Egy másik posztban már részletesen tárgyaltuk a fogínygyulladás témakörét, a parodontológiai kezelésekről szóló aloldalunkon pedig megtalálható a hozzá kapcsolódó összes lényeges információ. (És természetesen a parodontális kezelések árai is elérhető weboldalunkon.) 

Valóban népbetegség a fogínysorvadás?

A magyar lakosság közel 80-90%-a érintett ebben a betegségben, ennek ellenére sajnos rendkívül kevesek tudnak róla. Mi A magyar lakosság közel 80-90%-a érintett ebben a betegségben kisebb-nagyobb mértékben, ennek ellenére sajnos rendkívül kevesek tudnak róla. Mi is ez a kórkép? Hogyan alakul ki, és hogyan történik az ínysorvadás gyógyítása?

Miről ismerhető fel a fogínysorvadás? A fogínysorvadás tünetei

A fogínysorvadás helyesen, orvosi szakkifejezéssel fogágybetegség (parodontitis), baktériumok okozta, krónikus gyulladásos betegség, mely az esetek legnagyobb részében kevés panasszal jár.

Tünete lehet többek között a:

 • fogínyvérzés,
 • ínyduzzanat, íny dagadás,
 • fogíny fájdalom (a fogínysorvadást megelőző és kísérő ínygyulladás tünete),
 • rossz lehelet,
 • a fogíny visszahúzódása,
 • fogak elvándorlása
 • nagy mennyiségű fogkő felhalmozódása, valamint
 • előrehaladottabb állapotban a fogak mozgathatósága,
 • illetve kisebb trauma okozta kiesése.

A fogínysorvadás okai

A betegség alapvető oka a tartósan el nem távolított lepedék és fogkő.

Ezek kitűnő életteret biztosítanak olyan agresszívabb baktériumoknak, melyek elősegítik a fogszuvasodás kialakulása mellett a fogínygyulladás (latinul: gingivitis) és az ínysorvadás (latinul: parodontitis)  kialakulását. Kezdetben csak az íny gyullad be. Ilyenkor az ínyszél duzzadt, vörös, érintésre (pl. fogmosás közben) vérzik. Fájdalom szintén előfordulhat.

Kezeletlen esetben az ínygyulladás átmehet fogágybetegségbe, amikor is a fogat tartó szövetek, csont is elkezdenek elbomlani. Ilyenkor a fog és az íny között úgynevezett tasak alakul ki, mely otthoni szájhigiénés eszközökkel és módszerekkel nem tisztítható. Emiatt állandó, gyulladást fenntartó tényezővé válik, mely a betegség előrehaladását, súlyosbodását segíti elő.

Fogínysorvadás (fogágybetegség) legtöbbször tartósan fennálló ínygyulladás talaján alakul ki. Azonban léteznek további olyan betegségek, egészségi állapotok, káros szokások is, melyek elősegítik a fogágybetegség kialakulását, vagy súlyosbíthatják annak lefolyását. 

Vegyük sorra, mik lehetnek ezek:

Rossz szájhigiéné 

A megfelelő eszközökkel és technikával végzett fogmosással megelőzhető a fogínysorvadás kialakulása. Fennálló betegség esetén az ínysorvadás megállítása, orvosi kezelése is sikertelen lesz, ha a páciens nem tudja megfelelően fenntartani a tökéletes szájhigiénét.

Nehezen tisztítható fogak, rossz pótlások

A rendellenesen (pl. soron kívül vagy belül álló, elfordult) álló fogak gyakran speciális technikákkal tisztíthatóak csak. Ezeken a területeken gyakrabban halmozódik fel lepedék és fogkő, így a baktériumok is. A nehezen tisztítható, esetlegesen már rossz pótlások (híd, korona) és tömések szintén elősegíthetik a baktériumok íny körül történő felhalmozódását.

Dohányzás  

A dohányzás közben a szájüregbe kerülő mérgező anyagok hatására szűkülnek az íny hajszálerei, aminek következtében romlik a vérellátás. Ennek köszönhető az is, hogy tipikus ínygyulladásra utaló jelek ritkán jelentkeznek. Emellett az immunrendszer különböző sejtjeire is gátló hatással van ez a káros szenvedély. Így tovább rontja a fogínysorvadást okozó baktériumok elleni védekezőképességet.

Örökletes tényezők  

Olyan genetikai eltérésekre gondolunk, amik az immunrendszer elemeinek megváltozását okozzák, így csökkentve a védekezőképességet.

A szájüregi flóra összetétele 

A csecsemőkorban kialakuló szájüregi flóra elemeit nagyban befolyásolja a családtagok szájhigiénéje. Ha a családban valamelyik szülő vagy hozzátartozó fogágybeteg és nyála a csecsemő nyálával keveredik (például a családtag megkóstolja a gyermek ételét, hogy nem túl forró-e), nagy eséllyel telepednek meg a gyermek szájában a betegséget kialakító baktériumok is.

