1. Mi az a csontpótlás?

Fogorvosi tekintetben csontpótlásról több esetben beszélhetünk, kezdve az implantációs beavatkozásokat megelőző, a csont térfogatát növelő ún. augmentációs beavatkozásoktól a regeneratív, új csont képződésével járó parodontális műtétekig.
A különböző szituációk és célok más-más eljárást, technikát és csontpótló anyagot is kívánnak. Az alábbiakban ezeket vesszük sorra

2. Mi indokolhatja a csontpótlás alkalmazását?

A leggyakoribb okok, melyek esetén fogászati csontpótlásra van szükség:

 • parodontálisan érintett fogak regeneratív műtéti ellátása
 • fog implantátum beültetése olyan helyre, ahol nincs megfelelő mennyiségű csont

Egy fog eltávolítását követően viszonylag gyorsan bekövetkezik az inaktív, fogat már nem tartó csontállomány sorvadása; mind magassága, mind szélessége csökken. Amennyiben olyan, régen eltávolított fogat szeretnénk implantátum beültetéssel pótolni, nagy eséllyel szükség lesz csontpótlásra a beavatkozás területén.

csontpótlás implantátum esetében

3. Milyen kezeléseket értünk a csontpótlás alatt?

Csontpótlás alatt több típusú beavatkozást értünk, melyek lényege, hogy az egészséges és jó minőségű csontozat mennyiségét növeljük.
A Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrumban leggyakrabban alkalmazott fogászati implantológiai csontpótló eljárások a

 • horizontális állcsontgerinc csontpótlás (augmentáció)
 • vertikális állcsontgerinc csontpótlás (augmentáció)
 • arcüreg emelés (sinus lift).

A fenti eljárások lényege, hogy az implantátum befogadására alkalmas megfelelő minőségű és mennyiségű csontot hozzunk létre.

Az arcüreg emelés, vagy sinus lift egy speciális eljárás, amikor is a csont mennyiségét úgy növeljük, hogy az arcüreg megemelt nyálkahártyája alá helyezett csontpótló anyagból alakul ki új csont.

4. Mi a csontpótlás menete?

Csontpótlás végezhető 

 • saját csonttal és/vagy 
 • állati eredetű, ún. xenograft csontpótló anyagok használatával. 

Gyakori ezen anyagok keverékéből létrehozott csontpótló anyag használata is.

Minden csontpótló beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, a csontpótlás alatt a páciens semmilyen fájdalmat nem érez.

Az adott anatómiai szituációnak megfelelően alkalmazhatók különböző membránok (felszívódó kollagén membrán, nem felszívódó teflon/ePTFE membrán), melyek a szemcsés állagú csontpótló anyagot a páciens csontozatán rögzítik a csontpótlás gyógyulási ideje alatt. 

Arcüreg emelés (sinus lift) esetén nem minden esetben szükséges membránt használni, hiszen a csontpótló anyagot maga az arcüreg nyálkahártyája tartja helyben.

A műtétet követően a páciensnek antibiotikumot, valamint a kisebb-nagyobb csontpótlás utáni fájdalom miatt fájdalomcsillapítót kell használnia. Javasolt 2-3 nap otthoni pihenés, a műtéti terület hűtése. Csontpótlás utáni duzzanat pácienstől függően előfordulhat. 


A csontpótlást szigorúan tilos masszírozni, nyomkodni. 2-3 hétig nem javasolt nagyon megerőltető fizikai aktivitást (intenzív sport, nehéz fizikai munka, stb.) végezni.


A csontpótlás gyógyulási ideje átlagosan 4-9 hónap, ami után a fogászati csontpótlás felhasználható implantátum beültetésére.

Röviden összefoglalva, a csontpótlás menete:

csontpótló eljárások
 1. érzéstelenítés
 2. lebenyképzés (szájüreg, vagy arcüreg nyálkahártyájának megemelése)
 3. csontpótló anyag elhelyezése
 4. membrán rögzítése titán szegecsekkel a csontozathoz
 5. varratok behelyezése
 6. kontrollok, varratszedés

5. Biztonságos a csontpótlás?

A válasz egyszerű: igen.

A beavatkozáshoz használt állati eredetű csontpótló anyagokat steril fiolában hozzák forgalomba. Gyártótól függően több száz fokra felhevítik, hogy a visszamaradt és felhasznált kristályos anyag teljesen kórokozó és állati eredetű fehérje mentes legyen. Így nem csak a különböző betegségek átvitelének lehetősége szűnik meg, de az esetleges allergiás reakciók kialakulása is.

A műtétet követően a páciens által szedett antibiotikum és a hetenkénti, szoros kontroll kiküszöböli a bakteriális fertőzés lehetőségét is.

A csontpótlás utáni fájdalom és duzzanat természetes jelenség; akkor sem kell megijedni, ha a csontpótlás után a bőrön nagyobb véraláfutás keletkezik.

6. Mitől függ a csontpótlás ára?

A fogászati csontpótlás ára függ 

 • a beavatkozás nagyságától és bonyolultságától,
 • a felhasznált csontpótló anyag minőségétől és 
 • a felhasznált csontpótló anyag mennyiségétől is. 

Ezért minden esetben egy személyes konzultáció és személyre szabott árajánlat alapján végezzük ezeket a beavatkozások.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a mélyharapás vagy bármilyen más harapási rendellenesség kapcsán kérdése vannak, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

A Dentpoint csapata - fogpotlás tekintetében is a legjobbak!

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!