Mi a teendő foghúzás után?

A foghúzás az utolsó utáni lehetőség, amikor a fog már menthetetlen: az a pillanat, amikor a legkisebb rossz az, ha a fogat eltávolítják. A mai modern, hatékony érzéstelenítésnek köszönhetően a fájdalomtól a legtöbb esetben egyáltalán nem kell tartani. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, mit tegyünk – és mit ne – a foghúzás után.

Mielőtt belekezdünk, olvasóink szíves figyelmébe ajánljuk egy másik posztunkat, amelyben részletesen tárgyaltuk a parodontológia témakörét. A parodontológiai kezelésekről szóló aloldalunkon pedig megtalálható az összes lényeges kapcsolódó információ megtalálható. (És természetesen a parodontális kezelések árai is elérhető weboldalunkon.)

Óvatosan az orrfújással

Érzéstelenítés után 2-3 órán át tart a zsibbadás. Fontos, hogy – ha nem is ennyi ideig – de legalább 20 percen át szorítsuk a foghúzáskor behelyezett géztampont, majd egyszerűen vegyük ki.

Amennyiben valamelyik felső fog eltávolítása során az arcüreg megnyílik, semmiképpen ne fújjuk ki az orrunkat, csak törölgetni szabad, és tilos a tüsszentés visszafojtása is. Az arcüreg megnyílása leginkább a felső-hátsó őrlőfogak, illetve a bölcsességfogak eltávolítása közben történhet meg. Abból vehetjük észre, hogy ha megfújjuk az orrunkat, szelelést érzünk, vagy a sebnél buborék képződik. Ebben az esetben késlekedés nélkül forduljunk fogorvoshoz, szájsebészhez, hogy minél előbb bezárja a nyílást. Fontos az antibiotikumos kezelés azonnali elindítása is.

Az evéssel is várjunk

A zsibbadás alatt ne együnk, illetve óvatosan igyunk, mivel könnyen beharaphatjuk a nyelvünket, felsérthetjük a nyálkahártyát, és félre is nyelhetünk. A zsibbadás hossza függ az alkalmazott érzéstelenítőszer fajtájától és a beadott mennyiségtől.

Foghúzás után meddig vérzik a fog helye?

Természetes, hogy a foghúzás után vérzik az íny, ez még pár órával a beavatkozás után sem számít szokatlannak. A vérzés rendszerint enyhe, még akkor is, ha a szánkban intenzíven érezzük a vér ízét. Ha azonban mégis erős a vérzés, tegyünk rá steril gézlapot, és amennyiben fél órán belül nem csillapodik, keressük fel a fogorvosunkat.

Bölcsességfoghúzás után fájdalomcsillapítóra is szükség lehet

Bölcsességfogműtét után a felépülés kicsivel lassabb, mint egy normál foghúzás esetén.

Általánosságban elmondható, hogy bölcsességfoghúzás után szükség van antibiotikumra, fájdalomcsillapítóra, valamint hideg borogatásra a kialakuló duzzanat miatt.

A foghúzás környékén keletkezhet vérömleny. Ez kívülről is látható lehet, a gravitáció miatt akár a nyakra is kerülhet, vagy az érzéstelenítés helyén is megjelenhet. A vérömleny többnyire ártalmatlan jelenség, néhány nap alatt magától is felszívódik.

A foghúzás utáni fájdalom a bölcsességfog esetében fokozott lehet – éppen ezért érdemes fájdalomcsillapítót használni. Ugyanez áll az antibiotikumra is, aminek szedését érdemes probiotikummal ellensúlyozni. Ennek kiválasztásához kérjük a gyógyszerész tanácsát, mivel ezekkel a készítményekkel megelőzhető, illetve csillapítható a mellékhatásként fellépő hasmenés.

Felgyorsíthatjuk a foghúzás utáni sebgyógyulást?

A válasz: igen, erre két lehetőségünk is van.

 1. Klórhexidin tartalmú szájöblítővel és
 2. Gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítóval is lerövidíthetjük a gyógyulás idejét.

Nagyon fontos a gondos száj- és fogápolás is.

