A fogak fejlődési rendellenességei között az egyik leggyakoribb probléma, amikor a maradó fog nem nő ki. A jelenség nem csupán esztétikailag zavaró, hanem számos más negatív egészségügyi hatása is lehet.

A cikkből kiderül, hogy:

 • mi áll a csírahiány hátterében,
 • miért fontos figyelmet fordítani rá,
 • és végigvesszük a potenciális kezelési lehetőségeket is. 
Csírahiány okai és kezelése

Mi a csírahiány?

 A csírahiány egy olyan fejlődési rendellenesség, amikor egy vagy több fog nem nő ki. Ez ritkán (az esetek mintegy 1%-ában) előfordulhat tejfogaknál is, de ennél jóval nagyobb arányban, a lakosság mintegy 16%-ában érinti a maradó fogakat. Utóbbi nyilvánvalóan sokkal komolyabb probléma, hiszen az esztétikai hátrányon kívül egyéb egészségügyi problémákat is okozhat, többek között:

 • Hangképzési zavarokat;
 • Rágófunkció csökkenést, amely megnehezítheti a táplálkozást, hosszú távon pedig akár emésztési zavarokhoz is vezethet;
 • Harapási eltéréseket, amely az állkapocsízület nem megfelelő terheléséhez, később ízületi diszfunkcióhoz vezethet, valamint fokozottabb az esély a fogágybetegség kialakulására is;
 • Megváltozhat az arcprofil;
 • Az esztétikai problémák pedig pszichés gátlások kialakulásához vezethetnek. 

Melyik fogakat érinti leggyakrabban a csírahiány? 

Leggyakrabban a bölcsességfog hiányzik, ugyanakkor ez nem tekinthető tényleges csírahiánynak, és nem okoz semmilyen esztétikai vagy funkcionális hátrányt. Sőt, sok esetben még szerencsésnek is tekinthető, hiszen a rossz irányba növekedő, vagy csak részben áttört bölcsességfogak akár súlyos problémát is okozhatnak. 

A bölcsességfogak után a következő fogak csírahiánya a leggyakoribb:

 • Maradó kisörlők
 • Felső kismetsző fogak
 • Alsó középső metsző fogak

Aplasia-nak nevezzük, amikor csak 1-1 fog hiányzik. Szerencsére az esetek túlnyomó részében erről van szó. 

Jelentősebb probléma a hypodontia, ha több maradó fog nem nőtt ki. Súlyos esetben pedig oligodontia is előfordulhat, ilyenkor csupán néhány fog nő ki. 

A csírahiány okai

A csírahiány legtöbb esetben genetikai eredetű rendellenesség. Ezen kívül még az alábbi tényezők okozhatják a maradó fogak fejlődésének zavarát: 

 • Fertőzések
 • Traumatikus sérülések
 • Bizonyos betegségek is vezethetnek többszörös csírahiányhoz
 • Környezeti ártalmak, például nagy dózisú röntgensugár terhelés az arc területén

Mikor kell csírahiányra gyanakodni?

Mindenképpen gyanús, ha fogváltáskor a fogak nem kezdenek el időben mozogni. Ilyenkor egy egyszerű panoráma röntgen készítésével fel lehet állítani a megfelelő diagnózist.

Éppen ezért rendkívül fontos a fogváltás időszakában rendszeresen fogorvosi vizsgálatra járni a gyermekekkel. 

A csírahiány kezelése

A csírahiány kezelése komplex, sok esetben több szakterület együttműködése szükséges hozzá. A kezelés megtervezésénél számos tényezőt figyelembe kell venni:

 • A hiányzó fogak számát;
 • Ezek elhelyezkedését;
 • A rendelkezésre álló helyet;
 • Harapási formát;
 • A beteg életkorát.

Most pedig lássuk milyen lehetőségek vannak! 

Analóg tejfog megtartása, amíg lehet

Átmeneti megoldás, hogy a csírahiány helyén található tejfogakat megtartjuk, amíg a gyökerük nem szívódik fel. Ilyen esetekben a tejfog helyfenntartóként szolgál, és elősegíti az esetleges későbbi implantációhoz szükséges csontállomány fennmaradását és megakadályozza a szomszédos fogak elmozdulását, a később esetleges implantációs fogpótlás helyének beszűkülését.

Fontos tudnivaló ugyanis, hogy ha az állkapocscsont nem kap elegendő terhelést, akkor a csontállomány elsorvad, és később a fogimplantáció során csontpótlásra is szükség lesz. 

Irányított fogváltás

Egy másik lehetőség, például a felső kismetszők csírahiánya esetén, hogy a tej szemfogakkal a tej kismetszőket is eltávolítják. Így a maradó szemfogak a kismetszők irányába törnek elő, ami akár a foghiány spontán záródását is eredményezheti.

Fogszabályozás

A fogszabályzás önmagában és kiegészítő kezelésként is alkalmazható csírahiány esetén

A fogszabályozás önmagában is megoldást jelenthet csírahiány esetén, főleg, ha csupán 1-2 fog hiányzik, illetve a páciens fiatal. A kezelés ilyenkor rögzített fogszabályzó készülékkel történik. A fogszabályozás után, ha szükséges a fogak formája módosítható például direkt héjjal, vagy kompozit élpótlással. 

Hagyományos fogpótlás

Amennyiben a hiányzó fog mellett található fogak nem épek, szóba jöhet hagyományos fogászati híd készítése. Ebben az esetben a pillérfogak (tehát a pótlást tartó fogak) lecsiszolása szükséges. Ép fogak esetén ez az eljárás nem ajánlott. 

A hídról bővebben ebben a cikkben olvashat.

Ideiglenes, de viszonylag hosszú távú megoldást jelent a direkt adhezív kompozit híd készítése, amelyhez nem szükséges lecsiszolni a pillérfogakat. Ezzel a megoldással egyszeres foghiány kezelhető. 

Fogimplantátum beültetése

Hosszú távú és végleges megoldást jelent a hiányzó fog helyére a fogimplantátum beültetése és arra korona készítése, ami a fogpótlás legkorszerűbb módja. Ilyenkor egy titán csavar kerül beültetésre, amelyre a csontosodás után az eredeti fogakhoz teljesen hasonló fogkorona kerül. Az eljárás előnye, hogy megfelelő fogápolás mellett akár élethosszig tartó megoldást is jelenthet, ráadásul mind esztétikailag, mind a rágási funkciót tekintve a legjobb megoldás. 

Az eljárás hátránya, hogy ha nem áll rendelkezésre megfelelő minőségű és mennyiségű csontállomány (ami sajnos gyakran előfordul), csontpótlásra van szükség. Szintén gyakori gond, hogy nincs elég rendelkezésre álló hely az implantátum számára, így előzetesen fogszabályozás is szükséges lehet. 

Ha szeretne többet megtudni a fogimplantátum beültetésről, olvassa el ezt a cikkünket! 

A Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrumban fogorvosaink sok éves szakmai tapasztalatának precíz orvosi munkájának és a felhasznált csúcstechnológiának köszönhetően a kezelések biztonságos, akár életre szóló megoldást jelentenek. Rendelőnkben a legmodernebb csontpótló eljárásokat alkalmazzuk. Implantációs rendszereink szintén a legkorszerűbbek, a globálisan elérhető élvonalat képviselik. 

dentpoint csapata budapest

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a csírahiány vagy bármilyen más fogászati téma kapcsán további kérdései vannak, örömmel állunk rendelkezésére! 

Honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!