A fogak pótlása kulcsfontosságú, hiszen a hiányzó fogak óriási hátrányt jelentenek a mindennapok során. Nincsen szép mosoly rendezett fogsor nélkül, illetve fogak híján az ételek megrágása is nehézséget okozhat, amely akár emésztőrendszeri problémákhoz vezethet.

A kombinált fogpótlás stabil és esztétikus megoldás, ha a fogpótlás önmagában nem oldható meg korona, híd vagy implantátum segítségével. Cikkünkből most mindent megtudhat arról, hogy kiknek ajánlott ez a módszer, mik az előnyei és hogyan készül a kombinált fogpótlás.

A kombinált fogpótlás menete egy hosszabb folyamat, melyet gondosan meg kell tervezni.

Mi az a kombinált fogpótlás?

Ez a módszer a rögzített és a kivehető fogpótlás kombinációja. Elkészítése az időigényesebb, és bonyolultabb fogtechnikai munkálatok közé tartozik, de sokkal esztétikusabb és tökéletesebb megoldást jelent a kapcsos, részleges fogsorhoz képest.

A kombinált fogpótlás 2 részből áll: 

 • Rögzített rész (pl. korona, híd)
 • Kivehető tag (részleges fogsor)

A kombinált fogpótlás fajtái

Csúsztatós kombinált fogpótlás

Az eljárás során először egy fix, beragasztott híd készül el, melyen általában rejtett, precíziós elhorgonyzó eszközöket, ún. csúsztatókat helyez el a fogtechnikus. A kivehető fogpótlás rész ezekre kapcsolódik rejtett elhorgonyzással.

Teleszkópos kombinált fogpótlás

Teleszkópos fogpótlás esetén két korona kerül felhelyezésre a megmaradt fogakra. Az ún. primer koronát közvetlenül a fogakra ragasztják, és a pótlás fix részét képezi. A szekunder korona az erre pontosan illeszkedő, a fog alakját és funkcióját helyreállító korona, mely a kivehető fogsor tagja. Ezek pontosan illeszkednek egymáshoz, biztosítva a kapcsolatot a rögzített és kivehető elemek között.

Stéges kombinált fogpótlás

Olyan esetekben alkalmazott fogpótlásról van szó, amikor a páciens saját fogainak száma nem teszi lehetővé a teljes rögzített pótlást. A lecsiszolt fogakat egy speciális merevítő rúddal, ún. stéggel kötik össze. Ez lesz a rögzített része a pótlásnak. A kivehető fogsornál egy fémházba kerül egy nagy szilárdságú műanyag betét, amely a stégre pattintható.

A kombinált fogpótlás előnyei

A kombinált fogsornak számos előnye van, ami miatt népszerűnek számít:

 • A rögzítő elemei láthatatlanok, szemben a hagyományos fogsorokkal
 • Stabilan rögzíthető, nincs oldalmozgása, kényelmes
 • Esztétikus, mivel kisebb méretű, mint a hagyományos protézisek
 • A rágóerő nem kizárólag a kivehető részt terheli, hanem eloszlása egyenletes a teljes pótláson, így növeli élettartamát
 • Biztosítja a kényelmes és hatékony rágást, beszédet és mosolyt
 • Megakadályozza a foglazulást
 • Könnyen tisztítható és kezelhető, így minimalizálható a fogínyproblémák és fogszuvasodás kialakulásának esélye

Milyen esetekben javasolt a kombinált fogpótlás?

A kombinált fogpótlás az alabbi esetekben javasolt:

 • A páciens részleges foghiánnyal küzd, és többféle fogpótlási technika alkalmazása szükséges a legjobb eredmény elérése érdekében.
 • Korlátozott azon fogak száma, amelyekre híd- vagy korona pótlás készíthető.
 • A megmaradt fogak száma és a fogak közötti távolság olyan mértékű, hogy hagyományos híd nem jelent megfelelő megoldást.
 • A csontállomány hiánya miatt nem ültethető be implantátum.
 • A beteg idegenkedik az implantátum beültetéstől.
 Fogpótlás árainkat megtalálja honlapunkon.

A kombinált fogpótlás menete

A kombinált fogprotézis elkészítése egy hosszabb folyamat, melyet gondosan meg kell tervezni. 

A munka első lépéseként lecsiszolásra kerülnek a megfelelő fogak, majd ezekre elkészül a rögzített korona vagy híd. Ezekhez fog kapcsolódni a kivehető tag, melyhez a fogorvos lenyomatot vesz, majd a fogtechnikus egy próba fogsort készít, egy alaplemezre helyezi rá a porcelánból vagy műanyagból készült fogakat. Ebben a fázisban a próba után még módosítható a fogak nagysága, formája, színe. Amennyiben a próba sikeres és a páciens számára kényelmes a protézis, elkészül a végleges pótlás.

