Egy másik posztban már részletesen tárgyaltuk a fogínygyulladás témakörét, a parodontológiai kezelésekről szóló aloldalunkon pedig megtalálható a hozzá kapcsolódó összes lényeges információ. (És természetesen a parodontális kezelések árai is elérhető weboldalunkon.)

Valóban népbetegség a fogínysorvadás?

A magyar lakosság közel 80-90%-a érintett ebben a betegségben, ennek ellenére sajnos rendkívül kevesek tudnak róla. Mi is ez a kórkép? Hogyan alakul ki, és hogyan történik a fogínysorvadás gyógyítása?

Miről ismerhető fel a fogínysorvadás?

A fogínysorvadás vagy helyesen, orvosi nevén fogágybetegség. Baktériumok okozta, krónikus gyulladásos betegség, mely az esetek legnagyobb részében kevés panasszal jár. Tünete lehet többek között az

 • ínyvérzés,
 • ínyduzzanat, íny dagadás,
 • fogíny fájdalom (az ínygyulladás tünete),
 • rossz lehelet,
 • nagy mennyiségű fogkő felhalmozódása, valamint
 • előrehaladottabb állapotban a fogak mozgathatósága.
Fogínysorvadás vagy orvosi néven fogágybetegség mitől alakul ki és hogyan kezelhető

A betegség okai a tartósan el nem távolított lepedék és fogkő.

Ezek kitűnő életteret biztosítanak olyan agresszívabb baktériumoknak, melyek elősegítik a fogínygyulladás (latinul: gingivitis) és a fogínysorvadás/fogágybetegség (latinul: parodontitis)  kialakulását.

Kezdetben csak az íny gyullad be. Ilyenkor az ínyszél duzzadt, érintésre (pl. fogmosás közben) vérzik.

Kezeletlen esetben az ínygyulladás átmehet fogágybetegségbe, amikor is a fogat tartó szövetek, csont is elkezdenek elbomlani. Ilyenkor a fog és az íny között úgynevezett tasak alakul ki, mely otthoni szájhigiénés eszközökkel és módszerekkel nem tisztítható; emiatt állandó, gyulladást fenntartó tényezővé válik, mely a betegség előrehaladását, súlyosbodását segíti elő.

Milyen betegségek következtében alakulhat ki fogínysorvadás?

Fogínysorvadás (fogágybetegség) legtöbbször tartósan fennálló ínygyulladás talaján alakul ki. Azonban léteznek olyan betegségek, egészségi állapotok, viselkedési formák is, melyek elősegítik a fogágybetegség kialakulását, vagy súlyosbíthatják annak lefolyását. Ezek a:

 • a rossz szájhigiéné – megfelelő eszközökkel és technikával végzett fogmosással megelőzhető a fogínysorvadás kialakulása. Fennálló betegség esetén a fogínysorvadás megállítása, orvosi kezelés is sikertelen lesz, ha a páciens nem tudja megfelelően fenntartani a tökéletes szájhigiénét.
 • dohányzás – a dohányzás közben a szájüregbe kerülő mérgező anyagok hatására szűkülnek az íny hajszálerei, aminek következtében romlik a vérellátás. Továbbá az immunrendszer különböző sejtjeire is gátló hatással vannak, amik tovább rontják a fogínysorvadást okozó baktériumok elleni védekezőképességet.
 • örökletes tényezők – olyan genetikai eltérésekre gondolunk, amik az immunrendszer elemeinek megváltozását okozzák, így csökkentve a védekezőképességet.
 • a szájüregi flóra összetétele – a csecsemőkorban kialakuló szájüregi flóra tagjait nagyban befolyásolja a családtagok szájhigiénéje. Ha a családban valamelyik szülő vagy hozzátartozó fogágybeteg és nyála a csecsemő nyálával keveredik (például a családtag megkóstolja a gyermek ételét, hogy nem forró-e), nagy eséllyel telepednek meg a gyermek szájában a betegséget kialakító baktériumok is
 • hormonális változások – serdülőkor, de terhesség alatt is olyan hormonális változások mennek végbe a női szervezetben, amik felerősíthetik a már meglévő fogínysorvadás tüneteit és gyorsíthatják a szövetpusztulást. Fogamzásgátló tabletták szedése hasonló tüneteket okozhat.
 • általános szervezeti tényezők – ennek a csoportnak a legfontosabb tagja a kezeletlen cukorbetegség, melynek meglétekor hosszú távon olyannyira gátlódik a kórokozók elleni immunválasz, hogy egyéb rizikótényezők és tökéletes szájhigiéné mellett is súlyos csontpusztulás alakulhat ki, ami a fogak elvesztéséhez vezethet.
  Hasonlóan súlyos következményekkel jár, ha egyéb okokból lép fel immunhiányos állapot (pl. HIV fertőzés esetén, gyógyszer okozta immunhiányos állapotban, stb.)
 • gyógyszerszedés – léteznek olyan gyógyszerek, melyek a meglévő bakteriális gyulladás tüneteit súlyosbíthatják. Ilyen gyógyszerek
  1. egyes epilepszia ellenes gyógyszerek
  2. bizonyos vérnyomáscsökkentők és
  3. a szervátültetett betegeknél használt Cyclosporin.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a gyógyszerek  nem önmagukban okozzák az ínyduzzanatot, hanem a meglévő gyulladás okozta íny dagadást fokozzák.

