A gnatológiáról még nagyon kevesen hallottak, pedig igen fontos területe a fogászatnak.  Ez egy viszonylag viszonylag új és dinamikusan fejlődő speciális terület, amely az állkapocs ízülettel és annak problémáival foglalkozik.

A cikkben áttekintjük, hogy

 • mi is pontosan a gnatológia,
 • mivel foglalkozik a gnatológus.
 • arról is szó lesz, hogy mitől olyan különleges az állkapocs ízület működése,
 • milyen tünetek tapasztalhatók a rendellenes működéskor,
 • és miért annyira fontos a szakorvos felkeresése.
 • Végül a kezelési lehetőségekre is kitérünk. 
A gnatológus az állkapocs ízület elváltozásait vizsgálja

Mi az a gnatológia? 

A gnatológia a fogászat egy speciális területe, amely az állkapocs ízület működésével, valamint ennek elváltozásaival és a panaszok, problémák kezelésével foglalkozik. 

Az állkapocs ízület egy igen összetett és bonyolult ízület, amely többek között a rágásért, és a beszéd képzésért felelős. Amennyiben az állkapocs ízület a normálistól eltérő pozícióban van, vagy eltérően mozog, akkor különböző, az életminőséget rontó panaszokat okozhat. Hosszú távon pedig bekövetkezik az állkapocsízület kopása és deformációja, sőt, a test más részeiben is kialakulhatnak egészségügyi problémák. 

A gnatológia célja az állkapocs ízület normális funkciójának visszaállítása, a normális harapási és rágási viszonyok elérése. Ezt el lehet érni konzervatív fogászati módszerekkel, vagy szükség szerint fogszabályozással, fogpótlással vagy más, parodontológiai módszerekkel.

Az állkapocs ízület működése és elváltozásai

Az állkapocs, avagy orvosi kifejezéssel élve temporomandibuláris ízület (TMI vagy angolul TMJ) az arc mindkét oldalán megtalálható, a fülek mellett. Működése meglehetősen bonyolult, mivel mind forgó, mind csúszó mozgást végez. Ennek köszönhetően tudjuk az állkapcsunkat jobbra-balra, előre-hátra mozgatni és a szánkat nagyra nyitni. 

Az állkapocs felső vége és a koponyában található foglalat között egy porckorong található, ez gondoskodik a csontok felszínének védelméről. A TMI mozgásáért számos arcizom (beszédképző- és rágásért felelős izmok) is felelős, megfelelő működését pedig a következő tényezők befolyásolják: 

 • A fogazat állapota: ez az elsődleges befolyásoló tényező, a változások a fogazatban az állkapocs ízület rendellenes mozgását, záródását okozhatják
 • Helytelen test- vagy fejtartás
 • Genetikai okok
A gnatológia speciális eszközökkel módszerekkel képes mérni az állkapocs bonyolult működését.

Hogyan befolyásolja a fogazat az állkapocs ízület helyes működését? 

A fogazat illeszkedése a legjelentősebb faktor az állkapocs ízület egészséges működésében. A megfelelő illeszkedés biztosítja azt, hogy a rágás végpontja a megfelelő helyen legyen, és ezáltal az állkapocs nyugalmi állapotba tudjon kerülni. Ha a fogazat nem illeszkedik megfelelően, vagy megváltozik pl. fogvesztés, vagy tömés, fogpótlás miatt, könnyen előfordulhat, hogy az állkapocs nem találja meg a nyugalmi pozíciót. Ilyenkor a páciens fogcsikorgatást vagy állandó szorítást tapasztalhat. Ez hosszú távon az ízület kopását és deformációját okozhatja. 

A fentiekből már nem nehéz kitalálni, hogy a gnatológia mekkora szerepet játszik a fogászat többi területén is: a fogpótlások elkészítésekor kiemelten fontos gnatológiai bemérést készíteni, hogy az elkészült pótlás biztosan támogassa az állkapocs helyes működését. 

Milyen tünetek esetén van szükség gnatológiai vizsgálatra? 

Az állkapocs ízület rendellenességeinek vagy elváltozásainak következményeként számos kellemetlen tünet tapasztalható. A következő tünetek esetén érdemes gnatológiai kivizsgálást végezni:

 • Az állkapocs mozgását kísérő furcsa hangok, például kattogás
 • Az állkapocsízület kiakadása, kiugrása
 • Fülfájás vagy erős fájdalom a fül környékén
 • Rágási nehézségek
 • Ismeretlen eredetű nyaki fájdalom vagy fejfájás
 • Éjszakai fogcsikorgatás
 • Alvászavarok
 • Asszimetria kialakulása az arcon, féloldalas ráncok jelentkezése
 • Szájnyitási korlátozottság

Az állkapocs ízület eltérései képesek kihatással lenni a nyak-, váll-, törzs-, sőt akár a térd izmaira is, mivel a test próbálja kompenzálni a helytelen pozíciót. De ez visszafelé is érvényes: a helytelen testtartás, gerinc problémák kihatnak az állkapocs egészséges működésére. 

Ezért a gnatológiának nem csak a fogászat többi területével, de még számos más további területtel is együtt kell működnie. Többek között kiegészítő kezelésnél a gyógytorna, manuálterápia, vagy akár a logopédia is szóba jöhet. 

A gnatológia egyik speciális eszköze az artikulátor

A gnatológia speciális eszközei

A gnatológia tehát a fogak morfológiáját, a fogíven történő elhelyezkedésüket, az állkapocsízületet, rágóizmokat és mindezek együtműködését vizsgálja. Ennek megfelelően számos új eszközt és technikát fejlesztettek ki. Ilyen eszközök például az artikulátorok, fogívek, illetve ma már számítógépes diagnosztika is rendelkezésre áll a minél pontosabb vizsgálatok elvégzésére. 

A rendelőnkben a fogpótlások készítésénél alkalmazott KaVo Protar artikulátorok és arcívek, valamint a komplex esetekben gnatológus szakember által alkalmazott Arcus DigMa digitális 3 dimenziós ultrahangos regisztrációs eljárás biztosítja a lehető legjobb rágófunkciót. Az egyéni bemérések során kapott értékek óriási segítséget jelentenek a fogpótlások elkészítésekor, ugyanis minden érték meghatározásra kerül, ami az állkapocs ízület ideális mozgásához illetve zárásához szükséges. Így biztosan megfelelő fogpótlás fog készülni. 

A gnatológiai kezelés lehetőségei 

Amennyiben már bekövetkezett valamilyen károsodás az állkapocsízületben, akkor első körben fel kell mérni a károsodás mértékét. Ehhez a fenti eszközökön kívül egy 3D CT felvétel készítésére is szükség lehet. 

Ezután történik a páciens egyénre szabott kezelési tervének kialakítása, amely magában foglalhat különböző fogászati beavatkozásokat.  Gyakran van szükség fogaszabályozásra,  vagy éjszakai harapásemelő sín készítésére, amely megakadályozza a rágófelületek további kopását. Ilyenkor kell mérlegelni azt is, hogy szükség lehet-e gyógytornára, manuálterápiára vagy egyéb kezelésre. Bizonyos esetekben műtéti beavatkozásokra is sor kerülhet. 

Amennyiben Ön úgy gondolja, hogy problémák lehetnek az állkapocsízületével, minél előbb keressen fel szakorvost! 

dentpoint csapata budapest

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!