A fogíny duzzanata viszonylag gyakori probléma, amely nem csak kellemetlen, de komolyabb betegség tünete is lehet. A duzzadt fogíny mindenképpen az íny gyulladását jelzi, ezért nagyon fontos kideríteni a mögöttes okokat. Kezeletlenül ugyanis súlyos szövődmények is kialakulhatnak, ami hosszú távon akár az érintett fog elveszítéséhez is vezethet. A cikkben körbejárjuk, mi minden okozhatja a fogíny duzzanatát, milyen egyéb tünetekre érdemes figyelni és milyen kezelési lehetőségek vannak.

az egészséges íny rózsaszín és szorosan tapad a fogakhoz

A fogíny duzzanat lehetséges okai

A fogíny egy kollagénben gazdag, rugalmas szövet, amely egészséges állapotban rózsaszínű és szorosan tapad a fogakhoz. Ha a fogíny megduzzad, az minden esetben gyulladást jelent. A gyulladás hátterében számos különböző ok állhat.

Rossz szájhigiéné miatt kialakult fogínygyulladás

A fogíny duzzanatának hátterében leggyakrabban a nem megfelelő szájápolás és az ennek következtében kialakult rossz szájhigiéné áll. Ha a fogakról az étkezés után kialakult vékony filmréteg, azaz dentális plakk nem kerül teljes egészében eltávolításra, akkor a kórokozó baktériumok elszaporodnak, és gyulladást okoznak. Ezen a szinten még egy alapos fogmosás is segíthet. 

Azonban ha a lepedék továbbra sem kerül eltávolításra, a lepedékből hamarosan fogkő alakul ki, ami otthoni eszközökkel már nem távolítható el. A fogkő ráadásul ideális környezetet teremt a baktériumok további szaporodásának, a gyulladás pedig fokozódik. 

A problémát enyhébb esetben megoldja a professzionális rendelői fogkő eltávolítás, súlyosabb esetben tasakküretre is szükség lehet, amellyel a fogak íny alatti részét tisztítják meg. 

A fogínygyulladás egyéb tünetei: 

 • Vörös, érzékeny íny
 • Fogínyvérzés
 • Kellemetlen szájszag

Hosszú távon a gyulladás átterjedhet a fogínyt körülvevő szövetekre, többek között a fogakat tartó csontállományra is. Ilyenkor már fogágybetegség, azaz parodontitis alakul ki. A gyulladás következtében a fogakat tartó csontállomány meggyengülhet, a fogak mozogni kezdenek és kezelés hiányában fogvesztés is előfordulhat. 

Sérült fog körüli íny duzzanat

Baleset vagy kiterjedt fogszuvasodás következtében a fogállomány komolyabb sérülése következhet be. Ilyenkor a fog belsejében található élő szövet, az idegekkel átszőtt fogbél védtelenné válik a kórokozókkal szemben és fertőzés valamint gyulladás alakulhat ki, ami az íny megduzzadásához vezet. A sérülés mértékétől függően tömés, betét vagy korona készítésére van szükség, a gyulladás mértékétől függően pedig akár gyökérkezelés is szükségessé válhat.

Ha a gyulladás továbbterjed, akkor a gyökér csúcsánál tályog keletkezhet, ami a fogíny gennyes duzzanatát is okozhatja. 

Gyökérkezelt fog körül kialakult fogíny duzzanat

Gyökérkezelt fog esetén is előfordulhat, hogy valamelyik gyökércsatornát nem sikerül teljes egészében kitisztítani, vagy a fertőzött szövetet eltávolítani. Ilyenkor a fog belsejében újra gyulladás alakulhat ki, amelyet csak a fog újbóli megnyitásával, és kitisztításával lehet kezelni. Érdemes már az első tünetek megjelenésekor orvoshoz fordulni, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését.

Bölcsességfog okozta problémák

A bölcsességfog is okozhat fogíny duzzanatot

A fogíny duzzanatát gyakran az előtörni nem képes bölcsességfog okozza. Ha ugyanis a szájüreg anatómiai felépítése nem megfelelő, a bölcsességfog gyakran elakadhat a csontban, vagy az előtte található nagyörlő fogban. Az is gyakran megtörténik, hogy a félig előtört fog környezetében baktériumok jutnak az íny alá, és fertőzés alakul ki. 

Ilyenkor a fogíny duzzanatán kívül fájdalom és szájzár is jelentkezhet. A legjobb megoldás a bölcsességfog eltávolítása. 

Egyéb hajlamosító tényezők

A fogíny duzzanatát és gyulladását ritkábban a fenti tényezőkön kívül a következők okozhatják:

 • Várandósság okozta hormonális változások: a terhesség során az íny vérellátása megnő, és sokkal érzékenyebben reagál a külső hatásokra
 • Dohányzás
 • Túlzott alkoholfogyasztás
 • Stressz
 • Genetikai hajlam

Kezelhető-e a fogíny duzzanata otthon?

Ha a fogíny duzzanata a nem megfelelő szájápolás miatt alakul ki, és a fogínygyulladás még nagyon kezdeti stádiumban van, helyes fogápolással és gyulladáscsökkentő szájvíz használatával a gyulladás megszüntethető. 

Hideg-meleg borogatás

Átmenetileg csökkenthető a fogíny duzzanata és a fájdalom hideg-meleg borogatás alkalmazásával. Ilyenkor tartsunk az arcon 5 percig meleg vizes borogatást, majd ezután hűtsük az érintett részt pár percig. Ismételjük meg a kezelést pár percig! 

A fogíny duzzanata és az ezt kísérő fájdalom vény nélkül kapható fájdalomcsillapító segítségével is csökkenthető, de csak átmenetileg. Amint lehetséges, mindenképpen fel kell keresni szakorvost! 

A fogíny duzzanat kezelése a rendelőben

 • Első lépésben mindenképpen fel kell deríteni a fogíny duzzanat hátterében álló okokat. Ehhez egy alapos fogászati vizsgálatra, és panorámaröntgen vagy 3D CBCT felvétel készítésére lehet szükség;
 • Ezután a pácienssel közösen elkészítjük a kezelési tervet;
 • Enyhébb fogínygyulladás esetén elegendő lehet az alapos dentálhigiéniai kezelés, fogkő eltávolítás és a helyes szájápolás lépéseinek elsajátítása;
 • Ha a gyulladás az íny alatti területet érinti, nyílt vagy zárt tasakküret is szükségessé válhat;
 • Fogszuvasodás vagy a fog sérülése esetén tömés, inlay betét vagy korona készíthető, és a gyulladás mértékétől függően gyökérkezelés vagy mikroszkópos gyökérkezelés is szóba jöhet.
dentpoint csapata budapest

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!

Képek forrása: freepik.com