A cikk a budapestkornyeke.hu-n jelent meg.

Még a mai napig él a köztudatban az a tévhit, hogy az életkor előrehaladtával természetes a fogak kilazulása majd elvesztése. A valóság azonban szerencsére más: megfelelő körültekintéssel életünk végéig megőrizhetjük fogainkat.

A fogvesztés hátterében ugyanis az esetek jelentős részében a fogágybetegség áll. A betegség rendszeres fogászati kontroll mellett megelőzhető lenne, de még előrehaladott állapotban, már mozgó fog esetén is lehetséges a betegek állapotának stabilizálása vagy javítása.

Miért olyan veszélyes a fogágybetegség?

A fogágybetegség a társadalomban még mindig alig ismert betegség (sokan hívják fogínysorvadásnak), jelentőségét mutatja, hogy komoly közegészségügyi problémát jelent világszerte. A betegség  igen alattomos, legtöbbször hosszú évek alatt alakul ki, és jellemzően idősebb korban jelentkezik.

Mivel sokáig tünetmentes, sokszor már csak igen előrehaladott állapotban fedezik fel. Kialakulásának leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiéné, megelőző állapota az ebből következő fogínygyulladás. A fogínygyulladást a legtöbb esetben egy rutin ultrahangos fogkőleszedéssel kezelni lehetne, de a legtöbben nem tulajdonítanak jelentőséget a fogínyvérzésnek és nem látogatnak el időben a fogorvosi rendelőbe.

Ha az íny gyulladása tartósan fennáll, az íny felpuhul, elválik a fogaktól, esetenként vissza is húzódik, és beindul az úgynevezett tasakképződés. Ilyenkor a fogíny és a fog között baktériumokat, fogkövet és gyulladt szövetet tartalmazó tasakok képződnek, amelyet otthoni eszközökkel már nem lehet tisztítani. Ha itt sem történik kezelés, akkor a gyulladás továbbterjedhet a fogat tartó csontállományra, amely lassan elpusztul, a fog pedig kilazulhat, súlyos esetben pedig kieshet. Nem beszélve arról, hogy a kórokozók a véráramba kerülve további szövődményeket okozhatnak.

Mit lehet tenni a megelőzésért?

A fogágybetegség megelőzése a helyes fogápolásnál kezdődik, amelyben kritikus fontosságú a napi kétszeri alapos fogmosás és a fogköztisztítás is, fogselyemmel, valamint fogköztisztító kefével. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni vele, hogy még a legalaposabb fogápolás mellett is előfordulhatnak olyan nehezen elérhető helyek, ahol nem tudjuk eltávolítani a lepedéket és fogkő képződik, amely ideális környezetet teremt a káros baktériumok elszaporodásának.

Erre megoldás a fogorvosi rendelőben történő rendszeres fogkő eltávolítás, amit  a betegség súlyosságától függően 3-6 havonta javasolt elvégeztetni. A rendszeres fogkőleszedés további előnye, hogy fény derülhet a tünetmentes, kezdeti stádiumban lévő fogászati problémákra, amelyek ekkor még viszonylag könnyen kezelhetők.

Akkor is van megoldás, ha már megtörtént a baj

Sajnos Magyarországon még mindig igen gyakori, hogy a betegek csak akkor fordulnak fogorvoshoz, ha már valamilyen komoly panaszuk van, például elkezdődött egy fog kilazulása. Általában az elülső, metsző fogak kezdenek el először mozogni, mivel ezeknek csak egy kisméretű gyökerük van, míg az örlőknek több. Így az örlők még jelentősebb csontpusztulás esetén is képesek stabilak maradni.

Az is fontos tudnivaló, hogy egyetlen mozgó fog általában mindig rendszer szintű problémára utal, tehát ilyenkor a betegség már több fogat, a fogínyt és az állcsontot is érinti. A kezelést tehát mindenképpen érdemes elkezdeni: ha azt az egy fogat nem is sikerül megmenteni, a többinél még jelentős esély van.

Hogyan történik a kezelés?

Az első lépés a felborult szájüregi baktériumflóra visszaállítása. Ehhez arra van szükség, hogy professzionális tisztítással megszabaduljunk a kórokozóktól. Ilyenkor tehát egy ultrahangos és kézi eszközökkel történő íny feletti- és íny alatti fogkő eltávolítást végeznek, kitisztítják a már kialakult tasakokat. Súlyosabb esetben szükség lehet antibiotikumos kezelésre is, valamint a kilazult fog tehermentesítésére. Enyhébb esetekben már ez is elegendő, 2 hónap alatt erős, gyulladásmentes hegszövet alakulhat ki, amely már képes stabilizálni a fogakat.

Amennyiben nem történik jelentős javulás, a parodontológus szakorvos javasolhat műtétet, amely során a másképp nem elérhető területekről is eltávolítják a baktériumokat, majd ha szükséges, csontpótlást alkalmaznak. Ezután néhány hónap alatt önmagától is stabillá válhat a kilazult fog, de szükség esetén ezt a folyamatot esztétikus sínezéssel támogatják.

A gyógyulás fontos része a szakszerű szájápolás,  a 3-6 havonta történő fogkő eltávolítás, illetve nem szabad elhanyagolni a folyamatos kontrollt sem. Ha ez mind biztosított, a páciens akár az élete végéig megőrizheti a fogait!

A cikk Dr. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának docense és Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum vezetőjének szakmai támogatásával készült.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.