A gyökérkezelést a fogak megmentőjének is tekinthetjük. Általában akkor válik szükségessé, ha fogszuvasodás vagy más sérülés hatására a fog belső szövetei begyulladnak, illetve elhal a fogbél, az idegeket tartalmazó úgynevezett pulpa. A beavatkozással megszüntethető a góc, illetve az esetlegesen jelentkező arcduzzanat és fogfájás. Sőt, a kezelés ideális esetben még hosszú évekig, évtizedekig problémamentes rágás élményt biztosít számunkra. Előfordulhat azonban, hogy a gyökérkezelt fog fájni kezd, melynek hátterében többféle probléma állhat. Cikkünkben most megnézzük, hogy mi okozhat fájdalmat a gyökérkezelést követően, és mi a teendő ha a frissen, illetve a régen gyökérkezelt fog érzékennyé válik.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Amikor a fogszuvasodás már annyira mély, hogy eléri a fog belső, élő szöveteit, a pulpakamrát, gyulladást okoz, amely akár komoly fogfájással járhat, de tünetmentesen is jelentkezhet. A végkimenetel azonban azonos, a fog elhal és gócfertőzés jön létre a gyökércsúcs körül. Ilyen esetekben gyökérkezeléssel megszüntethető a fertőzés, ezzel együtt pedig a gyulladás és fogfájás is, és elkerülhető a fog kihúzása.


Milyen tünetek jelezhetnek, ha gyökérkezelésre van szükség?

 • folyamatos, erős fogfájdalom
 • a fogfájás erősödése evés közben, nyomás hatására
 • elszíneződött fogak
 • fájdalom vagy érzékenység hidegre vagy melegre
 • kiütés az ínyen
 • az érintett fogat körülvevő íny duzzanata

Normális, ha a frissen gyökérkezelt fog fáj?

Alapvetően a gyökérkezelés során eltávolításra kerülnek a fogból az elhalt idegek, így maga a gyökérkezelt fog nem fájhat. A fogorvos kitisztítja, fertőtleníti, majd gyökértöméssel zárja a fogat, hogy ne juthassanak baktériumok a szövetek közé. Mégsem kell azonban megijedni, ha a végleges gyökértömés behelyezését követően 2-3 napig érzékeny a fog. Ez normális jelenség, különösen, ha a környező terület már eleve fájdalmas és gyulladt volt.

Enyhébb fájdalmat okozhat továbbá: 

 • ha a kezelés során a gyökérkezelő tű elérte a gyökér csúcsát
 • ha a korábbi gyulladás miatt a gyökércsatorna csúcsi része felmaródott és tömőanyag jutott át a gyökércsúcson
 • ha a használt fertőtlenítőszerek okoznak érzékenységet

A beavatkozást követő átmeneti fájdalom nem elviselhetetlen és fájdalomcsillapítókkal jól enyhíthető. Többnyire néhány napon belül megszűnik. 

TIPP: Gyökérkezelést követően célszerű kerülni az érintett oldalon történő rágást, amíg a gyulladás le nem húzódik. Fogmosáskor ajánlott puha sörtéjű fogkefét használni az íny tökéletes védelme érdekében. 

A régen gyökérkezelt fog fájdalma mögött általában gyökércsúcsi gyulladás áll.

Mi a probléma, ha a frissen gyökérkezelt fog fájdalma nem múlik?

Amennyiben a fájdalom tartósan fennáll, minél előbb keressük fel fogorvosunkat, hiszen ez gyulladást jelez a fog körüli csonthártyában, ami a fog elvesztéséhez, valamint gócok kialakulásához vezethet a szervezetben.

Mi okozhatja a gyulladást?

 • a fognak több gyökércsatornája van, de szabad szemmel nem mind látható, így valamelyikben gyulladt ideg maradt
 • bár az ideg eltávolításra került, de a gyökércsatorna nem lett megfelelően kitisztítva
 • a fő gyökércsatorna igen, de az  oldalcsatornák nem kerültek tisztításra

ÉRDEMES TUDNI: Statisztikák alapján a hagyományos gyökérkezelések jelentős része sikeres, és nem igényel további kezelést. A nehezen ellátható esetekben mikroszkópos gyökérkezelése segíthet. A Dentpoint által alkalmazott modern eljárások és kiváló minőségű anyagok, valamint orvosaink szaktudása még inkább növeli a sikeres gyökérkezelések arányát.

Mit jelent a gyökérkezelt fog lüktető fájdalma?

