A fogimplantátum biztonságos kezelési lehetőség, hátrányai nagyrészt akkor jelentkezhetnek, ha a páciens nem követi a kezelőorvos utasításait, és elmulasztja rendszeres fogápolást az implantációt követően. A további rizikótényezők, például a fogimplantátum-műtét utáni fájdalom vagy duzzanat általában nem súlyosak és bizonyos mértékig megszokottnak mondhatóak. A fogimplantátum kilökődésének veszélye pedig a mai csúcsminőségű alapanyagok felhasználása mellett elhanyagolható.

Mielőtt válaszolnánk a fenti kérdésre, olvasóink szíves figyelmébe ajánljuk egy másik posztunkat a nálunk elérhető különféle implantátumokról, amelyben pácienseink véleményét is olvashatják. Emellett a fogimplantátum beültetés lépésről lépésre cikkünkben megtalálható az összes lényeges kapcsolódó információ. (És természetesen a fog implantátumok árai is elérhetőek weboldalunkon.)

A hiányzó fogak többféleképpen pótolhatók, a legkorszerűbb módszer a fogászati implantátum, közismert nevén fogbeültetés. Mint minden műtéti beavatkozásnak, ennek is lehetnek szövődményei, azonban a mai modern eljárásoknak és implantátumoknak köszönhetően ezek valószínűsége minimális.

A fentieket az is alátámasztja, hogy a rendelőnkben alkalmazott fogimplantátum típusok mindegyike a prémium kategóriába tartozik. Ez, és fogorvosaink kimagasló szakmai felkészültsége teszi lehetővé, hogy az általunk behelyezett implantátumokra 5 év orvosi garanciát biztosítsunk. Továbbá a svéd Astra Tech és a svájci Straumann implantátumokra örök garanciát vállalnak a gyártók, a német ICX típusra pedig 10 évet.

Megállapíthatjuk tehát, hogy a fogimplantátumokkal kapcsolatos hátrányok ideális esetben megelőzhetőek és kivédhetőek. Ennek szellemében tekintsük át a lehetséges rizikófaktorokat és a megelőzésüket, kivédésüket lehetővé tévő megoldásokat.

A fogimplantátum hátrányai nem jelentkeznek rendszeres kontroll és jó szájhigiéne mellett.

A Dentpoint páciensei által megfogalmazott fogimplantátum vélemények és egyéb visszajelzések ide kattintva olvashatóak.

1. Rosszul megtervezett implantátum, helytelen sebészi technika

Ha a fogbeültetés menete érdekli, ezen az oldalon minden részletet megtudhat a témával kapcsolatban.
Amennyiben az implantátumokat rossz pozícióban, vagy nem megfelelő mennyiségű csontba helyezik be, az akár elvesztésükhöz is vezethet. Az ilyen esetek körültekintő tervezés esetén rendkívül ritkák, a Dentpoint páciensei körében pedig nem fordulnak elő. Ez egyrészt a már említett prémium implantátumoknak, másrészt a Dentpointnál alkalmazott világszínvonalú, számítógépes tervezésnek köszönhető. Rendelőnkben a legmodernebb technikát jelentő, egyénre szabott, számítógépes tervezéssel készülő CAD-CAM implantátumfejeket, valamint korona- és hídvázakat (Dentsply Sirona Atlantis™ ISUS, Straumann® CARES®) alkalmazzuk. Ezek az eljárások garantálják a kiemelkedő precizitást, valamint az átlagon felül tartós és esztétikus fogpótlást.

2. Fogimplantátum utáni fájdalom, duzzanat, vérzés

A fogászati implantáció egyik természetes kísérője a beavatkozás utáni fájdalom. A fogbeültetés hátrányai közé sorolhatjuk, bár ez normálisnak tekinthető. A fájdalom intenzitása általában akkora, mint egy hasonló szájsebészeti beavatkozás után, például foghúzás esetén. A fogimplantátum utáni duzzanat az arcon szintén szokványos és viszonylag gyakori tünet, ez a beavatkozást követő 5-7 napon belül általában magától eltűnik. Ugyanez áll az enyhe vérzésre is, ami néha jelentkezik a fogbeültetés után, és ahogyan az eddig említett tünetek, ez rendszerint ez is magától megszűnik 1 napon belül.

Ritkán, de néhány esetben előfordul, hogy a fájdalom intenzív és tartós, illetve a vérzés nem akar szűnni. Ennek oka lehet vérnyomás ingadozás, véralvadási szavar, vagy egyéni anatómiai viszonyok. Ilyenkor haladéktalanul fel kell keresni az implantációt végző kezelőorvost. Ez a teendő akkor is, ha az arcon jelentkező duzzanat hosszabb idő után sem tűnik el, vagy ha az implantátum körüli terület tartósan érzékeny, vagy piros színű.

3. Fogimplantátum utáni gyulladás

Az előző bekezdésben említett érzékenység és duzzanatot az is okozhatja, hogy az implantátum elfertőzödik – ez akár az implantáció után röviddel, vagy évekkel utána is kialakulhat. A fertőzés nyomán keletkező ínygyulladást haladéktalanul kezelni kell, mert különben átterjedhet a szomszédos csontállományra, jelentős csontvesztést, súlyos esetben akár az implantátum elvesztését okozva.

