Az arcduzzanat egy nagyon kellemetlen állapot, amely a legtöbb esetben foggyulladásból ered, de egyes fogászati beavatkozások után, illetve egyéb betegségek kapcsán is előfordulhat. Amennyiben fog eredetű a jelenség, többnyire fájdalommal, diszkomfortérzettel jár, és esztétikailag is rendkívül zavaró. Ilyenkor sürgős  fogorvosi segítségre van szükség! Cikkünkben volt megnézzük, hogy mik lehetnek az arcdagadás okai és mit tehetünk, hogy minél előbb megszabaduljunk a panaszoktól.

Az arcduzzanat okai

Az arcduzzanat hátterében különféle okok állhatnak, általában a dagadás helye és mértéke alapján lehet következtetni az okokra. 

Lássuk most, hogy miért alakulhat ki arcdagadás!

Fogászati ​​problémák

Az arcduzzanat a legtöbb esetben foggyulladáshoz kapcsolódik. A rossz fog okozta fertőzött váladék és a szövetközti folyadék utat tör magának és mélyebb rétegekbe hatol.  A bőr alatt ilyenkor folyadék és genny gyűlik össze.

Allergiás reakciók

Bizonyos ételek, gyógyszerek vagy más környezeti tényezők allergiás reakciót válthatnak ki, amely duzzanathoz vezethet az arc különböző részein.

Arcüreggyulladás

Amennyiben az arcüreg  belső szövetei fertőződnek és begyulladnak, akkor az üreg megtelhet váladékkal, ami nyomást gyakorol a szemüregre, fejfájást okoz, illetve néha látványos arcdagadást idéz elő.

Sérülések, traumák, műtéti beavatkozások

A sérülések, például ütések szintén dagadáshoz vezethetnek az arc különböző részein. Továbbá duzzanat alakulhat ki az arcon fogászati műtétek, például fogimplantátum beültetése vagy bölcsességfog eltávolítás után.

Napégés

A leégés olykor nem csak kipirosodást okoz a bőrön, hanem súlyos esetekben az arc látványosan megduzzad.

Egyéb egészségügyi problémák

Bizonyos fertőző betegségek, például a mumpsz lázzal, fejfájással, izomfájdalommal járhat, és látványos tünete lehet az arc megdagadása is, a fej két oldalán. De autoimmun rendellenességek és egyéb betegségek is okozhatnak arcduzzanatot.

Mit tehetünk a fog eredetű arcduzzanat lelohasztása érdekében?

Amennyiben a duzzadt arc hátterében fogászati probléma áll, ami a mélyebb szöveteket is érinti, azonnal időpontot kell kérni a fogorvoshoz. Előfordulhat azonban, hogy a duzzanat éjszaka vagy hétvégén jelentkezik, amikor nincs azonnali orvosi segítség. Az ügyelet ilyenkor megoldást jelenthet, azonban ha szeretnék inkább saját szakemberünket felkeresni, akkor léteznek ideiglenes megoldások. 

Mit tehetünk, hogy enyhítsük a kellemetlen tüneteket?

Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők

A nem szteroid gyulladáscsökkentők segíthetnek mérsékelni az arcduzzanat okozta fájdalmat. A diklofenák tartalmú készítmények igen hatékonyak fogfájás esetén, de fontos, hogy kizárólag az előírt módon és ideig szedjük őket.

Melegen tartó borogatás (párakötés)

Mivel az arcdagadás genny termelődését jelzi, fertőzés esetén sose alkalmazzunk jeges borogatást, hanem a párakötés lehet jó megoldás, ami egy meghatározott sorrend szerinti krémes, celofános vagy fóliás meleg borogatás. A párakötés segítségével a kiterjedt, középpont nélküli szöveti duzzanat fokozatosan koncentrálódik genny formájában, és amikor már egy meghatározható területre összpontosul, lehetőség nyílik a megnyitására, ezzel pedig levezethetővé válik. 