Erős, lüktető fájdalom akkor fordulhat elő, ha a gyökércsatornában gyulladást okozó baktériumok maradtak, amelyek átjutva a gyökércsúcson, annak környékén, az állcsontban és a lágyszövetekben gyulladást okoznak. Ez egyfajta védelmi mechanizmus, hogy a baktériumok ne kerülhessenek be a véráramba, ugyanakkor ha hosszabb távon fennáll, az a csontszövet károsodásához vezet. Ún. granulómaként, illetve cisztaként is jelentkezhet a fog gyökere körül. 

Segíthet ilyenkor az antibiotikum?

Az antibiotikumok a csonthártya felől fejtik ki hatásukat, így hatékonyan képesek csökkenteni a gyulladást a gyökérhártyán, csonthártyán. Amennyiben azonban a problémát a gyökércsatornában elszaporodó baktériumok okozzák, akkor a legerősebb antibiotikumok sem jelentenek megoldást a gyökércsúcs fertőzésre, kizárólag a mechanikus, kémiai tisztítás.

Fontos a fertőzött szövetek maximális eltávolítása

A  gyökérkezelés sikerességének a legfőbb kritériuma, hogy az összes fertőzött szövet eltávolításra kerüljön. Mivel minden fog különböző, illetve a fogbél, valamint a gyökércsatornák bonyolultak és sokszor rendkívül szabálytalanok, sajnos néha előfordulhatnak problémák a kezelés során.

Sok esetben a megfelelő tisztítás, az apró fertőzött szövetek maradéktalan eltávolítása nem lehetséges hagyományos gyökérkezeléssel. Például ha a fog anatómiai elhelyezkedése nehezítheti a munkát. Az eszközök helyigénye miatta a hátsó fogakon a kezelés sokkal komplikáltabb lehet. De a görbe, szabálytalan, vékony, szabad szemmel nem látható csatornák is gondot okozhatnak.

Ilyen esetekben a mikroszkópos gyökérkezelés lehet jó megoldás, hiszen a fogászati mikroszkóp akár 30-szoros nagyításban is képes megjeleníteni az érintett területeket, így az addig feltérképezhetetlen részek is láthatóvá és tisztíthatóvá válnak. Egyúttal hatékonyabban kezelhető a gyulladás.

Ha a gyökérkezelt fog fáj harapásra, annak oka a magas tömés lehet.

Mi a baj, ha egy régen gyökérkezelt fog fáj?

Előfordulhat, hogy egy régóta tünetmentes, korona alatti gyökérkezelt fog fáj vagy válik nyomásra  érzékennyé. Ilyenkor vélhetően gyökércsúcsi gyulladás áll a háttérben. Ennek megerősítésére a fogorvos röntgent vagy – a még pontosabb diagnózis érdekében – fogászati CT vizsgálatot végez.  

Nézzük most meg, hogy milyen probléma állhat amögött, ha a régen gyökérkezelt fog fáj!

Nem került feltárásra mindegyik gyökércsatorna

Néha a gyökérkezelés során nem kerül kitisztításra minden fogcsatorna, és a kórokozó baktériumok hosszabb ideig nem okoznak fájdalmat, csak akkor jelentkeznek a tünetek, amikor az immunrendszer már nem képes megbirkózni ezekkel.

A fogágy gyulladása 

A fájdalomért sok esetben nem a rossz gyökértömés felelős, hanem a fogat körülvevő fogágy problémája. Különösen őrlőfogaknál gyakori, hogy a gyökerek között nem borítja csont a fogat, így a baktériumok a gyökerek közé jutnak és gyulladást okoznak.

Átsugárzó fájdalom

Előfordulhat olyan eset is, hogy nem a régen gyökérkezelt fog fáj, hanem egy másik fog sugárzik oda.

A fog repedése

A gyökérkezelt fogak sokkal törékenyebbek. Ezért megeshet, hogy harapásnál letörnek, megrepednek. Ilyenkor baktériumok juthatnak a fogba, ami  gyulladást eredményez.

Magas tömés

Nem ritka, hogy a gyökérkezelt fog fáj harapásra vagy rágás közben. Ennek oka többnyire az, hogy az alsó és felső fogsor nem zár megfelelően a magas tömés miatt. Szerencsére ez becsiszolással könnyen megoldható probléma.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Amennyiben a gyökérkezeléssel vagy bármilyen más fogászati problémával kapcsolatban további kérdései merültek fel, várjuk szeretettel rendelőkben, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!