A lyukas fog, azaz fogszuvasodás egy igen gyakori fogászati probléma. Ennek ellenére még mindig sok tévhit kering róla. Sokan nincsenek tisztában vele például, hogy a lyukas fogat kezdeti stádiumban nem kíséri fájdalom, de azt is csak kevesen tudják, hogy hosszú ideje fennálló kezeletlenség esetén akár az egész testet érintő gyulladás is kialakulhat. 

A cikkben áttekintjük, hogy 

  • mitől alakul ki a lyukas fog, 
  • hogyan lehet megelőzni, 
  • és természetesen szó lesz a tünetekről és kezelésről is. 

Mi az a lyukas fog és hogyan alakul ki? 

A köznyelvben lyukas fognak nevezik a fogszuvasodás által érintett fogakat. A kifejezés onnan származik, hogy előrehaladottabb stádiumban a fog felszínén szabad szemmel is jól látható üreg, azaz lyuk alakul ki. A lyukas fog elnevezés ugyanakkor olyan szempontból megtévesztő lehet, hogy kezdeti stádiumban (amikor a folyamat még visszafordítható lenne), nem látható a fog felszínén lyuk, a páciens pedig nem látogat el idejében a rendelőben. 

Fontos tehát megismerni a lyukas fog kialakulásának szakaszait, illetve a kialakulás okait.

A lyukas fog kialakulásának menete

A szájüregben mintegy 400-450 féle baktérium található, és számuk egyetlen mililiter nyálban akár az 1.000.000-t is elérheti. Ezek egy része jótékony hatású, míg másik rész kórokozó baktérium. Utóbbiak a fogakon képződő lepedéken nagy számban képesek szaporodni, a lepedékben található cukrot pedig savvá alakítani. Ha a terület pH-ja 5,5 alá csökken, akkor a fogzománcban található szervetlen ásványi anyagok elkezdenek kioldódni és elkezdődik a fogszuvasodás folyamata.

A lyukas fog, azaz fogszuvasodás stádiumai

A fogszuvasodás fázisai a következők:

  • Fehér foltok kialakulása: A savas kémhatás miatt a fogak szervetlen anyag tartalma nagyon lecsökken, ilyenkor fehér foltok láthatóak a fogon. Ebben a szakaszban a folyamat visszafordítható
  • Üreg keletkezése a fogzománcon: amikor már több ásványi anyag távozik, mint amennyi képes a fogba visszaépülni, a fogzománc berepedezik és üreg alakul ki. Fájdalommal ez a stádium nem jár!
  • A szuvasodás eléri a dentint: a dentin a kemény fogzománc és a fog élő része, a fogbél közt található. Ha a szuvasodás eljut idáig, már tapasztalható időszakos fájdalom, vagy érzékenység külső behatásokra.
  • Fogbélgyulladás kialakulása: amikor a szuvasodás és az azt okozó baktériumok eljutnak a fog élő, idegekkel teli részéig, a fogbélt irritálni kezdik a szájüreg baktériumai és gyulladás alakul ki.  Ilyenkor már mindenképpen gyökérkezelésre van szükség. Ebben a szakaszban már állandó, és nagyon erős fájdalom jelentkezik.
  • A fog elhalása: amennyiben a fertőzés eljut a gyökércsúcsig, akkor a gyulladás átterjedhet a fogakat tartó csontszövetre, illetve ínyre. Genny termelődik, és akár tályog is kialakulhat. A fájdalom bizonyos esetekben már elviselhetetlenné fokozódik, azonban néha teljesen panaszmentes. Ha a fogat továbbra sem kezelik, akkor csonthártyagyulladás vagy akár életveszélyes phlegmone, a test további részére kiterjedő gyulladás) is kialakulhat. Súlyos esetben elkerülhetetlenné válik a fog kihúzása

Milyen tényezők segítik elő a lyukas fog kialakulását? 

A lyukas fog kialakulásának első számú oka a helytelen vagy rendszertelen fogápolás és az ennek következtében kialakult rossz szájhigiéné. Ezen kívül a következő tényezők segítik elő a fogszuvasodást:

  • Nem megfelelő összetételű, minőségű táplálék: a cukros ételek fogyasztása egyértelműen elősegíti a kórokozók szaporodását, ezért ezek fogyasztását kerülni kell, vagy csak néha, a főétkezés részeként fogyasztani őket. A savas üdítőitalok pedig önmagukban is károsak a fogzománcra. 
  • Fogmosás gyakorisága: az sem mindegy, hogy mennyi ideig süllyed a száj pH értéke a kritikus 5,5-ös érték alá. Éppen ezért nagyon fontos, hogy naponta kétszer, lefekvés előtt és a reggeli elfogyasztása után fél órával mossunk fogat! 
  • A fogak anatómiai adottságai: a fogak elhelyezkedése és alakja (például a mélyebb barázdák) is nehezítheti a megfelelő tisztítást, ami szintén hozzájárulhat a fogszuvasodás kialakulásához. Fontos tudnivaló, hogy nem csak a rágófelületen kezdődhet fogszuvasodás, igen gyakori a fogközökben lyukas fog is! 