Említést érdemelnek a daganatos betegségek vagy csontritkulás meglétekor használt biszfoszfonát származékok. Szedésükkor megnehezített a fogíny visszahúzódás kezelése a sebészi beavatkozásokat követően magasabb számban előforduló csontnekrózis (csontelhalás) miatt. Hasonlóan hátráltató tényező a hosszan tartó szteroid-terápia is.

Nem lehetetlen a fogínysorvadás kezelése – vegyük sorra hogyan történik a fogínysorvadás megállítása

 • Első alkalommal részletes állapotfelmérés történik. Vizsgáljuk a páciens fogmosási technikáját, valamint, hogy melyik fog mellett találhatók a korábban már említett tasakok. Emellett figyelembe vesszük az előbb tárgyalt rizikótényezők jelenlétét. A meglévő adatok alapján elkészítjük a kezelési tervet.
 • Sajnos nem minden fog menthető meg. Azokat a fogakat, amelyek körül már túlságosan nagy a csontpusztulás, el kell távolítanunk, hiszen csak a gyulladás fenntartásában játszanak szerepet és ártanak a többi, még menthető fognak.
 • Az esetleges fogeltávolítások után megkezdjük a fogkő, a lepedék, a gyulladásos szövet és ezekkel együtt a kórokozó baktériumok eltávolítását. Ehhez több fajta műszert használhatunk:
  • gépi műszereket, mint az ultrahangos depurátort; jellemzően általános fogkőleszedéskor szoktuk használni.
  • speciális, kézi műszereket, küretteket, amelyekkel helyi érzéstelenítés mellett mélyebben benyúlunk a tasakokba, hogy az otthon elérhetetlen helyeket is megtisztítsuk, ezzel elősegítve a gyógyulást. Ezek a tisztítások eset függően több alkalommal is történhetnek.
  • bizonyos esetekben a fogínysorvadás gyógyításához szükség lehet parodontális műtéti beavatkozásokra is. Ennek során az ínyt a fogakról lehajtva közelítik meg a súlyos csonthiány területét, majd alapos tisztítást követően csontpótló, regeneratív anyagok alkalmazásával még a korábban mozgó fogak is megmenthetőek ideális esetben. A műtétet követően 2-3 napig tartó enyhe fájdalom és 5-7 napig tartó duzzanat jelentkezhet.
 • A fogínysorvadás és a fogínygyulladás okai az el nem távolított lepedék valamint az ebben megtelepedő baktériumok. Ezért fontos, hogy a páciens otthoni szájhigiénéjét fejlesszük, hiszen tökéletesen fenntartott, lepedékmentes környezet nélkül gyógyulás nagyon kis eséllyel jöhet létre. Megmutatjuk milyen eszközökkel és milyen technikával szükséges fogat mosni, a lepedéket eltávolítani.
 • Antibiotikumos terápiára az esetek döntő többségében nincsen szükség, például a fogínygyulladás gyógyszer nélkül is gyógyulhat. Azonban súlyos gennyes fogínysorvadás és fogínygyulladás kezelése antibiotikummal támogatva történik.

