A hiányzó fogak mind esztétikai, mind funkcionális szempontból óriási hátrányt jelentenek. A páciensek nem tudnak megfelelően rágni, a mosolygásról nem is beszélve.

A végleges fogpótlásra azonban – a gyógyulási időszak miatt – gyakran hosszú időt kell várni, pedig már az sem elvárható, hogy a beteg csak pár napig éljen fog nélkül. A köztes időszakra megoldás az ideiglenes fogsor (teljes foghiány esetén) és az ideiglenes fogpótlás (egy vagy több hiányzó fog esetén). 

Cikkünkből kiderül, hogy: 

  • Milyen esetekben szükséges ideiglenes teljes fogsor? 
  • Hogyan készül, mire lehet számítani a viselésekor, mire kell figyelni? 
  • Mikor szükséges ideiglenes korona vagy híd, és milyen megoldások léteznek?
Az ideiglenes teljes fogsor 3-4 hónapig tartós

Mi az ideiglenes fogsor és miért van rá szükség? 

Bizonyos esetekben – például előrehaladott fogágybetegség miatti csontfelszívódás és gyulladás esetén – előfordulhat, hogy a fogak már nem megmenthetők, és az összes fog eltávolításra kerül.  A fogak kihúzása és csontpótló, alveolus prezervációs eljárások után az ínyt varratokkal zárják, a teljes gyógyulás pedig akár 3-6 hónapot is igénybe vehet. A kezelést csak ezután lehet folytatni, végleges fogsor elkészítése, ill. implantológia ellátás esetén.

Azonban a gyógyulás időszaka alatt is muszáj megőrizni a páciensek rágóképességét és az önbizalmát, lehetővé kell tenni, hogy tudjon mosolyogni, beszélni. Erre az időszakra jelent megoldást az ideiglenes teljes fogsor. 

Az ideiglenes fogsor egy műanyagból készített, 3-6 hónapos használatra alkalmas műfogsor, amely esztétikai és fukcionális szempontból is kiszolgálja a pácienst a gyógyulás időszakában. 

Hogyan és mennyi idő alatt készül el az immediát, azonnali ideiglenes fogsor? 

  • A tervezett foghúzások előtt lenyomatot készítünk
  • Ez alapján a fogtechnikai laborban a fogtechnikus kolléga elkészíti az ideiglenes fogsort
  • Az ideiglenes fogsor tehát már a műtét vagy beavatkozás napján rendelkezésre állhat, tehát nem kell napokat eltölteni fogak nélkül

Mire lehet számítani az ideiglenes fogsor hordásakor? 

  • Megszokott, ha eleinte irritációt, enyhe fájdalmat érez a páciens, a fogsor korrekciójával ez hamar csökkenthető
  • Az első időszakban előfordulhat a szokásosnál erősebb nyáltermelés is
  • Eleinte a duzzanat miatt kényelmetlenebb lehet a fogsor, amely a duzzanat csökkenésével javul
  • A gyógyulás időszaka alatt ugyanakkor folyamatosan változnak az anatómiai viszonyok, így előfordulhat, hogy a 3 hónapos időszak alatt többször szükség lesz a fogsor korrigálására, akár alábélelésre. 

Nagyon lényeges, hogy amennyiben a fogsor már nem kényelmes, nem illeszkedik jól, esetleg feltöri az ínyt, akkor mutassuk meg fogorvosnak, ugyanis a billegő fogsor könnyen eltörhet! A javítás általában 2-3 napot vesz igénybe. 

Az ideiglenes fogsor meddig tartós? 

Az ideiglenes fogsor megfelelően karbantartva és szükség esetén alábélelve 3-6 hónapig hordható. 

Pár tanács ideiglenes fogsor viseléséhez

  • Nagyon lényeges, hogy az ideiglenes fogsort minden egyes étkezés után vegyük ki, és tisztítsuk meg erre a célra való protézis tisztító kefével. 
  • Ilyenkor öblítsük át a szájüreget is.
  • Éjszakára szintén el kell távolítani és alaposan meg kell tisztítani a műfogsort.
  • A tárolás pedig jól szellőző, száraz helyen történjen. 

