Mi a parodontológia jelentése?

A fogászat egyik speciális ága, a parodontológia Budapest és egész Magyarország területén elérhető. A fogágybetegség, orvosi néven parodontitis (közismert nevén fogínysorvadás) a fogat körülvevő szövetek baktériumok okozta gyulladásos megbetegedése. A fogágybetegségekre specializálódott fogorvos a parodontológus.

Egy másik posztban már részletesen tárgyaltuk a parodontológia témakörét, a parodontológiai kezelésekről szóló aloldalunkon pedig megtalálható a hozzá kapcsolódó összes lényeges információ. (És természetesen a parodontális kezelések árai is elérhető weboldalunkon.)

Legfontosabb parodontológiai kezelések

parodontológia avagy fogígysorvadás

A kezeléstnek több fázisra bonthatjuk.. Amikor még csak az ínyre korlátozódik a probléma, akkor a folyamat teljes mértékben visszafordítható. Ha a betegség átterjed a csontra, a károsodás megállítható, de nem minden esetben lehet teljesen visszafordítani. Ezért is nagyon fontos a megelőzés és a rendszeres ellenőrzés, hogy még idejében megkezdődhessen a megfelelő kezelés.

Szájhigiéniás oktatás, instruálás, motiválás: 

Ahhoz, hogy a terápia hatékony legyen, és hogy az eredmény tartós maradjon, a páciensek együttműködése elengedhetetlen. Ezért segítséget nyújtunk a megfelelő otthoni szájápolás elsajátításában, és az ellenőrzések során nyomon követjük, hogy ez hatékony is maradjon.

Depurálás/ fogkőeltávolítás:

A fogkőeltávolítás otthon nem lehetséges. Ezért ezt a rendelőben speciális kéziműszerek és ultrahangos készülék segítségével végezzük.

Régi, rosszul illeszkedő pótlások cseréje (úgynevezett lepedékfenntartó tényezők megszüntetése): 

mind a töméseknél, mind a rögzített és részleges kivehető pótlásoknál (koronák, hidak) sokkal gyakrabban kialakulhat fogágyprobléma. Ennek oka, hogy ezeken a helyeken nehezített a tisztítás, illetve ha nincs megfelelően előkészítve a fog, akkor szinte lehetetlen olyan pótlást készíteni rá, ami pontosan zár, nem emelkedik ki a fog síkjából.

Zárt kürett: 

Helyi érzéstelenítés mellett a fog mellett lévő, úgynevezett parodontális tasakokat (ínytasak, mely fenntartja a gyulladást) speciális kéziműszerekkel letisztítjuk.

Nyitott kürett: 

A parodontális sebészeti beavatkozások egyike. Helyi érzéstelenítésben, miután az ínyen metszéseket ejtünk, direkt rálátás mellett tisztítjuk ki a parodontális tasakokat, majd varratok segítségével visszafektetjük az ínyt. Akár csontpótló beavatkozások is elvégezhetőek ilyenkor . A varratokat 10-14 nap után eltávolítjuk.

Sínezés:

A mozgó fogak egymáshoz rögzítése. Ennek egyrészt az a célja, hogy segítsük a gyógyulást (ideiglenes sínek), másrészt pedig az, hogy a fogak további vándorlását megakadályozzuk (végleges sínezés). Ide tartoznak a fogszabályozó kezelés utáni retenciós sínek is, melyek megakadályozzák a fogak visszamozdulását a kezelés befejezése után.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Hogyan kezelhető a fognyaki érzékenység?

Ennek a folyamatnak a hátterében általában nem egyetlen ok áll. A fognyaki érzékenységet kiválthatja helytelen fogtisztítási technika:

  • túl erős sörtéjű fogkefe, erős csiszoló anyagot tartalmazó fogkrém. e
  • mellett éjszakai fogcsikorgatás,
  • de savas ételek és italok fogyasztása is okozhatja.

A fognyaki érzékenység jelentősen enyhíthető, ha szakszerűen kezelik az ínybetegségek következtében kialakuló fogínyvisszahúzódást – mivel ennek oka, hogy a foggyökér felszíne szabaddá válik.

Fontos azonban, hogy az ínyvisszahúzódás és ínysorvadás nem feltétlenül jár együtt az érzékeny fogak tünetegyüttesével.

Általában a fájdalomérzet hideg vagy meleg ételek és italok fogyasztásakor jelentkezik, időszakosan. A kellemetlen fájdalom savas ételek és italok elfogyasztása után is felléphet. Elsősorban azt kell megakadályozni, hogy a fognyaki kopás és a fogíny visszahúzódása kialakuljon.

A negatív folyamatok kialakulásának megelőzésében alapvető feladatot játszik a megfelelő szájhigiénia fenntartása. A fogápolási eszközök megválasztásában érdemes tanácsot kérni a fogorvostól és a dentálhigiénikustól is (például: elektromos fogkefe, puha sörtéjű, kímélő fogkefe, fogselyem, különböző szájvizek).

Sokan nem tudják, de a savas ételek és italok elhagyása is sokat javíthat a szájhigiénián, illetve az, hogy ha ilyen ételt vagy italt fogyasztunk, utána a fogmosás legalább egy órán át kerülendő.    

Fogínygyulladás

Fogkő nem csak a fog látható részein rakódik le – ha az íny elválik a fogtól, akkor már az íny alatti területeken is képződik. Rengeteg baktérium tapad hozzá, azok pedig állandó gyulladásban tartják az ínyt, majd a fogágyat.

A fogágygyulladás első fokozata az ínygyulladás. Ilyenkor az íny piros, vérezhet és duzzadt. Ha fogmosáskor a beteg erősebben nyomja a fogkefét, magától is vérezhet. Ha a folyamat tovább halad, úgynevezett korai fogágygyulladás alakul ki. Ekkor a gyulladás már mélyebbre húzódik, nem csak az íny felső részét érinti.