Hormonális változások  

Serdülőkor, de terhesség alatt is olyan hormonális változások mennek végbe a női szervezetben, amik felerősíthetik a már meglévő fogínysorvadás tüneteit és gyorsíthatják a szövetpusztulást. 

Általános szervezeti tényezők  

Ennek a csoportnak a legfontosabb tagja a kezeletlen cukorbetegség, melynek meglétekor hosszú távon olyannyira gátlódik a kórokozók elleni immunválasz, hogy egyéb rizikótényezők és tökéletes szájhigiéné mellett is súlyos csontpusztulás alakulhat ki, ami a fogak elvesztéséhez vezethet.


Hasonlóan súlyos következményekkel jár, ha egyéb okokból lép fel immunhiányos állapot (pl. HIV fertőzés esetén, gyógyszer okozta immunhiányos állapotban, stb.)

Gyógyszerszedés  

Léteznek olyan gyógyszerek, melyek a meglévő bakteriális gyulladás tüneteit súlyosbíthatják. 

Ilyenek például:

 • egyes epilepszia elleni gyógyszerek,
 • bizonyos vérnyomáscsökkentők
 • és a szervátültetett betegeknél használt Cyclosporin.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a gyógyszerek nem önmagukban okozzák az ínyduzzanatot, hanem a meglévő gyulladás okozta íny megnagyobbodást fokozzák.

Említést érdemelnek a daganatos betegségek vagy csontritkulás meglétekor használt biszfoszfonát-származékok. Szedésükkor megnehezítik a csontpusztulás és fogíny visszahúzódás kezelését a sebészi beavatkozásokat követően magasabb számban előforduló csontnekrózis (csontelhalás) miatt. Hasonlóan hátráltató tényező a hosszan tartó szteroidterápia is.

Nem lehetetlen a fogínysorvadás kezelése – vegyük sorra hogyan történik a fogínysorvadás megállítása

A fogínysorvadás orvosi szakszóval parodontitis (és nem paradontózis, ami helytelen).

1. Állapotfelmérés

Első alkalommal részletes állapotfelmérés történik. Vizsgáljuk a páciens fogmosási technikáját, valamint, hogy melyik fog mellett találhatók a korábban már említett tasakok. Emellett figyelembe vesszük az előbb tárgyalt rizikótényezők jelenlétét. A meglévő adatok alapján elkészítjük a kezelési tervet.

2. A menthetetlen fogak eltávolítása

Sajnos nem minden fog menthető meg. Azokat a fogakat, amelyek körül már túlságosan nagy a csontpusztulás, el kell távolítani, hiszen csak a gyulladás fenntartásában játszanak szerepet és ártanak a többi, még menthető fognak.

 A fogínysorvadás kezelése a rendelőben.

3. Megelőző kezelések

Az esetleges fogeltávolítások után megkezdjük a fogkő, a lepedék, a gyulladásos szövet és ezekkel együtt a kórokozó baktériumok eltávolítását. 

Ehhez többfajta műszert használhatunk:

 • Gépi műszereket, például az ultrahangos depurátort; jellemzően általános fogkőleszedéskor szoktuk használni.
 • Speciális, kézi műszereket, küretteket, amelyekkel helyi érzéstelenítés mellett mélyebben benyúlunk a tasakokba, hogy az otthon elérhetetlen helyeket is megtisztítsuk, ezzel elősegítve a gyógyulást. Ezek a tisztítások esetfüggően több alkalommal is történhetnek.
 • Bizonyos esetekben az ínysorvadás gyógyításához szükség lehet parodontális műtéti beavatkozásokra is. Ennek során az ínyt a fogakról lehajtva közelítik meg a súlyos csonthiány területét, majd alapos tisztítást követően csontpótló, regeneratív anyagok alkalmazásával még a korábban mozgó fogak is megmenthetőek ideális esetben. A műtét után 2-3 napig tartó enyhe fájdalom és 5-7 napig tartó duzzanat jelentkezhet.

4. A megfelelő fogápolás elsajátítása

Az ínysorvadás és a fogínygyulladás oka az el nem távolított lepedék valamint az ebben megtelepedő baktériumok. Ezért fontos, hogy a páciens otthoni szájhigiénéjét fejlesszük, hiszen tökéletesen fenntartott, lepedékmentes környezet nélkül gyógyulás nagyon kis eséllyel jöhet létre. Megmutatjuk milyen eszközökkel és milyen technikával szükséges fogat mosni, a lepedéket eltávolítani.

5. Antibiotikumos kezelés

Antibiotikumos terápiára az esetek döntő többségében nincsen szükség, például a fogínygyulladás gyógyszer nélkül is gyógyulhat. Azonban a súlyos gennyes fogínysorvadás és fogínygyulladás kezelése antibiotikummal támogatva történik.

Nem minden esetben kell mindegyik kezelési lépésen átesni. Az ínygyulladás kezelése a lepedék és a fogkő eltávolításával, valamint az otthoni szájhigiéné fejlesztésével történik; az esetek döntő részében a fogínygyulladás gyógyszer (pl. antibiotikum) nélkül gyógyítható.

