A helyes fogmosás és a rendszeres, alapos fogápolás kulcsfontosságú a megfelelő szájhigiéné fenntartásához. Ezzel pedig megakadályozhatjuk a különféle fogbetegségek kialakulását. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Miért fontos a rendszeres fogápolás?

Étkezés után a fogakon láthatatlan lepedékréteg képződik, ami a káros baktériumok melegágya. Ha valaki elhanyagolja a fogmosást, ez a lepedékréteg megszilárdul és fogkő keletkezik. Ennek érdes felszíne további plakkrétegek lerakódását segíti elő, amelyekben még inkább elszaporodnak a baktériumok. 

Amennyiben a rendszeres és alapos fogápolás elmarad, először ínygyulladás, majd fogágybetegség következik be, ami a fogak elvesztéséhez vezethet. Emellett fogszuvasodás és egyéb fogbetegségek is kialakulhatnak.  

Mire van szükség az eredményes fogápoláshoz?

Mindenekelőtt: egy jó fogkefére

Ahogyan jót enni kényelmes, kézre álló evőeszközökkel, éles késsel lehet, ugyanúgy a helyes fogápoláshoz is nélkülözhetetlenek a megfelelő eszközök. Mindenekelőtt egy jó fogkefére van szükségünk. 

A megfelelő fogkefe tulajdonságai:

  • a feje kisméretű,
  • soft (sensitive) azaz puha sörtéi vannak,
  • a nyele és/vagy a feje rugalmas.

A kereskedelmi forgalomban lévő fogkefék többsége megfelel a fenti feltételeknek,de ha biztosra akarunk menni, kérjük fogorvosunk tanácsát. 

Az elektromos, ill. szónikus fogkefék is kiválóak a mindennapos fogápolás céljára, sőt, ezek segítségével rövidebb idő alatt alaposabb tisztítás érhető el. 

A fogkefét, illetve az eletkromos fogkefék fejét időben cseréljük. Az elhasználódott, széttartó sörték jelzik, hogy ennek eljött az ideje, de legkésőbb 1-2 havonta mindenképpen tegyük meg.  

Fogselyemre, illetve fogköztisztító kefére 

A helyes fogápolás a helyes fogmosás mellett a fogköztisztítást is magában foglalja.

A fogközök azok a területek a szájüregben, amelyeket nehezen vagy egyáltalán nem lehet megtisztítani a fogkefével. Pedig kulcsfontosságú ez a művelet, mert a fogak közé kerülő ételmaradék és az ott kialakuló lepedék az egyik leggyakoribb oka a fogszuvasodásnak, fogínygyulladásnak, fogágybetegségnek. 

A fogselyem a szűkebb fogközök megtisztításakor tesz jó szolgálatot. A fogköztisztító kefék pedig különböző vastagságúak és a szabálytalan nagyságú, illetve a nagyobb fogközi rések hatékony tisztítására szolgálnak. A legjobb, ha a fogorvosunk, dentálhigiénikusunk tanácsát kérjük azzal kapcsolatban, hogy számunkra melyik fogköztisztító eszköz ideális. 

A tökéletes fogápolás szabályai

A fogápolás technikáján sok múlik, ha nem jól csináljuk, például túl erősen rányomjuk a fogkefét, további panaszok (pl. az íny visszahúzódása, fognyaki kopás) keletkezhetnek. A helyes fogápolás segítségével viszont hosszú távon is biztosíthatjuk fogaink épségét. 

5 tipp a helyes fogmosás érdekében

1. Tartsuk 45 fokos szögben a fogkefét és tisztítsuk meg a fogak tövét 

A fogmosás során a fogkefe 45 fokos szöget zárjon be a fogakkal és lágyan, körkörös, illetve sepregető mozdulatokkal tisztítsuk meg a fogak és az íny találkozási pontjait. Erre azért van szükség, mert ez a rész különösen hajlamos a lepedékképződésre (ún. nem öntisztuló felszín), ami sokféle fogbetegség kiindulópontja lehet. Ezt végezzük el kívül és a fogak, illetve az íny szájpadlás és nyelv felőli, belső részein, valamint az utolsó fogak hátsó felszínén is.

2. Tisztítsuk meg a fogak oldalsó felszínét

A helyes fogápolás nem csak a helyes fogmosást jelenti. Fogköztisztítás és a fogselyem használata is elengedhetetlen.

A már említett körkörös és az ínytől a fog felé sepregető mozgással tisztítsuk meg a fogak oldalsó felszínét, a külső és a belső oldalon is. Ezt természetesen az előbb említett művelettel összekapcsolva is elvégezhetjük minden fog esetében.

3. A rágófelszínt se hagyjuk ki

A rágófelszín közvetlenül érintkezik a szájüregbe kerülő táplálékkal, ezért a fogmosás során ezt a területet se hagyjuk ki. Mivel viszonylag könnyen hozzáférhető felületekről van szó, sokan hajlamosak elsietni a fogmosásnak ezt a részét. Figyeljünk erre és ne kövessük el ezt a hibát hiszen kis- és őrlőfogak barázdáiban szintén nagyon könnyen kialakulhat szuvasodás

4. A nyelv tisztítása

A nyelvre is lerakódhat a lepedék, ami ugyan közvetlenül nem okoz panaszokat, de elősegíti a száj baktériumflórájának romlását. Ezért érdemes a nyelvet is rendszeresen megtisztítani. Kaphatóak olyan fogkefék, amelyeknek feje a sörtékkel ellentétes oldalán érdes felületű, és alkalmas a nyelv megtisztításra. 