Amennyiben nem mosunk fogat, a fogakon folyamatosan képződő lepedékben elszaporodó baktériumok ártani fognak a friss sebnek. A reggeli arcduzzanat csökkentése érdekében érdemes emelt párnán, félig ülő helyzetben aludni.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Foghúzás után fájdalom – mi a teendő?

A foghúzást követő fájdalom természetes, ilyenkor fájdalomcsillapító szedése javallott. Szóba jöhet például

 • az Algoflex Forte,
 • az Advil Ultra Forte vagy
 • a Cataflam – természetesen csak akkor, ha nem vagyunk allergiásak ezekre a gyógyszerekre.

Fontos, hogy a betegtájékoztatóban ajánlott napi mennyiséget még véletlenül se lépjük túl.

Mennyi ideig fog fájni, és mitől függ, hogy elhúzódik-e a fájdalom?

Legtöbbször enyhék a panszok, de szövődméányes esetben sajnos a fájdalom akár egy hétig is eltarthat. Főleg, ha a fogorvos nehezen tudta kihúzni a gyulladt, fájdalmas fogat.

Ha a fog eltávolítása után a panaszok nem enyhülnek, sőt esetleg fokozódnak, minél előbb keressük fel újra kezelőorvosunkat.

A szívószálat felejtsük el

Ne szívogassuk a húzás helyét, ne köpködjünk, sőt, szívószálat se használjunk. Mindez azért fontos, mert a sebből kieshet a vérdugó, ami késlelteti a gyógyulást, ezáltal gyulladás léphet fel, amit nagyon erős fájdalom kísér.

Foghúzás utáni Varratszedés és kontroll

Varratszedés és kontroll 7-10 nappal a foghúzás után esedékes. Felszívódó fonál használata esetén 2-3 hétig is eltarthat, míg a varratok eltűnnek.

Foghúzás után mikor lehet enni? Foghúzás után mit lehet enni?

foghúzás utáni evés

Elképzelhető, hogy egyáltalán nem vagyunk éhesek a beavatkozás után még órákkal sem, mert örülünk, hogy túlvagyunk a beavatkozáson – de az is lehet, hogy farkaséhesen várjuk a pillanatot, mikor végre valami ételt vehetünk a szánkba. Az azonban nagyon nem mindegy, mikor jön el ez a pillanat, ahogyan az sem, hogy mit ehetünk foghúzás után.

Foghúzás utáni ételek

 • Foghúzás után tej, illetve tejtermék fogyasztása megengedett, de mindig alapos fogmosás és öblögetés kövesse.
 • Foghúzás után az alkohol fogyasztásával legalább 3 napot várjunk, illetve a foghúzás utáni dohányzás szintén kerülendő 1 hétig, mivel a húzás helyén a gyógyulást lassítja.
 • A foghúzás utáni evés a zsibbadás elmúltával megengedett, inni pedig óvatosan a zsibbadás alatt is szabad.

Foghúzás utáni étkezés – általános tanácsok:

Kerüljük a forró, fűszeres és aprószemcsés ételeket. Ezek felsérthetik az érzékeny területet, vagy belekerülhetnek a sebbe.

Ilyenek többek közt

 • a magvas péksütemények,
 • a pattogatott kukorica,
 • a rizs,
 • a szezámmag,
 • a gabonapelyhek vagy
 • a mákos ételek.

Ha már bejutott valami a sebbe, akkor se kezdjük el fogpiszkálóval vagy más hegyes eszközzel piszkálni a sebet!

Ugyanis az könnyen begyulladhat. Ilyenkor hagyjuk, hogy az ételmaradék magától kiessen a sebből, de semmiképpen se piszkáljuk – még a nyelvünkkel se.

Foghúzás után fogmosás? Így tisztítsuk a sebet

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy ha túl vagyunk a foghúzáson, mi a teendőnk a sebbel.

Tisztítsuk ki, ha igen, mikor – és főleg: hogyan? Vagy a legjobb, ha nem nyúlunk hozzá? És mennyi idővel utána moshatunk fogat? Ezekre a kérdésekre válaszolunk most.

Hogyan kell tisztítani a sebet foghúzás után?

