A fogkő (azaz latin nevén calculus) elmeszesedett lepedék, amely nem csak esztétikai problémát jelent, hanem különböző szájüregi betegségeket is okozhat. Rendszeres eltávolítása éppen ezért nagyon fontos, nem szabad elhanyagolni.

A cikkből kiderül, hogy:

 • mi a fogkő,
 • hogyan alakul ki és
 • mit lehet tenni ellene.
Mi a fogkő, hogyan alakul ki?

Mi a fogkő? 

Az étkezések során a fogak felszínén lepedék (plakk) keletkezik, ami az ételek, italok és a nyál találkozásából alakul ki, és tökéletes melegágya a kórokozóknak. Szemmel szinte észrevehetetlen, színe az átlátszótól a sárgásig terjed. A plakk szorosan a fogak felszínéhez tapad, ugyanakkor fogkefével eleinte még el lehet távolítani.

Ha azonban ez nem történik meg, a plakkból a nyálban oldott szervetlen anyagok hatására fogkő keletkezik. A fogkő már nagyon szorosan rögzül a fogakhoz, így otthoni módszerekkel nem lehet eltávolítani.

A fogkő kialakulása lépésről lépésre

 1. A fogakon evés-ivás után lepedék képződik
 2. A fogakon maradt lepedék a nyálban lévő ásványi anyagok (kalcium-klorid és magnézium-klorid) hatására mineralizálódik, tehát elmeszesedik és megkeményedik
 3. A fogkő érdes felületére még könnyebben megtapad a lepedék
 4. Ebből pedig további fogkő képződik

Fontos tudnivaló, hogy mindössze pár nap alatt képes a lepedékből fogkő képződni, ezért is annyira lényeges, hogy következetesen, minden nap alaposan tisztítsuk meg a fogakat. 

Hol helyezkedik el a fogkő?

A fogkő boríthatja a fogak látható felszínét, ilyenkor színe az életmódtól, és az elfogyasztott ételektől függően igen változatos lehet: a fehér vagy sárgás akár zöldesen át egészen a barnáig terjedhet. Eleinte puhább állagú és világosabb, később egyre keményedik és sötétedik. 

Kevesen tudják azonban, hogy a fogkő elhelyezkedhet az íny alatti területen is, észrevétlenül az íny és a csont gyulladását okozva. Az itt található fogkő általában barna vagy fekete színű.

A fogkő által leginkább érintett területek: 

 • felső oldalsó kisörlők és nagyörlők külső felületei
 • alsó metszőfogak belső, nyelv felőli felületei

Ezek a területek találhatóak legközelebb a nyálmirigyek kivezető nyílásához, így fokozottabban jelentkezhet a fogkövesedés.

Hajlamosító tényezők

A fogkő kialakulása elsősorban a nem megfelelő fogápolásnak és az ebből következő rossz szájhigiénének köszönhető.

Ugyanakkor bizonyos emberek hajlamosabbak a fogkő képződésre. Hajlamosító tényező például:

 • rendezetlen, szabálytalan fogsor
 • bizonyos örökletes tényezők
 • dohányzás 

Milyen következményei lehetnek, ha nem távolítják el a fogkövet? 

Bár az elszíneződött fogkő már önmagában nem túl kellemes látvány, elhanyagolásának ennél súlyosabb következményei is lehetnek. Ilyen például a fogínygyulladás és a fogágybetegség, amely a fogak elveszítéséhez is vezethet. 

 

fogkő kialakulása

Mit lehet tenni a megelőzésért? 

A legfontosabb teendő a helyes fogápolás elsajátítása. Naponta kétszer szükséges az alapos, fogkrémes fogmosás, amelynek legalább 2 percig kell tartania.

A hagyományos fogmosás mellett napi szintű feladat a fogközök megtisztítása. A szűkebb fogközöket fogselyemmel, a nagyobb fogközöket pedig fogköztisztító kefével kell megtisztítani. 

A helyes fogápolásról ebben a cikkben írtunk bővebben. 

Fogkő eltávolítás: kulcs a szájüregi problémák megelőzésében

Sajnos a legalaposabb fogápolás mellett is előfordul, hogy a kevésbé elérhető, eldugottabb területeken fogkő alakul ki. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a fogkő eltávolítását rendszeresen elvégezzék.

A fogak professzionális tisztítása egyben jó alkalom arra is, hogy a fogak és a szájüreg esetleges egyéb, még nem észlelhető megbetegedéseit kiszűrjék, és így időben megtörténjen a kezelés. 

A fogkő eltávolítás folyamatáról és lépéseiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

dentpoint csapata budapest

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!