A mai, modern fogászati CT vizsgálat egy digitális, háromdimenziós képalkotó technikát takar, amely csak igen enyhe sugárterheléssel jár. Cikkünkből az is kiderül, mire jó pontosan egy 3D CBCT felvétel, és mi a fogászati ct vizsgálat menete.

Mi az a fogászati CT? Mit jelent a 3D CBCT kifejezés? 

A 3D CBCT (Cone Beam CT) egy digitális, röntgenalapú leképezési technika, a legmodernebb, háromdimenziós komputertomográfiás fogorvosi képalkotó eljárás neve. Az elnevezésben a “3D” utal a CT felvétel térbeli jellegére, a “CT” pedig a komputertomográfia rövidítése. 

A korszerű technikának köszönhetően az eljárás gyorsan, 10-40 másodperc alatt lezajlik. Mivel a kórházi CT-berendezésekkel szemben a 3D CBCT nem exponál folyamatosan, a pácienst érő sugárterhelés is jóval kisebb. 

Miért jobb a 3D CBCT felvétel, mint a digitális panoráma röntgen?

A digitális panoráma röntgen szerepe is fontos, hiszen a teljes fogsorról ad egy átfogó képet a fogorvos számára. A 3D CBCT felvétel azonban századmilliméteres pontossággal mutatja meg a páciens fogsorának és szájüregének minden apró részletét, beleértve az állkapocs csontállományának szerkezetét is.  

A panoráma röntgen felvételen – az eljárás kétdimenziós jellegéből kifolyólag – minden réteg egymásra vetül, így számos részlet rejtve marad. Ráadásul a panoráma röntgen felvétel bizonyos mértékben torzít, ami szintén nehezíti a kezelések pontos tervezését. A 3D CBCT eljárás azonban tökéletesen pontos és torzításmentes képet biztosít a páciens szájüregéről.

Milyen esetekben alkalmazzuk a 3D fogászati CT vizsgálatot?

fogászati CT vizsgálat menete kevés lépésből áll

A 3D CBCT felvétel számos olyan esetben jelent pótolhatatlan segítséget, amikor a rendelkezésre álló egyéb képalkotó eljárások (panoráma röntgen, kis fogröntgen) nem adnak elég pontos képet. 

A fájdalom rejtett forrásának felderítése fogászati CT segítségével

Sokszor előfordul, hogy a fogakat érintő fájdalom forrása ismeretlen. Ennek oka lehet például egy bennrekedt foggyökérdarab, ami a kétdimenziós röntgenfelvételeken nem látható. A 3D CBCT felvételen azonban “nem tud elbújni” még a legkisebb nem odavaló tárgy sem, ami fájdalmat okozhat. 

Fogászati CT foghúzás előtt

Elsősorban a bölcsességfogak eltávolításakor lehet szükség arra, hogy kiderüljön a fog gyökerének helyzete az állkapocsban található nagyobb idegekhez viszonyítva. A panoráma röntgen segítségével ez nem mindig egyértelmű viszont a CBCT felvétel pontosan megmutatja.

Fogászati CT alkalmazása gyökérkezelés előtt

A fogak gyökércsatornái sok esetben zegzugosak, így egy kétdimenziós röntgenfelvételen számos részletük gyakran nem látható. A foggyökér környezetében kialakuló gyulladások is rejtve maradhatnak a hagyományos felvételeken, például maga a gyökér is takarhatja ezeket. 

Gyökérkezelt fogak esetében, amelyek további kezelést igényelnek, szintén nagyon hatékony a 3D CBCT felvétel. A gyökértömés minden apró részlete kivehető rajta, beleértve az esetleg felfedezetlen gyökércsatornákat vagy a tömés esetleges hibáit is. Így ezek korrekciója a felvétel alapján könnyen elvégezhető.

A fogimplantátumhoz szükséges csontállomány ellenőrzése fogászati CT-vel

A fogászati CT felvételen az állkapocs csontállományának szélessége és magassága is pontosan látható. Ennek köszönhetően lemérhető, hogy a fogimplantátum számára elegendő-e meglévő csontállomány, vagy csontpótlásra van szükség.  

A felsorolt kezelések a 3D CBCT eljárás felhasználásának leggyakoribb eseteit jelentik. A fogorvosi praxisban ugyanakkor előfordulhat, hogy más kezelésekkel összefügésben is alkalmazásra kerül ez a digitális képalkotó eljárás. 

A fogászati ct vizsgálat menete

A fog CT vagyis a 3D CBCT eljárás rendkívül biztonságos és hatékony.
A Dentpoint rendelőjében magasan képzett munkatársak és a világon elérhető egyik legmodernebb 3D CBCT berendezés várják pácienseinket

Mivel a 3D CBCT is egy röntgenalapú eljárás, a fémtárgyak eltávolítása a vizsgálat előtt ugyanolyan lényeges. Ezért a fogászati CT vizsgálat előtt megkérjük a pácienst, hogy minden olyan fémtárgyat, ami megzavarhatja a berendezést, vegyen le a fejéről és a nyakáról. Ilyenek például a nyaklánc, fülbevaló, piercing, szemüveg stb. 

Bár a készülék által alkalmazott sugárzás erőssége nem indokolja, elővigyázatosságból a páciens mellkasát és hátát egy ólomköpennyel védjük. Ez lehetővé teszi, hogy csak a kívánt területet érje sugárterhelés. 

Eközben a vizsgálatot végző szakember instrukciókkal látja el a pácienst. A 3D CBCT berendezések tervezése ergonomikus, így a vizsgálat semmiféle kényelmetlenséget nem jelent. Nem is kell szájba venni semmit vagy ráharapni semmire. Pusztán arra van szükség, hogy a vizsgálat alatt a páciens nyaka és feje mozdulatlan legyen. 

Ennek érdekében azt kérjük, hogy a páciens csukja be a szemét. Erre csak azért van szükség, mert a berendezés felvételt készítő egysége szemmagaságban körbejár, és az ember ösztönösen követi a fejével a mozgását, ha látja. Csukott szemmel könnyebb mozdulatlannak maradni, így a felvétel biztosan nem lesz homályos. 

Mivel a 3D CBCT felvétel digitális, így az rögtön továbbítható a páciens kezelőorvosához. Természetesen egyéb adathordozón, pl. CD-n maga a páciens is megkaphatja a CT felvételt, ha óhajtja. 

A fogászati CT vizsgálat ára a Dentpointnál

A 3D CBCT fogászati CT vizsgálat ára 15.000 Ft-tól érhető el. A 3D CBCT vizsgálatok árait ide kattintva tekintheti meg

3D fogászati CT vizsgálat Budapest egyik legfrekventáltabb pontján, a legkorszerűbb berendezések és magasan képzett szakemberek segítségével

Rendelőnkben, a Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parondontológiai Centrumban dr. Molnár Bálint parodontológus, egyetemi docens vezetésével magasan képzett fogászati assziszteneseink végzik a 3D CBCT vizsgálatot. Ehhez a ma elérhető egyik legkorszerűbb, világszínvonalú berendezés is rendelkezésre áll

Ha bővebb információt szeretne a Dentpointnál elérhető fogászati kezeléseket, szolgáltatásokat illetően, böngéssze át az erről szóló aloldalunkat. Emellett számos további fontos fogászati témában informálódhat fogászati témájú blogunk oldalain.

Amennyiben pedig a fogászati CT vizsgálattal vagy bármilyen más témával kapcsolatban kérdése van, örömmel állunk rendelkezésére. Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

dentpoint csapata budapest

Emellett e-mailen (info @dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!