Magát az ínygyulladást az okozza, hogy a beteg nem tudja rendesen megtisztítani a fog és az íny határát:

  • vagy azért, mert nem mos elég gyakran fogat,
  • vagy pedig azért, mert nem hatékonyan használja a fogkefét.

Ilyenkor lepedék marad ezen a területen, abban pedig baktériumok telepedhetnek meg, melyek gyulladást okoznak. Másodlagos ok a lepedékből kialakult fogkő, amit egyszerű fogmosással el sem lehet távolítani. Adottság kérdése, hogy ki mennyire hajlamos a kialakulására, kinek milyen a nyálösszetétele, az hogyan rakódik ki a fogakra. Ennek genetikai, hormonális okai egyaránt vannak, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek kétharmada szembesül ezzel a problémával.

A megelőzés érdekében nagyon fontos, hogy a fogmosás rendszeres és hatékony legyen, a páciensek a fogíny melletti résből körkörös mozdulatokkal eltávolítsák az ételmaradékot, a lepedéket.

Fontos az is, hogy a fogkövet rendszeresen eltávolítsák a rendelőben. (Sajnos a fogkő eltávolítása otthon nem végezhető el, ehhez rendelői felszereltség és szakember szükséges).

Ennek gyakorisága egyénenként változik, mindig a páciens adottságaitól függ: van, akinek elegendő évente leszedetnie ezt a réteget, de van, akinek az állandó fogínygyulladás miatt háromhavonta szüksége van ilyen beavatkozásra.

Melyek az ínysorvadás okai? Mikor lehetséges a fogínysorvadás kezelése?

előtte utána ínyrecesszió

A fogínysorvadás vitamin szedésével nem szűnik meg.

Az ínysorvadás kezelése és a fogkő eltávolítása otthon sajnos nem lehetséges. A fogínysorvadás visszafordítása kitartást és türelmet kíván mind a páciens, mind a kezelőorvos részéről. Kölcsönös együttműködésük a sikeres kezelés kulcsa. Elengedhetetlen, hogy felderítsék betegség okait, és modern képalkotó technológiákkal (fogászati röntgen vagy 3D-s CBCT-felvétel) felmérjék, mennyire súlyos a helyzet. Ezt követi a fogak megtisztítása, vagyis az alapos fogkőeltávolítás.

Ha már fogínysorvadás tapasztalható, akkor a lepedékben élő baktériumok behatoltak az íny alá is, és megkezdték a csontos fogágy felemésztését, ezért az íny alatti területet is meg kell tisztítani.

A gyulladt fogínytasak területét célzott gyökérfelszín-símítással kezeljük, így az ínyduzzanat is csökkenthető. Ha csak a fogakat tisztítjuk le, de a baktériumoktól fertőzött foggyökeret nem, az íny nem képes visszatapadni a gyökérre, pedig ez nélkülözhetetlen a fogágybetegség kezelése, megállítása érdekében.

Épp ezért el kell távolítani a gyökerek felszíni rétegét. Ennek 2 módja van:

  1. a zárt kürett és
  2. súlyosabb esetekben a műtétileg végzett nyitott kürett.

Az ennek során végzett fogászati csontpótlással kapcsolatos tapasztalatok nagyon kedvezőek.

A kezelést –  ha szükséges – érdemes hatékonyabbá tenni személyre szabott antibiotikumos terápiával. Az esetleg már mozgó fogakat sínezéssel újra lehet stabilizálni, így megelőzhető az elvesztésük.

Annak érdekében, hogy a fogak állapota ne romoljon és az ínysorvadás ne alakulhasson ki újra, nagyon fontos, hogy a fogakat a kezelés után is tisztán tartsuk, és ne mulasszuk el a rendszeres kontrollt. Szükség lehet a táplálkozás megreformálására is, hiszen célszerű olyan étrendet tartani, ami nem segíti elő a lepedékképződést.

Fogszorítás esetén elengedhetetlen a bruxizmus terápia alkalmazása és  a  megfelelő fogsorérintkezés kialakítása. Amennyiben a háttérben rosszul elkészített fogművek is szerepeltek, ezeket érdemes cserélni. Krónikus betegségeknél nagyon fontos  a megfelelő gyógyszeres kezelés és a helyes  életmód.

Fogágy gyulladás veszélyei

Fogágygyulladáson a fog körüli szövetek gyulladását értjük. Legenyhébb fokozata az ínygyulladás, amikezelés hiányában  továbbterjedhet, és a fog akár ki is hullhat. A fogággyulladásnak alapvetően két típusa van, ezek különböző okokra vezethetők vissza.

  • Az egyik típus az enyhébb, lassan kialakuló krónikus fogágybetegség,
  • a másik az agresszív fogágybetegség, amely fiatal korban már sok fogat, egész fogívet érint. Utóbbi a súlyosabb, de ritkábban fordul elő, komoly genetikai háttérrel bír.

A fogágybetegség minden formája fogászati góc. Ez azt jelenti, hogy a kiváltó baktériumok a véráramba kerülve távoli szervek megbetegedését okozhatják.

Ilyen módon a nem kezelt fogágybetegség okozhat akár ízületi fájdalmat, foltos hajhullást, várandós anyáknál koraszülést. Emellett növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját és rontja a cukorbeteg páciensek állapotát is.

Amennyiben egy nagy szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező, professzionális fogorvosi csapatot szeretne maga körül tudni, illetve egy olyan rendelőt keres, ahol a lehető legjobb kezelésben részesülhet, Dr. Molnár Bálint és kollégái várják jelentkezését.

Ide kattintva léphet velünk kapcsolatba.