5. Szánjunk rá elég időt

A fogak alapos megtisztításához elegendő idő szükséges. Ez kézügyességtől és az alkalmazott eszköztől függően 2-4 perc között változhat, de az biztos, hogy 2 perc alatt nem beszélhetünk tökéletes fogápolásról. 

Ideális esetben legalább naponta kétszer, reggel és este szánjuk időt rá.

Elektromos fogkefével is hasonlóak a fogmosás szabályai, azzal a különbséggel, hogy ekkor nem szükséges körkörös mozgást végeznünk. Ezt a fogkefe saját mozgása helyettesíti. 

A fogtisztító kefe és a fogselyem használata 

A fogköztisztítást érdemes minden fogmosás után elvégezni, de legalább minden nap egyszer (ebben az esetben lehetőleg este, lefekvés előtt). Ez a kis időráfordítás bőven megéri a fáradságot, mert a későbbi fogászati problémák sokaságát akadályozhatjuk meg vele. 

A Semmelweis Egyetem oktatóvideója a helyes fogmosásról:

Érdemes a helyes fogápolás technikáit elsajátítani, mert utána hatékonyan és eredményesen tudjuk elvégezni a fogmosást és a fogköztiszítást. 

Hogyan NE mossunk fogat

Számos tévhit kering a helyes fogápolással kapcsolatban, amelyek újra és újra felbukkannak. 

1. Tévhit: A helyes fogmosáshoz jó erősen rá kell nyomni a fogkefét 

Nem igaz. Az alapos fogmosás a megfelelő technikától és a ráfordított időtől függ. Ha ez a kettő stimmel, tökéletesen tiszta lesz a fogsorunk. A túl erősen használt, túl kemény sörtéjű fogkefe felsértheti az ínyt, illetve az íny visszahúzódásához vezethet. Továbbá lekoptathatja a fogzománcot, illetve a fognyakat is károsíthatja, különösen vízszintes, sikáló mozdulatok esetén. A dentin így védtelenné válik, és könnyebben megtámadhatják a különféle kórokozók és betegségek. 

2. Tévhit: Nem a fogmosás ideje számít, hanem az alaposság

Ez csak féligazság, mert az alaposság tényleg fontos, de egy perc alatt a legkifinomultabb technikával vagy a legjobb elektromos fogkefével sem lehet rendesen megtisztítani a fogakat. A tökéletes fogápolás azt jelenti, hogy a fogmosásra minimum 2-4 percet szánunk. Ehhez adódik még a nyelv és a fogközök megtisztítása. 

3. Tévhit: Étkezés után minél előbb érdemes fogat mosni

Tévedés, mivel étkezés után a száj pH-értéke erősen savas, ilyenkor a fogzománc sérülékenyebb. Ezért a érdemes legalább egyórát várni, amikor a szájüreg pH-ja visszaáll a korábbi, kevésbé savas értékre és ekkor elkezdeni a fogmosást. 

4. Tévhit: A szájvíz pótolja a fogmosást

Ez éppen annyira igaz, mint hogy a dezodorok használata helyettesíti a fürdést. Amennyiben étkezés után nincs lehetőségünk fogat mosni, még mindig jobb, ha szájvizet használunk, mintha semmit sem teszünk. De a szájvíz a fogmosással ellentétben nem képes eltávolítani a fogak felszínére rakódó lepedéket. A szájvíznél éppen ezért többet ér, ha bekapunk egy cukormentes rágót, vagy elrágcsálunk egy nyers répát. A fogmosást azonban ezek sem helyettesítik. 

Ne hanyagoljuk el a rendszeres kontrollvizsgálatot 

A helyes fogápolás akkor lesz eredményes, ha minimum félévente egyszer útba ejtjük a fogorvosi rendelőt, és részt veszünk az esedékes konrtollvizsgálaton. Az íny- és fogbetegségek közül több is jó ideig tünet-, illetve fájdalommentes (mint például a fogínygyulladás vagy a fogágybetegség. Utóbbi akár fogvesztéshez is vezethet). 

Ezeket a betegségeket csak akkor lehet felfedezni időben, ha a kontrollvizsgálatokat nem hanyagoljuk el. Ne feledjük: a rendszeres fogápolás és a kontrollvizsgálatok elmulasztása sajnos könnyen fogvesztéshez vezethet. Az elveszett fogakat ugyan lehet pótolni, de helyettük sohasem nő újabb. 

A fogorvosi rendelőben a helyes fogmosással, a fogkefe vagy a többi fogápolási eszköz kiválasztásával kapcsolatban is tanácsot kérhetünk. Ez a fajta tanácsadás a fogorvosi szolgáltatások részét képezi, és bizton állíthatjuk, hogy nincs olyan dentálhigiénikus vagy fogorvos, aki ne örülne az efféle kérdéseknek. 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a fogápolást illetően – vagy bármilyen más témában – kérdése van, vagy éppen a fogainak állapotát szeretné ellenőriztetni, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

dentpoint csapata budapest

Emellett e-mailen (info @ dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!