A fogkő elsősorban nem esztétikai kérdés, az általa okozott betegségek akár fogvesztést is okozhatnak. Az ultrahangos fogőeltávolítás szerencsére egy egyszerű, gyors és kényelmes formája a kezelésének, ráadásul legtöbbször teljesen fájdalommentes.

Mielőtt belekezdünk, olvasóink szíves figyelmébe ajánljuk egy másik posztunkat, amelyben részletesen tárgyaltuk a fogkő problémájával összefüggő fogágybetegség témakörét. A parodontológiai kezelésekről szóló aloldalunkon pedig megtalálható az ezekhez a beavatkozásokhoz kapcsolódó összes lényeges információ. (És természetesen a parodontális kezelések árai is elérhetőek weboldalunkon.)

Mi a fogkő?

A fogkő (orvosi nevén calculus) a nyálban található ásványi anyagoknak (kalcium- és magnéziumsóknak) köszönhetően megkeményedett lepedék. Ez a megkövesedett, elpusztult baktériumokat tartalmazó, illetve az élőknek teret adó lepedék erősen rögzül a fog felszínéhez.

Miért fontos eltávolítani a fogkövet?

A fogkő egyrészt esztétikai probléma: főleg az elülső fogak külső felszínén nyújt kellemetlen látványt. Ennél azonban súlyosabb következménye is van. Mivel kiváló táptalaja a szájban élő kórokozó baktériumoknak, az ínygyulladás, később pedig a fogágybetegség kialakulásában, fenntartásában jelentős szerepet játszik. Utóbbi betegségnek fogvesztés is lehet az eredménye – ez is megelőzhető a rendszeresen végzett ultrahangos fogkő-eltávolítással.

Az ultrahangos fogkőeltávolítás menete a Dentpointnál

Rendelőben a fogkőleszedés úgynevezett ultrahangos depurátorral történik. Ennek a gépi műszernek a vége a hallható tartománynál magasabb frekvencián rezeg, ami így kíméletesen, ám hatékonyan távolítja el a foghoz erősen rögzült fogkövet. A rendkívül magas frekvenciájú rezgés apró légbuborékokat képez, lényegében ezek törik szét a fogkövet. A technológiával hatékonyan eltávolíthatóak a megkövesedett szennyeződések, amelyek egyéb úton nem, vagy csak jóval körülményesebben és lassabban lennének megszüntethetők. További előnye, hogy az élő szöveteket megkíméli, egyáltalán nem károsítja ez a fajta kezelés

Nézzük lépésről lépésre hogyan is történik rendelőnkben az ultrahangos fogkő eltávolítás:
  1. Állapotfelmérés és konzultáció – első alkalommal egy konzultációval egybekötött állapotfelmérés történik, mely során felmérjük és megbeszéljük, milyen kezelésekre lenne szüksége szájüregi egészségének helyreállításához
  2. Ultrahangos fogkőleszedés mind az alsó, mind a felső fogsoron – szakavatott fogorvos és dentálhigiénikus kollégáink szakszerűen és precízen eltávolítják fogairól a fogkövet – mindezt a lehető legkisebb kellemetlenség mellett.
  3. Fogak polírozása – fogkőleszedés után a fogakat polírozó kefével és pasztával tesszük még simábbá és tisztábbá.
  4. Nehezen hozzáférhető fogközök tisztítása kézi eszközökkel.
  5. Szájhigiénés instruálás, motiválás – dentálhigiénikus kolléganőink megtanítják Önnek, hogyan mosson még hatékonyabban fogat, hogyan használja a fogköztisztító kefét/fogselymet.
  6. Kontrollvizsgálat.
Ultrahangos fogkőleszedés a fogorvosi rendelőben.

Mennyi időt vesz igénybe az ultrahangos fogkőeltávolítás?

Az érintett fogterület nagyságától, illetve a fogkövesség mértékétől függ. Ideális esetben akár egy kezelés alkalmával is sikeres lehet az ultrahangos fogkő-eltávolítás. Az is előfordulhat persze, hogy egy alkalom kevés, ilyenkor 2-3, vagy akár több kezelésre is szükség lehet a tökéletes végeredmény érdekében. A kezelés természetesen nem ér itt véget (és nem is ezzel kezdődik). A további részletekről az előző bekezdésben olvashat.

Az ultrahangos fogkőeltávolítás előnyei

  • Megszünteti az ínygyulladást kiváltó és fenntartó okot.
  • Jobb komfortérzetet nyújt.
  • Az esetek többségében teljesen fájdalommentes kezelés.
  • A fog esztétikai megjelenését is javítja.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Fájdalmas az ultrahangos fogkőeltávolítás?

A fogkőleszedés teljesen fájdalommentes. Az alkalmazott eljárás csak a fogkőre hat, leválasztja a fogról, úgy, hogy a fogat és annak felszínét a legkisebb mértékben sem károsítja. Egyes esetekben a kezelés közben jelentkezhet fognyaki érzékenység. Ilyenkor felületi érzéstelenítő szert, vagy szükség esetén érzéstelenítő injekciót alkalmazunk.

Fogfehérítő hatása is van az ultrahangos fogkőeltávolításnak?

Igen. Mivel a fogkő jelenléte esztétikai problémát is jelent, eltávolítása mutatósabb fogsort eredményezhet. A fogak nem csak valójában, de látványra is tisztábbak lesznek, és a fogkőhöz képest mindenképpen fehérebb színt kapnak az ultrahangos fogkő-eltávolítás, illetve a polírozás után.

Van bármilyen tényező, ami kizárja az ultrahangos fogkőeltávolítást?

Szívritmus-szabályozóval rendelkező betegeknél a kezelés nem végezhető el bizonyos ultrahangos készülékekkel. Ilyen esetben gépi szónikus vagy kézi eszközökkel történik a fogkőleszedés.

Mire érdemes figyelni a kezelés után?

Az ultrahangos fogkőleszedés után fognyaki érzékenység jelentkezhet. Ez akkor fordul elő, ha a fogkő a fognyakat is befedte. Így a fogkő eltávolítása után a fognyak érzékenyebbé válik például a hidegre, melegre, édes vagy savanyú ízekre. Speciálisan ilyen célra fejlesztett fogkrémmel ez az érzékenység 1-2 hét alatt megszüntethető.

Milyen időközönként érdemes elvégeztetni az ultrahangos fogkőleszedést?

A fogágy állapotától, az egyéni adottságoktól és a korábbi pardonotológiai kezelésektől függően minimum félévente, de akár negyedévente is. A fogkő állandóan képződik a fogakon, így az ínygyulladás és a fogágybetegség megelőzése érdekében szükséges a rendszeres kezelés.

Milyen ára van az ultrahangos fogkőeltávolításnak?

Kezeléseink aktuális árait ide kattintva érheti el.

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!