A fogkő elsősorban nem esztétikai kérdés, az általa okozott betegségek akár fogvesztést is okozhatnak. Az ultrahangos fogőeltávolítás szerencsére egy egyszerű, gyors és kényelmes formája a kezelésének, ráadásul legtöbbször teljesen fájdalommentes.

Mi a fogkő?

A fogkő (orvosi nevén calculus) a nyálban található ásványi anyagoknak (kalcium- és magnéziumsóknak) köszönhetően megkeményedett lepedék. Ez a megkövesedett, elpusztult baktériumokat tartalmazó, illetve az élőknek teret adó lepedék erősen rögzül a fog felszínéhez.  

Miért fontos eltávolítani a fogkövet?

A fogkő egyrészt esztétikai probléma: főleg az elülső fogak külső felszínén nyújt kellemetlen látványt. Ennél azonban súlyosabb következménye is van. Mivel kiváló táptalaja a szájban élő kórokozó baktériumoknak, az ínygyulladás, később pedig a fogágybetegség kialakulásában, fenntartásában jelentős szerepet játszik. Utóbbi betegségnek fogvesztés is lehet az eredménye – ez is megelőzhető a rendszeresen végzett ultrahangos fogkő-eltávolítással.

Az ultrahangos fogkőeltávolítás menete a Dentpointnál

Rendelőben a fogkőleszedés úgynevezett ultrahangos depurátorral történik. Ennek a gépi műszernek a vége a hallható tartománynál magasabb frekvencián rezeg, ami így kíméletesen, ám hatékonyan távolítja el a foghoz erősen rögzült fogkövet. A rendkívül magas frekvenciájú rezgés apró légbuborékokat képez, lényegében ezek törik szét a fogkövet. A technológiával hatékonyan eltávolíthatóak a megkövesedett szennyeződések, amelyek egyéb úton nem, vagy csak jóval körülményesebben és lassabban lennének megszüntethetők. További előnye, hogy az élő szöveteket megkíméli, egyáltalán nem károsítja ez a fajta kezelés

Nézzük lépésről lépésre hogyan is történik rendelőnkben az ultrahangos fogkő eltávolítás:
  1. Állapotfelmérés és konzultáció – első alkalommal egy konzultációval egybekötött állapotfelmérés történik, mely során felmérjük és megbeszéljük, milyen kezelésekre lenne szüksége szájüregi egészségének helyreállításához
  2. Ultrahangos fogkőleszedés mind az alsó, mind a felső fogsoron – szakavatott fogorvos és dentálhigiénikus kollégáink szakszerűen és precízen eltávolítják fogairól a fogkövet – mindezt a lehető legkisebb kellemetlenség mellett.
  3. Fogak polírozása – fogkőleszedés után a fogakat polírozó kefével és pasztával tesszük még simábbá és tisztábbá.
  4. Nehezen hozzáférhető fogközök tisztítása kézi eszközökkel.
  5. Szájhigiénés instruálás, motiválás – dentálhigiénikus kolléganőink megtanítják Önnek, hogyan mosson még hatékonyabban fogat, hogyan használja a fogköztisztító kefét/fogselymet.
  6. Kontrollvizsgálat.
Ultrahangos fogkőleszedés a fogorvosi rendelőben.

Mennyi időt vesz igénybe az ultrahangos fogkőeltávolítás?

Az érintett fogterület nagyságától, illetve a fogkövesség mértékétől függ. Ideális esetben akár egy kezelés alkalmával is sikeres lehet az ultrahangos fogkő-eltávolítás. Az is előfordulhat persze, hogy egy alkalom kevés, ilyenkor 2-3, vagy akár több kezelésre is szükség lehet a tökéletes végeredmény érdekében. A kezelés természetesen nem ér itt véget (és nem is ezzel kezdődik). A további részletekről az előző bekezdésben olvashat.

Az ultrahangos fogkőeltávolítás előnyei

  • Megszünteti az ínygyulladást kiváltó és fenntartó okot.
  • Jobb komfortérzetet nyújt.
  • Az esetek többségében teljesen fájdalommentes kezelés.
  • A fog esztétikai megjelenését is javítja.

Fájdalmas az ultrahangos fogkőeltávolítás?

A fogkőleszedés teljesen fájdalommentes. Az alkalmazott eljárás csak a fogkőre hat, leválasztja a fogról, úgy, hogy a fogat és annak felszínét a legkisebb mértékben sem károsítja. Egyes esetekben a kezelés közben jelentkezhet fognyaki érzékenység. Ilyenkor felületi érzéstelenítő szert, vagy szükség esetén érzéstelenítő injekciót alkalmazunk.

Fogfehérítő hatása is van az ultrahangos fogkőeltávolításnak?

Igen. Mivel a fogkő jelenléte esztétikai problémát is jelent, eltávolítása mutatósabb fogsort eredményezhet. A fogak nem csak valójában, de látványra is tisztábbak lesznek, és a fogkőhöz képest mindenképpen fehérebb színt kapnak az ultrahangos fogkő-eltávolítás, illetve a polírozás után.

Van bármilyen tényező, ami kizárja az ultrahangos fogkőeltávolítást?

Szívritmus-szabályozóval rendelkező betegeknél a kezelés nem végezhető el bizonyos ultrahangos készülékekkel. Ilyen esetben gépi szónikus vagy kézi eszközökkel történik a fogkőleszedés.

Mire érdemes figyelni a kezelés után?

Az ultrahangos fogkőleszedés után fognyaki érzékenység jelentkezhet. Ez akkor fordul elő, ha a fogkő a fognyakat is befedte. Így a fogkő eltávolítása után a fognyak érzékenyebbé válik például a hidegre, melegre, édes vagy savanyú ízekre. Speciálisan ilyen célra fejlesztett fogkrémmel ez az érzékenység 1-2 hét alatt megszüntethető.

Milyen időközönként érdemes elvégeztetni az ultrahangos fogkőleszedést?

A fogágy állapotától, az egyéni adottságoktól és a korábbi pardonotológiai kezelésektől függően minimum félévente, de akár negyedévente is. A fogkő állandóan képződik a fogakon, így az ínygyulladás és a fogágybetegség megelőzése érdekében szükséges a rendszeres kezelés.

Milyen ára van az ultrahangos fogkőeltávolításnak?

Kezeléseink aktuális árait ide kattintva érheti el.