Fog implantátum beültetés menete – Hogyan is történik a csavaros fog beültetése?

Lépésről-lépésre végig vesszük a fog implantátum menetét és röviden elmagyarázzuk mi is fog történni

Mielőtt belekezdenénk, olvasóink szíves figyelmébe ajánljuk egy másik posztunkat a nálunk elérhető különféle implantátumokról, amelyben pácienseink véleményét is olvashatják. Emellett az implantációs kezelésekről szóló aloldalunkon megtalálható az összes lényeges kapcsolódó információ. (És természetesen a fog implantátumok árai is elérhetőek weboldalunkon.) 

Most pedig térjünk vissza mostani témánkhoz!

A fog implantátum beültetés kezdeti lépései

fog implantátum jellemzői

1.) Állapotfelmérés és konzultáció Legelső alkalommal egy állapotfelméréssel egybekötött konzultáció történik, mely során megbeszéljük a szükségesnek ítélt beavatkozásokat és lehetőségeket

2.) A kezelés megtervezése A tervezéshez különböző röntgen-, illetve CT felvételeket készítünk. Ezek segítségével vizsgáljuk a fog implantátum tervezett helyén a csont minőségét és mennyiségét, valamint a tervezett implantátum és a természetes fog közötti távolságot is. Ilyenkor dől el az is, hogy szükséges-e csontpótlás az adott területen.

A fog implantátum beültetése

fog implantátum beültetése

3.) Fog implantátum csavar beültetése A fogbeültetés helyi érzéstelenítésben történik, így a zsibbadáson kívül a páciens semmit sem érez. Az implantátum csavar helyét a csontban különböző gépi és kézi eszközökkel alakítjuk ki, majd ebbe a csontfészekbe csavarjuk a fogászati implantátumot. A fogimplantáció végén az implantátumot gyógyulási csavarral zárjuk le és az ínyen ejtett metszést varratokkal egyesítjük.

Ha szükséges csontot pótolni, bizonyos esetekben azt is ebben a fázisban végezzük el. Az esetek másik részében a csontpótlás egy külön alkalommal történik. Több fog implantátum egy idejű beültetésénél – mint például teljes fogsor implantátum beültetésénél – a SMART Guide cég navigált implantációs sebészeti rendszerét használjuk, ami fokozza az implantátum csavarok egymáshoz viszonyított térbeli helyzetének pontosságát.

4.) Ínyformázás A zárócsavar eltávolítását követően azt egy ínyformáló csavarra cseréljük a még élethűbb és esztétikusabb lágyrészviszonyok elérése céljából.

Az implantátum fej behelyezése és a fogpótlás elkészítése

fog implantátum beültetése

5.) Implantátum fej behelyezése  Az optimális lágyrészviszonyok elérése után eltávolítjuk az ínyformázó csavart, majd kiválasztjuk a megfelelő implantátum fejet és becsavarjuk azt a fog implantátumba. Az fogászati implantátum fej lehet gyárilag előre legyártott, azonban készülhet egyénileg is.

6.) Precíziós lenyomatvétel és tervezés Az implantátumfejek behelyezését követő lépés a lenyomatvétel. Ekkor lényegében a fogívekről készítünk egy másolatot, amire a fogtechnikai laboratóriumnak szüksége van a pótlás elkészítésére.

7.) Fogpótlás, korona készítése Az implantációs fogpótlások készítésére szakosodott kollégáink elkészítik a szájviszonyoknak megfelelő legoptimálisabb és legesztétikusabb pótlást. Fogpótlás egyéntől és szituációtól függően lehet korona, híd, de akár kivehető pótlás is. Teljes fogsor beültetésénél szintén esettől függően lehet rögzített híd vagy kivehető pótlás.

8.) Vázpróbák A laboratóriumból megkapott, de még félkész munkát bepróbáljuk, hogy az biztosan pontosan illeszkedjék az implantátumra.

Utómunkálatok

9.) Igazítás, harapás finomhangolása A legprecízebb kivitelezés ellenére is előfordul, hogy a már kész munkát a szájba helyezés alkalmával meg kell igazítani, hogy a későbbiekben ne okozzon a páciensnek diszkomfortérzést.

10.) Ingyenes kontrollok, gondozás A fog implantátum beültetés utáni gyógyulás alatt a kontrollok díjmentesek. A gyógyulást követően 3-6 havonta történik kontroll, amikor ellenőrizzük a páciens egyéni szájhigiénéjét és szükség esetén fejlesztjük azt. Kontrollok alkalmával van lehetőségünk felderíteni az esetleg kialakuló fog implantátum beültetés utáni gyulladást, amit korai időszakban könnyebb kezelni, így megelőzve a fogimplantátum kilökődését.

11.) Egyedi implantológiai eljárás a Dentpointnál
Rendelőnk szakmai vezetője Dr. Molnár Bálint PhD., a Semmelweis Egyetem adjunktusa. Több, mint 10 éves oktatói tapasztalata és az általa használt prémium kategóriás svéd és svájci fogászati implantátumok garantálják fogorvos kollégáink felkészültségét és az ellátás magas színvonalát.

fog implantátum gyógyulási ideje

Fogbeültetés árak

Milyen költségekre számítsunk? Mennyibe kerül a legolcsóbb fogimplantátum?

A fog implantátum árak oldalon részletesen bemutatjuk rendelőnkben minőségi fog implantátumok 160.000 Ft-tól érhetőek el. Összetett kezelések esetén (például egy teljes fogsor implantátum ára) egyénre szabott árajánlat készült, mely speciálisan a páciens igényeinek megfelelő kedvezményeket tartalmazhat.

Fog implantátum – Pro és kontra, egy helyen!