FONTOS TUDNI: A kivehető rész felhelyezése vagy eltávolítása előfordulhat, hogy eleinte nehézséget okoz, szükséges hozzá némi kézügyesség és rutin. Rendelőnkben azonban minden esetben megmutatjuk a gyakorlati fogásokat, hogy minél kényelmesebb és egyszerűbb legyen a használat.

A kombinált fogpótlás tisztítása

A koronák, hidak és protézisek rendszeres tisztítása kiemelt fontosságú. Ennek hiányában ugyanis kóros baktériumok szaporodhatnak el a szájban, melyek fogszuvasodást, fogínybetegségeket, fogágybetegséget okozhatnak, fokozhatják a fogkőképződést.

A rögzített tagokról – híd, korona – alapos fogmosással tudjuk eltávolítani a szennyeződéseket. A kivehető részt érdemes minden étkezés után kivenni és speciális kefével megtisztítani. Ezen felül heti 1-2 alkalommal kémiailag is célszerű fertőtleníteni fogsortisztító tabletta segítségével. 

Rendelőnkben minden részletre kiterjedő tájékoztatást nyújtunk a tisztításához szükséges eszközök használatáról és a tisztítás módjáról. 

Milyen lehetőségek vannak, ha mégsem a kombinált fogpótlás a legideálisabb?

A kombinált fogpótlás nem mindenki számára tökéletes. Minden esetben a fogorvosnak kell javasolnia a páciens fogászati állapotának és igényeinek megfelelő legjobb fogpótló megoldást.

Milyen alternatívák léteznek a fogak pótlására? 

Rögzített fogpótlások

Rögzített fogpótlásként esztétikus, porcelánleplezésű, nagy teherbírású koronák és hidak kerülnek a szájba. Ezek a felhasznált technológiáknak és a precíz orvosi munkának köszönhetően hosszú távú, tartós megoldást jelentenek. Előnyük, hogy súlyosan károsodott fogak helyreállítására és kiterjedt foghiány pótlására egyaránt alkalmasak. Fontos azonban a megfelelő számú saját pillérfog, vagy megfelelő pozícióba beültetett megfelelő számú implantátum. 

A koronák és hidak lehetnek:

 • Fémmentesek (a frontfogak területére)
 • Fém-kerámiák (nagyobb teherbírásúak az oldalsó területekre)
 • Aranykerámiák (tökéletes záródást biztosítanak, valamint meggátolják a baktériumok elszaporodását a koronaszéleken, csökkentve a fogszuvasodás esélyét)

Kivehető fogpótlások

A kivehető fogpótlások elsősorban nagyon kiterjedt, vagy teljes fogatlanság esetén alkalmazandók. Előnyük, hogy kedvezőbb árúak, azonban bizonyos esetekben nem olyan stabilak, mint a rögzített pótlások. 

Részleges kivehető fogsor

Ez abban az esetben jó megoldás, ha több, egymás mellett elhelyezkedő foghiány pótlására van szükség, de a fogak állapota vagy anyagi okok nem teszi lehetővé a hagyományos koronák vagy hidak alkalmazását. 

A részleges kivehető fogsor alapja egy fémlemez, amelyre a fogtechnikus által kialakított műíny és műfogak kerülnek. A kivehető pótlás teljesen beborítja a fogatlan állcsont ívét. A rögzítés a még meglévő fogakhoz kapcsokkal oldható meg. 

Teljes kivehető fogsor

Ez az opció teljes foghiány esetén javasolt. A protézis akrilát alapú rózsaszín műanyagból készül, erre a fogtechnikus műanyag fogakból alakítja ki a természetes fogakéhoz hasonló színt és formát. Hagyományos rögzítés esetén a protézis a nyálkahártya csont alapzaton támaszkodik, és az arcizomzat, a vákuumhatás, a gravitáció és a rágónyomás tartja a helyén. A teljes kivehető fogsor legnagyobb problémája általában a stabilitás hiánya. 

Implantációs fogpótlás

A fogimplantátumok segítségével az elvesztett fog gyökerének pótlása révén készíthető el a fog anélkül, hogy a szomszédos, ép fogakat szükséges lenne csiszolni. Óriási előnyük, hogy segítségükkel olyankor is készíthető rögzített fogpótlás, amikor hagyományos fogászati módszerekkel csak kivehető pótlásra lenne mód. Ezekben az esetekben az implantációs fogpótlás jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes komfortérzet mellett nagyon esztétikus is.

Az implantációs fogpótlások számos lehetőséget kínálnak egyetlen fog pótlásától akár a teljes fogatlanság komplex helyreállításáig. 

Kombinált fogpótlás árak

A rendelőnkben érvényes fogpótlás árak ezen az oldalon tekinthetők meg. Az implantációs kezelések árairól pedig itt talál bővebb információkat

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Várjuk szeretettel rendelőkben és minden fogászati kérdésben örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!