A fogröntgen, illetve a panoráma röntgen a többi fogászati kezeléshez képest viszonylag ritkán kerül szóba. Azonban ez az eljárás alapvető fontosságú számos komoly fogászati beavatkozás megtervezésénél. 

Intra- vagy extraorális röntgen, kis fogászati röntgen, panoráma fogröntgen – mi a különbség?

A röntgensugárzást már a felfedezése után egy évvel, 1896-ban alkalmazták a fogorvoslás területén, igazán azonban a 20. század második felétől terjedt el. Ma már a fogászati ellátás szerves részét képezik a különböző röntgenfelvételek. Nézzük meg közelebbről, miben különböznek egymástól az egyes fogröntgen típusok!

Mit értünk intraorális fogászati röntgen és extraorális fogröntgen alatt?

A panoráma röntgen ár függ a berendezés minőségétől.

Az intraorális röntgenfelvételek készítésekor a röntgenfilmet, képlemezt, vagy szenzort a páciens a szájába veszi, míg a sugárforrás a szájüregen kívül helyezkedik el. Itt a cél általában egy kisebb terület részletes feltérképezése a szájüregen belül. 

Az extraorális röntgen készítésekor mind a sugárforrás, mind a film a szájüregen kívül helyezkedik el – ennek tipikus példája a panoráma röntgen. Az extraorális röntgen esetében tehát a cél egy nagyobb terület, illetve a teljes szájüreg átfogó feltérképezése. 

Mi az a kis röntgen?

Az intraorális fogászati röntgen leggyakoribb esete a kisfilmes vagy kis fogászati röntgen, rövidebb (és gyakoribb) kifejezéssel: kis fogröntgen, vagy egyszerűen csak kis röntgen. Ilyenkor 2-4 fog, illetve a környező csontállomány alapos, részletgazdag vizsgálata történik. 

Intraorális röntgenről van szó, tehát a film vagy érzékelő a szájüregben van, amikor a felvétel készül. Emiatt a felvétel mérete kicsi, 2×3 vagy 3×4 centiméteres – innen ered ennek a fogászati röntgen eljárásnak a neve.  

A kis röntgen egyik típusát “szárnyas röntgennek” is hívják, a filmet tartó, általában műanyagból készülő “szárny” után. Ezzel az eljárással a fognak az íny feletti részét tanulmányozzák, ami például a fogszuvasodás diagnosztikájánál fontos. A kis röntgen másik fajtája a periapicalis felvétel, amely a fog íny alatti részének, gyökerének, gyökércsúcsainak vizsgálatára alkalmas. 

A kis röntgen felbontása tehát nagyobb, mint a panoráma röntgené, miközben a sugárterhelése pedig a legkisebb a fogászati röntgenek közül. 

A panoráma röntgen hogyan készül?

A panoráma röntgen készítésénél a teljes fogsor látható a felvételen, az alsó és felső fogsor mellett az alsó és felső állcsontot, az állkapocsízületet és az arcüreg alsó részét is beleértve. Ez tehát nem a fogsor egy bizonyos részéről ad részletgazdag képet, hanem az egész állapotáról egy teljes, átfogó felvétel.

Az orvosok által gyakran csak OP-ként (OrthoPantomogram) említett panoráma röntgen készítésekor nem kell a röntgenfilmet a szájba venni. Ilyenkor a berendezés a megfelelő helyen álló páciens fogsoráról szájon kívüli érzékelőre készít felvételt. Ehhez néhány másodpercnyi mozdulatlanság szükséges. 

Mit jelent az, ha egy fogröntgen digitális?

Ma már lehetőség van arra, hogy a röntgenfelvétel ne röntgenfilmre készüljön. A digitális röntgen készítésekor egy speciális detektor érzékeli a röntgensugarakat, majd digitális formában rögzíti a képet. Így a felvételt azonnal láthatja az orvos, és digitális formában a továbbítása is gyorsan és egyszerűen megoldható. 

 A fogröntgen vagy fogászati röntgen lehet intraorális vagy panoráma röntgen, ezen belül hagyományos vagy digitális röntgen.