Az alábbiakban összegyűjtöttük és megválaszoltuk a leggyakrabban feltett kérdéseket a fogászati implantátumok beültetésével kapcsolatban:

 1. Hogyan kell elképzelni a fogászati implantátumot? – A ma használt fogászati implantátumot legegyszerűbben egy csavaros fogként tudjuk elképzelni. Anyaga titán, melyet a szervezet tökéletesen befogad, abból semmilyen káros reakciót nem vált ki. A műtéti úton beültetett műgyökerekre egy implantátum fej kerül, ami a fogpótlásokat (korona, híd, kivehető pótlás) tartja.
 2. Milyen a sikerességi arány a fog implantátumok beültetésekor?– Rendelőnk által használt prémium kategóriás implantátumoknál a vizsgálatok szerint az 5 éves bennmaradási arány 97-98%.
 3. Mennyire fájdalmas a fogimplantáció?– A modern érzéstelenítőszereknek köszönhetően a beavatkozás nem jár nagyobb kellemetlenséggel, mint a hagyományos fogorvosi beavatkozások.
  Fog implantátum beültetés utáni fájdalom enyhe formában az első néhány napban felléphet; az arcon véraláfutás és duzzanat alakulhat ki. Ezek a tünetek ijesztőek lehetnek, azonban a szervezet természetes válaszreakcióiról van szó.
 4. Befolyásolja-e a kor a fogimplantátum kilökődési arányt?– Az életkor nem meghatározó tényező. Megfelelő szájhigiéné fenntartásával és a dohányzás mellőzésével a bennmaradási arány nem tér el a fiatalabb pácienseknél mért aránytól.
 5. Hasonlóan fogok tudni rágni az implantátumokkal?– Igen. Az implantátumokba csavarozott ún. fejekre helyezett koronák, hidak, de a kivehető pótlások is képesek az eredeti esztétikát és a funkciót is helyreállítani.
 6. Fogpótlásra mindenkinél alkalmazható az implantátum?– Sajnos nem, de az esetek túlnyomó többségében alkalmazhatóak a fogászati implantátumok fogpótlásra; akár
 • súlyos fogágybetegséget követő-,
 • baleset okozta csonthiány vagy
 • fogvesztés miatt kialakuló természetes csontleépülés esetén is.

Ezekben az esetekben azonban szükségessé válhatnak fog implantátum beültetést megelőző, úgynevezett csontpótló eljárások is.


A megfelelő mennyiségű és minőségű csontmegléte mellett alapvető követelmény a kifogástalan szájhigiéné megteremtése és fenntartása is. Az erős dohányzásszintén kizáró tényezője fogászati implantátum beültetésének.

 1. Mennyire tartós a fog implantátum?– Megfelelő gondossággal kivitelezett fogimplantáció és jó szájhigiéné fenntartása mellett ezek a típusú pótlások akár egy teljes életen át szolgálhatják tulajdonosukat.
 2. Rendelkezem még saját fogakkal is – lehet nekem implantátumom?– Amennyiben nem áll fenn kizáró tényező (erős dohányzás, rossz szájhigiéné, stb.) és a hiányzó fog helyén megfelelő mennyiségű csont és hely áll a rendelkezésre, igen.
 3. Mikor nem javasolt a fogbeültetés? –
 4. Nagyon rossz szájhigiéné és/vagy
 5. erős dohányzás esetén

nem végezhető fogimplantáció, ugyanis jóval nagyobb a fogimplantátum kilökődés esélye.

Ezek mellett léteznek olyan egészségügyi állapotok, amik megnehezíthetik vagy meggátolhatják a beültetést, mint például a

 1. súlyos, kezeletlen cukorbetegség;
 2. véralvadási zavarok;
 3. egyes gyógyszerek szedése;
 4. korábbi sugárterápia; stb.

Miért fontos a fogmosás implantátum után?

Az implantátumokra rögzített pótlásokata szokásos módon

 1. naponta 2-szer minimum 2 percig tartó,
 2. lágy sörtéjű fogkefével és fogkrémmel történő fogmosással,
 3. illetve speciális, úgynevezett fogköztisztító kefével, valamint fogselyemmel szükséges tisztítani.

Kivehető pótlásokat

 1. fogkrémmel és fogsortisztító kefével minden étkezés után,
 2. valamint hetente minimum 2-szer fogsortisztító tablettával kémiailag kell tisztán tartani.
 3. Emellett lágy sörtéjű kefével és fogkrémmel meg kell tisztítani az implantátumot és a körülötte lévő lágyrészeket is.

A megfelelő technikát, illetve a speciális eszközök használatát minden esetben megtanítjuk pácienseinknek. A megfelelő fogápolás, fogmosás implantátum után kiemelt jelentőségű, mivel a megfelelő szájhigiéne kulcsfontosságú a fog implantátum tartóssága szempontjából.

Milyen garancia jár a fog implantátumhoz? 

Egyes prémium kategóriájú implantátumokat gyártó cégek akár örök garanciát is vállalhatnak termékeikre. Emellett rendelőnk 5 év orvosi garanciát vállal az esetlegesen fellépő fog implantátum beültetés utáni gyulladások (periimplantitis) kezelésére, amennyiben páciensünk rendszeresen jár a 3-6 havi kontrollokra.
Rögzített fogpótlásokra 2 év, kivehető pótlásokra 1 év teljes körű garanciát vállalunk.

Lehet teljes fogsor rögzítéséhez is implantátumot behelyezni?

Természetesen van lehetőség teljes fogsor beültetésre is. Teljes fogsor implantáció esetén a legjobb esztétika elérése véget az implantátumok rögzíthetnek hídpótlást vagy kivehető pótlást is. Utóbbi esetben jóval nagyobb stabilitás és komfort érhető el, mint a hagyományos teljes lemezes pótlásokkal.

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!