Hogyan előzhető meg a lyukas fog kialakulása?

A fentiek alapján viszonylag egyértelmű, hogy hogyan előzhető meg a lyukas fog kialakulása: 

  • A legfontosabb a megfelelő szájhigiéné fenntartása és az alapos fogápolás, ami nem csak a kötelező napi kétszeri fogmosást, de a fogközök tisztítását is jelenti fogselyemmel, vagy fogköztisztító kefével
  • Édes, cukros italok mellőzése
  • Savas italok mellőzése
  • Kiegyensúlyozott, egészséges, minél kevésbé feldolgozott összetevőkből álló táplálkozás
  • Rendszeres (6 havonta történő) fogászati vizsgálat és fogkő eltávolítás

A lyukas fog tünetei

Először is szeretnénk még egyszer felhívni a figyelmet, hogy a fogszuvasodás és a lyukas fog NEM feltétlenül jár fájdalommal! A komoly fájdalom már előrehaladott állapotot jelez, ami sok esetben már nem kezelhető töméssel!

A következő tünetek mind mind jelezhetnek fogszuvasodást: 

  • Apró, fehér foltok megjelenése a fogszuvasodás kezdeti stádiumát jelentheti
  • Apró, sötét barnás vagy fekete folt a fog felszínén
  • Kisebb, majd egyre növekvő mélyedések kialakulása
  • Érzékenység hidegre – melegre, sós vagy édes ízekre
  • Átmeneti vagy állandó fájdalom
  • Kellemetlen lehelet kialakulása
a lyukas fog kezelése

A lyukas fog kezelése

A lyukas fog kezelése attól függ, hogy milyen stádiumban van a fogszuvasodás.

Stádium

Kezelés

1.: Fehér foltok a fogon

Helyes fogmosási technika elsajátítása, fluoridos termékek használata, ecsetelők, ICON terápia

2.: Fogzománc károsodása

Kisebb tömés készítése

3.: Dentin károsodása

Kisebb-nagyobb tömés 

4.: Fogbél gyulladásának korai szakasza

Nagyobb tömés, fogtechnikus által készített inlay (betét) készítése

5.: Kiterjedt fogbélgyulladás, fog elhalása

Gyökérkezelés, mikroszkópos gyökérkezelés

Fogtechnikus által készített inlay (betét) vagy korona készítése

Szájsebészeti beavatkozás, például gyökércsúcs rezekció lehet szükséges

Végső esetben a fog eltávolítása is szóba jöhet

 

A metszőfog tömése

Szeretnénk külön kiemelni egy különösen kényes kérdést, a metszőfog tömését, Ilyenkor ugyanis kiemelt figyelmet kell fordítani a fog esztétikai helyreállítására is. Ez ma már nem jelent problémát.

Kisebb szuvasodások, lyukak esetén alkalmazható a kompozit tömés, amely műanyag (polimer mátrix) alapanyagból készül és nanométeres nagyságú üvegszemcsék találhatóak benne. A kompozit tömés előnye, hogy színét tökéletesen a fog eredeti színéhez lehet igazítani, így akár szakavatott szemnek is láthatatlan lehet.

Miért veszélyes, ha nem kezelik a lyukas fogat? 

A lyukas fog nem esztétikus látvány, és a hozzá társuló kellemetlen lehelet is igen zavaró. De ez csak a legkisebb baj! 

Ahogy már említettük, a lyuk mélyülésével fogbélgyulladás alakulhat ki, amely azon kívül, hogy rendkívül fájdalmas, átterjedhet a környező vagy távoli szövetekre, szervekre is, és gócbetegséget okozhat. 

További probléma, hogy a lyukas fog tökéletes melegágya a kórokozók elszaporodásának, aminek következtében a szájüreg baktériumflórájának összetétele rossz irányba tolódik el, és ez könnyen a többi fog romlásához, ínygyulladásoz vagy fogágybetegség is kialakulásához vezethet.

 

Forduljon hozzánk bizalommal!

 

dentpoint csapata budapest

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!