Ha a korona alatti gyökérkezelt fog fájni kezd, annak számos oka és tünete lehet. A korona alatti fogfájást fogkorona alatti gyulladás is okozhatja. Amennyiben nem történt gyökérkezelés, a korona alatt szuvas fog is a fájdalom oka lehet.

Mi lehet a korona alatti fogfájás oka?

A legtökéletesebb koronával is előfordulhat, hogy idővel a rögzítést szolgáló cement kioldódik, és a szájban található káros baktériumok hozzáférnek a fog nyitott felszínéhez. Ilyenkor elindulhat a fog romlása, a szuvasodás, tehát a korona alatt szuvas fog alakulhat ki.

Ha a korona alatti gyökérkezelt fog fáj, fogkorona alatti gyulladás is állhat a háttérben

Ha viszont gyökérkezelt fogról van szó, és a korona alatti gyökérkezelt fog fáj, előfordulhat, hogy fogkorona alatti gyulladás a kiváltó ok. 

Ha korona alatt romlik a fog és a korona alatti gyökérkezelt fog fáj, elengedhetetlen a kezelés.

Elöregedett korona vagy híd mellett korona alatti ínygyulladás alakulhat ki, ami átterjedhet a csontszövetre, és fogágybetegség is jelentkezhet. Súlyos esetben mindezt genny felhalmozódása és ürülése is kísérheti (tályog alakul ki), és a gennyes fog a korona alatt intenzív fájdalommal járhat. 

Korona alatt fájó fog – tünetek és okok

Foglaljuk össze, milyen tünetek okozhatják a korona alatti fogfájást, és ezek milyen okokra vezethetőek vissza:

  • Elhalt, gennyes fog a korona alatt – fogkorona alatti gyulladás 
  • Korona alatti gyökérkezelt fog fáj – gyökércsúcs körüli gyulladás 
  • Korona alatti (gyökérkezeletlen) fog fájdalma – a korona alatt romlik a fog (korona alatt szuvas fog)
  • Fogínyvérzés korona alatt – korona alatti ínygyulladás, illetve fogágybetegség

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a fog implantátumokkal, vagy bármilyen más témával kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. A koronákról részletesen is olvashat a rögzített fogpótlásokról szóló aloldalunkon, a gyökérkezelésről pedig ezen az oldalon

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére. 

Várjuk szíves érdeklődését!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Rendelőnk a 469/2021. (VIII. 6.) kormány rendeletet követve pácienseinket tervezett fogászati ellátásra új típusú koronavírus védettségi igazolvánnyal, ennek hiányában az ellátást megelőző 48 órán belül végzett negatív SARS-CoV-2 PCR-teszttel és az ellátás napján végzett negatív antigén gyorsteszttel fogadja. A tesztek költsége a pácienseket terheli, kivéve: a) a beteg a 18. életévét nem töltötte be, b) a betegnél felmerül a fertőzés gyanúja, vagy c) a beteg szakorvosi vélemény alapján Covid-19 elleni oltóanyaggal nem oltható be. A 18. életévét be nem töltött beteget kísérő, koronavírus ellen nem védett személy esetén is az egészségügyi intézmény köteles a vizsgálatokat térítésmentesen elvégezni. Megértésüket köszönjük.