A fogszuvasodás sajnos sok esetben olyan mély, hogy a fog belső szöveteit is érinti és komoly gyulladást, fájdalmat okoz. Ilyenkor a fog megmentése érdekében gyökérkezelésre van szükség. Előfordulhat azonban, hogy az eljárás nem jár sikerrel.

 Jó hír, hogy ekkor sincs minden veszve, hiszen kiváló megoldást jelenthet a retrográd gyökértömés. Cikkünkben most megmutatjuk, mit jelent pontosan ez a beavatkozás. Milyen esetekben alkalmazható és mikor nem végezhető, valamint szót ejtünk arról is, hogy páciensként mire számítsunk az ambuláns műtét során.

A retrográd gyökértömés jelentése gyökércsúcs rezekció.

A retrográd gyökértömés jelentése

A retrográd gyökértömés vagy más néven gyökércsúcs rezekció egy utolsó mentsvár abban az esetben, ha a fog gyulladt és a hagyományos gyökérkezelés nem járt sikerrel.

A szájsebészeti beavatkozás lényege, hogy a szakember eltávolítja a fog gyökerének egy részét, a gyökércsúcsot, valamint a kezelt területen található gyulladt szöveteket. A műtéti eljárás nagyfokú hozzáértést igényel és kizárólag gyökérkezelésen átesett fogakon végezhető. 

Mi a különbség a hagyományos és a retrográd gyökértömés között?

A gyökérkezelés minden esetben azt célozza, hogy – a leggyakrabban fogszuvasodás miatt – a pulpakamrában kialakult fertőzést megszüntesse. A gyulladásos folyamat járhat éles fájdalommal, de sokaknál fájdalommentesen zajlik, az eredmény azonban ugyanaz, a fog elhal és gócfertőzés alakul ki a gyökércsúcs körül. 

Hagyományos gyökértömések készítésekor a fogorvos a fog korona felől közelíti meg a területet. Eltávolítja az elhalt szöveteket a pulpakamrából, majd az üregrendszert speciális gyökértömő anyaggal tölti fel, ezzel megakadályozva a fertőzés terjedését. 

Egyes esetekben azonban nem elegendő ez a kezelés, hanem kiegészítő sebészi beavatkozásra, vagyis gyökércsúcs rezekcióra van szükség. A rezekció alkalmával a szakember nem a korona felőli részről, hanem a foggyökérnél tárja fel a területet, amputálja a gyökércsúcsot, majd elvégzi a tisztítást és a tömést.

Milyen esetekben van szükség retrográd gyökértömésre?

Lássuk most, hogy mikor lehet szükség erre a speciális eljárásra?

Bakteriális fertőzés a csontállományban

A hagyományos gyökérkezelést követően előfordulhat, hogy az elhalt fog gyökércsatornájából baktériumok jutnak a csontba, ami krónikus gyulladást okoz.

Ciszta a gyökércsúcsban

Krónikus gyulladás hatására gyakran keletkezik ciszta a gyökércsúcsnál. Ez egy gyulladásos bennékkel teli, jóindulatú tömlő, mely folyamatosan növekszik és fájdalmat okozhat rágáskor, valamint nyomásérzékenységet válthat ki. Emellett az egészséges csontszövet felszívódását eredményezheti.

A ciszta kezelése elengedhetetlen, hiszen a szervezetben egyéb gyulladásos folyamatok kialakulásához vezethet, így például nőgyógyászati, prosztata vagy szív- és érrendszeri problémákat okozhat, ízületi bántalmakért lehet felelős. Ezen kívül gyakori kiváltó oka az arcüreg- és fülgyulladásoknak.

Tömő anyag került a gyökércsúcs körüli területre

Amennyiben a gyökérkezelés során a gyökércsúcs körüli térbe tömő anyag jut, az egy idegentest reakciót válthat ki, ami szintén krónikus gyulladást idézhet elő.

Nem tisztítható megfelelően a csatornarendszer

Bizonyos esetekben a gyökér csatornarendszer egy része eszközökkel nem teljesen átjárható, emiatt nem tisztítható, így a megfelelő gyökértömés készítése sem lehetséges.

Beletört gyökértömő eszköz

Megtörténhet, hogy a gyökérkezelés során használt eszköz beletörik a csatornába, ami miatt meghiúsul a tömés. Ilyenkor a gyökércsúcs rezekció jó megoldás lehet.

Mikor nem alkalmazható a retrográd gyökértömés?

Bár a retrográd györkértömés egy nagyon hatékony eljárás a fogak megmentése érdekében, sajnos egyes esetekben nem alkalmazható.

Nézzük most meg, hogy mikor nem végezhető retrográd gyökértömés!

