A kompozit tömés olyan modern, a foggal megegyező színű tömés, amely akár még szakavatott szemnek is teljesen láthatatlan lehet.

cikkben arról lesz szó, hogy

 • milyen anyagból készül a kompozit tömés,
 • mik az előnyei és hátrányai,
 • melyek a kompozit tömés elkészítésének lépései,
 • és milyen hosszú élettartamra számíthat a páciens.

Ha általánosságban a tömések fajtáival, a tömés menetével kapcsolatban szeretne többet megtudni, olvassa el ezt a cikkünket!

 A kompozit tömés anyagát a fogak előkészítése után rétegekben viszik fel és köttetik meg

Mi az a kompozit tömés? 

A kompozit tömést a köznyelv tévesen porcelán tömésnek vagy fehér tömésnek  is szokta nevezni. Valójában a kompozit tömés, alapanyaga műanyag (polimer mátrix), amelyben nanométeres nagyságú üvegszemcsék találhatóak. A kompozit nagy energiájú, még a látható fény tartományába eső kék színű fényre polimerizálódik, azaz megköt. A kapott anyag keménysége körülbelül megegyezik a fogzománcéval. 

Ma már a kompozit tömések hatodik generációját, úgynevezett mikrohibrid rendszerű töméseket alkalmazzuk, amelyek: 

 • Kiemelkedő mechanikus tulajdonságokkal rendelkeznek: kopás-, nyomásállóság, illetve szakítószilárdság tekintetében az eredeti, ép fogak tulajdonságaival is felveszik a versenyt, így már bátran alkalmazhatóak az örlőfogaknál is 
 • Esztétikai szempontból is kiemelkedőek: még a metszőfogak tömései is alig észrevehetőek

Milyen esetekben alkalmazható a kompozit tömés? 

A kompozit tömés kisebb szuvasodások, lyukak esetén alkalmazható hatékonyan. Amennyiben a szuvasodás kiterjedtebb, vagy a fog egy része letört, inlay, onlay, vagy overlay, azaz különböző kiterjedésű betét lehet a megoldás. 

A kompozit tömések előnyei és hátrányai

A kompozit tömések előnyei: 

 • Rendkívül esztétikus, így a frontfogak esetében is alkalmazható
 • A fogakkal megegyező szín keverhető ki
 • Az amalgám tömésekhez képest sokkal kevesebb ép részt kell eltávolítani a foganyagból

A kompozit tömések hátrányai:

 • Magasabb ár
 • 8-10 év élettartam
a kompozit tömés előnye, hogy frontfogak is helyreállíthatóak a segítségével

A kompozit tömés készítésének lépései

 1. Érzéstelenítés: mint minden tömés elkészítéskor, ebben az esetben is érzéstelenítést alkalmazunk, így a beavatkozás teljesen fájdalommentes
 2. Szuvasodás eltávolítása és a tömésnek megfelelő üreg kialakítása
 3. Foganyag kondícionálása/előkészítése – a tömőanyag megfelelő tapadáshoz egy úgynevezett orto-foszforsavas felületi kezelés szükséges, majd ezután kerül a felszínre a “bond” réteg, amely a kompozit tömés anyagának a fog felületéhez történő tökéletes tapadását garantálja
 4. Kompozit tömés anyagának felvitele és rétegenként történő polimerizálása, azaz megvilágítása 
 5. Felesleges kompozit anyag eltávolítása,a tömés polírozása, melynek célja, hogy a tömés tökéletesen illeszkedjen a fogakhoz, így a rágófunkció és esztétika teljes mértékben visszaállításra kerül

A kompozit tömések elkészítésénél nagyon fontos, hogy a beavatkozást végző fogorvos helyesen és rendkívül körültekintően járjon el. A megfelelő kötés alapfeltétele ugyanis az, hogy a tömés elkészítése teljesen száraz környezetben történjen. Amennyiben sikerül ezt a teljesen száraz környezetet megteremteni és az alkalmazott anyag megfelelő minőségű, akkor hosszú ideig problémamentes lesz a fog.

Lehetséges töméskészítési hiba, ha megfelelő technika és gyengébb minőségű anyagok alkalmazása miatt mikroszkopikus rés marad a tömés és a fog között. Ilyenkor a tömés határainál a baktériumok bejuthatnak a fog mélyebb rétegei felé és a tömés alászuvasodik. Ez egy idő után a laikus szem számára is könnyen észrevehető, mivel ilyenkor a tömés szélénél barna színű elváltozás jelenik meg. 

Mivel még a megfelelő technika és a legjobb minőségű anyagok alkalmazása mellett is  a kompozit tömések élettartama 8-10 évre szól, a félévenkénti fogászati kontroll vizsgálatok során rendszeresen ellenőrizni kell a meglévő töméseket. Ha az úgynevezett széli záródás már nem tökéletes, akkor a tömést cserélni kell. 

A Dentpoint-nál kizárólag kiemelkedő minőségű anyagokat alkalmazunk, munkatársaink pedig különös figyelmet fordítanak a fogak megfelelő előkészítésére és a tömés szakszerű elkészítésére. 

Kompozit tömés árak

A kompozit tömések árairól a fogászati árak aloldalunkon tájékozódhat.

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!