A húzás napján tilos öblögetni és fogkefével megtisztítani a húzás helyét, hogy a még nem teljesen kialakult véralvadék ne essen szét. Természetesen a fogakat ettől függetlenül alaposan meg kell tisztítani.

Mivel és hogyan lehet fogat mosni foghúzás után?

Puha fogkefével és bármilyen fogkrémmel ápolhatjuk a fogainkat, majd másnaptól óvatosan egy-két mozdulattal át kell simítanunk a sebet. A pár nap alatt kialakuló szürkés-sárga alvadékot sem szabad eltávolítani.

Használjunk szájöblögetőt foghúzás után?

Az érzékeny sebet kezeljük Chlorhexidin tartalmú szájöblítővel, például

 • Corsodyllal,
 • Curasepttel vagy
 • Chlorhexameddel.

Az erős alkoholtartalmú öblögetőket kerülni kell, mivel akadályozzák a sebgyógyulást. Inkább patikában vásároljunk, kérjünk tanácsot a fogorvosunktól.

Az első napokban ne öblögessünk erősen, mert ettől kieshet a véralvadék, és legfeljebb 2 hétig használjuk az öblögetőt.

A tisztítás menete foghúzás után

 1. Az első művelet a fogmosás, puha fogkefével és fogkrémmel. Bármilyen fogkrémet használhatunk.
 2. Ezután az öblögető következik.
 3. Majd használhatunk hyaluronsav tartralmú zselét (pl.Gengigel), ami hatékonyan segíti a foghúzás utáni sebgyógyulást. Fültisztító pálcikára teszünk egy kisebb mennyiséget a gélből, és ráhelyezzük a húzás helyére.

Fontos, hogy az alapos szájápolás után fél-egy órán keresztül ne fogyasszunk ételt, italt, hogy az alkalmazott készítmények ki tudják fejteni hatásukat.

Egyéb tanácsok foghúzás utánra

Kerüljük a szaunát foghúzás után

A meleg duzzanatot okoz – hogy ezt elkerüljük, legalább egy hétig ne menjünk sem szaunába, sem uszodába, és a gőzfürdőket is kerüljük el. Sőt, a napozást is mellőzük legalább egy hétig.

Hideg borogatás foghúzás után

Nem mindenkinek dagad meg az arca a foghúzás után, van, aki erre hajlamosabb, másnál nem alakul ki duzzanat. Ha mégis így jártunk, a bekrémezett arcbőrre tegyünk műjégzselét, de ugyanúgy megfelel a tiszta ruhába bugyolált mirelit áru, ami képes az arc formáját követni.

Közvetlenül a csupasz bőrfelületre ne helyezzünk jeget, mert szövetkárosodást okozhat.

Edzés és sport foghúzás után: egy hét szünet

Legalább egy hétig hanyagoljuk a sportot, kerüljük a fokozott megerőltetést jelentő tevékenységeket, a hajolgatást.

Az edzés, a sport, nehéz tárgyak emelése stb. a fentebb már említett vérdugó szétesését okozhatja, ami gyulladáshoz, erős fájdalomhoz vezethet. Ha az arcüreg is megnyílt, ez az időtartam kitolódik három hétre is.

A legjobb, amit tehetünk: a pihenés

Minél többet tudunk pihenni, annál jobb. Az alvás lehetőleg emelt párnán történjen – ezzel elkerülhető a reggeli arcduzzanat. Nem kell megrettenni, ha a húzást követő első reggelen nem, viszont a második megjelenik a duzzadás az óvintézkedések ellenére is. Teljesen normális reakció, pár nap alatt csökkenni fog.

Ne habozzunk visszamenni a fogorvoshoz

Ha nem szűnő vérzést észlelünk, vagy úgy érezzük, nehéz kinyitni a szánkat, ha belázasodunk, vagy a foghúzás helye és a közelében található nyirokcsomó érzékeny, fáj, habozás nélkül keressük fel fogorvosunkat.

A gyerekekre fokozottan figyeljünk oda foghúzás után

Fontos, hogy a szülő szemmel tartsa, hogy a gyermek ne piszkálhassa a sebet, illetve segítséget nyújtson a megfelelő szájápolás kivitelezésében.

Amennyiben további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe.

Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.