1. Az ínyplasztika szerepe a fogíny egészségének helyreállításában 

Az íny szerepe, bőrünkhöz hasonlóan sokrétű, azonban nyugodtan kijelenthetjük, hogy egyik legfontosabb feladata a fognyaki terület és a csontozat védelme 

 • a mechanikus, 
 • termikus és 
 • kémia traumáktól valamint 
 • a kórokozóktól (baktériumok, vírusok, gombák, stb.).

A fogíny maga a fogágynak nevezett szövetkomplexum része; kollagénben és egyéb kötőszöveti rostokban gazdag lágyszövet. Egészsége nem csak esztétikai okokból fontos, de kiemelkedő szerepe van az egész szervezet védelmében.

Különböző kóros irritáció hatására a fogíny más módon reagálhat, de leglátványosabb tünetek lehetnek az 

 • ínyvérzés
 • duzzanat
 • fogíny visszahúzódás.

Kezelésük az okozó tényezőtől függően sokrétű lehet; van, hogy csak műtéti úton, azaz fogínyplasztika segítségével lehetséges a korrekció.

2. A fognyaki érzékenység

A fognyaki érzékenység egy kifejezetten kellemetlen, a páciens életét akár komoly mértékben befolyásoló tünet lehet. Oka és súlyossága egyénfüggő. Kialakulásának hátterében a gyökérfelszín fogíny visszahúzódás miatti felszínre kerülése áll. 

Az ínyvisszahúzódást okozhatja

 • fogágybetegség (“fogínysorvadás”, parodontitis),
 • trauma (pl. nem megfelelő eszközzel és technikával végzett fogmosás) és
 • ún. vékony biotípusú pácienseknél fogszabályozó kezelés.

A fognyaki érzékenység megszüntethető

 • enyhébb esetben speciális fogkrémekkel (pl. Sensodyne Rapid, “zöld” Elmex)
 • fogorvosi ecsetelőkkel, lakkokkal
 • fognyaki tömésekkel
 • ínyplasztikával, azaz a fogíny visszahúzódás műtéti korrekciójával, valamint
 • súlyos esetben a fog gyökérkezelésével.

3. A fogíny visszahúzódás kezelése ínyplasztika segítségével

Sajnos nem minden típusú fogíny visszahúzódás korrigálható ínyplasztika segítségével. Egy keskeny és kis mértékű ínyvisszahúzódás könnyebben és nagy százalékban tökéletesen korrigálható, ezzel szemben egy széles és mély fogíny visszahúzódás műtéti fedése néha csak részlegesen vagy egyáltalán nem valósítható meg. 

Ahhoz, hogy tartós és sikeres legyen az ínyplasztika, gyakran szükséges az ínyt megvastagítani. Ínyvastagítás és ínyplasztika lehetséges 

Nem minden esetben használható mindegyik eljárás. A alkalmazandó ínyplasztika technika és membrán típusa az adott szituáció és megbeszélés szerint kerül kiválasztásra.

előtte utána ínyrecesszió

4. Az ínymosoly korrekciója ínyplasztikával

Ínymosolyról (angolul gummy smile) akkor beszél, ha mosolygáskor a felső fogakon túl az íny is látható bizonyos mértékben. Ez a jelenség nem mindenkinél tapasztalható, egyéni variáció és nem számít kórosnak. Korrekciója csakis esztétikai beavatkozás. 

Ínymosoly korrekciójakor is szükséges az egyéni, személyes konzultáció és alapos vizsgálat, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a beavatkozással

5. Az ínyplasztikai kezelések menete

Mint minden fogorvosi-parodontológiai kezelés, az ínyplasztika is helyi érzéstelenítéssel kezdődik. Ezután megtörténik a szituációnak megfelelő lebenyképzés. A graftanyag behelyezése után a lebenyt finom varratokkal rögzítjük. Amennyiben a szájpadlásból történt a graft kivétele, úgy a szájpadlásra egy sebvédő pakolás kerül rögzítésre. 

A rövidtávú gyógyulás 2 hét, ami után eltávolításra kerülnek a varratok. Ebben az időszakban a műtött területet szigorúan tilos fogkefével tisztítani, nézegetni; nem javasolt megerőltető tevékenységet folytatni. Kerülendő a kemény, forró és/vagy csípős ételek fogyasztása és a dohányzás is. Amennyiben szükséges, úgy antibiotikum kerül felírásra. Javasolt néhány napig fájdalomcsillapító szedése és a terület jégzselével történő hűtése.

A szövetek érése körülbelül 3-6 hónap alatt végbemegy, ekkor értékelhető először a végeredmény.

Az ínyplasztikai eljárások menete röviden:

 1. érzéstelenítés
 2. vérvétel, amennyiben PRF membrán kerül alkalmazásra
 3. lebenyképzés
 4. donorterület érzéstelenítése és a graft kivétele, amennyiben a szájpadlásból történik a kötőszövet kinyerése, sebpakolás felhelyezése
 5. graftanyag rögzítése
 6. varratok behelyezése
 7. kontrollok, varratszedés

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a mélyharapás vagy bármilyen más harapási rendellenesség kapcsán kérdése vannak, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!