Mindenkinek van ismerőse, barátja vagy rokona akinek van egy története a gyökérkezelésről amelyet elrettentő példaként mesél társaságban. Ezek a történetek sokszor fájdalmas és gyakran  sikertelen kimenetelű kezelésekről szólnak.  Ez mára már a gyökérkezelés múltja.

A jelenlegi technológia mellett a a gyökérkezelés egy megbízható és fájdalommentes terápia a régen reménytelennek ítélt fogak megtartására.  Sikerességi aránya helyes kivitelezés mellett meghaladja a 90%-ot.

Az elmúlt években még erről a szinről is történt előrelépés. A gyökérkezelés- szaknéven endodoncia- a fogászat egyik legdinamikusabban fejlődő szakiránya. Ennek a fejlődésnek sarokköve a mikroszkóp alatti gyökérkezelés.

A mikroszkóp alatt történő  gyökérkezelés lényege, hogy a szabad szemmel alig látható részlektek akár 25-30-szoros nagyítás alatt egyértelműen kivehetővé válnak. Ezzel a kezelés sokkal pontosabbá és hatékonyabbá válik.

 A gyökércsatornák feltárása speciális fogászati mikroszkóppal történik, ami szinte forradalmasította a gyökérkezelést. Az így végzett beavatkozással ugyanis akár 99%-os sikerességi arány érhető el, és rengeteg, addig kihúzásra ítélt fog megmenthető.

Ebbaen a cikkben körbejárjuk, hogy miért akkora előrelépés a mikroszkóp a gyökérkezelésben, milyen esetekben javasolt ezt a módszert alkalmazni. Szó lesz a kezelés menetéről, valamint hogy mire lehet számítani a gyógyulás alatt és után.

 

Fogászati mikroszkópos gyökékezelés

Mi a gyökérkezelés egyáltalán, illetve mi az a mikroszkópos gyökérkezelés? 

 

Mielőtt belevágnánk, hogy miért óriási előrelépés a fogászati mikroszkóp, pár szóban szeretnénk ismertetni, hogy mi is az a gyökérkezelés, és hogy milyen nehézségekkel járhat ez a beavatkozás páciens és orvos számára.

A gyökérkezelés a fogak sérülése vagy fertőzése esetén válhat szükségessé. A fogászat hajnalán ilyenkor mindig a fog eltávolítása volt az egyetlen lehetőség. A gyökérkezelés évtizedekkel ezelőtti megjelenésével esélyt kaptunk ezeknek a fogaknak a megtartására.

Hagyományos gyökérkezelés

A kezelés során a célunk a fog keményszöveti külsö rétegein(zománc, dentin) belül található lágy szöveteket tartalmazó üreges kamra kitisztítása és fertőtlenítése.  Ebben a kamrában található ugyanis a fogbél (pulpa) amely a fog keringéséért, ásványi anyag ellátásáért és a fogban jelentkező idegi érzékelésért felelős. Páciensként a legfontosabb tényező, hogy a fogban érzett fájdalom is a fogbélben keletkezik. Eltávolítása után a fogfájás megszűnik.

A fogbél a fogak teljes hosszán végigfut egészen a fogak gyökereinek csúcsáig, ahol a környező szövetekkel van összeköttetésben.

A kezelés során szúvasszuvas fog esetén a fertőzött  keményszöveti részeket maradéktalanul eltávolítjuk a fogból. A fogzománcot és dentint feltárva megkeressük a fogak gyökereiben  található úgynevezett gyökércsatornák bemeneteit. Ezek a csatornák a fog teljes hosszában végigfutó fogbél részek.

Ezek után mechanikai úton eltávolítjuk a fertőzött, gyulladt  vagy elhalt szöveteket, valamint a gyökércsatorna szintén fertözöttnekfertőzöttnek tekinthető keményszöveti oldalfalának vékony rétegét. Eközben kémiailag fertőtlenítjük a fogat.  A fertőzött területek teljes eltávolításával a gyulladás visszahúzódik és a fog megmenthetővé válik.

Hagyományos gyökérkezelés esetén ezt a kezelést szabad szemmel végezzük.

Milyen problémák merülhetnek fel a gyökérkezelés során?

A gyökérkezelés sikerességének a legfőbb kritériuma, hogy az összes fertőzött szövet eltávolításra kerüljön. Azonban, mivel minden fog különböző, és a fogbél illetve a gyökércsatornák bonyolultak és szabálytalan alakúak,   felmerülhetnek bizonyos nehézségek:

 • A fog anatómiai elhelyezkedése megnehezítheti a munkát- az eszközök helyigénye miatt hátsó fogakon a kezelés sokkal komplikáltabb.
 • Vékony, szabad szemmel észrevehetetlen gyökércsatornák futhatnak a fogban
 • A gyökércsatorna görbe, szabálytalan, vékony, akár szabad szemmel átláthatatlan lehet
 • A gyökércsatornák elzáródhatnak, lehetnek oldalcsatornák, vagy számfeletti extra csatornák a fogban
 • Korábban elvégzett sikertelen gyökérkezelés esetén egy újra kezelés mindig nehezebb

A fenti esetekben előfordul, hogy a fogorvos legnagyobb igyekezete ellenére sem sikerül minden apró, fertőzött szövetet eltávolítani és a gyulladás több kezelés után sem húzódik vissza. A kezelés sikeressége a legtöbb esetben a legnagyobb hatékonyságú mechanikai és kémiai tisztításon múlik. És könnyű belátni, hogy amit az orvos nem lát, azt nehezebben kezeli.