Ezért kiemelkedő fontosságú a jó szájhigiéné, azaz a megfelelő fog- és ínyápolás, és a kontrollvizsgálatokon való részvétel. A fogorvos ugyanis egy ilyen vizsgálat során sokkal hamarabb képes észlelni a kialakuló betegség tüneteit, mint a páciens otthon.

4. Rosszul elkészített fogpótlás

A fogimplantátum-beültetés sikertelenségének egyik rizikótényezője a nem pontosan illeszkedő, nem megfelelően elkészített fogpótlás. A pontatlan koronák, hidak, kivehető fpgpótlások irritálhatják a lágyszöveteket, duzzanatot, néhány esetben gyulladást, akár csontvesztést is eredményezhetnek. egy rosszul elkészített fogmű legrosszabb forgatókönyv esetén a fogimplantátum kilökődését is okozhatja, illetve szükségessé teheti az eltávolítását. Rendelőnkben ezen esetek elkerülésére az implantációs fogpótlások a legkorszerűbb digitális technológiák (CAD-CAM egyéni implantátum fejek és hídvázak, KaVo Arcus Digma egyéni harapás bemérés) segítségével készülnek, így ilyen jellegű szövődményeket nem tapasztalunk.

5. A szakszerű és rendszeres fogápolás hiánya

Az orvosi garanciavállalásnak elengedhetetlen feltétele a fogimplantátum beültetése és a fogpótlás átadása után a kellő szájhigiéné fenntartása, a megfelelő fogápolás. Az egyik legjelentősebb rizikófaktor ugyanis ennek elmaradása, és az így kialakuló bakteriális gyulladás (periimplantitis), illetve az emiatt kialakuló csontvesztés. Mindez végső soron akár a fogimplantátum elvesztését is eredményezheti.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

6. Dohányzás, kontroll vizsgálatok kihagyása

A műtét utáni szövődmények és a következményes implantátum vesztés elkerülése érdekében javasolt betartani a fogorvos utasításait, mint például a dohányzás mellőzése. Rendelőnkben a 3-6 havonta sorra kerülő kontrollvizsgálatok és fogkőleszedés garantálják a fogimplantátumok körüli gyulladásos szövődmények korai felismerését, biztosítva az implantátumok tartósságát.

7. Reális a fogimplantátum-kilökődés veszélye?

Az implantátumok behelyezését követően 2-6 hónap a csontosodás időszaka, attól függően, hogy szükséges volt-e csontpótlás. Ha ez a folyamat nem megfelelő, vagyis a csontállomány nem vagy nem eléggé növi körbe az implantátumot, akkor az nem képes tökéletesen beépülni. Ennek következtében kellemetlen érzést okozhat, amely az idő múlásával nem szűnik, esetleg egyre rosszabb lesz. Súlyosabb esetben pedig meglazulhat, esetleg a fogimplantátum kilökődése is bekövetkezhet.

Ennek megelőzésére rendelőnkben még a kezelés előtt teljes körűen feltérképezzük a rendelkezésre álló csontállomány mennyiségét és minőségét. Amennyiben a vizsgálatok alapján szükséges, a legkorszerűbb csontpótló beavatkozásokkal hozzuk létre az implantációhoz ideális csontmennyiséget. A modern műtéti eljárásokkal elvégzett csontpótlás következtében az implantátum kilökődésének esélye a Dentpoint pácienseinél minimális.

A Dentpointnál érvényes implantátum árak ezen az oldalon tekinthetőek meg.

A kilökődés további oka lehet, ha a szervezet idegen anyagnak tekinti a beültetett fogimplantátumot, illetve allergiás reakcióval válaszol. A Dentpointnál alkalmazott (a bevezetőben említett) csúcsminőségű implantátumok anyaga titánötvözet, így azokat ellenállás nélkül befogadja a szervezet. Ezt tudományos vizsgálatok is megerősítik, amelyek szerint az általunk is használt minőségi implantátumrendszerek bennmaradási aránya 5 évvel a behelyezés után 97-98%-os.

A fogimplantátum hátrányai lehetnek még:

 

  • Szomszédos fog károsodása

Ez akkor fordulhat elő, ha az implantációban érintett terület mellett elhelyezkedő fog gyökere szabálytalan, ferde vagy meggörbült. Ilyenkor az implantáció közben útban lehet és megsérülhet. Az ehhez hasonló problémák a kezelést megelőző röntgen-, illetve CT-felvételekkel felderíthetőek. Így kivédhető a szabálytalan foggyökér jelentette akadály.

  • Túlterhelés

Ritkán előfordulhat, főleg azonnali ideiglenes fogpótlással ellátott implantátumoknál, hogy rágás során a csontállomány túlságosan nagy nyomásnak van kitéve. Ez akadályozhatja a műgyökér beépülését, akár gyulladást is okozhat. További komplikáció jelentkezhet a szövetekre nehezedő túlzott nyomás kapcsán. Az erre adott immunválasz gyulladást eredményezhet, ami a csontszövetre is átterjedhet, végső soron csontvesztést és akár a pótlás elvesztését is eredményezheti. Ennek a problémának az elkerülésére a fogpótlás körültekintő, egyéni harapási viszonyoknak megfelelő elkészítése, ezáltal a probléma megelőzése lehet a megoldás.

Melyik a legjobb fogimplantátum? Segítünk a döntésben!

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a fogászati implantációval, vagy bármilyen más fogászati problémával kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

A Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parondontológiai Centrum csapata

A Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parondontológiai Centrum csapata

Várjuk szíves érdeklődését!