Implantológia

ISMERJE MEG A LEGKORSZERŰBB FOGPÓTLÓ ELJÁRÁST, A FOGÁSZATI IMPLANTOLÓGIÁT!

A fogászati implantátumokról

 • A legtermészetesebb módja a hiányzó fogak pótlásának
 • A felhasznált technológiáknak és a precíz orvosi munkának köszönhetően biztonságos, akár életre szóló megoldás lehet 
 • Rendelőnkben a legkorszerűbb, világszerte nagy elismertségnek örvendő implantációs rendszereket alkalmazzuk

A hiányzó fogak pótlásának legkorszerűbb és legtermészetesebb módja az implantáció, közismert nevén fogbeültetés. Az implantációs technikák az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen mentek keresztül. A mai korszerű implantológiai műtétek biztonsá gos, fájdalommentes, helyi érzéstelenítésben elvégezhető beavatkozások. A  modern fogászati implantátumok szövetbarát, kilökődési reakciót nem okozó titánból készülnek, melyet tökéletesen befogad az emberi szervezet. Az újra- és újra felmerülő tévhitekkel ellentétben a titánötvözetből készült csavarimplantátumokkal szemben még sosem mutattak ki allergiás reakciót.

A világon ma több száz fogászati implantátumot gyártó cég létezik, azonban csak kevés olyan implantációs rendszer létezik, melyek fejlesztése és gyártástechnológiája során tudományos ismereteken alapuló gyakorlati tapasztalatokat alkalmaznak. A rendelőnkben alkalmazott svéd (Astra Tech) és svájci (Straumann) gyártmányú implantátumok ebbe a szűk elitbe tartoznak, és a legmagasabb minőséget képviselik. Ezen cégek évtizedes tapasztalatai, valamint a világszerte behelyezett több millió implantátum a garancia a tartós sikeresség elérésére. Tudományos vizsgálatok szerint az általunk is használt minőségi implantátumrendszerek bennmaradási aránya 5 évvel a behelyezést követően 98%.

A fogászati implantátumokat olyan módon lehet elképzelni, mint mesterségesen kialakított foggyökereket, melyeket sebészileg helyeznek a hiányzó fogak területére. Ezt követi a csontosodási időszak, mely jellemzően 2-3 hónapot vesz igénybe, azonban az általunk használt implantátumok esetében akár 4-6 hétre is csökkenthető. A csontosodást követően kerül behelyezésre az implantátumon rögzített végleges korona, híd, vagy kivehető fogpótlás. Az implantátum csontban történő rögzülésének erőssége pontosan mérhető, nagy kezdeti stabilitás esetén a páciens akár már a műtét napján az implantátumra helyezett ideiglenes fogpótlással távozhat a rendelőből. Körültekintő tervezés, megfelelő műtéttechnika, precízen elkészített fogpótlás, valamint rendszeres kontroll és ápolás mellett a fogászati implantátumok és az általuk rögzített fogpótlások egy teljes életen át elláthatják funkciójukat.

Implantátum típusok

Feltöltés alatt… 

Ki kaphat implantátumot?

 • Bárki, akinek általános egészségi állapota nem zárja ki a beavatkozást
 • Elengedhetetlen feltétel a jó szájhigiéne és a gondos előkezelés

A fogászati implantátumok behelyezésének alapvető feltétele, hogy a hiányzó fogak területén megfelelő mennyiségű és minőségű csont álljon rendelkezésre. Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, a mai korszerű eljárásokkal lehetőség van helyi érzéstelenítésben végezhető csontpótló kezelés alkalmazására. Az implantáció elengedhetetlen feltétele a megfelelő fogászati, parodontológiai és szájhigiénés előkészítés. A hiányzó fog helyén található szöveteknek, valamint azok közvetlen környezetének teljesen egészségesnek és gyulladásmentesnek kell lennie.

Léteznek olyan betegségek, állapotok, melyek kizárhatják, illetve megnehezíthetik az implantációt. Ilyenek például: súlyos, kezeletlen cukorbetegség, véralvadási zavarok, bizonyos gyógyszerek (szteroidok, biszfoszfonátok, daganatellenes szerek) szedése, korábbi sugárterápia a tervezett műtéti területen, erős dohányzás. Az, hogy az implantáció elvégezhető-e, kizárólag a páciens, valamint a szájhigiénés szokások alapos vizsgálata után dönthető el.