A fogászati mikroszkóp megoldást jelenthet a komplikált esetekben is

A fogászati rendelőkben ma még ritkaságnak számító fogászati mikroszkóp akár 30 szoros nagyításban is képes megjeleníteni az érintett területeket, így az addig feltérképezhetetlen területek is láthatóvá és tisztíthatóvá válnak.  A gyulladás  így sokkal hatékonyabban kezelhető, a fog pedig megmenthető!

A mikroszkóp segítségével a gyökérkezelések sikerességi rátája 99%-ra nőtt!

Ki végzi a mikroszkópos gyökérkezelést? 

 A gyökérkezelés szakiránya az endodoncia- a fogak megtartásával, megmentésével, a mikroszkópos gyökérkezeléssel és a hozzá kapcsolódó mikrosebészettel  valamint a gyökérkezelt fogak hosszú távú helyreállításával foglalkozik.

A mikroszkópos gyökérkezelést ebben a szakirányban képzett szakorvos- endodontus végzi.

Milyen esetekben alkalmazható sikeresen a mikroszkópos gyökérkezelés?

A mikroszkóp alatt végzett gyökérkezelés minden esetben, még a legegyszerűbbenk vélt gyökérkezelések esetén is nagyban növeli a sikerességi arányt.

Vannak azonban bizonyos speciális esetek, amikor a mikroszkópos gyökérkezelés lehet az egyetlen lehetőség, amelytől hosszú távon jó eredmény várható.

Bizonyos helyzetekben a  a hagyományos eszközök csődöt mondanak, de a mikroszkóp alatt végzett kezelés ezekre is kínál megoldást. Lássuk melyek ezek az esetek!

A hagyományos gyökérkezelés több próbálkozásra sem sikerült

Gyakori kérdés, hogy érdemes-e megpróbálkozni a mikroszkópos gyökérkezeléssel, ha a hagyományos kezelés sikertelen volt. A válasz egyértelműen igen: mivel a sikertelenség leggyakoribb oka a szabad szemmel nem látható és el nem távolított gyulladást okozó szövetrész, ezt mikroszkóppal felderítve gyógyítható az érintett fog. Ha a hagyományos gyökérkezelés első próbálkozásra nem sikerült, mikroszkópos gyökérkezelésre irányítjuk a beteget.

A fogba beletört eszköz eltávolítása

A  gyökérkezelés során viszonylag gyakori szövődménynek mondható, hogy a kezelés során használt műszer vége letörik és a fogban marad.  Ennek elkerülésére  a gyökérkezelés során ma már korszerű formatartó és törésálló eszközöket használunk, kézi eszközök helyett hatékonyabb gépi tágítást alkalmazunk a pontosabb eredmény elérése érdekében. Az ehhez szükséges műszert pedig extra ellenálló anyagból készítik.  Ezzel a hatékonyság nagyban nőtt, a betörő műszerek aránya csökkent.

Ennek ellenére még mindig előfordul, hogy a műszer vége eltörik- Ez nem tekinthető orvosi műhibának, de amennyiben a legjobb megoldást igyekszünk elérni, mindenképpen egy kezelendő komplikáció.

A probléma az, hogy a beletört műszer mögötti terület nem tisztítható ki megfelelően, így a fog újra begyulladhat. Fogászati mikroszkóp segítségével az esetek túlnyomó többségében eltávolítható, vagy megkerülhető a betört darab, a fog pedig teljesen kitisztítható és kezelhető.

Bizonyos esetekben érdemes azonnal a mikroszkópos gyökérkezeléssel kezdeni

Egyes őrlőfogak, vagy rendellenes anatómiai felépítésű fogak esetében érdemes azonnal mikroszkópos gyökérkezeléssel kezdeni, így jelentősen csökkenhet a szükséges beavatkozások száma és a sikeresség esélye is  nagyobb.

