A foghúzás utáni étkezés jelentős szerepet játszik a gyógyulási folyamatban. Fontos, hogy kíméljük a sebet és olyan dolgokat fogyasszunk, amelyek nem bántják a beavatkozás helyét és nem okoznak fertőzést, gyulladást. Cikkünkben most megbeszéljük, hogy mivel jár a foghúzás, valamint azt is, hogy mikor és milyen ételeket és italokat szabad fogyasztani, illetve mi az, amit feltétlenül kerülni kell.

Mikor van szükség foghúzásra és hogyan történik?

A foghúzás az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás, melyre a legtöbb esetben azért kerül sor, mert olyan mértékű a fogszuvasodás, hogy a fog már menthetetlen. De előfordulhat, hogy egy baleset következtében a fog letörik, megreped, ami húzást tesz szükségessé. 

Nem ritka az sem, hogy bár a fog koronai része épnek tűnik, a gyökér körül olyan komoly gyulladás alakul ki, hogy gyökérkezeléssel sem menthető meg a fog.

Emellett a bölcsességfogak is gyakran okoznak kellemetlenséget – akár fájdalmat, akár a fogak torlódását -, ami miatt célszerű eltávolításuk. Továbbá fogszabályozási megfontolások is indokolttá tehetnek foghúzást.

Érdemes mindig tájékozódni arról, hogy foghúzás után mit lehet enni, inni, ezzel megkönnyíthetjük a regenerálódást.

A foghúzás menete

A foghúzás minden esetben helyi érzéstelenítésben történik, ezért gyakorlatilag fájdalommentes. A fogorvos fogó segítségével távolítja el a fogat, majd kitisztítja a helyét.  Ezután a pácienseknek nagyjából 20 percig egy géztampont kell harapnia, hogy elálljon a vérzés. A sebben eközben egy ún. vérdugó keletkezik, ami segíti a gyógyulást, ezért fontos, hogy ezt sose piszkáljuk. 

Bizonyos esetekben a húzást követően szükség lehet varratokkal zárni a sebet, amelyet a szakorvos körülbelül egy héttel a beavatkozás után távolít el. A bölcsességfogak kihúzása bonyolultabb lehet olyan esetekben, amikor rendellenesen helyezkednek el a fogak, illetve ha nem, vagy csak félig bújtak ki. Ilyenkor a foghúzást szájsebészetben jártas szakember végzi speciális eszközökkel.

Foghúzás után mikor lehet enni és inni?

A fogorvos mindig tájékoztatást ad arról, hogy mik a foghúzás utáni legfontosabb teendők, hogyan kell fogat mosni és a sebet tisztítani, valamint arról, hogy mit ehetünk és ihatunk. 

A húzás helyét kímélni kell, és az evéssel fontos megvárni, hogy az érzéstelenítést követően elmúljon a zsibbadás, mert könnyen elharaphatjuk a nyelvünket, ajkunkat, sérülések keletkezhetnek a nyálkahártyán, vagy akár félre is nyelhetünk. 

Szerencsére nem kell sokáig lemondanunk az étkezésről. Bár az érzéstelenítő hatása a szer fajtájától és mennyiségétől függően változhat, általában 2-4 óra alatt megszűnik zsibbadás. Inni óvatosan ilyenkor is szabad, de ne használjunk szívószálat.

Foghúzás után mit lehet enni? 

Érdemes már előre felkészülni a foghúzásra és nem üres gyomorral ellátogatni a fogászati rendelőbe. Sokaknál a beavatkozás fokozott stresszel jár, ami igénybe veszi a szervezetet, ingadozhat vagy nagyon leeshet a vércukorszint, ami ájuláshoz vezethet. Ezt megelőzhetjük, ha jóllakottan érkezünk.

Bizonyos diéták esetén meghatározott időnként szükség van a tápanyagbevitelre, ebben az esetben egy nem túl forró, könnyű leves lehet megoldás.

A foghúzást megelőzően és utána is célszerű odafigyelni a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, hogy ezzel is támogassuk szervezetünk öngyógyító mechanizmusát, hogy gyorsabb lehessen a regenerálódás.

Lássuk most, hogy mit érdemes fogyasztani, ha kiment az érzéstelenítő hatása!

 • normál konzisztenciájú, rágást igénylő ételeket
 • péksüteményeket (a magvas változatok kivételével)
 • leveseket
 • sült és párolt húsokat
 • párolt zöldségeket és gyümölcsöket
 • grillezett ételeket
 • tésztákat csípős és tejszínes szósz nélkül
 • piskótákat, kekszeket
 • növényi tejeket és sajtokat
Hogy foghúzás után mikor lehet enni, elsősorban attól függ, hogy milyen érzéstelenítőt kaptunk és mikor múlik el a zsibbadás.

Foghúzás után mit nem lehet enni és inni?

Vannak kifejezetten olyan ételek és italok, amik nem javasoltak a seb elfertőződésének elkerülése és a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Mik ezek az ételek?

 • forró, fűszeres ételek
 • nyers zöldségek, gyümölcsök (különösen, amik kis magokkal rendelkeznek)
 • nyers vagy félig átsütött húsok (pl. tatár beefsteak)
 • az apró szemcsés ételek, amelyek felsérhetik vagy beleragadhatnak a sebbe (pl. rizs, magvas péksütemények, szezámmag, lenmag, dió, mogyoró, mákos ételek stb.)

 

Mi a helyzet az italokkal?

 • Foghúzást követően az alkohol fogyasztásával minimum 3 napot várjunk, mivel a szeszes italoknak értágító hatásuk van.
 • Érdemes kerülni a húzást követően a koffeintartalmú italokat, a kávét, fekete teát, mert vérbőséget okozhatnak.
 • Mellőzzük  a szénsavas üdítők fogyasztását, ugyanis irritálhatják a sebet.

Foghúzás után mit lehet enni: gyakori kérdések a foghúzás után

Mit tegyek, ha az ételmaradék bejutott a sebbe?

Fontos, hogy sose kezdjük el piszkálni a sebet fogpiszkálóval vagy bármilyen más eszközzel, ugyanis felsérthetjük a sebet, így fertőzés, gyulladás alakulhat ki. A nyelvünkkel se próbáljuk eltávolítani a maradékot és ne szívogassuk. 

Dohányozni lehet foghúzás után?

Az első 3 napban szigorúan tilos a dohányzás, de érdemes két hétig ellenállni füstölgő szenvedélyünknek. Ez nem csak a hagyományos cigarettára, hanem az e-cigarettára is vonatkozik. 

Mire érdemes még figyelni az étkezés mellett?

A  kezdeti időszakban fontos az elegendő pihenés, hogy támogassuk a szervezet regenerálódását. Fájdalom előfordulhat a húzást követő napokban, ilyenkor fájdalomcsillapító szedése javasolt a fogorvos utasításainak megfelelően. Különösen bölcsességfog eltávolítás után indokolt lehet antibiotikum és probiotikum szedése is. Nagyon fontos a gondos száj- és fogápolás, hogy ne szaporodjanak el a káros baktériumok.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben foghúzással vagy bármilyen egyéb fogászati problémával kapcsolatban további kérdései merültek fel, várjuk szeretettel rendelőkben, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!