnyel minden esetben javasolt a kezelőorvoshoz fordulni.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

8. Mekkora eséllyel veszélyezteti a gyökérkezelést beletört tű vagy egyéb orvosi műhiba?

A gyökérkezeléskor előfordulhat, hogy a kezelés során használt műszer beletörik a fogba. Ez valójában egy speciális fémtű, ami rendkívül vékony, hiszen másképpen nem is férne be a megtisztítandó gyökércsatornába. Azonban éppen azért, mert fémből készül, megtörténhet, hogy a csatorna-megmunkálás során keletkező erőhatások miatt az anyag elfárad és a gyökérkezelő tű beletörik a gyökércsatornába. Ennek következtében a csatorna egy részét elzárhatja, amit így nem lehet fertőtleníteni. Így az is előfordulhat, hogy a gyökércsúcson található gyulladás a kezelés ellenére nem szűnik meg. Ezért fontos kérdés, hogy el lehet-e haladni a betört műszer mellett, illetve a tűtörés pillanatában mennyire volt kifertőtlenítve a csatorna.

Arra is van számos példa, amikor a beletört tűcsonk elhelyezkedése nem akadályozza a kezelést, illetve annyira parányi méretű, hogy nem okoz semmiféle zavart. Ilyenkor a fogorvos dönthet úgy, hogy benne hagyja a tűcsonkot a kezelt fogban, és így fejezi be a gyökérkezelést. Az orvos ilyenkor azt mérlegeli, hogy a tűcsonk eltávolításáhozszükséges foganyagveszteség mennyire gyengítenéa fog szerkezetét. Amennyiben azonban a beletört tű eltávolítása szükségszerű és nagyobb mértékű dentinveszteség nélkül kivitelezhető, a fogorvos eltávolítja azt.
A szakirodalom adatai szerint a gyökértű beletörésének esélye 0,5-5% között mozog. Vagyis a tű beletörése nem minősül szakmai hibának, mivel ez a műtéti kockázat része.

9. Mit tegyek, ha az ideiglenes tömés kiesett a fogamból?

Az ideiglenes tömés, mint a neve is mutatja, egy korlátozott időre szóló, pótlólagos megoldás, ami a végleges tömés elkészültéig kap szerepet. Az ideiglenes tömés egyik leggyakoribb alkalmazási területe a gyökérkezelés. Ilyenkor az ideiglenes tömés alá egy gyógyszeres tömést helyezünk el, ami a gyökércsatorna fertőtlenítésére szolgál. Az ideiglenes tömés funkciója pedig az, hogy a fogat lezárja a szájüreg többi részétől. Így megóvja, hogy idegen anyagok kerüljenek a gyökércsatornákba, illetve korlátozott ideig a kórokozók bejutását is megakadályozza.

Mivel az ideiglenes tömés anyaga puhább és morzsalékosabb, előfordulhat, hogy egy része vagy akár az egész kiesik a gyökérkezelt fogból. Ha az ideiglenes tömés kiesett, vagyis jelentős része, esetleg az egész hiányzik , és a fog szabadon maradt, akkor haladéktalanul fel kell keresni a kezelőorvost.

Ha azonban csak egy kisebb része esik ki, és a fog belseje továbbra is védett és zárt, vagyis jól fedi a kezelt területet, nem kell orvoshoz fordulni. Ilyen esetben a páciensnek nincs teendője, de nagyon fontos, hogy az ideiglenes tömés fennmaradó részét nem szabad piszkálni. Így gond nélkül kitarthat a végleges tömés behelyezéséig.

Kérdése van? Időpontot foglalna? Érdeklődjön telefonon, itt a Dentpoint weboldalán – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a gyökérkezeléssel vagy bármilyen más fogászati problémával kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

A Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parodontológiai Centrum csapata

Várjuk szíves érdeklődését!