Nem minden esetben kell mindegyik kezelési lépésen átesni. Ínygyulladás kezelése a lepedék és a fogkő eltávolításával, valamint az otthoni szájhigiéné fejlesztésével történik; az esetek döntő részében a fogínygyulladás gyógyszer (pl. antibiotikum) nélkül gyógyítható.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Lehetséges-e az ínysorvadás kezelése házilag?

Az ínysorvadás, vagy fogágybetegség egyik jellegzetessége a fog és az íny között kialakuló tasak. Ezekbe a tasakokba az ételmaradék és a baktériumok is nagyon könnyedén bejutnak, tisztításuk azonban bonyolult, otthoni körülmények között lehetetlen.

A fogínysorvadás megállításához nem elég a tünetek megszüntetése (például szájvízzel való öblögetés, stb.), a gyulladást fenntartó okokat kell megszüntetni, hogy tartós eredményt érjünk el.

Az okok megszüntetéséhez mindenféleképpen szükség van orvosi beavatkozásra, tehát fogínysorvadás kezelése otthon tartós eredménnyel nem lehetséges. Gennyes ínygyulladás kezelése házilag szintén ellenjavallt, ajánlott parodontológus szakorvos felkeresése.

10 leggyakrabban feltett kérdés a fogínysorvadásról

 1. Mi a fogínysorvadás?– Helyes orvosi megnevezése fogágybetegség, egy baktériumok okozta krónikus gyulladás, melynek lényege a fogat körülvevő szövetek pusztulása, ami a fog elvesztéséhez vezet.
 2. Milyen tünetei lehetnek a fogínysorvadásnak?– Leggyakoribb tünetei az ínyvérzés és ínyduzzanat (az ínygyulladás tünetei), rossz lehelet, nagy mennyiségű fogkő jelenléte. Ínyfájdalom is előfordulhat. Előrehaladott állapotban a fogak mozgathatósága hívja fel rá a figyelmet.
 3. Otthon is kezelhető az ínysorvadás?– Az ínygyulladás a szájhigiéné rendbetételével kezelhető otthon is; azonban a fogínysorvadás kezelése otthon nem eredményes önmagában, csak orvosi beavatkozással együtt szüntethető meg.Szintén kerülendő gennyes ínygyulladás kezelése házilag
 4. Milyen vitamint érdemes szedni fogínysorvadás esetén?– Ínygyulladások bizonyos fajtáinál C-vitamin, vagy B-vitamin komplex szedése előnyös lehet; a gyulladt fogíny vitamin hatására gyorsabban gyógyulhat.
 5. Szájvíz segít ínysorvadáskor?– Parodontális műtéti beavatkozások utáni gyógyulási időszakban terápiásan alkalmazunk speciális, fertőtlenítő hatású klórhexidin tartalmú szájvizet; azonban a hétköznapi életben ezek használata tartósan nem javasolt.
 6. Okoz-e fogínysorvadást az ínygyulladás?– Igen. Hosszú ideig fennálló, kezeletlen ínygyulladás eredményezhet fogínysorvadást.
 7. Bölcsességfog okozhat-e fogínysorvadást?– Igen. A rossz pozícióban álló, nehezen tisztítható bölcsességfogak hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Ebben az esetben a fogínysorvadás gyógyítása kiegészül a bölcsességfog eltávolításával.
 8. Javasolt antibiotikumos kezelés fogínysorvadás esetén?– Orvosi utasításra javasolt az antibiotikumos terápia, azonban nem minden esetben szükséges. Súlyosabb esetben fogágybetegség és fogínygyulladás kezelése antibiotikummal támogatva történik.
 9. Fájdalmas-e az ínysorvadás kezelése?– Nem. A kezelések helyi érzéstelenítésben történnek. A páciens fogíny visszahúzódás kezelése közben mindössze a zsibbadást érzi; kellemetlen, fájdalmas érzést nem.
 10. Miért a Dentpointhoz menjek, ha fogínysorvadásom van?- Rendelőnk szakmai vezetője, Dr. Molnár Bálint parodontológus, egyetemi adjunktus PhD. tudományos fokozattal és több mint 10 éves egyetemi oktatói tapasztalattal rendelkezik. Az általa vezetett csapat szakértelme szavatolja a rendelőben végzet kezelések igen magas színvonalát.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a szájzárral vagy bármilyen más fogászati problémával kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!

Kép forrása: https://www.freepik.com/