A korona egyetlen fog pótlására szolgáló, oldhatatlanul rögzülő mesterséges fogmű. A cikkben áttekintjük, hogy mikor lehet szükség a koronára, milyen anyagok közül lehet választani. Végigvesszük a korona elkészítésének menetét, az esetleges szövődmények okait és szó lesz arról  is, hogy mi befolyásolja az árakat. 

Mikor lehet szükség koronára?

A korona egyetlen fog helyreállítására szolgál. Amennyiben a helyreállítandó fog koronai része oly mértékben destruálódott, hogy azt töméssel vagy betéttel nem lehet helyreállítani, javasolt a korona készítése. Ha egy fog már elvesztésre került, implantátumre készülő korona lehet a megoldás. Az alábbi esetekben említünk néhány példát, amikor jó megoldás lehet a korona:

 • Nagy foganyag veszteség esetén, például ha a fog letört, vagy nagymértékű szuvasodás érinti
 • Az érintett fogban nagyobb, cserélendő tömés található és az máshogy már nem ellátható
 • Esztétikai okokból is alkalmazható (például a két középső metszőfog közötti rés eltüntetésére, vagy gyökrékezelt fog elszíneződése miatt)
 • A fog elvesztése esetén implantátumra helyezve
a fogkorona típusai

A fogkorona típusai 

 1. A korona készülhet meglévő saját fogra,
 2. ennek hiányában beültethető műgyökér, azaz implantátum is, melynek gyógyulása, becsontosodása után kerül rögzítésre a korona. 

1. Korona saját fogra

A korona készítés lépései

 1. Az első alkalommal a fog előkészítése történik. A fogorvos helyi érzéstelenítést alkalmaz, majd lecsiszolja a fogat a megfelelő formára
 2. Ezután jön a lenyomatvétel, ami gyakorlatilag egy mintavételt jelent a fogakról
 3. Az első alkalom végén egy ideiglenes műanyagból készült fogkorona kerül felhelyezésre, mely megvédi az előkészített fogat.
 4. A fogtechnikus pár nap alatt elkészíti a végleges koronát a lenyomat alapján
 5. A következő alkalommal a fogorvos felpróbálja az elkészült koronát, és amennyiben a próba sikeres, beragasztja azt

A fogkorona rögzítése

A korona rögzítéséhez speciális ragasztó cementet használunk. Ebből létezik önkötő (self curing), fényre kötő (light curing) és kettőskötésű (dual curing) típus. Az alkalmazott ragasztási technika a a készülő pótlás anyagától függ. Lényeges, hogy amennyiben a fogat önkötő vagy kettőskötésű ragasztócementtel rögzítik, akkor a kezelés követő 2 órában nem szabad enni, és a kezelést követő 24 órában kerülni kell a kemény vagy ragadós ételek fogyasztását! 

Olvassa el  a fog és fogkorona ragasztásáról szóló cikkünket is! 

Fogkorona saját fogra

Fáj a fogkorona elkészítése? 

Mivel a beavatkozást helyi érzéstelenítés alatt végzik, ezért a kezelés teljesen fájdalommentes. A mintavételnél kellemetlen érzés tapasztalható, de fájdalomról ez esetben sem beszélhetünk. 

Milyen szövődmények alakulhatnak ki korona pótlás alkalmazása esetén? 

A korona felhelyezés után pár napig teljesen normális a lecsiszolt fog érzékenysége. Ha a korona felhelyezése utáni fájdalom tovább jelentkezik, akkor a következő okok állhatnak a háttérben: 

 • A lecsiszolt fog túl lassan regenerálódik
 • Túl magas a korona, és emiatt kényelmetlen
 • A fog nem tud regenerálódni és fogbélgyulladás következik be

Az is előfordulhat, hogy a korona alatt később, évek múltán jelentkezik fájdalom. A korona alatti fogfájás hátterében az állhat, hogy a fogászati cement kioldódásának köszönhetően a fog  elkezd szuvasodni.

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, mindenképpen el kell menni kontrollvizsgálatra! 

2. Korona fogimplantátumra

Amennyiben a fog rossz állapotú, vagy a páciens elvesztette a fogat, az implantációs fogpótlás tökéletes választás. Ilyenkor egy műgyökér (maga az implantátum) kerül beültetésre az állcsontba a hiányzó fog helyére, majd erre rögzül a korona. 