  • A foggyökér anatómiája nem megfelelő – Ahhoz, hogy sikeres legyen a gyökércsúcs rezekció, fontos, hogy elég hosszú legyen a fog. A beavatkozás során ugyanis minimum 3 mm-nyi rész eltávolítása szükséges a gyökérből, ami maximum annak  ⅓-a lehet. Ellenkező esetben a kezelést követően nem lesz stabil a fog. Anatómiailag gondot okozhat továbbá, ha például a foggyökér deformált.
  • Nem jól záródó gyökértömés – Amennyiben a korábban elkészített gyökértömés nem tölti ki a gyökércsatornát tökéletesen, mindenképp annak cseréjére van szükség a rezekció előtt.
  • A fog nem megfelelő elhelyezkedése – Előfordulhat akár alsó őrlőfogak esetén, hogy túl közel található az alsó állcsontban futó idegcsatorna, emiatt nem készíthető retrográd gyökértömés.
  • Jelentősen csökkent csontállomány – A beavatkozás akkor sem végezhető el, ha a fogat körülvevő csontszövet nagymértékben károsodott, ami miatt nem megfelelő a fog stabilitása.

Hogyan történik a retrográd gyökértömés?

A retrográd gyökértömés egy nagyjából 30-45 perces, kisebb szájsebészeti beavatkozás, amely helyi érzéstelenítésben történik, így teljesen fájdalommentes.

Mivel a műtét előfeltétele a fog gyökérkezelése, ezért első lépésben azt végzi el a fogorvos. Amennyiben már gyökértömött fogról van szó, akkor ellenőrzi annak állapotát. Szerencsésebb azonban, ha a két eljárás minél rövidebb intervallumon belül történik.

A retrográd gyökértömés lépésről lépésre

 1. Az érzéstelenítést követően a szakember metszést ejt a fogínyen, majd az ínyt a csontfelszínről leválasztva egy lebenyt képez.
 2. Ezt követően történik a gyökércsúcsot fedő csont feltárása, a gyulladásos elváltozás felmérése.
 3. Ezután a gyökércsúcs csonkolása vagy amputálása történik, eltávolításra kerül minimum 3 mm-nyi rész. Továbbá a gyulladt területetet a specialista teljesen megtisztítja a gyulladt szövetállománytól, hogy megelőzze a fertőzés kiújulását. Emellett ellenőrzi a gyökértömést a gyökércsúcs felől.
 4. Amennyiben nem zár résmentesen a tömés, retrográd gyökértömés készül. Apró lyukat fúr a rezekált gyökérfelszínre, amelyet gyógyszeres tömőanyaggal tölt fel. 
 5. Végül zárja a sebet.
A retrográd gyökértömés anyaga minden esetben szövetbarát.

A retrográd gyökértömés anyaga: mi kerül a gyökércsatornába?

A retrográd gyökértömés minden esetben szövetbarát tömőanyaggal történik, ami résmentes, hermetikus záródást tesz lehetővé a gyökércsatorna irányába.

A retrográd gyökértömés anyaga:

 • Biokompatibilis, amelyet a szövetek jól tolerálnak
 • Nem tartalmaz semmilyen toxikus összetevőt
 • Jól illeszkedik a gyökércsatorna falához és tökéletes zárást tesz lehetővé
 • Baktériumölő hatású
 • Nem oldódik nedvesség hatására
 • Nem színezi el a fogakat és a környező szöveteket.
 • Csontregenerációt indukáló képességgel rendelkezik

Kell-e számolni szövődményekkel a retrográd gyökértömést követően?

Mivel műtéti beavatkozásról van szó, ritkán előfordulhatnak szövődmények, azonban ez a fejlett technikának és az utógondozásnak köszönhetően nem általános.

A retrográd gyökértömést követően kisebb duzzanat és fájdalom jelentkezhet a kezelt területen, ami normálisnak mondható, és vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal és jegeléssel könnyen enyhíthető. 

Milyen egyéb szövődmények jelentkezhetnek?

 • Kisebb vérzés a beavatkozás területén
 • Vérömleny
 • Fertőzés okozta gyulladás
 • Idegek, erek sérülése

Mi a teendő retrográd gyökértömés után?

A varratszedésre a beavatkozást követő 7-10 nappal kerül sor. Hogy a gyógyulás a lehető legzökkenőmentesebb lehessen, az alábbiakat érdemes betartani:

 • Tilos a seb dörzsölése, mert a varrat felszakadhat és vérzés keletkezhet.
 • A műtétet követő 2-3 napban kerülni kell a forró, túl fűszeres ételek, valamint a tejtermékek fogyasztását.
 • Ajánlott klórhexidin tartalmú szájvízzel öblögetni.
 • Kerülendő a dohányzás.
 • Tartózkodni kell a megerőltető testmozgástól és az előre hajolástól.
 • Nem javasolt a szauna használata.

A retrográd gyökérkezelés után legalább 2 évig, fél évente szükséges röntgenfelvétel készítése a terület ellenőrzése céljából. Ennek segítségével követhető nyomon a csontállomány fejlődése. 

Sajnos ritkán előfordul, hogy a röntgen alapján nem látható megfelelő javulás, ilyenkor a fog eltávolítására kerülhet sor. 

Retrográd gyökértömés árak

Rendelőnkben minden páciensünk számára egyénre személyre szabott kezelési tervet készítünk. Ennek során részletesen bemutatjuk, milyen kezelések várhatók és válaszolunk az összes felmerülő kérdésre is. Egyénre szabott árajánlatot adunk, hiszen minden fog(sor) és minden eset egyedi.  

A fogszakorvossal történő konzultációt megelőzően díjainkról fogászati árak oldalunkon tájékozódhat.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Várjuk szeretettel rendelőkben és minden fogászati kérdésben örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!