A mikroszkópos gyökérkezelés során a páciens fekvő helyzetben van

A mikroszkópos gyökérkezelés előnyei

 • A mikroszkóppal pontosabb diagnózis állítható fel
 • Pontosabb kezelés végezhető
 • Még a komplikált esetekben is nagy a gyógyulás esélye
 • korábban sikertelenül elvégzett kezelések is megoldhatóak a segítségével
 • Kevesebb ép foganyagot kell eltávolítani a segítségével, így kisebb az esélye, hogy a fog később törékennyé válik
 • Kisebb az esélye a szövődmények kialakulásának
 • Gyorsabb a gyógyulás

A mikroszkópos gyökérkezelés menete

Páciensként  a kezelés fájdalom és stresszmentes. Lépései szinte teljesen megegyeznek a fent leírt hagyományos gyökérkezelés lépéseivel.

A különbség van azonban a beavatkozásra szánt idő hosszában. Ez a kezelés nagy precizitást és koncentrációt igényel a teljes orvosi személyzettől. A beavatkozás aprólékos és emiatt mindig hosszabb időt vesz igénybe. Adott esetben akár több órán át is tarthat- Mivel azonban ez a hosszú idő nagyon megterhelő is lehet egy páciens számára, a teljes kezelést nem feltétlenül szükséges egy alkalommal elvégezni.

Bár ez egyre gyakoribb, sokaknak furcsa lehet még, hogy a kezelést a páciens fekvő helyzetében végezzük.  Ez egyébként amellett, hogy stabil pozíció, sokaknak sokkal kényelmesebb is.

Mire kell figyelni a beavatkozás után? 

Ahhoz, hogy a kezelés sikeres legyen, fontos, a páciens együttműködése.

A kezelés után az érintett terület 2-3 napig érzékeny lehet. Azonban ha több nap, hét vagy hónap után jelentkezik fájdalom, az a fertőzés kiújulására utalhat, ezért fel kell keresni a kezelőorvost. Panaszmentesség esetén is szükségvan meghatározott időközönkénti ellenőrzésre.

Amíg gyógyszeres ideiglenes tömés van a fogban, addig kerülni kell a fog túlzott terhelését és a kemény ételek fogyasztását!

Ahhoz, hogy a fog valóban hosszú ideig problémamentes legyen, rendkívül fontos a fog íny- szintje feletti korrekt restauráció is. Egy tökéletesen elvégzett gyökérkezelés még nem jelenti, hogy a fogat már többé nem érheti semmi baj.  A gyökérkezelt fogak törékenyebbek és nem megfelelő lezárásuk felülfertőződéshez is vezethet. Emiatt nagyon lényeges a fog teljes korrekt helyreállítása. Ne hanyagolja el a további szükséges kezeléseket a fájdalom megszűnését követően sem!

Fontos a körültekintő és alapos ápolás, a rendszeres fogkő eltávolítás és a fogászati kontrollokon való részvétel!

A mikroszkópos gyökérkezelés ára

A mikroszkópos gyökérkezelés ára magasabb, mint a hagyományos gyökérkezelésé. Ez kisebb részben a mikroszkóp magas beszerzési árának, nagyobb részben pedig a kezelés során felhasznált speciális anyagoknak és a kezelésre fordított idővel magyarázható.

Fontos tényező, hogy a legkorszerűbb eszközök használatához speciálisan képzett személyzetre is szükség van.

Gyakran felmerül pácienseinkben a kérdés, hogy megéri-e elvégezni a kezelést, nem lenne-e jobb mégis kihúzni az érintett fogat?  Hiszen gyakran a mikroszkóppal végzett gyökérkezelés és a teljes fog restaurációja árban néha vetekszik egy fogászati implantátuméval, vagy hídpótlással.

A válasz egyértelműen az, hogy igen, megéri elvégezni a mikroszkópos gyökérkezelést. A saját fog ugyanis mindenképpen érték, és bár a foghúzás egyszeri költsége alacsony, a fog későbbi pótlása már igen költséges lehet. Ha hagyományos fogpótlással, például fogászati híd készítésével szeretnénk pótolni a hiányzó fogat, akkor a környező ép fogak lecsiszolása szükséges, a fogimplantátum költségei pedig igen magasak.

A saját fog megtartása esetén tudjuk elérni a legszebb eredményeket,  a környző szöveteket igy tesszük ki a legkevesebb traumának. Meglátásunk szerint a fog eltávolítása bár adott esetben elkerülhetetlen lehet, mindig egy legvégső megoldásnak érdemes tekinteni.

Megfelelő körültekintéssel és szakértelemmel elvégzett mikroszkópos gyökérkezelés esetén (ami után természetesen a jó szájhigiéné fenntartása is szükséges), a saját megmentett fog akár évtizedekig is tartós lehet.

A kezelés várható sikerességi arányáról a specialista mindig tájékoztatja önt és segít annak eldöntésében, hogy érdemes-e vállalnia a kezelést.

A mikroszkópos gyökérkezelés aktuális árairól Fogászati árak menüpontunkban tájékozódhat. 

 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a foggyulladás vagy bármilyen más fogászati téma kapcsán további kérdései vannak, örömmel állunk rendelkezésére! 

Honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

 

Várjuk szíves érdeklődését!