Kiterjedt vagy teljes foghiány esetén lehetőség van arra, hogy fogívenként akár már 4 speciális módon beültetett implantátumra rögzített fix fogsort készítsünk.  Ezt a technikát szakmatörténeti okok miatt a legtöbben a Nobel BioCare elnevezése után all-on-4 technikaként ismerik. Rendelőnkben az azonos protokollt alkalmazó csúcsminőségű svájci Straumann Pro Arch és a svéd Astra Tech SmartFix megoldásokat használjuk.  

Az all-on-4 technológia sokkal kényelmesebb és stabilabb megoldás a hagyományos protézisnél, ugyanakkor gyors és költséghatékony. Óriási előnye, hogy az esetek jelentős részénél elkerülhető, vagy csökkenthető  a csontpótlás, és idősebb pácienseknél is eredményesen alkalmazható.

A cikkben áttekintjük, hogy mi is pontosan az all-on-4 technológia, mik az előnyei, hogyan zajlik egy ilyen eljárás. Arról is szó lesz, hogy mi befolyásolja az all-on-4 árakat.

All-on-4 fogpótlás mennyibe kerül

Mi az all-on-4 eljárás?

Az all-on-4 eljárás lényege, hogy fogívenként 4 beültetett fogimplantátumra a teljes fogívet átívelő csavaros körhíd kerül. Az implantátumok ebben az esetben speciális módon kerülnek beültetésre, mégpedig úgy, hogy a szélső implantátumok általában ferdén helyezkednek el az állkapocscsontban.

Az all-on-4 technológia alkalmazásánál a beültetett implantátumok mérete a szokásosnál nagyobb. Mind a méret, mind a speciális elhelyezkedés hozzájárul a magasabb stabilitáshoz, ami képes a teljes fogsort rögzíteni. 

Előrehaladottabb csontvesztés esetén előfordulhat, hogy a meglévő csontállomány nem elegendő a nagyobb  implantátumok beültetéséhez. Ilyenkor kisebb méretű, nagyobb számú implantátumot alkalmazunk, tehát a fogpótlás 6 implantátumra rögzül. Ezzel a megoldással még az évek óta fennálló akár teljes foghiány is kezelhető.

Az all-on-4 fogpótlás sok esetben csontpótlás nélkül is elkészíthető

Az all-on-4 technológia előnyei

 • Gyakran még előrehaladott fogágybetegség esetén is elkerülhető a csontpótlás
 • Már a műtét után közvetlenül ideiglenes fogpótlás kerülhet az implantátumokra, így a gyógyulási időben sem szükséges kivehető protézist használni
 • Mivel kevesebb implantátum szükséges, és sok esetben a csontpótlás is elkerülhető, a technológia különösen költséghatékony
 • Gyorsaság: a teljes gyógyulási folyamat a foghúzásoktól a végleges fogpótlásig  3-6 hónap 
 • Visszaállítható a teljes rágóképesség, a rágási élmény az eredeti fogakéhoz hasonlítható
 • Esztétikailag is tökéletes, észrevehetetlen
 • Hosszú távú, akár végleges megoldás (megfelelő szájhigiéné mellett) 

Hogy zajlik az all-on-4 eljárás? 

Az all-on-4 eljárás komplexitásának köszönhetően egy több lépéses folyamat. Az eljárás menete: 

 1. Konzultáció és állapotfelmérés
 2. Tervezés
 3. Az implantátumok műtéti beültetése
 4. Ideiglenes rögzített körhíd készítése 
 5. Végleges körhíd készítése  
Ha a csontállomány pusztulása nagyobb mértékű, 6 implantátumra is készíthető rögzített fogsor

Konzultáció és állapotfelmérés

Első lépésben egy állapotfelmérés történik, ilyenkor a hagyományos parodontológiai vizsgálat mellett 3D CBCT vizsgálatot is végzünk, amely egy digitális, háromdimenziós képalkotó technológia. A CT vizsgálat során teljes képet kaphatunk a rendelkezésre álló csontállományról. 

Tervezés

A vizsgálat eredményei, illetve a páciens elvárásai, kórtörténete, szájhigiénéje alapján tudjuk eldönteni, ideális megoldás-e az all-on-4 technológia. Amennyiben igen, a pácienssel közösen egy kezelési tervet készítünk. 

Az implantátumok műtéti beültetése

Az implantátumok beültetése átlagosan mintegy 1-1,5 órás műtéti eljárás. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben zajlik, így teljesen fájdalommentes. Az implantáció sikerességét panoráma röntgennel ellenőrizzük, majd lenyomatot veszünk, ami alapján a fogtechnikai labor elkészíti majd az ideiglenes fogpótlást. 

Ideiglenes csavarozottan rögzített körhíd 

Pár nappal a műtét után elkészül az ideiglenes fogpótlás, amelyet a páciens a gyógyulási idő alatt viselhet. Az ideiglenes fogsor műanyagból készül, de már szinte teljes értékű, amivel a legtöbb ételt nyugodtan lehet harapni és rágni, valamint bátran lehet mosolyogni is.  Néhány héttel az ideiglenes pótlás behelyezése után kontrollvizsgálatot végzünk, ahol szükség szerint igazításokat végzünk a nagyobb kényelem elérésének érdekében. 

Végleges fogpótlás

Az implantátumok becsontosodásához, és a teljes gyógyuláshoz pácienstől függően 3-6 hónapra van szükség. Ezután rögzíthető a végleges fogpótlás, amely már fémkerámia vagy cirkóniumkerámia anyagból készül, a hiányzó fogakat és ínyt is pótolja és rendkívül tartós, időtálló megoldás. 

Az all-on-4 technika árakat az implantátum márkája és a fogpótlás anyaga is befolyásolja

Az all-on-4 mennyibe kerül? 

Az all-on-4 fogpótlás ára a következő tételekből tevődik össze: 

 • Képalkotó felvételek és navigált műtéti sablon ára
 • Fogimplantátumok alkatrészeinek illetve az implantátumok beültetésének költsége
 • Ideiglenes fogpótlás
 • Végleges fogpótlás

Az all-on-4 fogpótlás mindig személyre szabott, ezért a konkrét árak mindig egyénileg kerülnek meghatározásra. A végleges ár függ a beültetett fogimplantátum fajtájától, illetve a fogpótlás anyagától is. A fogimplantátumokra készülő fogpótlások áráról ebben a blogposztunkban olvashat

Mennyire tartós az all-on-4 fogpótlás? 

Az implantátumokra rögzített teljes fogívre kiterjedő fogpótlás akár egy életen át tartó, végleges megoldás is lehet. Ehhez azonban az szükséges, hogy a páciens következetesen betartsa megbeszélt szájápolási szokásokat, és rendszeresen részt vegyen a fogászati kontrollokon, tisztításokon. Tanácsos teljesen leszokni a dohányzásról is. 

Rendelőnkben két világszinten meghatározó implantátum gyártó, a svéd Astra Tech SmartFix és a svájci Straumann Pro Arch implantációs technológiákat használjuk. Az általuk készített implantátumokra és titán alkatrészekre örök gyártói garancia érvényes. A további garanciális feltételeinkről itt olvashat.

dentpoint csapata budapest

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!

 

Képek forrása: Saját szerkesztés, eredeti képek  https://assets.dentsplysirona.com (Astra Tech gyártó hivatalos oldal) és https://www.straumann.com/ (Straumann hvatalos oldal)