Bár egyetlen fog pótlása hagyományos fogászati híd elkészítésével is lehetséges volna, hátrányt jelent, ha a híd rögzítéséhez két egészséges szomszédos fogat kellene lecsiszolni. Az implantátum beültetésével azonban a foghiány melletti fogak érintetlenül maradnak, és fogpótláshoz nincs szükség az ép fogak anyagának megsértésére. Az implantációs fogpótlás további előnye, hogy a fogpótlás megjelenése is sokkal esztétikusabb a hagyományos hídpótlásokhoz képest.

A fogimplantátum beültetésével történő fogpótlás elkészítése egy nagyobb témakör, ezért ennek egy külön blogcikket szenteltünk. 

Ha többet szeretne megtudni a fogimplantátum beültetésről, olvassa el a Fogimplantátum beültetés lépésről lépésre cikkünket! 

Fogkorona illesztése előzetesen beültetett fogimplantátumra

A korona elkészítéséhez alkalmazott anyagok

A korona lehet fémmentes, mely nagyobb esztétikumot, vagy készülhet fémre épített kerámiarétegekből, mely nagyobb teherbírást tesz lehetővé, valamint kisebb helyigénnyel jár, azaz a lecsiszolandó fogból kevesebb foganyagot kell eltávolítani. 

Cirkon korona és préselt kerámia korona: fémmentes koronák

A cirkon korona, egy cirkóniumvázra épített, porcelánnal bevont korona, melynek bár elkészítési időtartama hosszabb, mint a fémvázas koronáké, de kiemelkedő szilárdsággal rendelkezik. További előnye, hogy külső szemlélő számára észrevehetetlen és fémallergiásoknál is használható.

Rendelőnkben ezen kívül az Ivoclar e.max préskerámia koronák is elérhetőek, melyek szintén garanciát jelentenek a hosszú távú, megbízható fogpótlásra és a gyönyörű, természetes mosolyra.

A fémmentes fogkoronákkal nemcsak a fémallergia küszöbölhető ki tökéletesen, de a hibátlanul esztétikus, a valódi fogakkal tökéletesen egyező megjelenés is könnyedén elérhető, még a frontfogak esetében is.

A fémkerámia fogkorona

A fémkerámia fogkorona olyankor megfelelő választás, ha nagy teherbírásra van szükség, és a fogpótlás nincs jól látható helyen. Jellemzően az oldalsó területeken elhelyezkedő, kisőrlő és őrlő fogak pótlásánál jön szóba ez a megoldás. 

A korona elkészítésekor egy rendkívül szilárd fémvázra viszik fel a pótlás külső felületét alkotó porcelánrétegeket. A fémváz általában kobalt-króm ötvözet. Nikkelt – amire sokan allergiásak – nem tartalmaz.

Aranykerámia fogkorona

Az aranykerámia fogpótlások lényegesen időtállóbbak, mint a hagyományos fémkerámia fogpótlások. Ennek oka, hogy a nemesfémtartalom lehetővé teszi, hogy a fogkorona széle a lehető legtökéletesebben záródjon, olyannyira, hogy még mikroszkóppal sem látható semmilyen rés. 

Ez a tulajdonság kiváló esztétikum mellett a higiénia és tartósság terén nagyon fontos, ugyanis megakadályozza a szájüregben található baktériumok elszaporodását a fogkorona széleinél. Így alacsonyabb a további fogszuvasodás kockázata, az élettartam pedig akár több évtized is lehet, amely jelentősen meghaladja a hagyományos fémkoronákét. 

A korona tartóssága

A fémmentes és fémkerámia koronák kihordási ideje általában kb. 10 év, ugyanakkor az aranykerámiából készültek ennél tovább, akár évtizedekig is tarthatnak. Nagyon sok múlik azonban a szájhigiénén és a rendszeres kontrollokon. Ha a szájhigiéné megfelelő, tényleg nagyon sokáig kitart a fogpótlás; ellenkező esetben viszont a koronát, hidat tartó fogak betegsége miatt a fogpótlás idő előtti cseréje válhat szükségessé. Ennek oka lehet például a pillérfog szuvasodása stb.

Fogkorona árak: mi befolyásolja? 

A korona árakat leginkább az befolyásolja, hogy melyek a felhasznált anyagok, és mennyire összetett a kezelés. 

A hagyományos, fogra épített korona árak 70 000-100 000 Ft között alakulnak. Amennyiben fogimplantátum beültetésre van szükség, akkor ehhez hozzájön az implantátum beültetése, ami 160 000- 250 000 Ft, valamint az implantátum fej ára, mely 30 000-90 000 lehet, illetve ha szükséges, a csontpótlás költsége. Részletes árlista itt található.

dentpoint csapata budapest

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!