 

Lépjen velünk kapcsolatba!

Az implantáció menete

A kezelés megtervezése

Röntgen, illetve CT felvételek alapján határozzuk meg a behelyezni kívánt implantátum pontos helyét. A hely kiválasztásakor figyelembe kell venni a rendelkezésre álló csont mennyiségét, minőségét, anatómiai jellegzetességeit, az implantátum környező fogaktól való távolságát, valamint a fogpótlás elkészítésének szempontjait is. Erre azért van szükség, hogy a későbbi korona, híd, vagy kivehető implantációs fogpótlás esztétikája, valamint működése a lehető legtermészetesebb legyen.

A beavatkozás lépései

Helyi érzéstelenítésben a szájüregi nyálkahártyát a csontról elemelve furatokat készítünk, melyet követően gépi és kézi eszközökkel helyezzük be a csontba az optimális méretű implantátumokat. Ezt követően a nyálkahártyát eredeti helyzetébe fektetjük vissza, a sebzárás az egyedi helyzetnek leginkább megfelelő finom, mikrosebészeti varróanyagok segítségével történik. A műtétet követően általában 7 nap múlva távolítjuk el a varratokat.

 

Kiegészítő műtéti eljárások

 • Csontpótló eljárások
 • Lágyrészpótló eljárások

Amennyiben az előzetes tervezés során elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a behelyezni kívánt implantátum számára nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csont-, illetve ínyszövet, a pácienseinkkel történő előzetes megbeszélés alapján kiegészítő műtéti eljárásokat is alkalmazunk. Korábbi gyulladásos folyamatok, csontvesztést okozó fogeltávolítás, baleset okozta sérülés, valamint a csontszövet funkcióvesztés következtében kialakult sorvadása miatt szükséges lehet csontpótló eljárások, úgynevezett augmentációs kezelések elvégzésére. Ezek rendelőnkben helyi érzéstelenítésben, gyakran az implantátum behelyezésével egy időben történnek.

Fontos tudni, hogy az ambulánsan elvégezhető augmentációs kezelések döntő többséget szintetikus, illetve állati eredetű csontpótló anyagok segítségével végezzük. Bizonyos esetekben szükség lehet kis mennyiségű saját csontszövet felhasználására, mely legtöbbször az adott műtéti területen rendelkezésre áll. Ezáltal elkerülhető egy újabb műtéti sebzés, valamint az azzal járó járulékos panaszok is.

A rendelőnkben végzett lágyrész-plasztikai eljárások segítségével a csontszövethez hasonlóan az implantátum körüli íny vastagsága is megnövelhető. Ezek a beavatkozások aprólékos, mikrosebészeti megközelítést igényelnek, kis mennyiségű saját ínyszövettel, illetve szintetikus, vagy állati eredetű membránokkal végezhetőek.

 

Teendők műtét előtt és után

 • Fontos a műtét előtti étkezés, valamint a szokásos gyógyszerek bevétele
 • Megfelelő műtét előtti és utáni szájhigiénét kell fenntartani
 • Lényeges a műtét utáni azonnali hűtés, megfelelő gyógyszerelés, szájöblítés

Műtét előtt

A műtéti beavatkozáson áteső páciens számára fontos, hogy kipihenten, jóllakottan, ne éhgyomorral érkezzen. Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy a beavatkozás előtt étkezzen, szokásos gyógyszereit vegye be. A beadott érzéstelenítő hatásának megszűntéig nem szabad enni.

Műtét után

A műtétet követően fontos, hogy a páciens fokozott figyelmet fordítson a szájhigiénére, a műtéti terület ápolására. A beavatkozás másnapjától szükséges a műtéti seb egyéni utasítás szerinti tisztítása, valamint fogmosást követően antibakteriális, klórhexidin tartalmú szájöblítő használata. A felírt gyógyszereket (fájdalomcsillapítót, antibiotikumot, gyulladásgátló szereket) előírás szerint kell alkalmazni. A műtétet követő két napban a megfelelő területet az arcon kívülről erősen hűteni kell a minden esetben kialakuló duzzanat csökkentése érdekében. A műtét utáni 2 hetes gyógyulási időszakban tilos a dohányzás, a felírt antibiotikumok sok esetben alkohol fogyasztását nem teszik lehetővé.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Kockázatok, szövődmények

A műtétet követő első néhány napban enyhe fájdalom, duzzanat, esetleg az arcon véraláfutás kialakulása előfordulhat. Ezek a szervezet természetes válaszreakciói, nem utalnak semmilyen rendellenességre. Az implantációt követően igen ritkán, de előfordulhat múló természetű zsibbadás, utóvérzés. Gondos és körültekintő tervezés, valamint kíméletes műtéttechnika esetén ezek valószínűsége alacsony, és a kialakult szövődmények legtöbbször jól orvosolhatóak.