Megfelelő testhelyzet alvás közben

Arcduzzanat esetén ajánlott a magas párnán fekvés vagy ülő pozíció felvétele a pihenés során.

Antibiotikumos kezelés

Súlyos gennyes gyulladás esetén antibiotikumos kezelés is szóba jöhet, de ezt mindig csak a fogorvos előírása szerint alkalmazzuk!

Az arcduzzanat okai között lehet a foggyulladás, arcüreggyulladás, allergia, napégés vagy egyes betegségek.

Az arcduzzanat lelohasztása: gennyes fog esetén irány a fogorvos!

Mindig tartsuk szem előtt, hogy a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, a borogatások alkalmazása mindössze tüneti kezelés. Kizárólag átmeneti megoldást jelent addig, amíg eljutunk a fogorvoshoz, hiszen meg kell szüntetni azt a gócot, amely a kellemetlen panaszokat okozza, ezzel elkerülve a szöveti gyulladás továbbterjedését, a csont pusztulását és az esetleges foghúzást.

Az arcdagadás hátterében legtöbbször a fogbél (pulpa) gyulladása áll. Kialakulhat a fogat ért trauma miatt, vagy akkor, amikor egy kezeletlen fogszuvasodás már annyira mélyre hatol, hogy a kórokozó baktériumoknak sikerül bejutniuk a fog belsejébe és megfertőzik azt. Amikor a fertőzés továbbterjed, eléri a fog gyökerét, ahol az elszaporodó baktériumok foggyökérgyulladást okoznak. A kórokozókat elpusztító fehérvérsejtek és az elpusztult baktériumok, valamint az elhalt szövetek összességéből gennyes góc, ún. tályog keletkezik.

A gyulladt fog kezelése: minden esetben megmenthető a fog?

Gennyes fog esetén sokaknak azonnal a foghúzás rémképe sejlik fel, szerencsére azonban a modern kezeléseknek köszönhetően az esetek jó részében megtartható a fog. A kezelés elsősorban attól függ, hogy mennyire előrehaladott a gyulladás.

Először minden esetben a gyulladt fog tisztítása történik. Ilyenkor eltávolításra kerülnek a fertőzött szövetek. A további lépéseket az határozza meg, hogy a gyulladás visszafordítható vagy visszafordíthatatlan stádiumban van.

  • Amennyiben még visszafordítható, a gyulladás visszahúzódását követően a fog tömése a megoldás.
  • Ha visszafordíthatatlan folyamat és a fogbél nem menthető, gyökérkezelésre van szükség. Súlyos foggyökér gyulladás, vagy tályog kialakulása esetén pedig a gyökérkezelés mellett  a gyökércsúcs műtéti eltávolítása, az ún. gyökércsúcs rezekció is indokolttá válhat. A cél mindenképpen a fog megmentése, az eredeti esztétikai és rágófunkció helyreállítása.

Előfordulhat sajnos olyan súlyos eset is, hogy a fog megmentése már a modern eljárások ellenére sem lehetséges, mert a gyulladás következtében a csont olyan mértékben károsodik, hogy a fogat nem tartja megfelelően. Ebben az esetben nincs más megoldás, mint a gennyes fog kihúzása.

A Dentpointnál mindent megteszünk a gyulladt fog megmentése érdekében. Korszerű eljárásokat alkalmazunk, mint például a mikroszkópos gyökérkezelés, amellyel jelentősen megnő a gyökérkezelés sikerességének esélye. Az eljárás lényege, hogy a szabad szemmel alig látható részlek akár 25-30-szoros nagyítás alatt egyértelműen kivehetővé válnak, így a kezelés sokkal pontosabb és hatékonyabb.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Amennyiben gyulladt foggal vagy bármilyen fogászati problémával küzd, várjuk szeretettel rendelőkben és minden fogászati kérdésben örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!