A gyökércsúcs rezekció, azaz gyökércsúcs eltávolítás egy olyan sebészeti eljárás, amellyel újabb esély nyílik a fog megtartására még akkor is, ha a hagyományos gyökérkezelés sikertelen volt. Írásunkban összefoglaljuk, hogy pontosan mit takar ez a beavatkozás, mikor szükséges és hogyan zajlik a gyógyulás.

Mi az a gyökércsúcs rezekció? 

A gyökércsúcs rezekció egy olyan műtét, amelynek során eltávolításra kerül a fog gyökerének egy része, a gyökércsúcs, illetve a területen található gyulladt szövetek. A beavatkozás gyakran egy utolsó esélyt jelent a fog megtartására még akkor is, amikor a gyökérkezelés többszöri próbálkozásra is sikertelennek bizonyul. Bár a műtét a többi szájsebészeti műtéthez képest viszonylag kisebb traumával jár, mégis nagyfokú óvatosság és hozzáértés szükséges hozzá. 

Mikor lehet szükség a gyökércsúcs rezekcióra? 

Számos olyan eset fordulhat elő, amikor a gyökércsúcs rezekció jelent egyedüli megoldást a fog megőrzésére. A leggyakoribb ilyen esetek a következők: 

 • A fog csatornarendszerének egy része nem teljesen átjárható az általunk használt műszerekkel, így nem tisztítható 
 • Olyan krónikus, gyökércsúcs körüli gyulladásos folyamat zajlik, amely a korábbi kezelések ellenére sem képes magától elmúlni
 • A fog gyökere körül ciszta található: a ciszta egy jóindulatú elváltozás, gyakorlatilag egy tömlőt jelent, amely folyadékkal van teli. A tömlő nyomást gyakorol a csontállományra, és annak progresszív felszívódását okozza
 • Ha a gyökértömő anyag a csúcsi résznél nagy mértékben túlpréselődik a gyökércsatornán és a csontszövetbe kerül, így panaszt okoz
 • Ha gyökértömés során a gyökércsatorna kiszárítása nem valósítható meg
A gyökércsúcs rezekció során a foggyökér egy része eltávolításra kerül

Mikor nem javasolt a gyökércsúcs rezekció? 

Ahhoz, hogy a beavatkozás sikeres legyen, számos feltételnek kell teljesülnie. Lássuk, mikor nem javasolt a műtét:

 • Nem tölti ki résmentesen a gyökércsatornát  a gyökértömés – ilyenkor műtét előtt érdemes cserélni azt
 • Ha a fog hossza nem megfelelő: a gyökércsatorna rezekció során legalább 2-3mm-t, de maximum a foggyökér 1/3 részét szabad eltávolítani. Ha nem marad ugyanis elegendő hosszúságú foggyökér, akkor a fog instabillá válhat
 • Ha bizonyos anatómiai képletek túl közel helyezkednek el a foghoz és nagy a kockázata a sérülésveszélynek: ilyen lehet például alsó őrlőfogak esetén az alsó állcsontban futó idegcsatorna közelsége
 • Ha a fog körül mély tasak található mely a gyökércsúcsig ér
 • Ha a fogat körülvevő csontállomány jelentős pusztulása figyelhető meg, és a fog rögzítettsége nem elegendő
 • Ha a páciens általános egészségi állapota nem megfelelő

A foggyökér rezekció menete

Előkészítő lépésként el kell végezni a fog gyökérkezelését, illetve meglévő gyökértömés esetén ellenőrizni kell annak állapotát. Az az ideális, ha minél kevesebb idő telik el a gyökérkezelés és a foggyökér rezekció között. A két beavatkozás egyszerre is elvégezhető. 

Maga a műtét nagyságrendileg 30-45 percet vesz igénybe. A gyökérkezeléssel ellentétben nem a fog koronája, hanem a foggyökér felől kerül feltárásra a terület.

A gyökércsúcs rezekció lépései

A foggyökér rezekció lépései

 1. Érzéstelenítés: a műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, így a beavatkozás teljesen fájdalommentes
 2. Lebenyképzés
 3. A gyökércsúcsot fedő csont feltárása
 4. A gyökércsúcs eltávolítása a gyulladt területtel együtt: nagyon fontos, hogy a teljes gyulladt szövetállomány eltávolításra kerüljön, máskülönben fennáll a veszélye a fertőzés kiújulásának
 5. Bizonyos esetekben gyógyszeres tömés alkalmazása szükséges (ún. retrográd gyökértömés) a gyökércsatorna résmentes lezárására a csúcsi részen
 6. Seb zárása

Foggyökér rezekció után: gyógyulás, esetleges szövődmények

A foggyökér rezekció után 7-10 nappal kerül sor a varratszedésre. Mire kell figyelni a sikeres gyógyulás érdekében? 

 • A sebet nem szabad dörzsölni
 • Javasolt klórhexidin tartalmú szájvíz használata
 • Ne cigarettázzunk! 
 • Forró ételek fogyasztása és meleg helyek látogatása (pl. szauna) kerülendők
 • Szintén érdemes kerülni a megeröltetést, előre hajolást

A kezelést követő 6. hónapban szükséges fogászati kontroll röntgenkép készítése. Ezután fél évente szükséges kontroll a 2. év végéig. Ezalatt az idő alatt az esetek kb. 80%-ában a csonthiány területén új, egészséges csontállomány fejlődik. Ezután a fog gyógyultnak tekinthető, és még hosszú ideig megőrizhető. 

Fontos tudni azonban, hogy az a fog, amelynek a gyökércsúcsa eltávolításra került, már csökkent teherbírású például fogászati híd készítésénél.

Ezen kívül érdemes tisztában lenni vele, hogy a beavatkozás sikerességére nincs garancia: ha a röntgenfelvétel alapján a műtétet követő hónapokban nem látható javulás, előfordulhat, hogy a fogat mégis el kell távolítani. 

Melyek lehetnek a gyökércsúcs rezekció szövődményei?

Mint minden műtéti beavatkozásnak, a gyökércsúcs rezekciónak is lehetnek szövődményei. Szerencsére jó műtéti technikával és megfelelő utókezeléssel ezek a szövődmények ritkának mondhatók. Melyek a leggyakoribb szövődmények? 

 • Vérzés a műtét helyén
 • Vérömleny kialakulása
 • Fertőzés miatt keletkező gyulladás
 • A környező anatómiai képletek pl. Idegek, erek sérülése

Normális-e a gyökércsúcs rezekció utáni duzzanat, fájdalom?

Természetesen előfordulhat fájdalom és duzzanat a műtét helyén. A kellemetlenségek legjobban jegeléssel, és fájdalomcsillapítók szedésével enyhíthetők. Antibiotikum szedése minden esetben szükséges a beavatkozást követően az orvos utasításai alapján. Azonban ha a fájdalom nem múlik, esetleg lázat tapasztalunk, konzultáljunk a kezelőorvossal! 

Gyökércsúcs rezekció árak

A gyökércsúcs rezekció a többi szájsebészeti műtéthez képest kisebb beavatkozás, és a felhasználandó anyagok mennyisége is viszonylag alacsony. A gyökércsúcs rezekció pontos áráról a fogászati árak aloldalunkon tájékozódhat.

dentpoint csapata budapest

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!