6. Fenntartó kezelés, kontrollok

Az elvesztett fogazat pótlása (rehabilitáció) után hosszan tartó eredményt és gyulladásmentes állapotot csak akkor lehet elérni, ha a páciens 3-6 havonta kontrollon és ultrahangos íny körüli tisztításon megjelenik a rendelőben. Ennek tartós elmulasztása esetén sajnos akár rövid távon belül kiújulhat a gyulladás.

Lehetséges-e a fogínysorvadás kezelése házilag?

Az ínysorvadás, vagy fogágybetegség egyik jellegzetessége a fog és az íny között kialakuló tasak. Ezekbe a tasakokba az ételmaradék és a baktériumok is nagyon könnyedén bejutnak, tisztításuk azonban bonyolult, otthoni körülmények között lehetetlen.

A fogínysorvadás megállítása tehát nem lehetséges pusztán a tünetek megszüntetésével (például szájvízzel való öblögetéssel, stb.). A gyulladást fenntartó okokat kell megszüntetni, hogy tartós eredményt érjünk el. Ugyanez igaz további fogínysorvadás elleni szerek esetében is. A fogínygyulladás fogkrém segítségével sem kezelhető hatékonyan, legfeljebb a tünetei enyhíthetők ideig-óráig. A fogínygyulladás kezelése ecsetelő használatával sem lehet eredményes otthon.

Az okok megszüntetéséhez mindenféleképpen szükség van orvosi beavatkozásra, tehát az ínysorvadás kezelése otthon tartós eredménnyel nem lehetséges. Gennyes ínygyulladás kezelése házilag szintén ellenjavallt, ajánlott parodontológus szakorvos felkeresése.

A fogínysorvadás kezelése otthon tehát nem javasolt, bízzuk ezt inkább a fogorvosunkra, aki hatékonyan képes fellépni az ínysorvadás ellen. 

10 leggyakrabban feltett kérdés a fogínysorvadásról

Fogínysorvadás kezelése házilag nem lehetséges
 1. Mi a fogínysorvadás? 

Helyes orvosi megnevezése fogágybetegség, egy baktériumok okozta krónikus gyulladás, melynek lényege a fogat körülvevő szövetek pusztulása, ami a fog elvesztéséhez vezet.

 1. Milyen tünetei lehetnek a fogínysorvadásnak? 

Leggyakoribb tünetei az ínyvérzés és ínyduzzanat (az ínygyulladás tünetei), rossz lehelet, nagy mennyiségű fogkő jelenléte. Ínyfájdalom is előfordulhat. Előrehaladott állapotban a fogak mozgathatósága hívja fel rá a figyelmet.

 1. Otthon is kezelhető az ínysorvadás? 

Az ínygyulladás a szájhigiéné rendbetételével kezelhető otthon is. Azonban a fogínysorvadás kezelése otthon nem eredményes önmagában, csak orvosi beavatkozással együtt szüntethető meg. Szintén kerülendő a gennyes ínygyulladás kezelése házilag

 1. Milyen vitamint érdemes szedni fogínysorvadás esetén? 

Ínygyulladások bizonyos fajtáinál C-vitamin vagy B-vitamin komplex szedése előnyös lehet.  A gyulladt fogíny vitamin hatására gyorsabban gyógyulhat.

 1. A szájvíz segít ínysorvadáskor? 

Parodontális műtéti beavatkozások utáni gyógyulási időszakban terápiásan alkalmazunk speciális, fertőtlenítő hatású klórhexidin tartalmú szájvizet. A hétköznapi életben azonban ezek használata tartósan nem javasolt.

 1. Okoz-e fogínysorvadást az ínygyulladás? 

Igen. A hosszú ideig fennálló, kezeletlen ínygyulladás eredményezhet fogínysorvadást.

 1. Bölcsességfog okozhat-e fogínysorvadást? 

Igen. A rossz pozícióban álló, nehezen tisztítható bölcsességfogak hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Ebben az esetben a fogínysorvadás gyógyítása kiegészül a bölcsességfog eltávolításával.

 1. Javasolt antibiotikumos kezelés fogínysorvadás esetén? 

Orvosi utasításra javasolt az antibiotikumos terápia, azonban nem minden esetben szükséges. Súlyosabb esetben fogágybetegség és fogínygyulladás kezelése antibiotikummal támogatva történik.

 1. Fájdalmas-e a fogínysorvadás kezelése? 

Nem. A kezelések helyi érzéstelenítésben történnek. A páciens fogíny visszahúzódás kezelése közben mindössze a zsibbadást érzi; kellemetlen, fájdalmas érzést nem.

 1.  Miért a Dentpointhoz forduljak, ha fogínysorvadásom van? 

Rendelőnk szakmai vezetője, Dr. Molnár Bálint parodontológus, egyetemi docens PhD. tudományos fokozattal és több mint 15 éves egyetemi oktatói tapasztalattal rendelkezik. Az általa vezetett csapat szakértelme szavatolja a rendelőben végzett kezelések magas színvonalát.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a szájzárral vagy bármilyen más fogászati problémával kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!

Kép forrása: https://www.freepik.com/