Ráadásul a digitális röntgenkép számítógép segítségével tovább szerkeszthető, nagyítható, forgatható stb. Így számos olyan többletinformáció is nyerhető a felvételből, ami egy hagyományos röntgen esetén nem lehetséges. 

Fontos, hogy a hagyományos fogászati röntgen eljárások sugárterhelése is alacsony, így ezek az egészségre veszélytelenek. A digitális fogászati röntgenek sugárdózisa pedig ennél is jóval kisebb. Vagyis egyértelműen kijelenthető, hogy a fogászati röntgen készítése a megfelelő védőeszközök és modern berendezések használatával az egészségre ártalmatlan. 

Mikor szükséges a panoráma röntgen és a kis fogröntgen? 

A panoráma röntgen az alábbi panaszok, illetve fogászati beavatkozások kapcsán nyújt segítséget:

 • lyukas fogak, rejtett fogszuvasodás, felderítése,
 • fogimplantátum beültetése,
 • góckutatás,
 • fogágybetegség, fogínysorvadás, csontsorvadás,
 • gyökérkezelés,
 • fogszabályozás, 
 • arcüreggyulladás,
 • rákszűrés.

A kis fogászati röntgenre az alábbi tünetekhez, illetve kezelésekhez kapcsolódva van szükség:

 • foggyökér körüli gyulladások, ciszta, tályog gyanúja,
 • megrekedt fogak vizsgálata,
 • csontszerkezet feltérképezése, 
 • fogínysorvadás, csontpusztulás
 • gyökérkezelés előtt,
 • gyökérkezelés utáni kontrollvizsgálat,
 • a panoráma röntgenen látható elváltozások pontosabb vizsgálata. 

A vizsgálat menete

Fogászati röntgen Budapest szívében, a Móriczon, a Dentpointnál.

1. A páciensnek minden fém- és egyéb tárgyat el kell távolítani a vizsgált területről. Például a nyaklánc, piercing, fülbevaló, szemüveg, kivehető fogpótlás tartozik ebbe a csoportba. Erre a tökéletes minőségű felvétel elkészítése miatt van szükség. 

2. Bár a mai, modern berendezések sugárkibocsátása alacsony, az előírások értelmében a pácienst egy ólomellénnyel védik a túlzott sugárterheléstől. 

3. Ezután a páciens a felvételt készítő szakembertől utasításokat kap: hogyan tartsa a fejétt, mennyi ideig legyen mozdulatlan stb. 

4. A felvétel néhány másodperc alatt elkészül. 

Fogászati röntgen, panoráma röntgen árak a Dentpointnál 

Rendelőnkben a legkorszerűbb, a világ élvonalába tartozó röntgen berendezések segítségével készítjük a kezelésekhez szükséges felvételeket. 

Digitális panoráma röntgen ára:

A digitális panoráma röntgen elkészítése rendelőnkben 10 000 forintba kerül. Teljes röntgen árlista itt érhető el. Ehhez a Planmeca ProMax 3D Plus®  berendezést használjuk, amelyről itt olvashat bővebben.  

Digitális intraorális röntgen ára:

A digitális intraorális kis röntgen ára 5000 forint. Ezt Planmeca intraorális röntgen berendezésekkel készítjük. 

A Dentpointál elérhető további fogászati kezelések és szolgáltatások árairól itt olvashat részletesen


Magas színvonalú fogászati röntgen Budapest egyik legfrekventáltabb helyén

Ha bővebb információt szeretne a Dentpointnál elérhető fogászati kezeléseket, szolgáltatásokat illetően, böngéssze át az erről szóló aloldalunkat. Emellett számos további, gyakran felmerülő kérdésre is választ kaphat fogászati témájú blogunk oldalain.

Amennyiben a nálunk igénybevehető röntgen szolgáltatásokat illetően – vagy bármilyen más témában – kérdése van, örömmel állunk rendelkezésére. Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

dentpoint csapata budapest

Emellett e-mailen (info @ dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!