Az implantátum elvesztése, kilökődése a rendelőnkben használt csúcsminőségű anyagoknak és technológiáknak köszönhetően nemzetközi irodalmi adatok szerint a műtétet követő első 5 évben 2%-ban fordul csupán elő. A ritkán előforduló implantátum vesztéseket szinte mindig a megfelelő szájhigiéne hiánya miatt kaialakuló bakteriális gyulladás (periimplantitis) miatt kialakuló csontvesztés okozza. Szintén fokozott rizikótényezőnek minősül az erős dohányzás.

 

Implantációs fogpótlások

 • Részleges, vagy akár teljes fogatlanság esetén is tökéletesen természetes megoldást nyújtanak
 • Szakszerű elkészítéssel és gondos ápolással egy életre szóló megoldást kínálhatnak
 • Segítségükkel jelentősen javul a páciensek életminősége

Implantátumok alkalmazásával az elvesztett fog gyökerének pótlása révén készíthető korona, vagy hídpótlás, míg hagyományos eljárásokkal az csak a szomszédos ép fogak lecsiszolásával, foganyagának megsértésével valósítható meg.

Az implantátumokra helyezett koronák, hidak képesek az eredeti esztétikát és funkciót helyreállítani.

Az implantátumok továbbá lehetővé teszik rögzített fogpótlás készítését olyan esetekben is, amikor hagyományos fogászati módszerekkel csak kivehető fogpótlás készítése volna lehetséges. Ezekben az esetekben az implantációs fogpótlás jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes komfortérzet mellett kiváló esztétikai hatást nyújt.

A megfelelő helyre behelyezett implantátumok akár a már korábban elkészített, billegő, evés, beszéd során kellemetlenségeket okozó kivehető fogpótlásokat is képesek stabilizálni. Mindezen tényezők együttesen a páciensek életminőségének nagyfokú javítását szolgálják.

 

Implantátumok gondozása

 • Elengedhetetlen a magas szintű egyéni szájhigiéne
 • 3-6 havonta rendelői ínytisztításon szükséges résztvenni

A szájhigiéne fontossága

Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikere nagymértékben a pácienstől függ, a megfelelő eszközökkel végzett alapos szájápolás elengedhetetlen. A fogkefén kívül elengedhetetlen speciális eszközök használata, melyekről rendelőnkben kaphat személyre szabott felvilágosítást. Ilyen eszközök például a fogköztisztító kefék, különböző fogselymek. A fogpótlás átadásakor megmutatjuk és el is magyarázzuk a helyes fogmosási technikát és a fenti eszközök megfelelő használatát.

Rendelői utógondozás

Annak érdekében, hogy a fogpótlás minél hosszabb ideig panaszmentesen működőképes és esztétikus maradhasson, a pácienseknek 3-6 havonta ellenőrzésen, valamint professzionális ínytisztításon kötelesek megjelenni. Ilyenkor ellenőrizzük az implantátumok körüli szövetek épségét is. Amennyiben az előírt ellenőrzések alkalmával kezdődő gyulladást fedezünk fel, az általában könnyen orvosolható, későbbi szövődménytől nem kell tartani.

Garancia

A kontrollvizsgálatokon történő megjelenés sorozatos elmulasztása, és a kötelezően előírt ínytisztítás hiánya miatt kialakuló gyulladásos szövődmények, esetleges implantátum elvesztés miatt a felelősség a pácienst terheli, ilyen esetekben az implantátumokra és azokra készített fogpótlásokra érvényes szokásos garancia is érvényét veszti.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Telefonszám

Központi szám: +36-1/365-6674
Mobil: +36-30/257-6088

Cím

H-1114 Budapest, Fehérvári út 7., I./3.

E-mail

Facebook

Üzenetküldés

Térkép