A jól illeszkedő, karbantartott ideiglenes fogsort érdemes a végleges kivehető fogsor elkészülte után is megtartani tartaléknak.

Az ideiglenes fogpótlás védi a lecsiszolt csonkokat

Ideiglenes fogpótlások: ideiglenes koronák és hidak

Akkor is javasolt ideiglenes fogpótlás készítése, ha csak 1-1 hiányzó fog pótlásáról van szó. Az ideiglenes fogpótlás költsége alacsony, és a következő okok miatt mindenképp érdemes elkészíttetni: 

  • A csiszolással előkészített fogak nagyon sérülékenyek, és rendkívül érzékenyek a hidegre-melegre, egyéb külső behatásokra
  • Ha elülső fog hiányzik, az komoly esztétikai problémát jelent
  • Az ideiglenes fogpótlás helyfenntartó szerepet is játszik: a csonkok ugyanis rágás közben minimálisan elmozdulhatnak ami gondot jelent a végleges fogpótlás felhelyezésénél
  • Ideiglenes fogpótlásra lehet szükség akkor is, ha az eredeti fog több alkalmas gyökérkezelés alatt áll. Az ideiglenes fogpótlás ilyenkor a gyökérkezelt fog védelmét szolgálja 

Hogyan készül az ideiglenes fogpótlás? 

Az ideiglenes fogpótlás kétféle módszerrel készülhet: azonnal a fogorvosi rendelőben, vagy pedig fogtechnikai laborban, pár nap alatt. Lássuk, melyiket mikor érdemes alkalmazni! 

Ideiglenes fogpótlás azonnal

Lehetőség van a fogpótlás azonnali elkészítésére a fogorvosi rendelőben. Ez a megoldás leginkább akkor javasolt, ha a végleges korona vagy híd viszonylag gyorsan, pár nap alatt elkészül. Bár a technika tagadhatatlan előnye a gyorsaság, számolni kell a következő tényezőkkel: 

  • A fogpótlás anyaga kevésbé tartós, viszonylag könnyen törik
  • Kevésbé esztétikus, és hosszabb távon nagyobb az esélye az elszíneződésének
  • Kevésbé pontos és kényelmes, mint a fogtechnikus által készített ideiglenes fogpótlás
  • Maximum 2-3 hétig tartós 
  • Gyengébb ragasztóval rögzítik, így könnyebben levehető, ha a végleges korona elkészül. Ugyanakkor emiatt könnyebben leeshet, így többszöri visszaragasztás is szükségessé válhat

Fogtechnikai laborban készített ideiglenes fogpótlás

A fogtechnikai laborban készült ideiglenes fogpótlás hátránya, hogy elkészültére 3-4 napot is várni kell. Általában összetett, hosszú ideig tartó kezeléseknél vagy állkapocsízületi problémák esetén, például a harapás korrekciójánál javasolt ez a típus.

 A fogtechnikus által készített ideiglenes pótlás előnyei:

  • Tartósabb, ellenállóbb anyagból készül, ezért hosszabb távon alkalmazható
  • Valósághűbb a mérete, formája, színe, így a végleges fogpótlás elkészülte előtt tesztelni lehet vele, hogy tetszik-e a páciensnek
  • Szintén tesztelhető vele, hogy az állkapocs ízületi probléma javul-e a pótlással, kényelmesebbé válik-e a harapás

Az ideiglenes fogpótlás meddig tartós? 

A rendelőben elkészített ideiglenes fogpótlás általában 2-4 hetet, a fogtechnikai laborban elkészült ideiglenes fogpótlás pedig 3-6 hónapot bír ki. 

Ugyanakkor minden esetben figyeljünk arra, hogy az ideiglenes fogpótlás törékenyebb, mint az eredeti fog, ezért nagyon kemény ételek rágása, harapása kerülendő! 

Az ideiglenes fogpótlás és ideiglenes fogsor árakról Fogászati árak menüpontunkban tájékozódhat. 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a foggyulladás vagy bármilyen más fogászati téma kapcsán további kérdései vannak, örömmel állunk rendelkezésére! 

dentpoint csapata budapest

Honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves jelentkezését!